ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΟΞΥΓΟΝΟΥ

Ζωή στο όριο στην Κάρλα

* Είναι ζωτικής σημασίας να γίνει άμεσα εισαγωγή νερού από τον Πηνειό στη λίμνη, καταλήγει έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2014 10:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:39

 Σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις που έγιναν στη λίμνη Κάρλα, οι τιμές του διαλυμένου οξυγόνου (D.O.) στη λίμνη, πλησιάζουν το όριο των τιμών υποξίας (<2mg/l), με αποτέλεσμα να είναι πιθανή η εκδήλωση φαινομένων θνησιμότητας ιχθύων. Αυτό είναι το συμπέρασμα ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όπως αναφέρεται, στις παρατηρήσεις της «επακόλουθα μιας τέτοιας κατάστασης είναι η διατάραξη της υφιστάμενης ιχθυοκοινωνίας, απειλή της βιοποικιλότητας (θνησιμότητα ενδημικών ειδών), αλλά και απειλή της Δημόσιας Υγείας.

Η κατάσταση στη λίμνη είναι πραγματικά οριακή και η ανάγκη για να γίνουν κάποιες δραστικές ενέργειες είναι επιτακτική. Η στάθμη της λίμνης είναι πλέον πολύ πιο κάτω από το οικολογικό όριο (γύρω στο μισό μέτρο στο πιο βαθύ της σημείο), με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ο οικολογικός της ρόλος και να απειλείται η επιβίωσή της.

Είναι ζωτικής σημασίας να γίνει άμεσα εισαγωγή νερού από τον Πηνειό ποταμό στη λίμνη, το οποίο σημαίνει την επαναλειτουργία των αντλιοστασίων. Χωρίς μια τέτοια παρέμβαση, η λίμνη δυστυχώς δεν έχει κανένα μέλλον και όλες οι προσδοκίες μας για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που να είναι σημείο αναφοράς για τον τόπο μας και για κάθε ανθρώπινη δράση, για τη γεωργία, τον πολιτισμό, την έρευνα και την οικολογία θα έχουν σύντομα γκρεμιστεί».

Οι αναλύσεις έγιναν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με ακρωνύμιο «LAKEREMAKE», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.

Ο τίτλος του προγράμματος είναι: «Μαθηματική Μοντελοποίηση του Microcystis aeruginosa ως ένας κύριος ρυθμιστής σε λίμνες υπό ανασύσταση» και πραγματεύεται τη μαθηματική μοντελοποίηση του πληθυσμού του κυανοβακτηρίου Microcystis, καθώς και των σχετικών παραμέτρων ποιότητας νερού στη Λίμνη Κάρλα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass