Η ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΟΡΙΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

«Θάλαμος αερίων» Λάρισα και Γιάννενα!

* Δωρεάν ρεύμα δικαιούνται οι ευπαθείς ομάδες * Μέτρα περιορισμού μετακινήσεων και καύσης, προβλέπουν υπουργικές αποφάσεις

Δημοσίευση: 24 Δεκ 2013 2:19 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:47
ΑΘΗΝΑ
Σε "θάλαμο αερίων" μετατράπηκαν την Κυριακή πολλές περιοχές της Ελλάδας, με τα ποσοστά της αιθαλομίχλης σε Ιωάννινα και Λάρισα να ξεπερνούν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας τα όρια συναγερμού.
Η πόλη των Ιωαννίνων καλύφθηκε από ένα πυκνό νέφος αιθαλομίχλης Οι επικίνδυνοι ρύποι, σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του «Μέγκα», ξεπέρασαν κατά πολύ τα 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, που είναι το όριο συναγερμού και έφθασαν τα 167. Παρόμοια ποσοστά και στη Λάρισα, με τους ρύπους να ξεπερνούν τα 160 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, προκαλώντας ασφυξία στους πολίτες.
Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη. Στη μια τα ξημερώματα οι μετρητές ρύπανσης στη δυτική πλευρά της πόλης, κατέγραψαν 300 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, δηλαδή δύο φορές πάνω από το όριο συναγερμού.
Καλύτερη ήταν η κατάσταση στην Αθήνα, αλλά κοντά στο όριο επιφυλακής καθώς η μεγαλύτερη μέτρηση καταγράφηκε στο Μαρούσι και έφτασε τα 85 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Τα σύννεφα αιθαλομίχλης που κάλυψαν μεγάλα μέρη της χώρας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, προέρχονται από την καύση ακατάλληλων ξύλων σε τζάκια και ξυλόσομπες.
Η πολιτεία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τους πολίτες να καίνε ξύλα, δίνει οικονομικά κίνητρα, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες, μέσω παροχής δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος τις διπλάσιες ημέρες από όσες η ρύπανση ξεπεράσει τα όρια συναγερμού, σε μέση ημερήσια τιμή, όμως.
Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη κοινή υπουργική απόφαση έχει ήδη τεθεί σε ισχύ. Αυτό σημαίνει πως οι ευπαθείς ομάδες σε Ιωάννινα και Λάρισα δικαιούνται πλέον δωρεάν ρεύμα για δύο ημέρες.
Εν τω μεταξύ έτοιμα φαίνεται πως είναι και τα έκτακτα μέτρα που θα λαμβάνονται όταν η αιθαλομίχλη ξεπερνά τα όρια. Σύμφωνα με πληροφορίες στην κοινή υπουργική απόφαση που αναμένεται να υπογραφεί άμεσα, περιλαμβάνονται συστάσεις προς ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τους εξωτερικούς χώρους και την σωματική άσκηση, θα κλείνουν βρεφονηπιακοί σταθμοί και σχολεία, θα μειώνεται η παραγωγική διαδικασία και η βιομηχανική κατά 30%, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων που είναι ρυπογόνα για το περιβάλλον.
Την ίδια ώρα, τον κώδωνα του κινδύνου χτυπά ο επιστημονικός κόσμος, ο οποίος τονίζει τις βλαβερές συνέπειες που έχει η αιθαλομίχλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για τοξικό νέφος και προειδοποιεί τους πάσχοντες από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα να βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση τις ημέρες της αιθαλομίχλης. Όμως ο πιο ύπουλος εχθρός, είναι η καύση των υποκατάστατων του ξύλου.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου Αθηνών, Μ. Σανταμούρης "μπορούν να βγάλουν στην ατμόσφαιρα μια σειρά από χημικές ενώσεις ή συστατικά τα οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μπορεί να δημιουργήσουν σημαντικότατα προβλήματα υγείας, μέχρι και καρκίνο".
Η αιθαλομίχλη που έκανε την εμφάνισή της στον ελληνικό ουρανό έγινε βασικό θέμα και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η "Le Figaro" έχει τίτλο η κρίση αυξάνει την μόλυνση στην Ελλάδα, και αναφέρει ότι οι Αρχές τέθηκαν σε συναγερμό το Σαββατοκύριακο εξαιτίας της αύξησης της μόλυνσης από καύση ξύλων που είναι πιο φθηνά από το πετρέλαιο.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, περιορισμούς στην κυκλοφορία, κλείσιμο σχολείων και κεντρικών θερμάνσεων, καθώς και μείωση της βιομηχανικής/βιοτεχνικής δραστηριότητας, τις ημέρες αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τζάκια, σόμπες κλπ. προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που πρόκειται να δημοσιευθεί άμεσα στο ΦΕΚ.
Ακολουθούν δυο υπουργικές αποφάσεις, του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου για δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για διπλάσιο αριθμό ημερών από τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης και τη χορήγηση έκπτωσης 70 % στο ρεύμα για τις δομές αλληλεγγύης.
Και οι αποφάσεις αυτές είναι προς δημοσίευση στο ΦΕΚ.
Η ΚΥΑ αφορά το σχέδιο δράσης για την βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ τα μέτρα κλιμακώνονται ανάλογα με το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενεργοποιούνται με απόφαση του ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα και των κατά τόπους περιφερειαρχών στην υπόλοιπη χώρα και περιλαμβάνουν, όταν τα σωματίδια ξεπερνούν τα 150 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Συστάσεις προς ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να αποφεύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους και τη σωματική άσκηση, ιδίως σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
-Διακοπή λειτουργίας βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων.
-Σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών.
- Ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18 βαθμούς για κεντρικές θερμάνσεις και κλείσιμο της κεντρικής θέρμανσης σε κτίρια του Δημοσίου (με εξαιρέσεις για νοσοκομεία κλπ.)
- Περιορισμό της παραγωγής βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων κατά 30%.
- Απαγόρευση κυκλοφορίας για πετρελαιοκίνητα οχήματα, σχολικά λεωφορεία και ΙΧ σε συγκεκριμένες περιοχές που θα ορίζονται κατά περίπτωση, με εξαίρεση τις βασικές οδικές αρτηρίες.
Με την απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη που ακολουθεί, θα δίνεται δωρεάν ρεύμα (εκτός από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις για δίκτυα κλπ.) στους δικαιούχους του ΚΟΤ για διπλάσιο αριθμό ημερών από τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης, ούτως ώστε οι συγκεκριμένοι πολίτες να χρησιμοποιούν κλιματιστικά, ηλεκτρικά σώματα κλπ. αντί για σόμπες και τζάκια.
Τέλος η απόφαση του υφυπουργού θεσπίζει νέα κατηγορία κοινωνικού τιμολογίου, το Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης για τις κοινωνικές δομές εκκλησίας, Δήμων κλπ. (π.χ. συσσίτια, φαρμακεία κλπ.) που θα είναι φθηνότερο κατά 70 % σε σχέση με το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass