ΑΝΑΨΕ Ο ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΡΟΥ

«Πράσινο φως» για Μεσοχώρα, κόκκινο για Αχελώο

*Ξεκινά να γεμίζει Ιούλιο του 2019 το φράγμα Μεσοχώρας, 6-7 μήνες μετά το υδροηλεκτρικό θα παράγει «καθαρή» ενέργεια * «Ντιμπέιτ» στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για Αχελώο μεταξύ Σ. Φάμελλου («έχουμε δεσμευτεί πολιτικά για τη μη εκτροπή») και Κ. Αγοραστού («άλλοι πλημμυρίζουν και η Θεσσαλία ερημοποιείται»)

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2017 22:50

«Πράσινο φως» για το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας αλλά «κόκκινο» για τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία («εκτροπή» όπως τη χαρακτήρισε) άναψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος δεσμεύτηκε στον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό να έλθει τον Σεπτέμβριο στη Λάρισα προκειμένου να συζητήσουν για την αναθεώρηση του σχεδίου διαχείρισης υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας.

«Η Θεσσαλία είναι σήμερα το πλέον ελλειμματικό διαμέρισμα σε νερό. Άλλες περιφέρειες πλημμυρίζουν και η Θεσσαλία ερημοποιείται», αντέτεινε ο περιφερειάρχης χαρακτηρίζοντας τη μεταφορά (κι όχι εκτροπή όπως τόνισε) νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία «ζήτημα εθνικής σημασίας».

Το ιδιότυπο «ντιμπέιτ» μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας έλαβε χώρα χθες στο υπουργείο όπου ο κ. Σ. Φάμελλος υπέγραψε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το (πολύπαθο) υδροηλεκτρικό έργο του φράγματος της Μεσοχώρας ενώπιον του περιφερειάρχη («από τη Μεσοχώρα θα καλύπτονται οι ανάγκες ηλεκτροδότησης ενός νησιού του μεγέθους της Κέρκυρας ετησίως», ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός), του προέδρου της ΔΕΗ κ. Μ. Παναγιωτάκη, του δημάρχου Πύλης κ. Κ. Μαράβα και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων κας Π. Δριτσέλη και κ. Χρ. Σιμορέλη και Καρδίτσας κας Χρυσούλας Κατσαβριά – Σιωροπούλου.

ΕΤΟΙΜΗ ΤΟ 2019,

ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 2018

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι «τον Ιούλιο του 2019 θ’ αρχίσει η έμφραξη του φράγματος Μεσοχώρας οπότε μετά από 6-7 μήνες που θα έχει φτάσει σ’ ένα βαθμό πληρότητας θα μπορεί ν’ αρχίσει ν’ αποδίδει όχι την πλήρη του ισχύ αλλά θα μπορεί ν’ αρχίσει ν’ αποδίδει.

Αν, ω, του θαύματος οι απαλλοτριώσεις κρατήσουν λιγότερο, θα μπορούσε ίσως, υπό κάποιες προϋποθέσεις να ξεκινήσει η έμφραξη τον Ιούλιο – Αύγουστο του 2018. Όμως αυτό είναι μια υπεραισιόδοξη προοπτική την οποία δεν θέλω να την υποσχεθώ», σημείωσε ο κ. Μανώλης Παναγιωτάκης και πρόσθεσε ότι:

-Για την ολοκλήρωση του έργου θα απαιτηθεί επιπλέον ποσό 100 εκατ. ευρώ (έχουν ήδη επενδυθεί 533 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές), εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ για επισκευές και στεγανώσεις του φράγματος, δοκιμές του εξοπλισμού και προμήθεια επιπλέον εξοπλισμού, γιατί ο κύριος όγκος είναι στα κουτιά ή είναι εγκατεστημένος και τα υπόλοιπα για απαλλοτριώσεις και τον οικισμό που θα κατασκευαστεί στην περιοχή Βαρκό.

- Δεδομένου ότι το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο θα παράγει 380 με 390 γιγαβατώρες ετησίως, το οποίο μεταφραζόμενο σε χρήμα είναι περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, τα χρήματα που θα επενδύσει στο εξής η ΔΕΗ (μαζί με τις απαλλοτριώσεις) θ’ αποσβεστεί σε 3-4χρόνια, ενώ για την πλήρη απόσβεση της συνολικής επένδυσης της ΔΕΗ θα χρειαστεί διάστημα μεγαλύτερο των 20 ετών.

ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ

«Το έργο (σ.σ. της Μεσοχώρας) έχει απεμπλακεί πλήρως τόσο λειτουργικά, όσο και τεχνικά από τα έργα εκτροπής του Αχελώου και καθίσταται αμιγώς υδροηλεκτρικό», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Σωκράτης Φάμελλος και τόνισε ερωτηθείς για το αν η ολοκλήρωση του υδροηλεκτρικού της Μεσοχώρας είναι απόδειξη «σαλαμοποίησης της εκτροπής του Αχελώου»: «Δεν υπάρχει καμία διάθεση και καμία απόδειξη σαλαμοποίησης της εκτροπής. Η θέση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι ξεκάθαρη: θεωρούμε ότι το θέμα της εκτροπής του Αχελώου πάσχει και θεσμικά και περιβαλλοντικά και δημιουργεί και λανθασμένο αναπτυξιακό πρότυπο. Δεν θα πρέπει όμως να δημιουργήσουμε θεσμικό πρόβλημα στην έγκριση του έργου (της Μεσοχώρας), το οποίο είναι θεσμικά ασφαλές και απεξαρτημένο.

Έχουμε τοποθετηθεί πολιτικά όσον αφορά τη μη εκτροπή του Αχελώου και έχουμε δεσμευτεί πολιτικά, προγραμματικά εμείς, όμως η ορθή διαδικασία είναι η αναθεώρηση του σχεδίου διαχείρισης υδατικής λεκάνης που γίνεται ταυτόχρονα Ήπειρο, Δυτική Ελλάδα και Θεσσαλία η οποία θα αναρτηθεί Σεπτέμβριο το πολύ Οκτώβριο για διαβούλευση και θα θεσμοθετηθεί μέχρι τέλος του χρόνου, όπου εκεί θα επιλυθεί θεσμικά, τεχνικά και πολιτικά με την έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων το θέμα της τροποποίησης του παλαιότερου λανθασμένου κατά την άποψή μου σχεδίου της εκτροπής».

Ο κ. Σ. Φάμελλος ανακοίνωσε ότι θα έλθει τον Σεπτέμβριο στη Λάρισα για να «συζητήσουμε ένα σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων, το οποίο να είναι όσο πιο περιβαλλοντικό, όσο πιο τοπικό και όσο πιο αποτελεσματικό γίνεται και να είναι και ασφαλές νομικά».

Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ «ΔΙΨΑ»

 «Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο όρος «εκτροπή του Αχελώου». Στο σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων προβλέπεται η μεταφορά μιας ποσότητας 250 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ετησίως. Η Θεσσαλία είναι σήμερα το πλέον ελλειμματικό διαμέρισμα σε νερό. Άλλες περιφέρειες πλημμυρίζουν και η Θεσσαλία ερημοποιείται», σχολίασε ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός απαντώντας στην ίδια ερώτηση και συνέχισε: «Η μεταφορά νερού από τον Αχελώο δεν είναι θέμα που αφορά δύο περιφέρειες, είναι ζήτημα εθνικής σημασίας καθώς αν έχει πρόβλημα μία περιφέρεια, έχει πρόβλημα όλη η χώρα. Είναι θέμα που αφορά την παραγωγή, που αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας.

Μέχρι τώρα για τα έργα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο έχουν επενδυθεί πάνω από 780 εκατομμύρια ευρώ. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Ωστόσο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος καταρρεύσεων στη σήραγγα της Δρακότρυπας καθώς στα 12 από τα 17 χιλιόμετρα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες επένδυσής της και δεν γίνεται συντήρηση τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχει σήμερα η πολυτέλεια να λέμε «το νερό είναι δικό μου ή δικό σου», το νερό δεν είναι κανενός, είναι όλων των ανθρώπων», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός και διερωτήθη: «Γιατί κατά μήκος του Αχελώου να υπάρχουν υδροηλεκτρικά εργοστάσια, όπως στο Καστράκι, στα Κρεμαστά και στο Στράτο και να μην υπάρχουν στο τμήμα του που διέρχεται από τη Θεσσαλία; Γιατί να μην γίνει, για παράδειγμα, άλλο ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στη Συκιά προς όφελος της ΔΕΗ, του περιβάλλοντος και της εθνικής οικονομίας και της τοπικής κοινωνίας;»

Όσον αφορά στη Μεσοχώρα, ο περιφερειάρχης επισήμανε: «Η Θεσσαλία «διψά» για καλές ειδήσεις, θέσεις εργασίας, έργα υποδομής, ήπια, βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον όπως «διψά» και για επαρκείς ποσότητες νερού.

Σήμερα δεν είναι το τέλος, δεν είναι η ολοκλήρωση του έργου της Μεσοχώρας, είναι, όμως, η αρχή του τέλους. Για να έχει νόημα και αξία το βήμα που γίνεται σήμερα, πρέπει να έχει και συνέχεια και μάλιστα πολύ γρήγορα. Χρειάζεται ταχύτητα για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Το έργο θα αποτελέσει το εφαλτήριο ώστε η ανάπτυξη στην περιοχή να αποκτήσει νέα κατεύθυνση: ήπια τουριστική ανάπτυξη, αναψυχή, οικολογικές δραστηριότητες. Άλλωστε, το παράδειγμα το έχουμε δίπλα μας: η λίμνη Πλαστήρα».

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Σε δήλωσή του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Γιάννης Μανιάτης επισήμανε:

 «Πανηγυρίζουν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που υπέγραψαν μετά από 2,5 χρόνια την έτοιμη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το Φράγμα Μεσοχώρας που τους παραδώσαμε. Επιτέλους, είδαν την πραγματικότητα και την υποχρέωσή τους να υπογράψουν για το πιο σπουδαίο περιβαλλοντικό έργο της Θεσσαλίας που θα παράγει το 10% της υδροηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Ένα έργο για το οποίο επί 2,5 χρόνια όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα, αλλά επιπλέον απειλούσαν ότι θα το … κατεδαφίσουν!

Αφού κατέστρεψαν με κάθε τρόπο τη ΔΕΗ, πανηγυρίζουν που μετά από τόσο καιρό θα της επιτρέψουν να αξιοποιήσει μια υποδομή των 500 εκατ. € που τους παραδώσαμε έτοιμη και που θα συνεισφέρει 25 εκατ. € τον χρόνο.

Επιτέλους, η επιμονή της κοινωνίας και των φορέων της Θεσσαλίας και οι δικές μας συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις απέδωσαν». 

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αναφέρει:

«Ένα έργο που καρκινοβατούσε για περισσότερο από τρεις δεκαετίες απαξιώνοντας προσπάθειες αλλά και επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία.

Με τη σημερινή υπογραφή ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση μιας μεγάλης επένδυσης που μπορεί να είναι πολλαπλά επωφελής για το Περιβάλλον, την αγροτική Παραγωγή και τον τομέα της Ενέργειας. Ταυτόχρονα, η απεμπλοκή και ο διαχωρισμός του υδροηλεκτρικού έργου από την εκτροπή του Αχελώου τερματίζει μια ιδιότυπη «ομηρία» με υψηλό κόστος για την τοπική κοινωνία και την ίδια τη ΔΕΗ.

Τα συμφέροντα που με συνεχείς προσφυγές προσπαθούσαν να ακυρώσουν ένα έργο πνοής για την περιοχή, τη ΔΕΗ και συνολικά την Εθνική Οικονομία κατάφεραν τελικά να φορτώσουν τους Έλληνες φορολογούμενους με επιπλέον κόστος αλλά και τη ΔΕΗ, που είναι πλέον υποχρεωμένη να δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις (αλλαγές και αντικαταστάσεις εξοπλισμού) ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ένα έργο που σχεδόν είχε εγκαταλειφτεί.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ χαιρετίζει με ικανοποίηση τη σημερινή εξέλιξη που βάζει τέλος στην απαξίωση μιας μεγάλης επένδυσης της ΔΕΗ και υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά την τεράστια συνεισφορά της εταιρίας στην Εθνική Οικονομία, ως η μοναδική εταιρία που μπορεί να σχεδιάσει και να χρηματοδοτήσει έργα αυτού του μεγέθους».

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass