Εκστρατεία κατά του λιγνίτη

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2013 21:53 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:24
Μια νέα παγκόσμια εκστρατεία με τίτλο «Η δική σου ενέργεια», ξεκινά η περιβαλλοντική Οργάνωση WWF, με κύριο αντικείμενό της την  μετατόπιση των επενδύσεων ενέργειας, σε ανανεώσιμες πηγές και τον  τερματισμό στην χρηματοδότηση και υποστήριξη έργων άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της: «Στόχος είναι με συντονισμένες δράσεις σε πάνω από 20 χώρες, να πετύχουμε την αύξηση των επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ κατά $40 δις, μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Μία από τις πρώτες μας δράσεις είναι να πείσουμε το κρατικό Ίδρυμα επενδυτικού κεφαλαίου της Νορβηγίας (που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο) να επενδύσει $30-35 δις (το 5% του χαρτοφυλακίου του) σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο δρόμος για την προώθηση ενός βιώσιμου ενεργειακού μοντέλου τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μακρύς. Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ακύρωσης ζημιογόνων επενδύσεων, όπως είναι οι δύο νέοι σταθμοί λιγνίτη και παράλληλα να ενισχύουμε εναλλακτικές που ωφελούν την κοινωνία, δημιουργούν θέσεις εργασίας και υλοποιούνται με σεβασμό στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία».

Αφορμή γι αυτή την εκστρατεία, όπως αναφέρουν ήταν ότι:

Σύμφωνα με την Έκθεση οικονομικής βιωσιμότητας των νέων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα-5 και Μελίτη-2», φαίνεται ότι οι δύο σχεδιαζόμενες μονάδες, πέρα από τις τεράστιες επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία, την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον αποδεικνύονται επιπλέον και οικονομικά ασύμφορες.

Συγκεκριμένα, η μονάδα Πτολεμαΐδα-5 ενδέχεται να παρουσιάσει ακόμα και αρνητικές χρηματορροές το 2050 και βαθμό απόδοσης -5,4%. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως για κάθε 100 ευρώ επένδυσης, η ΔΕΗ θα παίρνει πίσω 94,6 ευρώ.

Το δε κόστος στην υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον για τη Δυτική Μακεδονία τις περασμένες δεκαετίες αγγίζει τα 82,6 δις δολλάρια (!), βάσει ανάλογων μελετών που έχει κάνει η Ιατρική Σχολή του Harvard.

Όλα αυτά συμβαίνουν στη δική μας κατά τα άλλα πλούσια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χώρα, ενώ την ίδια στιγμή στη Γερμανία του Βορρά, 20 από τους 39 ανθρακικούς σταθμούς που είχαν εξαγγελθεί το 2007 έχουν ήδη ακυρωθεί, ενώ μόλις 2 είναι αυτή τη στιγμή σε λειτουργία».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass