Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕ ΠΟΤΑΜΙΑ

Αστικά ποτάμια: Επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση της φύσης με την πόλη

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2017 17:00

Η ανάδειξη της σημασίας του Πηνειού ποταμού, όχι μόνο ως χώρου ανάπτυξης δράσεων αλλά και ως έκφραση του φυσικού περιβάλλοντος, μέσα σε ένα πολυδιάστατο πλέγμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων τονίστηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής δεύτερης μέρας του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΕΥΑΛ,

από τον Δήμο Λαρισαίων, σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια, στο οποίο συμμετέχει. Το θέμα του Συνεδρίου ήταν «Αστικά ποτάμια: Επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση της φύσης με την πόλη».

Για τη σύνδεση των ποταμών με τον κοινωνικό ιστό μίλησε ο κ. Ιάκωβος Γκανούλης, ομ. καθ. ΑΠΘ, ειδικός γραμματέας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ ακολούθησαν ομιλίες του δήμαρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη για «το σήμερα και το αύριο του Πηνειού», της Αγγελικής Καλλία Αντωνίου, Δρ. Νομικής καθηγήτριας Περιβαλλοντικού Δικαίου στο ΕΚΔΔΑ, η οποία μίλησε για τη διαχείριση των ποταμών σύμφωνα με την Ενωσιακή και Εθνική Νομοθεσία. Η Ευαγγελία Γιοβρή – Διαμαντή, αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ, Msc γενική διευθύντρια Δήμου Λαρισαίων παρουσίασε την ένταξη του Πηνειού ποταμού στη ζωή της πόλης μέσα από το Δίκτυο Αστικών Υπαίθριων Χώρων, ο Αργύρης Παπακωνσταντίνου, δ/ντης Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ΔΕΥΑΛ για τα «Αστικά ποτάμια και τις βασικές υδατικές υποδομές των πόλεων: Λάρισα και Δ.Ε.Υ.Α.Λ.» και ο Θωμάς Σαββίδης, καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τμήμα Βιολογίας, Τομέας Βοτανικής για την επίδραση του ανθρώπου στο οικοσύστημα του ποταμού Πηνειού.

Στο β΄μέρος του συνεδρίου τοποθετήθηκαν οι κ.κ.: Σταύρος Γουλούλης,  «Ο Πηνειός στην Αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα: προσδιορίζοντας τη σχέση της Λάρισας με την περιβάλλουσα χώρα της», Νίκος Παπαθεοδώρου, ιατρός, ιστοριοδίφης για τον Πηνειό, «Η αέναη πηγή ζωής της Θεσσαλίας», ο Πάνος Σάπκας, αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων ανέλυσε το Φεστιβάλ Πηνειού και πώς μια γιορτή έβαλε το ποτάμι στη ζωή της πόλης.

Το συνέδριο έκλεισε με απολογιστικές παρεμβάσεις από τους Απ. Καλογιάννη, δήμαρχο Λαρισαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, δήμαρχο Τρικκαίων, πρόεδρο «Δικτύου Ελληνικών Πόλεων με Ποτάμια» και Γιώργιο Σούλτη, αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λαρισαίων. Την εκδήλωση συντόνιζε ο δημοσιογράφος, ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Λαρισαίων Γιάννης Σιούλας.

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα