Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

«Πρόγραμμα ‘’νιτρορύπανσης’’ και σε περιοχές του Δήμου Τεμπών»

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2018 16:35

Την τροποποίηση των κριτηρίων ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα της ‘’νιτρορύπανσης’’ και παραγωγοί περιοχών του Δήμου Τεμπών ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Αποστόλου ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, καταθέτοντάς του σχετική αναφορά με το υπόμνημα του Κ. Κολλάτου, όπου ο δήμαρχος Τεμπών αναφέρει:

«Διαπιστώνουμε ότι η μοριοδότηση των υποψηφίων προς ένταξη στο πρόγραμμα της ‘’νιτρορύπανσης’’ γίνεται με δύο κριτήρια α) τα αγροτεμάχια να βρίσκονται στον χάρτη της κακής (ποιοτικής) χημικής σύστασης και β) αφορά περιοχές που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα Natura. Τα κριτήρια είναι τέτοια που ουσιαστικά αποκλείουν καλλιεργητές των περιοχών του Δήμου μας από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα διότι η μοριοδότησή τους θα είναι πολύ χαμηλή και ως εκ τούτου θα αποκλειστούν.

Τα αγροτεμάχια του Δήμου μας που δεν εμπίπτουν στα προαναφερόμενα κριτήρια λαμβάνουν μηδενικά μόρια με άμεση συνέπεια να ελλοχεύει ο κίνδυνος, για πρώτη φορά στην ιστορία εκτέλεσης του προγράμματος, να μείνουν εκτός του προγράμματος σχεδόν όλες οι περιοχές του Δήμου Τεμπών.

Από χημικές αναλύσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν σε υδρευτικές γεωτρήσεις του Δήμου μας έχουν βρεθεί υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης νιτρικών άνω του επιτρεπτού ορίου με αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιούνται, επικουρικά ακόμη και για άρδευση. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα στοιχεία παλιότερων ετών, να βρίσκουμε αρκετούς παραγωγούς του Δήμου μας που συμμετείχαν στο εν λόγω πρόγραμμα καταδεικνύει την ανάγκη να προτείνουμε στο υπουργείο να τροποποιήσει τα κριτήρια επιλογής. Επίσης παρακαλούμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού γιατί η «νιτρορύπανση» αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα το οποίο εκτός των άλλων καλύπτει εν μέρει και την υποχρέωση του «πρασινίσματος» που προβλέπει η ΚΑΠ».

Σχετικά Άρθρα