Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΥΔΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Γ. ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:

Αυτή είναι η αλήθεια για τα εκτελούμενα έργα του Συλλεκτήρα 3 της λίμνης Κάρλας

Δημοσίευση: 09 Απρ 2017 11:32

«Κάποιοι έχοντας άγνοια της εγκεκριμένης μελέτης για τον Συλλεκτήρα Σ3 της λίμνης Κάρλας, καταλήγουν σε αυθαίρετα συμπεράσματα, στην προσπάθειά τους να απαξιώσουν ένα έργο αντιπλημμυρικό και περιβαλλοντικό».

Αυτά υποστηρίζει ο εντεταλμένος σύμβουλος Υδάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας Γιώργος Λαδόπουλος, απαντώντας σε δημοσίευμα της «Ε» (της 2ας Απριλίου 2017), ενώ την επόμενη του δημοσιεύματος κλιμάκιο της Περιφέρειας μετέβη στην περιοχή, διαπίστωσε τη συσσώρευση των υδάτων και δόθηκε εντολή για την ισοπέδωση των φερτών από τα ρέματα υλικών σε όλο το μήκος του συλλεκτήρα.

Αναλυτικότερα η απάντηση του κ. Λαδόπουλου έχει ως εξής: "Ο Συλλεκτήρας Σ3 αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της πεδιάδας Κάρλας με κατασκευασμένο μήκος περ. 20.000 μ., συλλέγει τα νερά των λεκανών απορροής των ημιορεινών και ορεινών περιοχών που εκτείνονται προς την ανατολική – βορειο-ανατολική πλευρά της πεδιάδας Κάρλας, συνολικής έκτασης 368,4 χλμ. Από τη θέση της συμβολής του χειμάρρου Αμύρου και μέχρι την εκβολή του στον Ταμιευτήρα Κάρλας, ο Σ3 συλλέγει διαδοχικά τα νερά από πολλές λεκάνες. Προς τον σκοπό αυτό έχουν κατασκευασθεί δεκαπέντε (αρ. 15) συνολικά έργα στις συμβολές των ρεμάτων των λεκανών απορροής. Έχει διατομή με πλάτος πυθμένα στη θέση της συμβολής του χειμάρρου Αμύρου b = 40,00 μ και πλησίον της εκβολής στον Ταμιευτήρα του b = 55,00 μ. Η κατά μήκος κλίση πυθμένα είναι κατ' ανάγκην αρκετά μικρή, αφού η μορφολογία του εδάφους και η θέση των οικισμών της περιοχής δεν επιτρέπει την εφαρμογή ευνοϊκότερης χάραξης του Συλλεκτήρα. Έτσι, στο σύνολο περίπου του μήκους του, αρχίζοντας από την εκβολή του στον ταμιευτήρα είναι 0,1 τοις χιλίοις (ήτοι 1,0 εκ. ανα 100 μ.) 2 μέτρα. Η εκβολή του Συλλεκτήρα Σ3 στον Ταμιευτήρα Κάρλας γίνεται μέσω υπερχειλιστή με ύψος 2,80 μ., προς αποφυγή της αναστροφής της ροής του αποθηκευμένου νερού από τον ταμιευτήρα προς τον συλλεκτήρα, αφού τα υψόμετρα του πυθμένα είναι σαφώς μικρότερα από την ανωτάτη στάθμη άρδευσης. Λόγω της διαμόρφωσης του έργου εκβολής του Σ3 με υπερχειλιστή με υψόμετρο στέψης +48,80, μετά την παροχέτευση της πλημμύρας, νερό μέσα στο συλλεκτήρα μπορεί να υπάρχει μόνιμα μέχρι και αυτή τη στάθμη (σύμφωνα με την Τεχν. Περιγραφή της εγκεκριμένης μελέτης). Με τον σχεδιασμό αυτό επιτυγχάνεται αφενός η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, αφετέρου ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα.

Μετά από το παραπάνω δημοσίευμα της Κυριακής 2 Απριλίου, τη Δευτέρα 3 Απριλίου, την επόμενη μέρα δηλαδή, μεταβήκαμε με τον αναπληρωτή προϊστάμενο τμ. Δ.Π. της Δ.Τ.Ε. Περιφέρειας Θεσσαλίας πολιτικό μηχανικό κ. Αλεξόπουλο Κων/νο και τους τοπικούς παράγοντες, κατ’ εντολή του περιφερειάρχη στην περιοχή, όπου διαπιστώσαμε τη συσσώρευση των υδάτων του δημοσιεύματος που όμως:

α. το μέσο βάθος των υδάτων ήταν περίπου σημειακά 0,10 – 0,40 μ.στα 4 χλμ. από τα 20 χλμ. μόνο και ο λόγος συσσώρευσης ήταν τα φερτά υλικά των ρεμάτων και κάποια υπολείμματα αυτοσχέδιων ραμπών σε συνδυασμό με την ελάχιστη προβλεπόμενη κλίση του πυθμένα.

β. πρόκειται για όμβρια νερά που προέρχονταν από τις συμβολές των ρευμάτων των λεκανών απορροής και όχι για «βρωμόνερα» που μετατρέπουν – κατά το δημοσίευμα - τον συλλεκτήρα σε έναν «βρωμερό λασπότοπο- πραγματική εστία μόλυνσης και ασθενειών»

γ. ο χρόνος παραμονής τους είναι μερικές ημέρες μέχρι την απορρόφησή τους (ελάχιστος)

δ. είναι κατάσταση που προβλέπεται από την εγκεκριμένη μελέτη.

Δώσαμε άμεσα εντολή για την ισοπέδωση των φερτών από τα ρέματα υλικών σε όλο το μήκος του συλλεκτήρα, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει τον εκ νέου προσωρινό σχηματισμό τους στις περιοχές εκβολής των ρεμάτων. Τέλος θεωρούμε άξιο αναφοράς το γεγονός ότι, έχοντας άγνοια της εγκεκριμένης μελέτης κάποιοι καταλήγουν σε αυθαίρετα συμπεράσματα, στην προσπάθειά τους να απαξιώσουν ένα έργο αντιπλημμυρικό και περιβαλλοντικό που συντίθεται από 20.000 μ. συλλεκτήρα στον οποίο καταλήγουν δεκαπέντε (αρ. 15) συνολικά συμβολές ρεμάτων των λεκανών απορροής και ο χείμαρρος του Αμύρου που διευθετήθηκε σε μήκος 3.200 μ. (μόνο η δαπάνη διευθέτησης του χ. Αμύρου ανήλθε στο ποσό 1.550.000 ευρώ ). Όλα τα παραπάνω έγιναν με σκοπό και αποτέλεσμα την αντιπλημμυρική θωράκιση των οικισμών της ευρύτερης περιοχής (Ανάβρας-Πλασιάς-Καστρίου-Αμυγδαλής-Καλαμακίου)».

Και ο Γ. Λαδόπουλος καταλήγει: Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης του κλιμακίου της Περιφέρειας κλήθηκαν και παρέστησαν οι τοπικοί φορείς. Στα διαπιστευμένα αποτελέσματα και σε όλη τη συζήτηση που αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά η συνεργασία. Συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Τσιούρης Δημήτριος, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πλασιάς-Καστρίου κ. Κολοβός Νικόλαος, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αμυγδαλής κ. Δαλαμάγκας Αλέξανδρος και φυσικά εκπρόσωπος της εταιρείας που έχει την εργολαβία πρώτον για εξηγήσεις και δεύτερον για άμεσες εντολές. Εμείς στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και προσωπικά ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός δείχνουμε καθημερινά με πράξεις και έργα την ανησυχία και την αγωνία μας για την εξέλιξη αυτού του μεγάλου έργου, του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού, οικολογικού και αναπτυξιακού των Βαλκανίων. Φυσικά το αμέριστο ενδιαφέρον μας συνδέεται με την τύχη των κατοίκων και των αγροτών της ευρύτερης περιοχής προς όφελος τους για κάθε χρήση».

                   

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass