Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπαίνει φρένο στη λαθραλιεία στην Κάρλα

* Περιπολίες, συλλήψεις και πρόστιμα φέρνουν αποτελέσματα

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2017 22:13
Στο γράφημα αποτυπώνεται ο αριθμός των περιστατικών λαθραλιείας στη λίμνη Κάρλα για τη χρονική περίοδο 2011-2016 Στο γράφημα αποτυπώνεται ο αριθμός των περιστατικών λαθραλιείας στη λίμνη Κάρλα για τη χρονική περίοδο 2011-2016

Κατακόρυφη πτώση σημειώνουν τα περιστατικά λαθραλιείας στη λίμνη Κάρλα, τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα των εντατικών περιπολιών και ελέγχων των αρμόδιων φορέων.

Αν και το φαινόμενο δεν έχει εξαλειφθεί, όπως μαρτυρά η τελευταία σύλληψη λαθραλιέων από την Ελληνική Αστυνομία, στη Λάρισα, με 74 κιλά «γριβάδια», παρ’ όλα αυτά τα στοιχεία που παρουσιάζει στην «ΕτΔ», ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας- Μαυροβουνίου- Κεφαλόβρυσου –Βελεστίνου, αποδεικνύουν ότι το φαινόμενο της λαθραλιείας φθίνει.

Η πρόεδρος του Φορέα, κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου, υποστηρίζει στην «Ε» ότι: «Έχουν μειωθεί τα κρούσματα, αλλά δεν έχουν εξαλειφθεί. Χρειάζεται συνεπικουρία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, που έχουν εκτελεστική εξουσία…» και συμπληρώνει ότι «η αλιεία στην Κάρλα απαγορεύεται όλο τον χρόνο, καθώς ο υδροβιότοπος είναι σε εξέλιξη και αναπτύσσεται.

Από τη λειτουργία του φορέα μέχρι σήμερα, και μετά από εντατικές προσπάθειές του, από το 2011, να εξαλειφθεί κάθε φαινόμενο παράνομης ενέργειας στην Κάρλα, είτε λαθροθηρία είτε λαθραλιεία είτε λαθροϋλοτομία, με συνεχείς περιπολίες και με την άμεση ανταπόκριση των αρμόδιων αρχών, επιτεύχθηκε το καλύτερο δυνατό.

Ο κόσμος συμμορφώθηκε με τους κανόνες».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του φορέα, από το 2011, διαπιστώνεται ότι είναι εντυπωσιακή η μείωση κρουσμάτων λαθραλιείας, όταν το 2011 αριθμούσαν 187 περιστατικά, το 2016 μειώθηκαν στα 39, και το 2017 φαίνεται να «κλείνει» με ακόμη πιο μειωμένο αριθμό εντοπισμού λαθραλιέων .

Ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου, στελεχώθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2011 και από τότε γίνεται η καταγραφή των παράνομων ενεργειών στη Κάρλα, από το Τμήμα Φύλαξης και Επόπτευσης, το οποίο μας παραθέτει αναλυτικά στατιστικά στοιχεία των περιστατικών λαθραλιείας στη λίμνη Κάρλα για τη χρονική περίοδο 2011-2016.

Η κ. Κάγκαλου ανέφερε ότι αρμόδιο τμήμα ελέγχου της αλιείας στην Κάρλα, είναι το τμήμα εποπτείας αλιείας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο Βόλο, με το οποίο και συνεργάζονται άψογα, όπως συνεργάζονται ομαλά και με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς ελέγχου και εποπτείας του φυσικού πλούτου και της πανίδας της περιοχής Κάρλας.

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Να σημειωθεί ότι την απαγόρευση αλιείας στην Κάρλα αποφασίζει

η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «υπάρχει αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την ισορροπημένη ανάπτυξη του υπό διαμόρφωση οικοσυστήματος της υπό δημιουργία λίμνης Κάρλας το οποίο στην παρούσα φάση της επανασύστασης είναι ασταθές, αφού όλες οι παράμετροι (βιολογικές, χημικές και φυσικές) βρίσκονται σε διαδικασία διαμόρφωσης των τελικών τιμών τους, που θα λάβουν, σε χρονικό διάστημα που θα εξαρτηθεί από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες (ηλιοφάνειας, βροχοπτώσεων κλπ), μετά το πέρας της πλήρωσης της λίμνης µε νερό.

Στην Κάρλα δεν έχουν διαμορφωθεί πλήρως τα πεδία διαβίωσης και αναπαραγωγής των ψαριών τη στιγμή μάλιστα που τα όρια της λίμνης, όσο αυτή βρίσκεται στη φάση πλήρωσης, ευρίσκονται σε δυναμική διαμόρφωση, καθώς επίσης, την ανάγκη προστασίας των υδρόβιων οργανισμών της υπό δημιουργία λίμνης Κάρλας, (ιχθύων κλπ., περιοχή NATURA) και το γεγονός ότι το πρόγραμμα ελέγχου της ποιοτικής κατάστασης των εισερχομένων υδάτων στην υπό δημιουργία λίμνη Κάρλα µέσω των διωρύγων και των αποστραγγιστικών τάφρων της περιοχής, είναι σε εξέλιξη.

Απαγορεύεται η επαγγελματική και ερασιτεχνική αλιεία σε όλη την έκταση της υπό δημιουργία λίμνης Κάρλας, στις τάφρους και σε όλες τις υδατοσυλλογές μέσα και γύρω από αυτήν, ενώ η εφαρμογή της παρούσας απόφασης ανατίθεται στα αρμόδια Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής».

Της Λένας Κισσάβου