ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΦΘΗΝΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Καλλιεργήστε τα καύσιμα σας

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2013 2:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 14:48

Κείμενο: Χαρίκλεια Βλαχάκη

 

Αν έχετε στη διάθεσή σας μόλις πέντε στρέμματα γης και διάθεση να τα καλλιεργήσετε, τότε αντί για ντομάτες, αγγουράκια και οπώρες ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε την καλλιέργεια ....καυσίμων. Το εργαστήριο Γεωργίας της Γεωπονικής Σχολής, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προτείνουν έναν εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης με πέλετ βιομάζας, από ενεργειακά φυτά που θα καλλιεργήσετε και στη συνέχεια θα μεταποιήσετε μόνοι σας, καλύπτοντας τα έξοδα θέρμανσης ενός ολόκληρου χρόνου.

 Όπως εξηγεί ο καθηγητής κ. Νίκος Δανάλατος, το πρόγραμμα «Καλλιεργώ το καύσιμο μου» ξεκίνησε πιλοτικά το Σεπτέμβριο του 2012. Αρχικά η συμμετοχή ήταν μικρή, φέτος όμως, σε αυτό έχουν ενταχθεί περισσότερα από 1000 στρέμματα, τα περισσότερα από τα οποία στην Αλεξάνδρεια του ν. Πιερίας. Απευθύνεται δε τόσο σε επαγγελματίες αγρότες όσο και ερασιτέχνες, καθώς τα ενεργειακά φυτά δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γεωργικές γνώσεις. Για τους αγρότες δε αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο εξοικονόμησης εις χρημάτων αφού το μόνο που έχουν να κάνουν είναι διαθέσουν μόλις πέντε στρέμματα από τη γη τους. Τα οφέλη ωστόσο που προκύπτουν από την καλλιέργεια τους είναι άμεσα και εύκολα μετρήσιμα σε ευρώ.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΓΕΙ

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προσφέρει δωρεάν τόσο τους σπόρους όσο και την τεχνογνωσία, σε όσους επιθυμούν να καλλιεργήσουν τα καύσιμα τους. Αρχικά ομάδα των εργαστηρίων Γεωργίας και Αγροτικού χώρου, επισκέπτεται το χωράφι που, παίρνει δείγματα του εδάφους και αφού τα αναλύσει προτείνει, το καταλληλότερο φυτό ανάλογα με την περιοχή και τις εδαφολογικές συνθήκες, που μπορεί να είναι μεταξύ άλλων αγριαγκινάρα, μίσχανθος, sweet grass κ.α. Ο σπόρος παρέχεται επίσης από το Πανεπιστήμιο και από την ημέρα της φύτευσης μέχρι και τη συγκομιδή δεν θα χρειαστεί καμία περεταίρω φροντίδα. Μετά τη συγκομιδή- η οποία γίνεται με χορτοκοπτική μηχανή- το προϊόν θρυμματίζεται και στη συνέχεια μπαίνει σε πελετάιζερ, από όπου θα προκύψει το τελικό προϊόν. Για τη διευκόλυνση των συμβεβλημένων παραγωγών το Πανεπιστήμιο διαθέτει κινητή μονάδα μεταποίησης (πελετάιζερ), το οποίο παρέχεται για ολιγοήμερη χρήση. Η όλη διαδικασία, από το χωράφι μέχρι την παραγωγή έτοιμης καύσιμης ύλης δεν διαρκεί περισσότερες από πέντε ημέρες. Ειδάλλως όσοι επιθυμούν μπορούν να απευθύνονται σε κάποιο εργοστάσιο παραγωγής πέλετ και με χαμηλό κόστος να προχωρούν στη μεταποίηση της βιομάζας.

 ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ

Τα οφέλη που προκύπτουν από την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών για καύσιμη ύλη, είναι εύκολο να υπολογιστούν. Ο κ. Δαναλάτος εξηγεί: «Ένας τόνος πετρελαίου ισοδυναμεί με 2 τόνους πέλετ αγριαγκινάρας, ενώ κάθε στρέμμα καλλιέργειας αποδίδει 1,5 περίπου τόνο πέλετ. Προκύπτει λοιπόν ότι αντί για τα 700 ευρώ που θα δαπανούσε ένα νοικοκυριό για πέντε τόνους πετρελαίου, με την καλλιέργεια 6 περίπου στρεμμάτων αγριαγκινάρας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης για έναν ολόκληρο χειμώνα. Αυτός άλλωστε ήταν εξαρχής και ο σκοπός του προγράμματος, υποστηρίζει ο κ. Δαναλάτος, να προσφέρει φτηνή και περιβαλλοντικά ενδεδειγμένη ενέργεια για την ενίσχυση των νοικοκυριών που μαστίζονται από την οικονομική κρίση λόγω και της δραματική αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Το όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο για τα αγροτικά νοικοκυριά καθώς με αυτό τον τρόπο από τις μειωμένες ανάγκες θέρμανσης ενισχύεται η γεωργική οικονομία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass