ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΔΕ

Δασικοί χάρτες: Προσλήψεις, ρυθμίσεις και μειώσεις τελών

* Καστανοπερίβολα και κόστος για ιδιοκτήτες έθεσε ο δήμαρχος Αγιάς Αντ. Γκουντάρας

Δημοσίευση: 12 Απρ 2017 23:00

Μέχρι τις 18 Ιουνίου παρατείνεται ο χρόνος αποστολής των στοιχείων από τους δήμους για τα σχέδια των οικισμών και τις οικιστικές πυκνώσεις στην Κτηματολόγιο ΑΕ, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Ο κ. Φάμελλος εξήγησε ότι με τη ρύθμιση αυτή επεκτείνεται στην ουσία και η ανάρτηση των δασικών χαρτών της χώρας στους πέντε μήνες συνολικά. Με την ευκαιρία, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ των παρατάσεων όχι γενικά και αόριστα αλλά μόνο για να αντιμετωπιστεί ένα συγκεκριμένο ζήτημα (κατά το διάστημα της παράτασης).

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κάλεσε τους δήμους να αποστείλουν αμέσως τα όρια των οικισμών τους ώστε να μην ανησυχούν οι πολίτες για τις ιδιοκτησίες τους, ενώ διαβεβαίωσε ότι η υποβολή αντιρρήσεων από τους ΟΤΑ θα γίνεται ατελώς.

Όπως ανέφερε, μετά τις απαλλαγές και τις μειώσεις στο τέλος αντιρρήσεων, το Υπουργείο εκτιμά ότι δεν θα εισπράξει ούτε τα 2/3 του ποσού των 35 εκατ. ευρώ που είχε υπολογιστεί αρχικά. Ο κ. Φάμελλος διευκρίνισε ότι το ποσό που θα εισπραχθεί, θα διατεθεί για την πρόσληψη επιστημόνων, οι οποίοι θα εργαστούν για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.

Ο ΑΝΤ. ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ

Το θέμα των καστανοπερίβολων, τα οποία ερμηνεύονται στις αεροφωτογραφίες ως δάση, έθεσε ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, ο οποίος απάντησε ότι αυτό εντάσσεται στα πρόδηλα λάθη, τα οποία, όπως εξήγησε, με επερχόμενη υπουργική απόφαση, θα προσδιορίζονται και θα επιλύονται χωρίς κόστος αντιρρήσεων.

Ο κ. Αντ. Γκουντάρας έθεσε και το ζήτημα του κόστους για τις εκχερσώσεις με τον κ. Σ. Φάμελλο να διευκρινίζει ότι για τις προ του 1975 ανέρχεται σε 120 ευρώ/στρέμμα για τις δημόσιες εκτάσεις και 75 ευρώ/στρέμμα για τις ιδιωτικές και για τις μετά του 1975 σε 180 ευρώ/στρέμμα για τις δημόσιες εκτάσεις και σε 135 ευρώ/στρέμμα για τις ιδιωτικές (θα παρέχεται η δυνατότητα καταβολής σε πολλές δόσεις).

Ο Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ

Πέντε σημαντικά, όπως τα χαρακτήρισε, προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την ανάρτηση των δασικών χαρτών έθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης:

-«Οι χάρτες δεν έχουν τα θεωρημένα από τις πολεοδομικές υπηρεσίες σχέδια πόλης και τα όρια των οικισμών, δεν υπάρχει θεώρηση των ορίων των εποικιστικών εκτάσεων και δεν λαμβάνονται υπόψη οι αναδασμοί.

-Οι δασικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα περιέλαβαν στα περιγράμματα των αναδασωτέων εκτάσεων εκτάσεις ανέκαθεν γεωργικού χαρακτήρα, χαρακτηρίζοντάς τες αναδασωτέες, υποχρεώνοντας τον πολίτη να υποβάλλει ένσταση σε μια έκταση την οποία η επιτροπή εξέτασης των αντιρρήσεων θα απορρίψει λόγω αναρμοδιότητας.

-Το τέλος υποβολής των αντιρρήσεων από τους ιδιοκτήτες είναι μεγάλο.

-Οι ημερομηνίες υποβολής των ενστάσεων και ολοκλήρωσης της διαδικασίας είναι πολύ πιεστικές.

-Οι δήμοι και ιδιαίτερα οι μικροί καλούνται να φέρουν σε πέρας ένα έργο δυσανάλογο των δυνατοτήτων τους, καθώς οι Υπηρεσίες Δόμησης, όπου υπάρχουν, εξακολουθούν να είναι υποστελεχωμένες, παρά το αίτημα της ΚΕΔΕ για επαρκή στελέχωσή τους».

 

ΑΘΗΝΑ, Του Ανταποκριτή μας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass