ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΦΙΛ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ «Ε»

Καμία συνεργασία με κυβερνήσεις Τσίπρα - Μητσοτάκη

* Τρεις προϋποθέσεις και ένα εμπόδιο για συνεργασίες μεταξύ πολιτικών αρχηγών των μικρών κομμάτων

Δημοσίευση: 09 Νοε 2016 12:00

«Οι προσωπικές φιλοδοξίες δημιουργούν εμπόδια στον διάλογο για τη συνεργασία μεταξύ των δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων του σοσιαλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα», επισημαίνει ο πρώην υπουργός και πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, στο πλαίσιο αποκλειστικής του συνέντευξης στην «Ε».

Ο κ. Πετσάλνικος βρέθηκε χθες στη Λάρισα προκειμένου να μιλήσει σε συγκέντρωση μελών και φίλων του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και την περαιτέρω οργανωτική συγκρότηση του κόμματος.

Αναφερόμενος στον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο πρώην υπουργός σχολίασε ότι «αποδεικνύει ότι ο κ. Τσίπρας δεν θεωρεί ότι το κόμμα του θα είναι πρώτο στις επόμενες εκλογές. Επέλεξε κομματικά στελέχη νεώτερης ηλικίας της απολύτου επιρροής του, απομάκρυνε στελέχη με ιστορική διαδρομή τα οποία δεν συμφωνούσαν με τις πολιτικές του, όπως οι κ. κ. Φίλης και Δρίτσας, μετακίνησε άλλα όπως ο κ. Σκουρλέτης, ενώ απομακρύνθηκαν και οι «πασοκογενείς». Είχα τονίσει στους συγκεκριμένους ότι κάνουν λάθος που συμμετέχουν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν με άκουσαν. Φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να ελέγχει τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές, έστω και σημαντικά συρρικνωμένο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις διεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς, ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι «δεν συμφωνεί με τον όρο «κεντροαριστερά», καθώς δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Ο διαχωρισμός είναι μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, όπως στη Γερμανία και τη Γαλλία, στην Ελλάδα ο όρος εφευρέθηκε από πολιτικούς και κονδυλοφόρους της συντηρητικής παράταξης για να αντιπαραταχθεί στον όρο «κεντροδεξιά» και δημιουργεί σύγχυση. Η χώρα έχει ανάγκη από έναν ευρύτερα δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο, του σοσιαλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας. Οι ηγέτες των μικρών κομμάτων θα πρέπει να συζητήσουν επανειλημμένα για να διερευνήσουν ένα δεσμευτικό πλαίσιο προγραμματικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, καθώς η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο».

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Σταχυολογώντας τις προυποθέσεις γι’ αυτή τη συνεργασία ακόμα και σε εκλογικό επίπεδο, ο Φίλιππος Πετσάλνικος αναφέρθηκε σε τρία βασικά δεδομένα:

«Καταρχήν πρέπει να καταλήξουμε σε ένα δεσμευτικό πλαίσιο αρχών και στα βασικά περιεχόμενα του προγράμματος, με αλλαγές, ρήξεις, μεταρρυθμίσεις και όχι νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων ή συνεχείς περικοπές.

Στη συνέχεια θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με ποιους είμαστε και με ποιους θα συγκρουστούμε. Πρέπει από τώρα να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θα γίνουμε δεκανίκι κανενός και ότι δεν θα συμμετάσχουμε ούτε σε μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ούτε σε μια κυβέρνηση Τσίπρα. Η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον Σαμαρά, έφερε οδυνηρά αποτελέσματα για το ΠΑΣΟΚ, δημιούργησε σύγχυση και αποιδεολογικοποίησε τον χώρο. Από το 13 %, το ΠΑΣΟΚ έπεσε στο 4 %, στις εκλογές του 2015. Από την άνοιξη του 2012 είχα προτείνει να μην υπάρξει κυβερνητική συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά αλλά ψήφος ανοχής και το κόμμα να τοποθετείται θετικά ή αρνητικά σε κάθε απόφαση της κυβέρνησης, όπως έκαναν οι Πορτογάλοι σοσιαλιστές - με αποτέλεσμα να μην συρρικνωθεί ο χώρος τους και αργότερα να ανακτήσουν την κυβέρνηση – και όπως κάνουν σήμερα οι Ισπανοί σοσιαλιστές.

Η τρίτη βασική προϋπόθεση είναι η αμετακίνητη στάση, οργανωμένα και με επιχειρήματα, απέναντι στους δανειστές, ώστε να μην συνεχιστούν οι ίδιες μνημονιακές πολιτικές που εδώ και 7 χρόνια έχουν τα αποτελέσματα που βλέπουμε, μείωση κατά 25 % του ΑΕΠ, υψηλή ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους, αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, τεράστια κοινωνικά προβλήματα για εκατομμύρια Έλληνες, συνεχείς περικοπές και μειώσεις δαπανών που βυθίζουν τους πολίτες στη δίνη της κρίσης».

«ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΜΠΟΔΙΑ»

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις συναντήσεις που ξεκίνησε και πρόκειται να έχει το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργος Παπανδρέου με τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων, καθώς συναντήθηκε ήδη με τον κ. Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ, ενώ θα συναντηθεί με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και τον πρόεδρο του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

«Οι προσωπικές φιλοδοξίες δημιουργούν διάφορα εμπόδια», ήταν η εκτίμηση του στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Σχολιάζοντας τέλος τις δηλώσεις και τις πρωτοβουλίες του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο κ. Πετσάλνικος αναφέρει ότι «σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε ότι δεν θα ήθελε να βρεθεί ξανά στον ίδιο πολιτικό χώρο με τον Γιώργο Παπανδρέου. Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα ο κ. Βενιζέλος αλωνίζει την Ελλάδα μιλώντας σε εκδηλώσεις όπου καταθέτει το δικό του πολιτικό στίγμα. Αυτό που ακούγεται στην Αθήνα είναι ότι στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα».

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass