Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ»

Ο «Δημόκριτος» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Κάρλα

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2018 16:10

Την παρέμβαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας προκειμένου να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της ρύπανσης στην Κάρλα, ζητά η παράταξη της «Οικολογικής Θεσσαλίας», με αφορμή έκθεση του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Το τελευταίο διάστημα η παράταξή μας «Οικολογική Θεσσαλία» παρακολουθούσε το θέμα που είχε προκύψει στη λίμνη Κάρλα με ιδιαίτερη προσοχή και ήταν σε επαφή με αρμόδιους φορείς, αναμένοντας το σύνολο των στοιχείων, των υπό εκπόνηση μελετών και μετρήσεων, ώστε να τοποθετηθεί υπεύθυνα επί του θέματος.

Αφού λάβαμε γνώση έκθεσης που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», από την οποία προκύπτει ότι έχουν εμφανιστεί σημαντικότατα προβλήματα, θεωρήσαμε σκόπιμο να παρέμβουμε ώστε να επιστήσουμε την προσοχή των αρμοδίων για την αντιμετώπιση του θέματος με την άμεση λήψη ειδικών μέτρων.

Επειδή, εκτός των άλλων, σύμφωνα με την έκθεση, οι παράμετροι της ρύπανσης, αν αυξηθούν, μπορεί να περάσουν μέσω της τροφικής αλυσίδας και της ύδρευσης και στον άνθρωπο, το ζήτημα καθίσταται ιδιαίτερα σοβαρό και επείγον και καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να λάβει τάχιστα και χωρίς καμία καθυστέρηση, τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει, πριν αυτά αρχίσουν και προκαλούν ανήκεστες βλάβες στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Πρέπει, λοιπόν, να ρυθμισθεί ορθά η παρεχόμενη ποσότητα νερού χωρίς απώλειες και να λειτουργήσει ο τεχνητός υγρότοπος από τον οποίο θα διέλθουν τα νερά, ώστε να πραγματοποιείται η απαιτούμενη απορρύπανση, πριν αυτά οδηγηθούν στον ταμιευτήρα.

Πρέπει επίσης να δημιουργηθεί σταθερός μηχανισμός παρακολούθησης, όπως προτείνεται, άλλωστε και από την παραπάνω μελέτη.

Όπως έχουμε, ήδη, επισημάνει, είναι, επιτέλους καιρός, να κάνουμε, στην περιοχή της Κάρλας ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό περιβαλλοντικό έργο, το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα άσκησης εδαφικοποιημένων, ήπιων, πολιτικών ανάπτυξης, ανάδειξης και ιδιοτυποποίησης πολλαπλών πόρων, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και εν γένει της Θεσσαλίας αλλά και της χώρας μας».