«Πηνειός ποταμός, πηγή ζωής και ανάπτυξης στη Θεσσαλία»

* ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2018 22:40

Στον «Πηνειό ποταμό, την πηγή ζωής και ανάπτυξης στη Θεσσαλία» είναι αφιερωμένο το διεθνές συνέδριο που διοργανώνει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας, στη Λάρισα στις 2 και 3 Νοεμβρίου.

Συνέδριο που τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και την επιστημονική αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ενώ συνδιοργανωτές είναι τα τοπικά τμήματα του ΤΕΕ όπως και το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος.

Στη διοργάνωση αναφέρθηκαν χθες, με συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ, Γ. Κωτσός η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Λαρισαίων, Ρένα Καραλαριώτου, ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Γ. Λαδόπουλος, ο πρόεδρος του παραρτήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ, Νίκ. Παπαγεωργίου και η πρόεδρος του παραρτήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ, Νάνσυ Καπούλα.

Όπως τόνισε ο κ. Κωτσός «ο Πηνειός για τη Θεσσαλία θα μπορούσε να πει κάποιος είναι ό,τι ο Νείλος για την Αίγυπτο. Ο Πηνειός παρεμβαίνει αποφασιστικά στο σύνολο της ζωής στη Θεσσαλία. Έχει επίπτωση στην οικονομική ζωή, στον πρωτογενή τομέα, στο αστικό περιβάλλον, στην ύδρευση, στον πολιτισμό, στην πολιτική προστασία, στη βιομηχανική παραγωγή, στην ιστορία του τόπου μας.

Αναμφισβήτητα, το νερό είναι ένας περιβαλλοντικός πόρος με ανυπολόγιστη αξία, καθώς η ύπαρξή του αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιβίωση του ανθρώπου. Όμως, και το οικοσύστημα που το υποστηρίζει, έχει εξίσου τεράστια σημασία για τη ζωή πάνω στη γη.

Μάλιστα, εάν φροντιστεί κατάλληλα από τους κρατικούς φορείς και την κοινωνία, μπορεί να μετατραπεί σε έναν μοναδικό πυρήνα βιώσιμης ανάπτυξης».

«Θεωρούμε υποχρέωσή μας την ανάδειξη των αναπτυξιακών προοπτικών του Πηνειού, των ενδεδειγμένων επιλογών αξιοποίησης των πλούσιων υδάτων και όλων των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών παραμέτρων του.

Για να έχουμε ωστόσο τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, απαιτείται η εκπόνηση ενός επιστημονικά και τεχνοκρατικά πλήρως καταρτισμένου σχεδίου, στο οποίο θα προβλέπονται δράσεις, αλλά και αναγκαία μέτρα, ώστε αυτή η ανεκτίμητη φυσική κληρονομιά να παραδοθεί στις επόμενες γενιές αναλλοίωτη και ενταγμένη σε ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας.

Επιπλέον, ο Πηνειός είναι το μέτρο της οικολογικής ισορροπίας και της επάρκειας του υδατικού δυναμικού της περιφέρειάς μας, ενώ μαζί με το συνολικό υδάτινο περιβάλλον της, συνδέεται αναπόσπαστα με όλες τις ανθρώπινες, παραγωγικές και μη δραστηριότητες που καθορίζουν το μέλλον όλων μας».

Τη «σημαντική συμβολή του Πηνειού, μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη και τον πολιτισμό της Θεσσαλίας» επισήμανε η κ. Καραλαριώτου και υπογραμμίζοντας τη συμβολή του, στο αστικό και αγροτικό περιβάλλον, σημείωσε ότι με το συνέδριο «θέτουμε τον Πηνειό ποταμό στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος» με 75 εισηγήσεις από επιστήμονες διεθνούς κύρους και εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων, παραγωγικών φορέων και της αυτοδιοίκησης.

Εισηγήσεις που αφορούν σε θεματικές ενότητες όπως, μεταξύ άλλων, η ιστορική εξέλιξη του οικοσυστήματος του Πηνειού ποταμού, το υδάτινο σύστημα, οι οικονομικές δραστηριότητες και προοπτικές ανάπτυξης της Θεσσαλίας, οι τέχνες και ο πολιτισμός, η πολιτική και η διοίκηση αλλά και η καινοτομία, η έρευνα και η ανάπτυξη.

Ο κ. Λαδόπουλος σημειώνοντας την αξία του Πηνειού ποταμού στο περιβάλλον της Θεσσαλίας αλλά και τα οφέλη από την «αστική, αγροτική και βιομηχανική χρήση του» τόνισε πως ο Πηνειός «δεν έχει λάβει την ανάλογη θέση για την τουριστική προβολή του».

Ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε πως «ο Πηνειός αποτελεί πηγή ζωής για τη Θεσσαλία και έως σήμερα δυστυχώς δεν έχουμε εκμεταλλευτεί πλήρως τα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει», προσθέτοντας ότι «ευελπιστούμε τα κρίσιμα συμπεράσματα του συνεδρίου να βρούνε ευήκοα ώτα στα κέντρα λήψεων αποφάσεων».

Τέλος η κ. Καπούλα, σημείωσε την ανάγκη αντιμετώπισης του θέματος διαχείρισης των υδάτων με απώτερο σκοπό την επίλυση των προβλημάτων, «με εφαρμόσιμες προτάσεις που θα αποτελέσουν πολιτικές». Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν το μέλος της διοίκησης της ΠΕΔ Κων. Καλαμπαλίκης και ο διευθυντής της ΠΕΔ Δημ. Τσούμας.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass