ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: Η ΧΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ…

Εθνικό πρόγραμμα με στόχους και μεταρρυθμίσεις

* Ο πρώην υπουργός μίλησε το βράδυ της Παρασκευής στην Ελασσόνα

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2016 15:00

«Να καταθέσουμε στους δανειστές ένα συγκεκριμένο εθνικό πρόγραμμα που θα έχει στόχους, σειρά από μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι άλλες περικοπές, πρόγραμμα που θα έχει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση, στην παιδεία, στη δικαιοσύνη, εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα με συγκεκριμένους στόχους.

Με στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις, με ιδιαίτερη βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις μεταφορές, στον τουρισμό. Κανένα κόμμα πέρα από το Κίνημα δεν μιλάει για πρόγραμμα, και είναι κρίμα». Αυτά επισήμανε ανάμεσα στα άλλα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής – πρώην υπουργός και στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.) κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στην Ελασσόνα, σε συγκέντρωση μελών και φίλων του Κινήματος και όχι μόνο, στο κέντρο «Μουσική Σκηνή».

Ασκώντας δριμεία κριτική στις κυβερνητικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πετσάλνικος έκανε λόγο για «δυσφήμιση της Αριστεράς», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα λυπάμαι με τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν περίμενα να κάνουν αυτά. Δυσφημούν την Αριστερά. Δεν είναι Αριστερά να υποθηκεύεις τη δημόσια περιουσία. Δεν είναι Αριστερά να μειώνεις το εισόδημα του Έλληνα, η πολιτική να συμφωνείς με τους δανειστές τα υπόλοιπα χρόνια να έχεις μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτές οι πολιτικές είναι συντηρητικές. Οι πολιτικές που εφαρμόζουν, κάθε άλλο παρά αριστερές είναι. Είναι επώδυνες και δημιουργούν μεγάλα προβλήματα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Λυπάμαι αλλά δεν είναι «πρώτη φορά Αριστερά», δεν είναι καν Αριστερά!».

Το στέλεχος του Κινήματος έκανε λόγο και για «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας της χώρας», σημειώνοντας με έμφαση: «Καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν συμφώνησε με την απαίτηση των δανειστών για τη δημιουργία του υπερ - Ταμείου, πλην του κ. Τσίπρα. Ανάλογη πρόταση είχε γίνει από τους δανειστές και στον Γ. Παπανδρέου που ωστόσο αρνήθηκε κατηγορηματικά».

Δεν πέρασαν απαρατήρητες οι αναφορές του πρ. προέδρου της Βουλής στην πρόσφατη πολιτική ιστορία της χώρας, περιγράφοντας βήμα βήμα το τι έγινε το 2011: «Ανετράπη ο Γ. Παπανδρέου. Τον ανέτρεψαν τον Παπανδρέου. Δεν παρέδωσε ο Παπανδρέου. Απώλεια της δεδηλωμένης. Έπρεπε να ανατραπεί η Κυβέρνηση για να συνεχίσουν τις δουλειές τους οι διάφοροι. Όλα αυτά που είχε δρομολογήσει ενοχλούσαν. Δεν ήταν βολικός ο Γ. Παπανδρέου. Ακρωτηριαστήκαμε ως ΠΑΣΟΚ αλλά η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε».

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο κ. Πετσάλνικος ανέφερε:

«Η πολιτική κρίνεται και χαρακτηρίζεται, όχι από τα λόγια και το τι δηλώνει κάποιος, αλλά από τις πράξεις. Από το παρελθόν πρέπει να διδασκόμαστε. Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, που μπορεί να δημιουργήσει πρόταση, έχει μια τεράστια ευθύνη απέναντι στη νέα γενιά, έχει ευθύνη ο Γ. Παπανδρέου να δικαιωθεί. Για μένα η «Κεντροαριστερά» είναι πέρα για πέρα λάθος. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο ο όρος «Κεντροαριστερά». Ο διαχωρισμός είναι μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, όπως στη Γερμανία και τη Γαλλία. Στην Ελλάδα ο όρος εφευρέθηκε από πολιτικούς και κονδυλοφόρους της συντηρητικής παράταξης για να αντιπαραταχθεί στον όρο «κεντροδεξιά» και δημιουργεί σύγχυση. Η χώρα έχει ανάγκη από έναν ευρύτερα δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο, του σοσιαλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας. Η χώρα χρειάζεται ένα ριζοσπαστικό, σοσιαλιστικό κίνημα, το αύριο αυτής της χώρας, που θα είναι δίπλα στον απλό πολίτη. Δεν πρόκειται να γίνω δεκανίκι σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρέπει να δεσμευτούμε ότι δεν θα γίνουμε δεκανίκια. Δεν πρόκειται να γίνουμε δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να μπουν προϋποθέσεις: Καθαρές κουβέντες και δεσμεύσεις από τώρα. Εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης. Δέσμευση σε πολύ συγκεκριμένες θέσεις. Εφόσον δεσμευτούμε όλοι, να πάμε όλοι μαζί. Με πρόσωπα δεν έχω κανένα πρόβλημα, με πολιτικές έχω πρόβλημα. Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών είναι το ΠΑΣΟΚ μου. Η θα δεσμευτούμε και συμφωνήσουμε νωρίτερα τι θέλουμε η θα συνεχίσουμε να «βολοδέρνουμε» και να τρώμε τις σάρκες μας. Είμαι υπέρ της ενότητας, αλλά να ξέρουμε που πάμε».

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε») / Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass