Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΕΤΕΜ -ENERGIA THESSALY ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2017 20:30

Επιτυχημένη ήταν η ημερίδα με θέμα την υλοποίηση και προώθηση του προγράμματος Net Metering - Virtual Net Metering που διοργάνωσε προχθές βράδυ το παράρτημα Λάρισας της Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών σε συνεργασία με την ENERGIA thessaly Φωτοβολταϊκά Συστήματα στο ξενοδοχείο «Όλυμπους Τέρρα» στη Γιάννουλη, καθώς η προσέλευση του κόσμου ήταν ικανοποιητική και τα συμπεράσματα που προέκυψαν ενδιαφέροντα.

Το πρόγραμμα Net Metering - Virtual Net Metering υλοποιείται κατόπιν απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού σύμφωνα με το άρθρο 14Α του ν.3468/2006.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι ομιλητές στελέχη της επιχείρησης, αναφέρθηκαν στα οφέλη που θα έχει κάθε αυτοπαραγωγός ή και ομάδα που θα επενδύσει στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στον αγροτικό τομέα, τον κτηνοτροφικό τομέα, στις Βιομηχανικές-Βιοτεχνικές μονάδες τους ιδιώτες. Στον διάλογο που ακολούθησε έντονο υπήρξε το ενδιαφέρον από τους παρακολουθήσαντες την ημερίδα για συνεργασία, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης. Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της ENERGIA thessaly Φωτοβολταϊκά Συστήματα «η εταιρία είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, και αναλαμβάνει τη σωστή μελέτη και κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού με βάση τις ανάγκες της επιχείρησης ή της γεώτρησης, της κτηνοτροφικής μονάδας και της κατοικίας αλλά και την χρηματοδότηση του έργου με βάση την ισχύουσα νομοθεσία».

Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει εντάξει στο στρατηγικό του σχεδιασμό σειρά δράσεων με σκοπό τη δραστική μείωση του κόστους παραγωγής. Χαρακτηριστικά αναφέρω την οργάνωση των Παραγωγών σε Ομάδες ή Οργανώσεις μέσω της οποίας επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και καλύτερη διαπραγματευτική ισχύς ως προς την πώληση των προϊόντων τους, τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες καθώς και την προώθηση μέτρων και δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Σε αυτή την ομάδα «εργαλείων» εντάσσεται και ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering) ο οποίος με την πρόσφατα υπογραφείσα υπουργική απόφαση αλλάζει το καθεστώς εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών. Στόχος του προγράμματος είναι η συμβολή στη σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς οι αυτοπαραγωγοί θα µπορούν να χρησιμοποιούν το ρεύµα που παράγει το φωτοβολταϊκό τους για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες των µονάδων τους, ενώ τυχόν περίσσευμα θα µεταφέρεται στον επόµενο εκκαθαριστικό λογαριασµό. Αξίζει εδώ να επισημανθεί η σημασία του «εικονικού συμψηφισμού» καθώς θα δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να συμψηφίζουν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια με το σύνολο της κατανάλωσής τους, ανεξάρτητα από τον χώρο που αυτή παράγεται και καταναλώνεται. Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα θα μπορεί να εξυπηρετεί καταναλώσεις (π.χ. πομόνες κλπ) σε πολλά διαφορετικά σημεία-χωράφια του ίδιου παραγωγού. Επιπλέον ο συμψηφισμός δεν θα γίνεται πλέον σε ετήσια βάση αλλά ανά τριετία. Το πρόγραμμα αφορά εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων για εγκαταστάσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων και οι συμβάσεις συμψηφισμού θα έχουν διάρκεια 25 έτη».

Gallery άρθρου