ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Σ. ΦΑΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Χωρίς ευρήματα ρύπανσης ο Τιταρήσιος…

* …Αν και προβληματικοί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ακόμα και ελλείψει καυσίμων * Μ. Χαρακόπουλος: «Το υφιστάμενο σύστημα πρόληψης, ελέγχου και κυρώσεων χρήζει επανεξέτασης»

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2018 16:08

«Ο ελεγκτικός μηχανισμός για την προστασία του περιβάλλοντος, συναντά προσκόμματα ακόμη και σε προγραμματισμένους ελέγχους, ελλείψει καυσίμων(!). Γι΄ αυτό και ο μηχανισμός χρειάζεται ενίσχυση, όπως και να επανεξεταστεί η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που επιβάλλονται».

Αυτό υποστηρίζει, σε δήλωση του ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τις απαντήσεις που έλαβε από τα αρμόδια υπουργεία σχετικά με τη μόλυνση του Τιταρήσιου ποταμού στον Τύρναβο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λαρισαίος βουλευτής είχε υποβάλει ερώτηση στη Βουλή και συγκεκριμένα στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών για τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον από τη μόλυνση των υδάτων του Τιταρήσιου ποταμού, με αφορμή και σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία».

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος απαντώντας στην ερώτηση Χαρακόπουλου παραπέμπει για το θέμα των ελέγχων στην Περιφέρεια, ενώ η Περιφέρεια υποστηρίζει πως «δεν έχουν περιέλθει έως σήμερα στην υπηρεσία μας στοιχεία ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής προκειμένου να υπάρξει εκτίμηση κινδύνου για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον».

Ο Σ. Φάμελλος

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος απαντώντας στην ερώτηση Χαρακόπουλου παραπέμπει για το θέμα των ελέγχων στην Περιφέρεια «η οποία έχει και κατά το Νόμο την ευθύνη και την αρμοδιότητα» Ενημερώνει δε πως «έχει συσταθεί Κλιμάκιο Ελέγχου Περιβάλλοντος (Κ.Ε.ΠΕ.) το οποίο έχει πραγματοποιήσει κύκλο ελέγχων και αναμένονται τα αποτελέσματα των δειγματολειψιών». Υπενθυμίζει ακόμη πως «οι καθ' ύλην αρμόδιες υπηρεσίες για τον υγειονομικό έλεγχο του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης (πόσιμο νερό) είναι αφενός οι πάροχοι Ύδρευσης, αφετέρου οι κατά τόπους Υπηρεσίες Υγείας της οικείας Περιφέρειας/Περιφερειακής Ενότητας, οι οποίες οφείλουν να πραγματοποιούν συστηματικούς, προληπτικούς και αυστηρούς ελέγχους». Όσον αφορά στα υδροσημεία παρατήρησης (γεωτρήσεις, πηγάδια) του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Τιταρήσιου ποταμού και διασχίζουν τους Δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου, αυτά –σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο- παρουσιάζουν συγκεντρώσεις χημικών στοιχείων που δεν υπερβαίνουν τις θεσμοθετημένες ανώτερες αποδεκτές τιμές.

Το ΥΠΕΣ

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης απαντά στον κ. Χαρακόπουλο ότι «έχει ζητήσει στοιχεία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και μόλις περιέλθουν οι σχετικές απαντήσεις, θα επανέλθει με νεότερο συμπληρωματικό έγγραφο ώστε να ενημερωθεί ολοκληρωμένα η Βουλή των Ελλήνων».

Η Περιφέρεια

Στο δικό της απαντητικό έγγραφο η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναφέρει πως «από τους ελέγχους οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρωθεί διαπιστώθηκε η ύπαρξη διάθεσης υγρών αποβλήτων άνευ επεξεργασίας εντός των παρακείμενων υδατικών συστημάτων όπου δραστηριοποιούνται κάποιες επιχειρήσεις, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα του συνόλου των δειγματοληψιών ώστε να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διαδικασία κυρώσεων από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Δεν έχουν περιέλθει έως σήμερα στην υπηρεσία μας στοιχεία ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής προκειμένου να υπάρξει εκτίμηση κινδύνου για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον».

Ο Μ. Χαρακόπουλος

Σύμφωνα με τον βουλευτή κ. Χαρακόπουλο «η προστασία του περιβάλλοντος, του νερού, που είναι πηγή ζωής, και, κατ’ επέκταση, της δημόσιας υγείας είναι αυτονόητο καθήκον όλων όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά. Τα κατ’ επανάληψη κρούσματα μόλυνσης των υδάτων του Τιταρήσιου ποταμού επιβεβαιώνουν ότι το υφιστάμενο σύστημα πρόληψης, ελέγχου και κυρώσεων χρήζει επανεξέτασης. Από τις έως τώρα απαντήσεις στην Ερώτηση και την Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που υπέβαλα στα αρμόδια υπουργεία, είναι εμφανές ότι χρειάζεται ενίσχυση ο ελεγκτικός μηχανισμός. Όπως προκύπτει από τα έγγραφα συναντά προσκόμματα ακόμη και για να προβεί σε προγραμματισμένους ελέγχους ελλείψει καυσίμων(!). Επιπλέον, θα πρέπει να επανεξεταστεί η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που επιβάλλονται. Εάν όσοι εντοπίζονται να ρυπαίνουν πέφτουν στα “μαλακά” λόγω θεσμικού πλαισίου, από έναν υποστελεχωμένο μηχανισμό, τότε φοβούμαι ότι σύντομα θα ξαναβρεθούμε στο ίδιο έργο θεατές. Πιστεύω ότι η Περιφέρεια, με την εμπειρία των τελευταίων χρόνων, μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία επισήμανσης αδυναμιών και δυσλειτουργιών, προκειμένου ως πολιτεία και κοινωνία να θωρακιστούμε απέναντι σε τέτοια φαινόμενα ρύπανσης του περιβάλλοντος, που ασυνείδητοι διαπράττουν στο βωμό του κέρδους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass