Στη Βουλή και πάλι τα υδατικά θέματα. Υπάρχει ελπίδα;

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2018 17:45

Στις 28 Φεβρουαρίου σε συνεδρίαση της υποεπιτροπής υδατικών πόρων της Βουλής έγινε συζήτηση (βίντεο στον σχετικό σύνδεσμο: http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#72e2a38c-af44-4498-930d-a89a00a913ad) για τον προγραμματισμό της επιτροπής για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κατ’ αρχήν έχουμε μια παρατήρηση σχετικά με το ρόλο της συγκεκριμένης επιτροπής. Για πολλοστή φορά παρακολουθούμε να έρχονται προς συζήτηση διάφορα θέματα τα οποία είναι ομολογουμένως ιδιαιτέρως σημαντικά, χωρίς όμως να έχουμε δει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Συνεπώς οι πολύ αξιόλογες ιδέες και προτάσεις που κατατίθενται στην επιτροπή από τους βουλευτές και από τους προσκεκλημένους ειδικούς (Πανεπιστήμια, οργανισμοί, κοινωνικές οργανώσεις κ.α.) δεν δρομολογούνται τελικά προς εφαρμογή. Επίσης, χωρίς διάθεση να αδικήσουμε τις προσπάθειες των συντελεστών της επιτροπής, συχνά επανέρχονται θέματα που έχουν ήδη συζητηθεί χωρίς να προστίθεται κάτι νέο. Κάτι παρόμοιο συνέβη και στην συγκεκριμένη συνεδρίαση που προαναφέραμε.

Από την συνεδρίαση της επιτροπής επιλέγουμε να αναφερθούμε στις τοποθετήσεις των τριών θεσσαλών Βουλευτών (Ν. Παπα-δόπουλου, Π. Βράντζα και Κ. Σκρέκα).

Σε ότι αφορά στην τοποθέτηση του κ. Ν. Παπαδόπουλου (Βουλευτή Λάρισας) ξεχωρίζουμε έναν εντυπωσιακό ισχυρισμό του. Αντιγράφουμε από τα πρακτικά: «Εγώ πιστεύω ότι δεν έχουμε έλλειψη νερού αυτόν τον καιρό, αργότερα δεν ξέρω». Είναι λυπηρό να λέγονται τέτοια πράγματα μέσα στη Βουλή και μάλιστα από εκπρόσωπο του αγροτικού κόσμου που το υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας το ζει στο πετσί του. Σε κάθε περίπτωση, την απάντηση στον ισχυρισμό αυτό την δίνει με τον πιο σαφή και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο το πρόσφατα Αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας όπου το έλλειμμα υπολογίζεται σε 600 εκατ. κ.μ. νερού ετησίως. Γι’ αυτό άλλωστε τόσο η Ειδική Γραμματεία Υδάτων όσο και ο πολιτικός της προϊστάμενος κ. Σωκρ. Φάμελλος υποσχέθηκαν (σωστά) την δρομολόγηση πολλών έργων ταμίευσης νερού στη Θεσσαλία, σε συνδυασμό με παράλληλα μέτρα περιορισμού των καταναλώσεων, έτσι ώστε σε μια πορεία ετών να καλυφθεί το έλλειμμα και να αποκατασταθεί η οικολογική ισορροπία.

Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε την ανάγκη να «δούμε» τεχνικές εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων. Εύλογη η ανησυχία του. Και πάλι στο Σχέδιο, ακόμη από το 2014, προβλέπονται μέτρα για το θέμα αυτό αλλά δυστυχώς έως σήμερα δεν έχουν γίνει τα αναγκαία βήματα. Επίσης για την ανάταξη των υπόγειων υδροφορέων και για να «επιστραφούν» τα 3 δις κ.μ. που τα τελευταία 30-35 χρόνια έχουν αντληθεί, το σχέδιο προβλέπει την εξοικονόμηση 50 εκατ. κ.μ. νερού ετησίως επί 60 (!) συνεχή χρόνια ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της οδηγίας για «καλή» κατάσταση των υπόγειων υδάτων. Εμείς καλούμε όλους τους βουλευτές και τον κ. Παπαδόπουλο να σχολιάσουν το θέμα αυτό, δηλαδή κατά πόσο είναι βιώσιμος αυτός ο σχεδιασμός και τι πιθανότητες επιτυχίας υπάρχουν. Φυσικά γνωρίζουμε τις επιφυλάξεις κάποιων για μεταφορά των υδάτων του Αχελώου προς χρήση στη γεωργία. Θα μπορούσαμε όμως ανεξάρτητα από την γεωργία να συμφωνήσουμε στην χρησιμοποίηση αυτών των υδάτων, κατ’ ελάχιστο, στην παραγωγή ενέργειας και στην ανάταξη του οικοσυστήματος, δεδομένου ότι το πρόβλημα παραμένει εκρηκτικό και οι περιορισμένες ποσότητες των υδάτων της λεκάνης Πηνειού δύσκολα θα το επιλύσουν. Ας το σκεφθούν.

Εκτός από τα παραπάνω ο ίδιος βουλευτής εξέφρασε την εύλογη απορία του γιατί δεν στάθηκε δυνατόν τα νερά των πρόσφατων πλημμυρικών φαινομένων να «γεμίσουν» τον ταμιευτήρα της Κάρλας.

Προς ενημέρωση λοιπόν θα επαναλάβουμε ότι για την ώρα αλλά και για πολλά ακόμη χρόνια η Κάρλα θα τροφοδοτείται από τον Πηνειό μέσω «διπλών» αντλήσεων. Αντίθετα η προσδιορισμένη για το μέλλον λύση τροφοδοσίας απ’ ευθείας δια βαρύτητας μέσω του ρουφράκτη Γυρτώνης δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί σήμερα διότι τα έργα αυτά (διώρυγα με κατάλληλη διατομή κλπ) δεν έχουν κατασκευαστεί. Μήπως λοιπόν θα ήταν σκόπιμο ο κ. Παπαδόπουλος και άλλοι αρμόδιοι να θέσουν το θέμα αυτό στο Υπουργείο Υποδομών για την επίσπευση των σχετικών μελετών και την δρομολόγηση των αναγκαίων συμπληρωματικών έργων για το έργο της Κάρλας;

Σε ότι αφορά την βουλευτή Καρδίτσας κα Παναγιώτα Βράντζα οι επισημάνσεις της ήταν δύο και ιδιαίτερα σημαντικές και ουσιαστικές. Πρότεινε την συζήτηση στην επιτροπή για την δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων (κατά υδατικό διαμέρισμα) και την δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τους ΤΟΕΒ.

Εμείς ευχόμαστε ολόψυχα οι συζητήσεις αυτές να γίνουν και να είναι ουσιαστικές.

Τέλος ο βουλευτής Τρικάλων κ. Κων. Σκρέκας έθεσε μεταξύ άλλων το θέμα της μεταφοράς 250 εκ. κ.μ. νερού από τον Ανω Αχελώο (σημ. μέσω του ημιτελούς ταμιευτήρα Συκιάς και της σχεδόν ολοκληρωμένης σήραγγας Πευκοφύτου).

Η πρόεδρος της επιτροπής κα Αικ. Ιγγλέση απέρριψε επί της ουσίας την πρόταση του κ. Σκρέκα να συμπεριληφθεί το θέμα στον προγραμματισμό της επιτροπής, με τον ισχυρισμό ότι το ζήτημα αυτό «έχει κλείσει και από την Ε.Ε. και από το Συμβούλιο Επικρατείας». Φυσικά έλαβε απάντηση από τον κ. Βουλευτή ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Εμείς από την πλευρά μας δικαιούμαστε να αναρωτηθούμε πως είναι δυνατόν μέσα στο «ναό της Δημοκρατίας» να λέγονται τόσο εξόφθαλμες ανακρίβειες από υπεύθυνα πρόσωπα. Θέτουμε επίσης (ως ελάχιστο) ένα ερώτημα: εφόσον το θέμα έχει «κλείσει» (σημ. υποθέτουμε ότι εννοεί αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και την τελευταία απόφαση 26 του ΣτΕ Ιαν. 2014), πως η σημερινή Κυβέρνηση «κατάφερε να ξεμπλέξει» την Μεσοχώρα η οποία ρητά είχε συμπεριληφθεί στο σκεπτικό αυτών των αποφάσεων;

Ελπίζουμε λοιπόν o κ. Σκρέκας να απαιτήσει το θέμα να συζητηθεί στην επιτροπή, κατά μείζονα λόγο όταν ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός υποσχέθηκε (Οκτώβριος 2017) στη Λάρισα ότι θα εξεταστεί εκ νέου η ολοκλήρωση της Συκιάς για παραγωγή ΥΗ ενέργειας. Και φυσικά κάποια στιγμή η πρόεδρος της επιτροπής (και όχι μόνο αυτή) οφείλουν να ενημερώσουν την Βουλή αλλά και τον Ελληνικό λαό ποια είναι τέλος πάντων η θέση τους για τα ημιτελή έργα Άνω Αχελώου (Συκιά, σήραγγα αλλά και Μεσοχώρα) : Να κατεδαφιστούν ή να ολοκληρωθούνε; Φυσικά δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει μια υπεύθυνη και καθαρή τοποθέτηση. Άλλωστε όπως εκτιμούμε το σκεπτικό τους είναι : «ας μην διαταράξουμε τις εσωκομματικές ισορροπίες, ας κερδί-σουμε χρόνο ως τις εκλογές και μετρά το ξαναβλέπουμε». Μακάρι να κάνουμε λάθος.

Από τον Κώστα Γκούμα

* Ο Κώστας Γκούμας είναι πρώην πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας και διευθυντής της ΔΕΒ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass