ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΠΑΝ. ΣΑΡΧΩΣΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «Ε»

Χρέος προς τη νέα γενιά η ανασυγκρότηση του δήμου μας

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2017 15:36

Την πρόθεσή του να προωθήσει με όλες του τις δυνάμεις την υλοποίηση του πολιτικού στόχου της δημοτικής του παράταξης που δεν είναι άλλος από την ανασυγκρότηση του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας εκφράζει ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, δηλώνοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ούτε ο ίδιος ούτε και οι συνεργάτες του θα υποκύψουν σε πολιτικούς εκβιασμούς.

Με αφορμή την περιπέτεια της πρόσφατης ψήφισης του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2017 στην τρίτη διαδοχική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με την ισχύ της ψήφου της προέδρου, ο δήμαρχος Τυρνάβου σε συνέντευξή του στην «Ε» αναφέρεται στην απώλεια της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου από την παράταξή του μετά την αποχώρηση τριών δημοτικών συμβούλων για να υποστηρίξει πως οι σημαντικές παρεμβάσεις που προγραμματίζει η δημοτική αρχή στην πορεία θα τύχουν της αποδοχής του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αναλύοντας τις παραιτήσεις των δημοτικών του συμβούλων παραδέχεται ότι τραυματίζουν την εικόνα της δημοτικής αρχής και την προβληματίζουν τόσο για τον τρόπο που έγιναν –εκτός δημοτικής ομάδας- όσο και για την επιχειρηματολογία των αποχωρήσαντων, μιλά για αποχωρήσεις με πολιτικά χαρακτηριστικά χωρίς να αποκλείει και τα προσωπικά κίνητρα, αφήνοντας αιχμές και για τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το θέμα.

Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του ο κ. Σαρχώσης δίνει το στίγμα τού απολογισμού για την πρώτη διετία της θητείας του υποστηρίζοντας ότι «δεν αλλάξαμε την εικόνα του δήμου, αλλά εργαζόμαστε μεθοδικά και με πολιτική άποψη να οργανώσουμε έναν αξιοβίωτο δήμο, οικονομικά βιώσιμο, εφοδιασμένο μ’ ένα μακρόπνοο σχέδιο τοπικής ανάπτυξης», ενώ στο ερώτημα ποια είναι η εικόνα που επιθυμεί να αφήσει για τον Δήμο Τυρνάβου στο τέλος αυτής της θητείας δηλώνει την επιθυμία του να αφήσει ως παρακαταθήκη μια αποδοτική δημοτική αρχή, συμπληρώνοντας «θα ήθελα να συνδέσω το όνομά μου με την αλλαγή αυτής της εικόνας, γιατί πρέπει να αναδείξουμε ένα άλλο πρόσωπο στη δημόσια διοίκηση».

Τέλος αναφορικά με τις επικείμενες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση εμφανίζεται από θέση υπέρμαχος της απλής αναλογικής για να επισημάνει: «Το Υπουργείο και η ΚΕΔΕ οφείλουν να στήσουν τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης με βάση την πολυμορφία της χώρας και με Δήμους διαφορετικών κατηγοριών».

* Κύριε δήμαρχε, χρειάστηκαν τρεις ψηφοφορίες στο Δημοτικό Συμβούλιο, μια απουσία της πρώην δημάρχου Αμπελώνα αλλά και η ισχύς της ψήφου της προέδρου προκειμένου να αποκτήσει ο Δήμος Τυρνάβου προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα για τη νέα χρονιά. Τελικά τέλος καλό όλα καλά όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας ή απλώς αποσοβήθηκε απλά έστω και στο παρά ένα μια κρίση μέχρι να έρθει η επόμενη;

- Κύριε Κατσανάκη, θα πρέπει να γίνει σαφές από την αρχή ότι στη λειτουργία του Δήμου δεν υπάρχουν αδιέξοδα και υπάρχουν λύσεις για όλα. Είτε ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός είτε όχι η λειτουργία του Δήμου δεν μπορεί να σταματήσει, υπάρχουν νομοθετικές προβλέψεις που έχουν εφαρμοστεί και εφαρμόζονται, προκειμένου οι Δήμοι να λειτουργούν απρόσκοπτα. Ας εξηγήσουμε λοιπόν πως για την ψήφιση των προϋπολογισμών των Δήμων υπάρχει μια θεσμοθετημένη διαδικασία, η οποία ξεκινά τον Ιούλιο κάθε χρονιάς με την εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής του Δήμου, τη σύνταξη του προσχεδίου, την κατάθεση και την έγκριση από την αποκεντρωμένη περιφέρεια και την τελική επικύρωση από το δημοτικό συμβούλιο. Ασκείται δηλαδή από την κεντρική εξουσία μια ενδελεχής εποπτεία για τη σύνταξη αλλά και την εφαρμογή του προϋπολογισμού και τούτο γιατί δυστυχώς οι δήμοι στα χρόνια που πέρασαν συνέτασσαν στην πλειοψηφία τους εικονικούς προϋπολογισμούς και πολλές φορές εκτροχιασμένους, συσσωρεύοντας δυσανάλογα ελλείμματα.

Οι παραπάνω έλεγχοι δεν μας τιμούν ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά πρέπει να αποδείξουμε μέσα από την πολιτική μας λειτουργία, ότι είμαστε ικανοί να υλοποιούμε προϋπολογισμούς και τεχνικά προγράμματα με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Αυτό όμως δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε όταν το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός καταψηφίζονται μέσα σε μια γενικευμένη αντίδραση, που υπαγορεύεται από προαποφασισμένες πολιτικές σκοπιμότητες, σε κενό προτάσεων, απαξιώνοντας την εισήγηση, τις τεχνικές και χρηματοδοτικές προτάσεις, καθώς και τις σχεδιαζόμενες μελέτες.

Η μη ψήφιση προϋπολογισμών και τεχνικών προγραμμάτων κάτω από το πρίσμα αυτό, στερούνται γενικότερου πολιτικού στόχου, διότι ούτε ο δήμαρχος, ούτε η δημοτική αρχή μπορούν να οδηγηθούν σε παρατήσεις, γιατί ακούστηκαν και αυτά, ούτε νέες εκλογές μπορούν να προκηρυχτούν για το λόγο αυτό και όσοι απεργάζονται τέτοια σενάρια το μόνο που αποδεικνύουν είναι το πολιτικό τους έλλειμμα και μια άρρωστη νοοτροπία.

Το μόνο που μένει λοιπόν από όλα αυτά είναι η προσπάθεια να προκληθεί δυσλειτουργία στο Δήμο λες και δεν μας φθάνουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την κρίση, τις ασφυκτικές μνημονιακές επιταγές, τις συνεχείς αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και την οικονομική δυσπραγία.

Κύριε Κατσανάκη, εκλέχθηκα για να υπερασπιστώ μια οργανωμένη συλλογική ζωή, μέσα σε μια ζοφερή πραγματικότητα με ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τη λαίλαπα των μνημονιακών επιταγών. Εκλεχτήκαμε για να στηρίξουμε τις δομές του Δήμου και να δώσουμε προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Με ελάχιστα ψήγματα αισιοδοξίας που μας έχουν απομείνει πλέον, μετά από επτά χρόνια σκληρής και αδυσώπητης λιτότητας και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού υπομένει τα δεινά της ανεργίας και της ανέχειας, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να κρατήσουμε την κοινωνία μας όρθια, οπλισμένοι με απεριόριστη αντοχή και επιμονή. Θέλω να δηλώσω λοιπόν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα υποκύψουμε ούτε σε πολιτικούς εκβιασμούς ούτε σε διαδικαστικά τερτίπια τεχνικών κρίσεων, δεν θα παραιτηθούμε από τον πολιτικό μας στόχο, να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ανασυγκρότηση του Δήμου και της τοπικής μας κοινωνίας. Το έχουμε χρέος στις γενιές των νέων, που μέσα από χρόνιες απερίσκεπτες πολιτικές υποθηκεύσαμε το μέλλον τους.

* Η απώλεια της πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής δεν είναι σύνηθες φαινόμενο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα. Η απώλεια της πλειοψηφίας για τη δική σας παράταξη σας προβληματίζει; Πώς θα πορευτείτε την επόμενη τριετία στα δύσκολα θέματα του δήμου σας δεδομένου ότι πλέον δεν αρκεί η στάση της δικής σας και μόνο παράταξης; Νιώθετε ότι υπάρχουν πλέον περιοριστικοί παράγοντες για την άσκηση της τοπικής ηγεσίας;

- Πράγματι η απώλεια της πλειοψηφίας στη Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι σύνηθες φαινόμενο, αλλά όχι και σπάνιο. Για την περίπτωση δε του Δήμου Τυρνάβου δεν είναι και πρωτόγνωρο και στο παρελθόν βιώσαμε αντίστοιχες καταστάσεις που είχαν εξελιχθεί μάλιστα και σε μια βίαιη προσωπική αντιπαράθεση. Σε κάθε περίπτωση όμως οι αποχωρήσεις και η απώλεια της πλειοψηφίας τραυματίζουν την εικόνα της δημοτικής αρχής και σίγουρα μας προβληματίζουν. Κατ’ αρχάς μας προβληματίζει ο τρόπος που έγιναν, γιατί θέλω να επισημάνω πως και οι τρεις αποχωρήσεις αναγγέλθηκαν πέρα και έξω από τη δημοτική ομάδα, πέρα από κάθε δημοκρατική διαδικασία συζήτησης και σεβασμού απέναντι στη συλλογικότητα της δημοτικής παράταξης και της δημοτικής ομάδας. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα στη λειτουργία της δημοκρατίας και παράλληλα στο πολιτικό ήθος ανθρώπων που θέλουν να αλλάξουν την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας και εμφορούνται από απόψεις της «αριστεράς».

Μας προβληματίζουν επίσης οι λόγοι που επικαλέστηκαν οι αποχωρήσαντες καθώς και ο χρόνος που έγιναν. Την ώρα δηλαδή που η δημοτική αρχή ολοκληρώνει την προετοιμασία και ωρίμανση μιας σειράς από σημαντικά έργα - παρεμβάσεις, που σημειωτέον από κοινού είχαμε αποφασίσει και αποτελούν προεκλογικές μας δεσμεύσεις, την ώρα που βρισκόμαστε μπροστά στην υλοποίηση αυτών των παρεμβάσεων και χρειάζεται η μέγιστη δυνατή στήριξη και συναίνεση, οι αποχωρήσεις τραυματίζουν τη δημοτική αρχή και μετέφεραν τη συζήτηση από τα συλλογικά ζητήματα και θέματα που μας απασχολούν ως κοινωνία, στις προσωπικές απόψεις και συμπεριφορές.

Παρ’ όλα αυτά πιστεύω πως οι σημαντικές παρεμβάσεις που προγραμματίζει η δημοτική αρχή θα τύχουν της αποδοχής του δημοτικού συμβουλίου και της υπεύθυνης στάσης των δημοτικών συμβούλων και αυτό γιατί τα συγκεκριμένα έργα λύνουν σημαντικά προβλήματα είτε υποδομών, είτε βιωσιμότητας της περιοχής είτε οικονομικής βιωσιμότητας του ίδιου του Δήμου, αποτελούν δηλαδή αναγκαία έργα η επίλυση των οποίων χρονίζει και η υλοποίηση των οποίων αναγνωρίζεται από το σύνολο των δημοτών.

* Αλήθεια κ. δήμαρχε, τώρα που ξεπεράσατε τον σκόπελο του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, μπορείτε με περισσότερη ευκολία να αξιολογήσετε τις παραιτήσεις των τριών μελών της παράταξης σας, που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είχαν αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά αυτές οι παραιτήσεις ή υπέκρυπταν και προσωπικά κίνητρα, δυσαρέσκειες ίσως από τη διανομή θέσεων ευθύνης της δημοτικής αρχής;

- Αναφέρθηκα και προηγουμένως, κ. Κατσανάκη, ας μην μεγαλοποιούμε τα πράγματα όσον αφορά στην ψήφιση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος. Είναι αλήθεια ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια κανονικότητα πολύ χρήσιμη, αλλά σε κάθε περίπτωση ο δήμος μπορεί να λειτουργήσει ας μην επανέλθουμε στο θέμα. Όσον αφορά τώρα στα κίνητρα των παραιτήσεων, ήδη έκανα μια αναφορά σχετικά με την πολιτική σημασία των αποχωρήσεων σε σχέση με τη δημοτική ομάδα και τον τραυματισμό της εικόνας μας και του πολιτικού ήθους που ως συλλογικότητα προβάλλουμε και υπερασπιζόμαστε. Άλλωστε είναι ήδη φανερές οι παρενέργειες αυτών των αποχωρήσεων και η εκμετάλλευσή τους από μερίδα της αντιπολίτευσης, μέσα από μια νοσηρή αντίληψη, με απρεπείς χαρακτηρισμούς, που επιδιώκει να δαιμονοποιήσει την πραγματικότητα με σκοπό να δηλητηριάσει το δημόσιο βίο και να τον καταστήσει υποχείριο προσωπικών επιδιώξεων. Και όλα αυτά την ώρα που ο τόπος βιώνει μια πολυετή οικονομική και κοινωνική κρίση με απρόβλεπτες έως και σήμερα συνέπειες, με μια πολυκερματισμένη πολιτικά και κοινωνικά ζωή. Μέσα από αυτό το σκεπτικό πράγματι οι αποχωρήσεις αποκτούν πολιτικό νόημα και τούτο γιατί μπορεί να πει κανείς ότι παράγονται από την πολιτική κρίση, αλλά και γιατί επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τις επιπτώσεις της ίδιας της κρίσης σ’ ένα τοπικό επίπεδο.

Η κρίση κ. Κατσανάκη ανέδειξε ένα μείζον πρόβλημα, την ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού της χώρας να παράξει πολιτική. Είμαι ίσως από τους πιο μακροχρόνιους υπηρέτες των δημοτικών υποθέσεων, πιστεύω ακράδαντα πως στους κόλπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τούτη την ώρα μέσα στα προβλήματα και τις προσδοκίες της καθημερινής ζωής, μπορούμε να πραγματώσουμε την ανάκαμψη της πολιτικής, με ένα γόνιμο και αποτελεσματικό πολιτικό διάλογο. Η αυτοδιοίκηση πρέπει επιτέλους να πάρει αποστάσεις και να απογαλακτιστεί από την κεντρική πολιτική σκηνή και τις στρεβλώσεις που προξένησε στη χώρα το πολιτικό σύστημα. Άγονες και βίαιες πολιτικές αντιπαραθέσεις, επιφέρουν περαιτέρω τραύματα στην αξιοπιστία της πολιτικής και τελικά στην ίδια τη δημοκρατία. Εκβιαστικές στάσεις με στόχο τη δυσλειτουργία και αναποτελεσματικότητα του Δήμου, έχουν σαν τελικό αποτέλεσμα τον διασυρμό της πολιτικής και την ηθική κατάπτωση των ίδιων των πολιτικών ιδεών.

Αυτές οι ιδέες με κινητοποίησαν και θέλησα να προσφέρω με τις δυνάμεις μου από τη μέγιστη θέση πολιτικής ευθύνης στις τοπικές υποθέσεις και στη τοπική αυτοδιοίκηση συνολικά. Γιατί όταν ζητούσαμε την ψήφο των πολιτών γνωρίζαμε όλοι πολύ καλά σε ποιο ασφυκτικό, θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο θα λειτουργούσαμε ως Δημοτική Αρχή καθώς και το μέγεθος της ευθύνη που αναλαμβάναμε απέναντι στους συμπολίτες μας, αλλά και απέναντι στις ιδέες και το φρόνημά μας. Για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική υπάρχουν πάντα δύο δρόμοι για να την προσεγγίσουν. Είτε ζει κανείς «για» την πολιτική είτε «από» την πολιτική. Η αντίθεση δεν είναι επουδενί αποκλειστική. Όποιος όμως ζει «για» την πολιτική καθιστά την δραστηριότητα «περιεχόμενο της ζωής» του, έχοντας συνείδηση ότι οι πολιτικές του πράξεις αποκτούν νόημα όταν υπηρετούν ένα σκοπό.

* Το φθινόπωρο συμπληρώσατε αισίως την πρώτη διετία στο τιμόνι του Δήμου Τυρνάβου. Ποια σημεία με θετικό και ποια με αρνητικό πρόσημο, σημειώσατε στον απολογισμό αυτής της περιόδου; Είναι διακριτό για τους δημότες σας το δικό σας στίγμα στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων;

- Η πρώτη διετία στο τιμόνι του δήμου στιγματίστηκε δυστυχώς από όσα κύρια βιώσαμε το 2015, με τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και την οικονομική ρευστότητα να λειτουργεί στο κόκκινο. Επίσης η καθυστέρηση της έναρξης του νέου ΕΣΠΑ, που ακόμη και σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί πλήρως, μας στερεί το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση έργων. Ένας άλλος παράγοντας που μας δυσκολεύει είναι η υποστελέχωση του δήμου με ανθρώπινο δυναμικό, κάτι που έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών (καθαριότητα, πράσινο κ.λπ.).

Σ΄ αυτό όμως το χρονικό διάστημα και παρ’ όλη την έλλειψη όπως είπα χρηματοδοτικών πόρων και με μόνη πηγή οικονομικής στήριξης τους πενιχρούς πόρους της ΣΑΤΑ, ο δήμος μελέτησε και ετοιμάστηκε για να εντάξει έργα στο νέο ΕΣΠΑ και τούτα είναι: η παράκαμψη Τυρνάβου, η υδροδότηση και ολοκληρωμένη διαχείριση Βοτανοχωρίου, η ολοκλήρωση της αποχέτευσης Αμπελώνα, η αποχέτευση Δαμασίου, ασφαλτόστρωση αγροτικών δρόμων, η ένταξη του δήμου στη χρηματοδότηση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η αναμόρφωση του παλαιού δημαρχείου Αμπελώνα σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Παράλληλα ετοιμάσαμε τη μελέτη για την αντικατάσταση των λαμπτήρων δημοτικού φωτισμού με νέας τεχνολογίας LED που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΤΠΔ, ενώ βρισκόμαστε μπροστά στην εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας εξοπλίζοντας τον Δήμο μ’ ένα εργαλείο απαραίτητο προκειμένου να προχωρήσει μελλοντικά σε αστικές παρεμβάσεις. Επίσης δημοπρατήσαμε δύο πολεοδομικές μελέτες για τον οικισμό του Αμπελώνα προκειμένου να λύσουμε ένα σύνολο θεμάτων που αποτελούν τροχοπέδη στην οικιστική ανάπτυξή του.

Από τις πρώτες μέρες της θητείας μας πήραμε πρωτοβουλίες, εργαστήκαμε και αγωνιζόμαστε για τη θεσμική αλλαγή που αφορά στο τέλος 80% στο νερό, τη δημιουργία βάσης ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Τυρνάβου, την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή του δήμου μας. Επίσης οι παρεμβάσεις στα σχολεία του δήμου, στα κτίρια του δήμου, στα νεκροταφεία του δήμου, αλλά και στην αγροτική οδοποιία δίνουν επίσης ένα δείγμα γραφής. Δεν αλλάξαμε την εικόνα του δήμου, αλλά εργαζόμαστε μεθοδικά και με πολιτική άποψη να οργανώσουμε έναν αξιοβίωτο δήμο, οικονομικά βιώσιμο, εφοδιασμένο μ’ ένα μακρόπνοο σχέδιο τοπικής ανάπτυξης.

Να επισημάνω εδώ πως ο δήμος για την συντήρηση 27 διδακτηρίων παίρνει ετήσια επιχορήγηση 60.000 ευρώ και περίπου 340.000 ευρώ για την συντήρηση των υπόλοιπων υποδομών - δρόμοι, πάρκα, πλατείες, κτηριακές εγκαταστάσεις κλπ- ενώ παράλληλα από τα χρήματα αυτά πρέπει να χρηματοδοτήσει και τις μελέτες για τα έργα που θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ.

* Επειδή γίνεται πολύς λόγος για τον τρόπο άσκησης εξουσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα. Η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών αρκείται σε μια αντίληψη διαχείρισης των τοπικών υποθέσεων αν και είναι κατεξοχήν πολιτικά όργανα. Υπάρχουν περιθώρια άσκησης πολιτικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με δεδομένο τον οικονομικό της στραγγαλισμό;

- Έχω την αίσθηση πως από αυτά που ήδη έχουν ειπωθεί το ερώτημά σας προκύπτει αβίαστα. Όλα αυτά τα χρόνια αναδείξαμε όλοι εμείς στην αυτοδιοίκηση τον θεσμικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, αλλά και τον ρόλο για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Εγώ μάλιστα σήμερα σας πρόσθεσα και έναν ακόμα, τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην αναζωπύρωση της πολιτικής στη χώρα μας και όχι μόνο.

Όλα αυτά δείχνουν την αναγκαιότητα πολιτικής βούλησης μιας κοινωνίας και του τρόπου που θέλει να οργανωθεί, μέσα σ’ ένα κόσμο ανταγωνιστικό, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, που το τοπικό φαντάζει μικρό αλλά και διαφορετικό, που προκαλεί το ενδιαφέρον και μπορεί να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες ως προτερήματα. Και τα λέω αυτά γιατί εκπροσωπώ έναν τόπο με παραγωγικές ιδιαιτερότητες, προικισμένο με μια γη που καρπίζει την αφθονία, με ένα πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα. Πάνω σ’ αυτά πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον μας, μέσα σε δύσκολους καιρούς πρέπει να αλλάξουμε «παράδειγμα», με αποτελεσματικό πολιτικό σχεδιασμό, που θα προκύψει μέσα από τις συγκρούσεις μας, όμως πρέπει να γίνει και έχω την αίσθηση ότι δεν έχουμε και πολύ χρόνο. Σ΄ αυτή την πορεία δεν περισσεύει κανείς, οι προσωπικές αντιθέσεις δεν έχουν θέση, όπως δεν έχει θέση και ο βίαιος λόγος γιατί τα όρια της πολιτικής οφείλουν να τα ορίσουν και πάλι οι κοινωνίες.

* Και για τον Δήμο Τυρνάβου; Ποιες πολιτικές και ποια κριτήρια σχεδιάζετε να δρομολογήσετε για το υπόλοιπο της θητείας σας. Ποια είναι η εικόνα που επιθυμείτε να αφήσετε για τον Δήμο στο τέλος αυτής της θητείας;

- Είχαμε ένα καλοδουλεμένο προεκλογικό πρόγραμμα, το οποίο προσπαθούμε να υλοποιήσουμε, που στηρίζεται σε δύο βασικούς άξονες. Πρώτα και κύρια να εργαστούμε για ένα οργανωμένο δήμο, με στέρεες υποδομές και υπηρεσίες και ένα υλοποιήσιμο επιχειρησιακό σχεδιασμό. Ο δεύτερος βασικός άξονας είναι η στήριξη και ανάδειξη του γεωργοκτηνοτροφικού και αμπελοοινικού παραγωγικού μας δυναμικού. Είναι πολύ σημαντικό να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να εκπονήσουμε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό βιώσιμης ανάπτυξης.

Πέρα όμως από αυτά επιθυμούμε να αφήσουμε την παρακαταθήκη μιας αποδοτικής δημοτικής αρχής, που μέσα από τις παρεμβάσεις της αναδεικνύει το πώς θα θέλαμε να ζήσουμε στο μέλλον και πώς ο πολίτης αναγνωρίζει και ισχυροποιεί την ταυτότητά του. Πώς μ΄ άλλα λόγια ισχυροποιεί τους δεσμούς του με ό,τι συμβαίνει στην πόλη και το χωριό, παρεμβαίνει και υπερασπίζεται το τόπο του. Γιατί μ’ απασχολεί πολύ και θέλω πράγματι να βελτιώσουμε και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά και τη σχέση του πολίτη με τον Δήμο. Δυστυχώς στο θέμα αυτό είμαστε δέσμιοι της υποστελέχωσης του Δήμου καθώς και του γενικότερου δημοσιονομικού πλαισίου. Ας ελπίσουμε ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να αλλάξουμε την κατάσταση αυτή, η οποία έχει επιπτώσεις και στους εργαζόμενους του δήμου, καθώς η πίεση που ασκείται πάνω τους είναι πραγματικά μεγάλη. Ειλικρινά δεν είμαι ικανοποιημένος από την εικόνα των παρεχόμενων υπηρεσιών, θα ήθελα να συνδέσω το όνομά μου με την αλλαγή αυτής της εικόνας, γιατί πρέπει να αναδείξουμε ένα άλλο πρόσωπο στη δημόσια διοίκηση.

* Ολοκληρώνοντας κύριε δήμαρχε, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή της να ανοίξει θέμα αλλαγών στον «Καλλικράτη». Από την πείρα σας το εκλογικό σύστημα με την απλή αναλογική και τα γεωγραφικά όρια των δήμων, παρότι έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σε κάθε συζήτηση, είναι τα μοναδικά θέματα που χρήζουν αλλαγών; Υπάρχουν άλλες αναγκαίες αλλαγές, που μπορούν να προωθήσουν αποτελεσματικότερα τη λειτουργία των ΟΤΑ;

- Κύριε Κατσανάκη, θα ήθελα να κάνω μια πρώτη γενική παρατήρηση. Πήγαμε μέσα σε δώδεκα χρόνια από την μεταρρύθμιση «Καποδίστρια» στη μεταρρύθμιση «Καλλικράτη» χωρίς το κράτος να έχει κάνει μια επίσημη αξιολόγηση. Ποια ήταν τα αποτελέσματα, ποιες οι επιπτώσεις, επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί; Αλλά δυστυχώς έτσι «μεταρρυθμιζόμαστε» σ΄ αυτή τη χώρα. Όσον αφορά τώρα στην ατζέντα της συζήτησης για τις νέες μεταρρυθμίσεις, από πάγια θέση υποστηρίζω την απλή αναλογική, η υιοθέτηση της οποίας μπορεί να αποτρέπει και μελλοντικές αποχωρήσεις από δημοτικές ομάδες! Από την άλλη στα θέματα της συζήτησης εμπεριέχονται οι αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο, οι επιλογές για τα οικονομικά των ΟΤΑ, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ο αναπτυξιακός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι σχέσεις δήμων και περιφερειών.

Πέρα όμως από όλα αυτά θα ήθελα να αναδείξω ένα θέμα που μ΄ απασχολεί και που έμμεσα το έθιξα απαντώντας στα ερωτήματα για το μέλλον του δήμου μου και αυτό είναι ότι το κανονιστικό πλαίσιο και πλήθος ρυθμίσεων των ΟΤΑ αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο όλους τους δήμους της χώρας, ανεξάρτητα από τα πληθυσμιακά, γεωγραφικά και λοιπά χαρακτηριστικά τους. Η Ελλάδα με το γεωγραφικό της ανάγλυφο, την αστική της διαφοροποίηση, διαμορφώνει διαφορετικά παραγωγικά, οικονομικά και διοικητικά μοντέλα, δεν είμαστε Ολλανδία, Βέλγιο κλπ. Η πολυμορφία της χώρας πρέπει να μας κάνει ευέλικτους. Το Υπουργείο και η ΚΕΔΕ οφείλουν να στήσουν το νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης με βάση την πολυμορφία της χώρας και με Δήμους διαφορετικών κατηγοριών. Γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο και τα δύσκολα δεν αρέσουν σε κανένα, αλλά είναι καιρός να βρούμε το καινούργιο παρά να συνεχίσουμε με κάτι που είναι αδιέξοδο.

Συνέντευξη στον Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass