«Βρώμισε» όλος ο Σαρωνικός

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2017 15:40

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μέχρι τον Άγιο Κοσμά έφτασε η πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε στη Σαλαμίνα μετά τη βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» τα ξημερώματα της Κυριακής.
Οι προσπάθειες των σκαφών αντιρρύπανσης για την αντιμετώπιση κομματιών πετρελαιοκηλίδας συνεχίζονται.


Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 FM για την κατάσταση. Με αφορμή τη μεταφορά τμημάτων της πετρελαιοκηλίδας στον Πειραιά δήλωσε συγκεκριμένα ότι «τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα γιατί το πρόβλημα έχει φτάσει μέχρι το Ελληνικό και τον Άγιο Κοσμά. Έχει ξεφύγει και έχει φτάσει σε όλη την παράκτια περιοχή. Κινδυνεύει να φτάσει μέχρι και Βουλιαγμένη. Είναι προφανώς μια άσχημη και δύσκολη κατάσταση πρώτα από όλα για τη Σαλαμίνα, δευτερευόντως για τον Πειραιά και από εκεί και πέρα για όποια περιοχή καλύψει αυτή η πετρελαιοκηλίδα. Εγώ τώρα είμαι στον όρμο της Αφροδίτης, έχουμε σημαντικό πρόβλημα στα βράχια της Πειραϊκής κοντά, βλέπω την άντληση που γίνεται, είναι μεγάλη ζημιά».
Την έντονη ανησυχία των τοπικών αρχών για την πετρελαιοκηλίδα που μολύνει τον Σαρωνικό και ολόκληρη την ακτογραμμή εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ.Γαβρίλης, στη διάρκεια σύσκεψης στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Ο γγ του υπουργείου έκανε λόγο για μείζονος σημασίας βαρύ περιστατικό, ωστόσο παρατήρησε ότι η αντιμετώπισή του είναι επαρκής και η κινητοποίηση άμεση.
Η ΕΤΑΙΡΙΑ
Σε ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρία «Αγία Ζώνη» εκφράζει τη λύπη της για την αδόκητη πρόκληση του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου και την εξ αυτού ακόλουθη μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της παράκτιας περιοχής της Σαλαμίνας και σημειώνει:
«Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους κατοίκους, τους επιχειρηματίες της περιοχής και τις τοπικές αρχές. Από την πλευρά μας, αμέσως μετά την βύθιση του πλοίου, που είναι τεράστιο πλήγμα για εμάς, το προσωπικό και τις οικογένειές μας, δόθηκαν εντολές στην ιδιωτική εταιρία που ανέλαβε το έργο της απορρύπανσης, να πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως και τεχνικώς δυνατό, ώστε να καθαριστεί πλήρως η πληγείσα περιοχή. Έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα γίνει», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η εταιρία δηλώνει εξάλλου ότι η διαρροή καυσίμων από το πλοίο έχει σταματήσει και συνεχίζονται οι προσπάθειες άντλησης του φορτίου, που θα μεταφορτωθεί σε άλλο πλοίο το οποίο ναύλωσε η εταιρία για το σκοπό αυτό, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μελλοντικής διαρροής.
«Η «υποψία» που εκφράζεται από οιονδήποτε σχετικά με υποτιθέμενη μη καταλληλότητα του πλοίου να εκτελεί το έργο για το οποίο προοριζόταν είναι ψευδής, συκοφαντική και η εταιρία επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της», αναφέρει τέλος η πλοιοκτήτρια εταιρεία.
Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠ. ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Εν τω μεταξύ, μείζονος σημασίας βαρύ περιστατικό, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χαρακτήρισε ο γγ του Υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσιος Χαράλαμπος Καλαματιανός, τη ρύπανση που προκάλεσε σε παράκτιες περιοχές η βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου, γεμάτου με 2.570 τόνους καύσιμα. Πρόσθεσε, ότι οι επιχειρήσεις στις ακτές είναι επαρκείς με τα πλέον σύγχρονα μέσα, ενώ επέστησε την προσοχή σε όλους τους εμπλεκόμενους να υπάρξει η δέουσα λειτουργία και αποτελεσματικότητα. Τόνισε ακόμη ότι, σε κάθε περίπτωση, το Yπουργείο Ναυτιλίας είναι εδώ για να ελέγχει την όλη επιχείρηση και τις ενέργειες και των ιδιωτών. Σε ερώτηση αν υπήρξε άμεση αντιμετώπιση του περιστατικού ρύπανσης από την πρώτη στιγμή, ο κ. Καλαματιανός απάντησε ότι η κινητοποίηση των λιμενικών Αρχών ήταν άμεση ενώ από την πρώτη ώρα του περιστατικού περιπολούσε στο σημείο του ναυαγίου σκάφος του λιμενικού σώματος. Είπε, εξάλλου, ότι η ανάθεση από την πλοιοκτήτρια εταιρία στην εταιρία απορρύπανσης έγινε επίσης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σε λιγότερο από τέσσερις ώρες.
ΚΡΙΤΙΚΗ
Κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα της οικολογικής ευαισθησίας, που διαφημίζει πως εφαρμόζει στις πολιτικές της, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Ο κ. Μητσοτάκης έγραψε πως το κυβερνητικό επιτελείο μπλοκάρει την επένδυση της Eldorado στις Σκουριές Χαλκιδικής, την ώρα που αδιαφορεί για την οικολογική καταστροφή από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στο Σαρωνικό, με αποτέλεσμα τη μόλυνση αρκετών περιοχών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass