Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Έρχονται πρόστιμα για τους ρυπαντές του Τιταρήσιου

* Πάνω από 50.000 ευρώ σε πρόστιμα έχει επιβάλει η Περιφέρεια μέσα στο 2017 * Οι παραβάτες προδόθηκαν από τον καιρό, εκμεταλλεύονται τα κενά του νόμου

Οι περισσότερες περιβαλλοντικές παραβάσεις σημειώνονται το Σαββατοκύριακο, οπότε δεν λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες. Στην περίπτωση της ρύπανσης του Τιταρήσιου, οι ρυπαντές προδόθηκαν από τον καιρό, καθώς τη Δευτέρα περίμεναν ισχυρές βροχές που …θα καθάριζαν τις βρομιές τους. Κάτι όμως που δεν συνέβη Οι περισσότερες περιβαλλοντικές παραβάσεις σημειώνονται το Σαββατοκύριακο, οπότε δεν λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες. Στην περίπτωση της ρύπανσης του Τιταρήσιου, οι ρυπαντές προδόθηκαν από τον καιρό, καθώς τη Δευτέρα περίμεναν ισχυρές βροχές που …θα καθάριζαν τις βρομιές τους. Κάτι όμως που δεν συνέβη

Αστικά απόβλητα, απόβλητα τυροκομείων και κτηνοτροφικών μονάδων, αλλά και στέμφυλα ευθύνονται τελικά για την πρόσφατη περιβαλλοντική επιβάρυνση των νερών του Τιταρήσιου ποταμού και των παραποτάμων του, όπως πρόεκυψε από τους σαρωτικούς ελέγχους που διενήργησαν μικτά κλιμάκια της Περιφέρειας, με αφορμή την περιβαλλοντική ρύπανση που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού στην «Ε» «με την ολοκλήρωση των ελέγχων και τον εντοπισμό των παραβάσεων θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τον καταλογισμό προστίμων, τα οποία επιβάλλονται βάσει αλγορίθμου (συγκεκριμένου συστήματος), διευκρινίζοντας ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα είναι αυστηρή απέναντι στις πιστοποιήσεις που θα γίνουν, αλλά και στους ρυπαντές, αφού το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και οφείλουμε όλοι να το προστατεύσουμε. Θέλουμε να στηρίξουμε την παραγωγή, αλλά προέχει η προάσπιση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας». Ο Κ. Αγοραστός υπενθύμισε ακόμη ότι «μέσα στο 2017 οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας (κυρίως η Δ\νση Ανάπτυξης) ήλεγξαν 350 επιχειρήσεις στην Π.Ε. Λάρισας και επέβαλαν πρόστιμα πάνω από 50.000 ευρώ, ενώ έκλεισαν οριστικά και μία επιχείρηση που δεν τηρούσε επανειλημμένα τους περιβαλλοντικούς όρους».

Οι έλεγχοι των υπηρεσιών της Περιφέρειας ξεκίνησαν την Τρίτη, συνεχίστηκαν Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ χθες Παρασκευή ορισμένες επιχειρήσεις επανελέγχθηκαν, προκειμένου να διαπιστωθεί η συμμόρφωσή τους στους κανόνες λειτουργίας. Το «λάθος» που έκαναν οι παραβάτες και από το οποίο προδόθηκαν είναι ότι το βράδυ της Κυριακής ανέμεναν, σύμφωνα και με τις μετεωρολογικές προβλέψεις να βρέξει αρκετά, ώστε τα βρόχινα νερά να μεταφέρουν μακριά τα απόβλητα και τα λύματα που απελευθέρωσαν μεσημέρι και απόγευμα Κυριακής. Όπως είναι γνωστό οι περισσότερες περιβαλλοντικές παραβάσεις σημειώνονται το Σαββατοκύριακο, όταν δεν λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες. Τελικά η βροχή δεν ήταν αρκετή, τα νερά δεν απομακρύνθηκαν κι έτσι το πρωί της Δευτέρας η εικόνα του Τιταρήσιου ποταμού, με τα αφρισμένα νερά, τα σημεία μαύρου χρώματος κατά μήκος του ποταμού και η έντονη δυσοσμία ανησύχησε τους κατοίκους σε Ελασσόνα και Τύρναβο, οι οποίοι ενημέρωσαν τις δημοτικές αρχές κι αυτές με τη σειρά τους την Περιφέρεια.

ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» οι έλεγχοι των υπηρεσιών της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκαν κάτω από τις γέφυρες του Κουτσοχέρου και του Δαμασίου, όπου (στη δεύτερη περίπτωση) εντοπίστηκαν στέρεα απόβλητα στέμφυλων από απόσταξη παραγωγής τσίπουρου. Σε άλλο έλεγχο εντοπίστηκε στο υδάτινο οικοσύστημα μορφή ερυθρού χρώματος, ενώ στο επίμαχο σημείο δραστηριοποιείται ένα σφαγείο. Ακολούθησαν έλεγχοι σε κτηνοτροφική μονάδα βοοειδών στο Πραιτώρι και σε τυροκομεία σε Μαγούλα και Ευαγγελισμό, καθώς σε παρακείμενα ρέματα εντοπίστηκαν απόβλητα. Όλες οι επιχειρήσεις διέθεταν άδεια λειτουργίας, αλλά προφανώς δεν εφάρμοζαν τη νομοθεσία που προβλέπεται για τη λειτουργία των Βιολογικών Καθαρισμών και τη γενικότερη τήρηση των συνθηκών δημόσιας υγιεινής.

Στο στόχαστρο των υπηρεσιών της Περιφέρειας βρίσκονται ακόμη και ολόκληροι οικισμοί που δεν διαθέτουν αποχετευτικό σύστημα ή δεν το λειτουργούν σωστά, αλλά και βυτιοφόρα.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΚΕΝΑ ΝΟΜΟΥ

«Θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και θα επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσά κυμαίνονται από 1.000 ως 5.000 ευρώ.

Σε ερώτησή μας «γιατί τα πρόστιμα δεν είναι πιο τσουχτερά, προκειμένου να μην υπάρχουν περιθώρια στον παραβάτη να ρισκάρει με την (επίσης κοστοβόρα) λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, ο κ. Αγοραστός σχολίασε ότι «κινείται βάσει Κανονισμού» και πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση νέας παράβασης, σαφώς τα πρόστιμα διπλασιάζονται». Από την πλευρά τους όσοι ρυπαίνουν συστηματικά το περιβάλλον, κυρίως με τα απόβλητα φαίνεται να εκμεταλλεύονται τη «χαλαρή νομοθεσία». Η Περιφέρεια καίτοι αγνοεί αν και πόσα πρόστιμα πληρώνονται, θεωρεί δεδομένο ότι οι παραβάτες (κυρίως σφαγεία, τυροκομεία) εξαντλούν όλες τις δυνατότητες που διαθέτουν, αφού το νομικό τους οπλοστάσιο είναι γεμάτο από ενστάσεις, προσφυγές και αντιρρήσεις. Έτσι περνά ο χρόνος κι όταν η υπόθεση φθάσει στη δικαιοσύνη, κανείς δεν ξέρει την κατάληξη.

Καταλήγοντας ο κ. Αγοραστός δηλώνει στην «Ε» ότι «είναι αδήριτη ανάγκη να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο, να ενισχυθεί η περιφερειακή αυτοδιοίκηση με περισσότερες αρμοδιότητες και φυσικά με περισσότερο προσωπικό».

Του Γιώργου Ρούστα

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα