ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΕ -ΜΕΤΑ 13 ΧΡΟΝΙΑ- ΤΟ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ

Πιο κοντά ο Αχελώος

* Αντ. Σαμαράς: η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2014 10:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:26

 

Της Μαρίνας Αποστολοπούλου

Ένα βήμα καθοριστικής σημασίας για την Θεσσαλία συντελέστηκε χθες, καθώς υπεγράφησαν τα σχέδια διαχείρισης υδατικών πόρων Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας από το αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Νίκο Ταγαρά. Η υπογραφή των συγκεκριμένων σχεδίων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιδίωξη –στόχο της Θεσσαλίας για μεταφορά νερού από τον άνω ρου του Αχελώου προς την θεσσαλική πεδιάδα και συνδέεται άμεσα με το  «ξεμπλοκάρισμα» του  υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας μετά από 13 ολόκληρα χρόνια. Εξέλιξη που ανακοίνωσε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ανέφερε ότι το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δυο χρόνια. Για την ολοκλήρωση του έργου απαιτούνται 110 εκ ευρώ και όπως ανέφερε ο κ Σαμαράς το εν λόγω ποσό είναι διαθέσιμο και θα καλυφθεί από την ΔΕΗ.

 Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, μπαίνει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης, γίνεται «φυσιολογική  χώρα».  Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν, επενδύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον με ανάπτυξη και με θέσεις εργασίας εντός του έτους, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για την υπογραφή των σχεδίων διαχείρισης υδατικών πόρων Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, εξέφρασε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος σε δηλώσεις του στην «Ε» χαρακτήρισε την συγκεκριμένη ως ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την Θεσσαλία και υπογράμμισε ότι η απεμπλοκή του έργου της Μεσοχώρας και η παραγωγή ενέργειας, φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την μεταφορά νερού στην Θεσσαλία.

Η σημασία του θέματος υπογραμμίζεται ακριβώς από το γεγονός ότι  ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε δηλώσεις για την συγκεκριμένη εξέλιξη, η οποία συνδέεται με την «ανάπτυξη» που είναι και το κεντρικό ζητούμενο, στο περιθώριο σύσκεψης που είχε χθες στο μέγαρο Μάξιμου, με τη συμμετοχή του Υπουργού ΠΕΚΑ  Γιάννη Μανιάτη, του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ  Νίκου Ταγαρά και της κυβερνητικής εκπροσώπου  Σοφίας Βούλτεψη.  Αντικείμενο της σύσκεψης, όπως προαναφέραμε,  ήταν η απεμπλοκή μετά από 13 χρόνια ενός σημαντικού αναπτυξιακού έργου, το υδροηλεκτρικό φράγμα της Μεσοχώρας  το οποίο θα παράγει 360 γιγαβατώρες ετησίως.

Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Όπως δήλωσε ο  πρωθυπουργός  για αυτό το έργο έχουν ήδη στο παρελθόν επενδυθεί 283 εκατομμύρια ευρώ και για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται άλλα 110 τα οποία είναι διαθέσιμα και θα καλυφθούν από τη ΔΕΗ.

Ανέφερε επίσης ότι το έργο ξεκίνησε το '86 και σταμάτησε το 2001 λόγω δικαστικών εμπλοκών στην εκτροπή του Αχελώου, ότι ο συνολικός χρόνος αποπεράτωσης του υπολογίζεται σε δύο χρόνια, ότι δυστυχώς κάθε χρόνος καθυστέρησης κοστίζει στη ΔΕΗ 25 εκατομμύρια ευρώ και ότι οι συνολικές μέχρι σήμερα απώλειες λόγω καθυστέρησης που είχαμε υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Εξήγησε επίσης ότι από αυτό το φράγμα της Μεσοχώρας θα παράγονται ετησίως 360 γιγαβατώρες, ότι το έργο αξιοποιεί τα νερά του Αχελώου για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και επαναφέρει τα νερά στη φυσική κοίτη του ποταμού και ότι η παραγόμενη ενέργεια ισοδυναμεί με το 10% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας στη χώρα από υδροηλεκτρικά έργα.

"Για να το κατανοήσει κανείς, την αξία εκείνου που λέω, το έργο αυτό θα μπορούσε να καλύψει την ετήσια κατανάλωση ενέργειας ενός νησιού, όπως η Κέρκυρα, ή στο Περιστέρι της Αττικής ή την ετήσια κατανάλωση της Λέσβου και της Χίου μαζί. Αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά αναπτυξιακών παρεμβάσεων που ξεκινούν σε ολόκληρη τη χώρα", τόνισε ο κ. Σαμαράς αναφέροντας ότι η Ελλάδα προχωρά.

«ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»

"Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν. Επενδύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον με ανάπτυξη και με θέσεις εργασίας. Το 2014 η Ελλάδα για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, μπαίνει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης. Και μας γεμίζουν όλους με πολλή αισιοδοξία οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. η οποία διαπιστώνει μείωση της ανεργίας, σημαντική μείωση επιτέλους, στο δεύτερο τρίμηνο του 2014, με σημαντικότερη τη μείωση της νεανικής ανεργίας", συμπλήρωσε.

"Έχουμε να κάνουμε, όμως, ακόμα πολλά. Με τις θυσίες του Ελληνικού λαού αρχίζει να γίνεται μήνα με το μήνα η Ελλάδα μια χώρα φυσιολογική. Και πιστεύω, πραγματικά, ότι όλοι οι Έλληνες μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε", κατέληξε στη δήλωση του ο πρωθυπουργός.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, δήλωσε στην «Ε», ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην μεταφορά νερού από τον άνω ρου του Αχελώου στην Θεσσαλία.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, προσπαθήσαμε γιαυτό , κερδίσαμε την μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και τώρα εγκρίθηκαν τα διαχειριστικά σχέδια στα οποία αναφέρεται ότι η μεταφορά νερών είναι η συμφερότερη λύση για την αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας, την κοινωνία και την οικονομία.

Αξιοποιείται πλέον η Μεσοχώρα, την αναγκαιότητα αξιοποίηση της οποίας έχουμε κατ επανάληψη επισημάνει με επιστολές μας τόσο στον Πρωθυπουργό  όσο και γενικότερα στην πολιτική ηγεσία του τόπου. Με την αξιοποίηση της Μεσοχώρας θα έχουμε με την παραγωγή πράσινης, φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αισιοδοξούμε και ευελπιστούμε να υπάρξει και συνέχεια για την ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου και ευεργετικού για την Θεσσαλία έργου.

Θέλω να ευχαριστήσω  όλου όσοι διαχρονικά βοήθησαν στην διεκδίκηση του ζωογόνου αυτού έργου. Αυτό δείχνει ότι με συστηματική δουλειά, στρατηγική, συνεχή διεκδίκηση, ορθή επιχειρηματολογία και πειθώ, μπορούμε μία-μία να κερδίσουμε τις μάχες για την ολοκλήρωση του έργου. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass