ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ «ΑΝΘΕΙ» ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ –ΚΑΙ- ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΑΖΑΣ Κ. ΝΑΣΙΚΑΣ

Ξύλα, πέλετ... από τη Βουλγαρία στη Λάρισα!

* Άρχισε ο εφοδιασμός με καυσόξυλα για τον χειμώνα

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2014 10:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:20

Της Σοφίας Ορφανιώτη

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει και στον νομό Λάρισας, το λαθρεμπόριο καυσόξυλων και πέλετ.

Το παράνομο αλισβερίσι, κυρίως με τη Βουλγαρία, στον νομό διογκώνεται χρόνο με το χρόνο και ούτε λίγο, ούτε πολύ, για το μεν πέλετ το ποσοστό λαθρεμπορίου αγγίζει το 30%, ενώ για τα καυσόξυλα φθάνει μέχρι και το 50%!

Όπως αναφέρει το μέλος του Συνδέσμου Βιομάζας Ελλάδας κ. Κ. Νασίκας καθημερινά από την οδική διάβαση και το Τελωνείο του Προμαχώνα εισέρχονται στην Ελλάδα νταλίκες φορτωμένες με ξύλα, πέλετ, με σκοπό να τα μεταφέρουν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και στη Λάρισα, για λογαριασμό διαφόρων εμπόρων, αλλά και ιδιωτών.

Και το πρόβλημα δεν είναι ότι κάποιοι επιλέγουν, να εισάγουν αυτά τα προϊόντα, όταν η χώρα μας αλλά και ο νομός ειδικότερα καλύπτονται σε ξύλα από τα δικά μας δάση.

«Το τεράστιο ζήτημα που προκύπτει είναι ο τρόπος που γίνεται αυτή η συναλλαγή. Το παράνομο χονδρεμπόριο αλλά και λιανεμπόριο που πλήττει βάναυσα τον υλοτόμο, τον ξυλέμπορο και κάθε επαγγελματία που προσπαθεί να επιβιώσει με νόμιμο τρόπο.

Οι νταλίκες με το παράνομο εμπόρευμα εισέρχονται στη χώρα μας, χωρίς να έχουν υποστεί τον παραμικρό έλεγχο από τις τελωνειακές αρχές. Το εμπόρευμα εισάγεται στον ελληνικό χώρο, με ελλειπή παραστατικά, χωρίς τα νόμιμα τιμολόγια, χωρίς να καταβάλλεται Φ.Π.Α.

Όλοι γνωρίζουν την κατάσταση, αλλά κανείς δεν μιλά, δεν λαμβάνονται τα νόμιμα μέτρα για να σταματήσει αυτή η τακτική, η οποία αποτελεί πληγή για την ελληνική οικονομία. Δεν αποδίδουν οι συγκεκριμένοι έμποροι τον αναλογούντα Φ.Π.Α στη χώρα, με αποτέλεσμα να χάνονται τεράστια έσοδα για την ελληνική οικονομία, σε μια συγκυρία που ο Έλληνας πολίτης πλήττεται κατάφωρα από τη φορολογία», αναφέρει ο κ. Κώστας Νασίκας.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομάζας Ελλάδας, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανενός είδους έλεγχος, σε οτιδήποτε διακινείται στη χώρα μας μέσω του συγκεκριμένου τελωνείου.

Η πολιτεία αφήνει απροστάτευτο τον υγιή έμπορο. Και το κακό δεν σταματά εκεί, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, όπου Βούλγαροι έμποροι έχουν κλέψει το ΑΦΜ κάποιου Έλληνα από παλιότερη συναλλαγή, με σκοπό να πουλήσουν το παράνομο εμπόριο αυτή τη φορά σε κάποιον άλλο.

ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Και φυσικά εκτός από τον οικονομικό παράγοντα, τα δεινά που προκύπτουν από αυτές τις συναλλαγές έχουν σοβαρό αντίκτυπο και στην υγεία. Αφού το πέλετ κυρίως που προέρχεται από τη γείτονα χώρα, δεν γνωρίζει κανείς από τι υλικά έχει παραχθεί.

«Καίγονται πέλετ που τα συστατικά τους είναι μοριοσανίδες που περιέχουν κόλλα, κοινώς νοβοπάν, το οποίο είναι ύποπτο για καρκινογενέσεις.

Όσον αφορά στα καυσόξυλα πωλούνται με υγρασία που φθάνει το 45-50%, όταν στην Αγγλία απαγορεύεται να διατίθενται ξύλα που η υγρασία τους υπερβαίνει το 30%», θα συμπληρώσει ο κ. Νασίκας.

Και φυσικά όλοι θυμόμαστε τι είχε συμβεί πέρυσι, όταν η χειμωνιάτικη ρύπανση λόγω της αιθαλομίχλης που προέρχονταν από την καύση των τζακιών, είχε δημιουργήσει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα και επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία.

Οι καταναλωτές είναι αναγκαίο να γνωρίζουν, τί ξύλα αγοράζουν και κυρίως τί ποσοστά υγρασίας έχουν αυτά.

Τα υγρά ξύλα σύμφωνα με τον κ. Νασίκα βγάζουν δεκαπλάσιο καπνό και αυτό δημιουργεί ατελή καύση, ενώ αντίθετα το στεγνό ξύλο έχει ελεγχόμενη ροή αέρα και μηδαμινή αιθάλη, για αυτό και οι καταναλωτές θα πρέπει πέραν της καλύτερης τιμής, να αγοράζουν ξύλα από τον Αύγουστο, ώστε όταν θα φθάσει η εποχή που θα το κάψουν να έχουν στεγνώσει τελείως.

ΑΡΧΙΣΕ Ο ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΥΣΟΞΥΛΩΝ

Αν και οι θερμοκρασίες είναι «καυτές» με έναν Αυγουστιάτικο καύσωνα προ των πυλών, για κάποιους ξεκίνησε ήδη ο εφοδιασμός καυσόξυλων εισαγόμενων ή εγχώριων για τη χειμερινή περίοδο.

Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο μια παλέτα καυσόξυλα κοστίζει 130 ευρώ, ενώ το χειμώνα η τιμή της θα αγγίζει τα 140-150 ευρώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass