Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΖΗΤΑ ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΚΚΑΛΗ:

Ο νομός Λάρισας να έχει επιπλέον μοριοδότηση στη νιτρορύπανση

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2017 15:28

Την άμεση παρέμβασή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη ώστε όχι μόνο να μην αποκλειστεί ο νομός Λάρισας από το πρόγραμμα της νιτρορύπανσης, αλλά να έχει επιπλέον μοριοδότηση επειδή οι αγρότες του Νομού το εφάρμοσαν και θα συνεχίζουν να το εφαρμόζουν αντίθετα με τους αγρότες κάποιων άλλων ευπρόσβλητων περιοχών που ενώ δικαιούνταν να ενταχθούν, το αγνόησαν, ζητά με επιστολή του προς τον λαρισαίο κυβερνητικό παράγοντα, ο πρόεδρος της νέας Ένωσης Λάρισας Φώτης Παπαδόπουλος.

Με αφορμή δημοσίευμα του γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής του ΥΠΑΑΤ κ. Κασίμη, στο οποίο αναφέρεται στον αποκλεισμό του Νομού Λάρισας και άλλων περιοχών στις οποίες εφαρμόζεται μέχρι σήμερα η Δράση «Μείωσης της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», ο κ. Παπαδόπουλος καταθέτει τις απόψεις του επί του θέματος.

Ο ΧΑΡ. ΚΑΣΙΜΗΣ

Όπως ανέφερε ο γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής του ΥΠΑΑΤ κ. Χαράλαμπος Κασίμης «τα χρηματοδοτικά κίνητρα για την ανάληψη φιλοπεριβαλλοντικών δεσμεύσεων από τους παραγωγούς αφορούν σε ενίσχυση που λαμβάνουν για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος ή του επιπλέον κόστους που προκαλείται από την εφαρμογή των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να επισημάνω και να επιστήσω την προσοχή, ότι οι ενισχύσεις που χορηγούνται στα Γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα δεν είναι ενισχύσεις επιδοματικού χαρακτήρα αλλά ενισχύσεις για την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων και δεν θα πρέπει να δημιουργούνται τεχνητά οι συνθήκες για την ένταξη των παραγωγών σε αυτά. Ήδη έχουμε καταγγελίες ότι δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ ξηρικά αγροτεμάχια ως αρδευόμενα προκειμένου να τύχουν ενίσχυσης από το πρόγραμμα της νιτρορύπανσης, γεγονός που θα επιτείνει τους ελέγχους που θα κάνουμε στο στάδιο της υποβολής των αιτήσεων (αν μάλιστα προκύψει ποσοστό ψευδών δηλώσεων υψηλό οι κυρώσεις θα είναι αυστηρές με δεκαετή αποκλεισμό από τα προγράμματα της ΚΑΠ). Στην προκειμένη περίπτωση στόχος του προγράμματος θα πρέπει να είναι να βγουν οι περιοχές νιτρορύπανσης από τον χάρτη των ευπρόσβλητων περιοχών της χώρας, ειδικά μάλιστα όταν το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε αυτές για τόσες πολλές προγραμματικές περιόδους στη σειρά και θα ανέμενε κανείς να έχουν αρθεί οι λόγοι και οι αιτίες ένταξής τους μετά από τόσα έτη εφαρμογής των καλλιεργητικών πρακτικών και μεθόδων μείωσης των νιτρικών στο έδαφος και το νερό, και όχι να επιδιώκεται η ένταξη και παραμονή περιοχών, καλλιεργειών και δικαιούχων στο πρόγραμμα με τεχνητούς και αθέμιτους τρόπους. Τέτοιες νοοτροπίες και λογικές είναι που οδήγησαν στην εκτίναξη του προϋπολογισμού στα βιολογικά και αν συνεχίσουν θα δούμε αντίστοιχα φαινόμενα και στο μέτρο της νιτρορύπανσης, ειδικά με τη διεύρυνση των περιοχών από 7 σε 30 στο τρέχον πρόγραμμα».

Ο Φ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Στην επιστολή Παπαδόπουλου προς τον Β. Κόκκαλη παραθέτονται οι απόψεις του πρώτου για το μείζον ζήτημα της νιτρορύπανσης. Αναλυτικότερα: Προσωπικά με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η πρόταση του κ. Κασίμη για τιμωρία με 10ετή αποκλεισμό των αγροτών που μεθοδεύουν να εντάξουν στο πρόγραμμα ξηρικά αγροτεμάχια, κάτι που άλλωστε δήλωσα δημοσίως στην παρέμβασή μου στην ημερίδα στον Τύρναβο πρόσφατα. Διαφωνώ απόλυτα με το επιθετικό σκεπτικό του κ. Κασίμη για τις περιοχές που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα με στόχο να βγουν από το χάρτη, ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

1. Με βάση ποιες μετρήσεις και ποιες άλλες επιστημονικές μεθόδους ο κ. Κασίμης (δεδομένου ότι είναι καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής) οδηγείται στο συμπέρασμα ότι στις περιοχές που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα έχουν αρθεί οι λόγοι και οι αιτίες ένταξής τους. Αν έχει κάποια επιστημονικά αποτελέσματα να μας τα παρουσιάσει, διαφορετικά δεν επιτρέπεται με τη διπλή ιδιότητα που έχει να προβαίνει σε εικασίες και αοριστολογίες.

2. Έχει υπολογίσει πόσοι αγρότες εντάχθηκαν π.χ. στη Θεσσαλία την τελευταία 5ετία, έτσι ώστε, σε σχέση με το σύνολο της καλλιεργούμενης έκτασης, να επηρεάζουν σημαντικά τη βελτίωση των νιτρικών στον υπόγειο υδροφορέα.

3. Έχει υπολογίζει ότι τα τελευταία χρόνια στη λεκάνη της Θεσσαλίας έχουν μειωθεί σημαντικά τα υπόγεια νερά, με αποτέλεσμα παρότι μειώθηκε η ποσότητα των νιτρικών που εφάρμοζαν όσοι αγρότες είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα να μην έχει μειωθεί το ποσοστό των νιτρικών μέχρι σήμερα, που σημαίνει αν διακοπεί το πρόγραμμα τότε σε πιθανό έλεγχο με επίσημες και σοβαρές πλέον μετρήσεις θα επιβληθούν κυρώσεις από την EE, διότι θα έχουν δαπανηθεί πολλά κοινοτικά κονδύλια χωρίς αποτέλεσμα.

4. Έχει υπολογίσει ότι με το συγκεκριμένο κονδύλι που έχει το πρόγραμμα, αν εφαρμοστεί στις 37 περιοχές, θα ενταχθούν τόσο λίγοι αγρότες σε σχέση με την όλη έκταση που καλλιεργείται σε αυτές, τότε μόνο περιβαλλοντικό όφελος δεν θα υπάρχει.

5. Έχει υπολογίσει ότι στη Θεσσαλία υπάρχει μία υποδομή και εμπειρία τόσο από τους αγρότες όσο και από τις υπηρεσίες που παρακολουθούν το πρόγραμμα και είναι ευκολότερο να εφαρμοστεί από ό,τι σε νέες περιοχές.

6. Έχει υπολογίσει ότι από τις μέχρι τώρα περιοχές που μπορούσε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, μόνο οι αγρότες της Θεσσαλίας ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό, ενώ οι αγρότες των άλλων εν δυνάμει περιοχών δεν εντάσσονταν επειδή το θεωρούσαν δύσκολο και τώρα που οι δεσμεύσεις του είναι πιο απλές και προσιτές, θέλετε να αποκλείσετε αυτούς που τόσα χρόνια το εφάρμοσαν χωρίς κάποια επιστημονική βάση.

7. Γιατί προκαταβολικά ενοχοποιεί τις περιοχές και τους αγρότες που εφάρμοσαν το πρόγραμμα της μείωσης της νιτρορύπανσης εξαιτίας της παταγώδους αποτυχίας της πρόσκλησης που έγινε στη βιολογική γεωργία για την οποία την αποκλειστική ευθύνη φέρει το Υπουργείο με τον τρόπο που προκήρυξε το πρόγραμμα (χαρακτηριστικά δεν ζητούσε καν άδεια για τις κτηνοτροφικές μονάδες ή τίτλους κυριότητας για τους αγρότες). Ατυχές το παράδειγμά σας κύριε Γενικέ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass