Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Απαραίτητη η δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Υδάτων

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2018 16:28

Απαραίτητη χαρακτηρίζει τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Υδάτων ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας με ερώτησή του στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως σημειώνεται στην ερώτηση «Πρόσφατα ανακοινώθηκε η οριστική έγκριση των νέων αναθεωρημένων Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΥ), μεταξύ των οποίων και αυτών που αφορούν στη Θεσσαλία. Σε αυτά περιλαμβάνονται πολλά και σημαντικά έργα με αξιόλογο όγκο ταμίευσης (Μουζάκι, Πύλη, Νεοχωρίτης Παλιοδερλί, Καλούδα). Δυστυχώς, όμως, τα περισσότερα από αυτά έχουν χαμηλό βαθμό ωριμότητας, με κάποια - όπως για παράδειγμα του Αγιονερίου - να παρουσιάζουν ακόμη και αδυναμία υλοποίησης σύμφωνα με μελετητές. Αν και θετικό ότι αναφέρονται συγκεκριμένα έργα, είναι εμφανές ότι η υλοποίησή τους είναι τουλάχιστον επισφαλής. Ο ειδικός γραμματέας Υδάτων κ. Γκανούλης, σε πρόσφατη συνέντευξή του μετέθεσε την ευθύνη υλοποίησης αυτών των έργων στις Περιφέρειες, τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ. Δεν μπορεί, όμως, να υλοποιηθεί ένα τέτοιο εκτεταμένο σχέδιο, όπως αυτό που απαιτούν τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων, με τις αρμοδιότητες να είναι διεσπαρμένες σε τόσους φορείς» επισημαίνει και συνεχίζει:

«Είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου με τη συμμετοχή του κράτους και των χρηστών, το οποίο θα αποτελέσει τη μετεξέλιξη του αναποτελεσματικού και γραφειοκρατικού υφιστάμενου διοικητικού συστήματος. Θα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα και την επάρκεια της υλοποίησης (σε όλα τα στάδια) των έργων ταμίευσης επιφανειακών νερών, μαζί με τα παράλληλα έργα που απαιτούνται, να επιβλέπει τη λειτουργία και συντήρηση αυτών, καθώς επίσης να έχει και την ευθύνη της εποπτείας και εφαρμογής όλων των επί μέρους προτάσεων των Σχεδίων Διαχείρισης. Η συνέχιση ενός καθεστώτος που συνεχίζει να δημιουργεί τεράστια ελλείμματα στο υδατικό ισοζύγιο, ωθώντας τους αγρότες να καταναλώνουν νερό από τα μόνιμα υπόγεια αποθέματα δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς ειδικά για την περιοχή μας, η περιβαλλοντική υποβάθμιση είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει. Οι θεσμικές παρεμβάσεις που απαιτούνται, αν και δεν ενέχουν μεγάλο οικονομικό κόστος, δεν έχουν προωθηθεί από την Κυβέρνηση».

Ο βουλευτής Λάρισας ρωτά τον υπουργό: 1) αν σκοπεύει να προχωρήσει σε αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου εφαρμογής των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων, με τη συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων προγραμματισμού και συντονισμού σε έναν ενιαίο, ανεξάρτητο φορέα υδάτων, με συμμετοχή τόσο του κράτους όσο και των χρηστών υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, 2) ποιος είναι ο βαθμός ωριμότητας των έργων που αναφέρονται στα αναθεωρημένα σχέδια διαχείρισης υδάτων για το υδατικό διαμέρισμα Θεσσαλίας, ποια η πηγή χρηματοδότησής τους και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, 3) σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε τα ανωτέρω έργα να μπορέσουν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης, 4) σε ποιες ενέργειες, έργα και δράσεις θα προβεί, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης της ετήσιας κατανάλωσης νερού στα 450 κυβικά μέτρα ανά στρέμμα.