ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΔΩΡΕΑΝ, Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙ’ ΑΥΤΕΣ

«Αντίο» στην πλαστική σακούλα

*Ερωτήσεις για το μέτρο και το «πλιάτσικο» όσο ήταν ακόμα δωρεάν στα σούπερ μάρκετ της πόλης

Δημοσίευση: 03 Ιαν 2018 23:00

Στην ιστορία περνά, όχι η ίδια αλλά η δωρεάν χρήση της πλαστικής σακούλας.

Είναι από εκείνες τις σκηνές που έχουν καταγραφεί στο υποσυνείδητο όλων των καταναλωτών στο ταμείο του σούπερ μάρκετ και λάμβαναν χώρα μέχρι και λίγες ώρες πριν την αλλαγή του χρόνου: για δύο πράγματα να γεμίζει κανείς μία πλαστική σακούλα και να παίρνει άλλες δέκα, έτσι για να βρίσκονται. Και ψάχνουν χώρο στο σπίτι για τις τοποθετήσουν, και αγοράζουν ειδικές θήκες που μειώνουν τον όγκο τους, και αφιερώνουν ντουλάπια καθώς όπως λένε «δεν χωράνε πουθενά αλλού».

Σακούλες διπλωμένες, τοποθετημένες με προσοχή η μία πάνω στην άλλη, σαν έργο τέχνης, σαν κειμήλιο που πάει από γενιά σε γενιά. Ειδικά αυτές που δεν βιοδιασπώνται πάνε από μάνα σε κόρη, κρατάνε μια ζωή. Χρειάζονται σε κάτι; Ποτέ όλες αυτές, αλλά ο καταναλωτής ένιωθε μια σιγουριά όταν τις είχε. Χρειάζονται για παράδειγμα για το δεύτερο ζευγάρι παπουτσιών που θα τοποθετηθεί στη βαλίτσα, για τα άπλυτα στον σάκο, για να μεταφέρει η Ελληνίδα μάνα τα τάπερ με το φαγητό στο παιδί της, αλλά και για να πετούν τα σκουπίδια. Ο Έλληνας δεν αγόραζε τις μεγάλες σακούλες σκουπιδιών, γέμιζε τις μικρές των σούπερ μάρκετ και τα βράδια επιχειρούσε να «σκοράρει» είτε στον κάδο είτε ακόμα χειρότερα στο απορριμματοφόρο.

Στην Ελλάδα οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο φτάνουν σύμφωνα με την Greenpeace τα 4,3 δισεκατομμύρια. Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στα ντουλάπια των σπιτιών. Είναι αυτές που αρπάχτηκαν από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και αν κάποιο κατάστημα τις χρέωνε τους κακοφαίνονταν.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στα σούπερ μάρκετ της Λάρισας και η αγωνία κάποιων ξεπερνούσε κάθε όριο. Απανωτά ήταν τα ερωτήματα για την τιμή της σακούλας στους υπαλλήλους. «Επιτέλους να σταματήσει αυτή η κακή συνήθεια. Είναι μια κίνηση για να προστατέψουμε το περιβάλλον», έλεγαν κάποιοι ενώ άλλοι σχολίαζαν: «αυτό μας έλειπε, πληρώνουμε τόσα να πληρώνουμε και τις σακούλες»; Βέβαια δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ακολουθούσαν την τακτική του «πλιάτσικου» στις δωρεάν σακούλες. Φρόντιζαν για να έχουν, για να μην χρειαστεί να πληρώσουν, για να μην αγοράσουν μια πάνινη, για να μην τους λείψουν.

Από την άλλη πλευρά, εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες υποστήριζαν ότι «είναι κάτι καινούργιο για όλους. Θα δούμε τη συμπεριφορά των καταναλωτών, πόσο έτοιμοι είναι δηλαδή να ξεχάσουν την πλαστική σακούλα», σημείωναν ωστόσο ότι «μεγάλες αλυσίδες τους υποχρέωναν εδώ και χρόνια να πληρώνουν τις σακούλες. Πιστεύουμε ότι δεν θα το θεωρήσουν τόσο ξένο, τους είναι ήδη γνωστό».

Μπροστά στη νέα πραγματικότητα θα βρεθούν από σήμερα Τετάρτη οι καταναλωτές, καθώς είναι η πρώτη ημέρα που ανοίγουν τα σούπερ μάρκετ. Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες πρέπει να αναγράφουν σε εμφανές σημείο ότι «οι λεπτές πλαστικές σακούλες υπόκειται σε περιβαλλοντικό τέλος» και να διαθέτουν σε εμφανές σημείο πλαστικές σακούλες μεταφοράς ή άλλες τσάντες πολλαπλών χρήσεων. Οι καταναλωτές δεν θα πληρώνουν τις σακούλες στα περίπτερα και στις λαϊκές αγορές.

Όλα τα καταστήματα που δίνουν πλαστικές σακούλες, όπως οι φούρνοι και τα σούπερ μάρκετ τις χρεώνουν 0,03 ευρώ + ΦΠΑ= 0,04 και από 1η Ιανουαρίου 2019 θα τις χρεώνουν 0,07 ευρώ + ΦΠΑ = 0,09 ευρώ. Πρόκειται για το Περιβαλλοντικό Τέλος και θα αποδίδεται στο δημόσιο κάθε τρίμηνο. Οι καταστηματάρχες που διαθέτουν ταμειακές μηχανές έχουν ένα ξεχωριστό τμήμα όπου χτυπούν 4 λεπτά την κάθε σακούλα. Όσοι έχουν υπολογιστές διαθέτουν ένα ξεχωριστό είδος και θα το χρεώνουν σε κάθε συναλλαγή.

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Εν αναμονή βρίσκονται και οι φαρμακοποιοί. Όπως δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας Γιάννης Μακρυγιάννης «περιμένουμε να μας καθοδηγήσουν πώς θα δουλέψουμε. Οι εταιρίες που ασχολούνται με το λογισμικό των φαρμακείων θα μας εξηγήσουν πώς θα γίνεται αυτό, μέχρι πότε θα δουλέψουμε με τις σακούλες που έχουμε, πώς θα τα καταχωρούμε και πώς μετά θα έρθει η σακούλα με το barcode». Μέχρι και χθες τα φαρμακεία δεν χρέωναν τις σακούλες από σήμερα αναμένουν να ενημερωθούν για τον τρόπο που θα δουλεύουν.

ΤΣΑΝΤΕΣ

Ο μεγαλύτερος στόχος του συγκεκριμένου μέτρου, προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον είναι η εξοικείωση του καταναλωτικού κοινού με τις τσάντες πολλαπλών χρήσεων. Τα περισσότερα καταστήματα διαθέτουν μεγάλη ποικιλία σε τσάντες πολλαπλών χρήσεων, με τις τιμές τους να κυμαίνονται ανάλογα με τη χωρητικότητά τους.

Μια άλλη λύση αρκετά ενδιαφέρουσα είναι αυτή που έρχεται μεν από το παρελθόν, μιας και η εικόνα της γιαγιάς να πηγαίνει για τα ψώνια στον μπακάλη είναι χαρακτηριστική, αλλά συγχρόνως το περασμένο καλοκαίρι έγινε το απόλυτο αξεσουάρ για τις fashion bloggers και τα fashion icons του κόσμου. Ο λόγος για την τσάντα δίχτυ, ο οποία είναι μια οικονομική και πρακτική λύση, με άποψη.

                                                                                       Ζωή Παρμάκη

 

Δεν θα «φάνε» θέσεις εργασίας οι ανακυκλώσιμες σακούλες

2

ΑΘΗΝΑ

Πολλές ελληνικές βιοτεχνίες έχουν ήδη προσαρμοστεί σε ανακυκλώσιμες σακούλες και δεν θα υπάρξουν απώλειες θέσεων εργασίας, ενώ θα μειωθούν οι εισαγωγές από τρίτες χώρες σύμφωνα με την εκτίμηση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με αφορμή ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018 η Ελλάδα εναρμονίστηκε με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και σταματά τη δωρεάν διάθεση πλαστικής σακούλας από τα σούπερ μάρκετ και όλα τα εμπορικά καταστήματα.

3

Επίσης, όπως επισήμανε σε δήλωσή της στο ΑΠΕ η αναπληρώτρια Συνήγορος Καταναλωτή και Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδας Αθηνά Κοντογιάννη «η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στην κουλτούρα του Έλληνα καταναλωτή έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Είναι αναγκαίο να ευαισθητοποιηθούν περαιτέρω οι καταναλωτές σε σχέση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της χρήσης πλαστικής σακούλας μεταφοράς και να αλλάξει, ιδίως μέσω ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα παιδιά, η εσφαλμένη καταναλωτική νοοτροπία ότι το πλαστικό είναι ένα ακίνδυνο υλικό χαμηλού κόστους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass