ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Δεσμεύσεις για περιβάλλον και ενέργεια

Δημοσίευση: 02 Μαρ 2018 22:02

Ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Ημέρα για την Ενέργεια» διοργάνωσε ο Δήμος Ελασσόνας σε συνεργασία με την Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία της Αυτοδιοίκησης Π.Ε.Τ.Α., αποσκοπώντας στην επίσημη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της για τη συμμετοχή του Δήμου Ελασσόνας στο «Σύμφωνο των Δημάρχων».

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Ελασσόνας από τον Μάιο του 2016 έχει προσχωρήσει στο «Σύμφωνο των Δημάρχων», που αποτελεί τη μεγαλύτερη αστική πρωτοβουλία για το κλίμα και την ενέργεια παγκοσμίως. Ήδη, εκεί βρίσκονται 7.000 τοπικές και περιφερειακές αρχές από 57 χώρες, αλλά και 136 δήμοι της χώρας μας.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε:

«Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ) του Δήμου, θα αποτελεί από δω και πέρα τον «οδικό χάρτη» μας για την ενσωμάτωση της αειφόρου ενεργειακής πρακτικής στους γενικούς στόχους της τοπικής ανάπτυξης, την καλύτερη σχέση απόδοσης και μορφής ενέργειας και την αλλαγή στις συνήθειες ενεργειακής κατανάλωσης στον καθημερινό τρόπο ζωής όλων μας.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια ο Δήμος αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο, δεσμευόμενος να εντείνει τις προσπάθειές του για: τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε δημοτικά και άλλα κτίρια / την αύξηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους, τόσο σε επίπεδο οργανισμού όσο και ευρύτερα σε επίπεδο χωρικής οντότητας.

Ο Δήμος μας έχει ήδη δείξει το ενδιαφέρον του για τη βιώσιμη ενεργειακή ανάπτυξη, με την εκπόνηση μελετών και δράσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημοτικά κτίρια. Με τη συμμετοχή μας στην πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων, έχουμε την ευκαιρία να ενώσουμε τις τοπικές προσπάθειες σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης, σε συνεργασία με ΟΤΑ σε όλη την Ευρώπη, αλλά και να αντλήσουμε πόρους και τεχνογνωσία για παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στον τόπο μας.

Η προσχώρηση του Δήμου Ελασσόνας στο «Σύμφωνο Δημάρχων» αποτελεί όχι την αρχή αλλά την εντατικοποίηση μίας προγενέστερης προσπάθειας συμμετοχής του Δήμου σε προτάσεις και δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στα άμεσα σχέδιά μας είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του γυμναστηρίου του Γυμνασίου Ελασσόνας, η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε δημοτικά κτίρια και οικόπεδα και η αποτελεσματική λειτουργία του Πράσινου Σημείου στην Ελασσόνα.

Πάνω απ’ όλα όμως η προσχώρηση στο «Σύμφωνο Δημάρχων» αποτελεί δέσμευσή μας ότι ακόμα και σε δύσκολες συγκυρίες, πρέπει να είμαστε μπροστάρηδες στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προώθηση της πράσινης ενέργειας και στη μείωση των ρύπων, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα για τους πολίτες της τοπικής μας κοινωνίας».

Στη συνέχεια, ο διευθυντής Ανάπτυξης της Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. – μηχανολόγος μηχανικός κ. Χ. Πρωτόγερος «κατέθεσε» και ανέλυσε το Σύμφωνο των Δημάρχων με τα οφέλη που προκύπτουν για τους δημότες της περιοχής.

Ακολούθησε, από τον μηχανολόγο μηχανικό – επιστημονικό συνεργάτη της Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. κ. Σωτ. Βουρλιώτη η παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (Σ.Δ.Α.Ε.Κ.) του Δήμου Ελασσόνας.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το ΣΔΑΕΚ, ο Δήμος Ελασσόνας προκειμένου να επιτύχει τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας που έχει θέσει, θα αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών που έχουν να κάνουν με: δημοτικά κτίρια, εγκαταστάσεις και δημόσιους χώρους, εμπόριο και επιχειρήσεις, οικιακό τομέα, μεταφορές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και υιοθέτηση διαδικασιών πράσινων συμβάσεων σε όλες τις δραστηριότητες του Δήμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον Δήμο Ελασσόνας υπολογίζονται σε 258.773 τόνους ετησίως, με έτος αναφοράς το 2015.

Στόχος του Δήμου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο «Σύμφωνο των Δημάρχων», είναι η μείωση των εκπομπών κατά 103.510 τόνους CO2 (δηλαδή τουλάχιστον 40%) έως το 2030.  

Την ημερίδα παρακολούθησαν αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Δημοτικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών, δημοτικοί σύμβουλοι και στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ελασσόνας.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass