Οι κιθάρες του Ολύμπου (video)

Δημοσίευση: 02 Ιαν 2017 8:34 | Τελευταία ενημέρωση: 17 Ιαν 2017 11:09

Της Χαρίκλειας Βλαχάκη

Ηλεκτρικές κιθάρες υπάρχουν πολλές. Ηλεκτρικές κιθάρες από τον Όλυμπο όμως; Λίγες, ελάχιστες, χειροποίητες και μοναδικές. Κιθάρες φτιαγμένες από εξαιρετικά κομμάτια ξύλου που φύεται στις πλαγιές του μυθικού βουνού. Και για όσους - φορείς κυρίως - αναρωτιούνται - ακόμη- ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος αξιοποίησης του Όλυμπου, ιδού μια απάντηση: κιθάρες. Και μπάσα.
Η ενασχόληση του Γιάννη Γιάντσιου με τα μουσικά όργανα ξεκίνησε κάπως τυχαία όταν, πριν από 20 περίπου χρόνια βρέθηκε στο πλευρό του άγγλου κατασκευαστή John Harrison. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αγάπη του για την ξυλογλυπτική, τον οδήγησαν στους πρώτους πειραματισμούς με το ξύλο και την ακουστική του. Αγόρασε λοιπόν μια παλιά φθηνή ηλεκτρική κιθάρα, την έλυσε, την έδεσε, την ξέβαψε, την έβαψε κι άρχισε να μαθαίνει τα μυστικά του κάθε ξύλου, τις αντοχές και την πυκνότητα του, το πώς τοποθετούνται οι χορδές, η γέφυρα και το μανίκι, δημιουργώντας την πρώτη του χειροποίητη κιθάρα.
ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
Ζώντας στη Λεπτοκαρυά, στους πρόποδες του Ολύμπου, η επιλογή του ξύλου για εκείνον ήταν μονόδρομος και όπως σημειώνει ίσως ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της διαδικασίας, η οποία ξεκινά με τον εντοπισμό του δέντρου. Στη συνέχεια και αφού ενημερωθεί η δασική υπηρεσία, προχωρούν στην υλοτόμηση, κρατώντας από τον κορμό το υγιές εκείνο κομμάτι που θα πάρει στη συνέχεια τη μορφή μιας ηλεκτρικής κιθάρας ή μπάσου.
«Με το χρόνο απέκτησα τεχνογνωσία, τεχνική και όπως αποδείχθηκε τα ξύλα του Ολύμπου, προσέφεραν εξαιρετικής ακουστικής και αισθητικής όργανα. Αποφάσισα λοιπόν να το πάω ένα βήμα πιο πέρα, σε επίπεδο επαγγελματικής ενασχόλησης, έχοντας πάντα βέβαια κατά νου πως, με ως έδρα μια επαρχιακή πόλη, προφανώς θα ήταν δύσκολο να φτάσω εκεί όπου χτυπά η καρδιά της μουσικής βιομηχανίας. Στόχευσα λοιπόν στην προώθηση της δουλειάς μου μέσω διαδικτύου, αρχικά με μια ιστοσελίδα και λίγο αργότερα με ένα εξαιρετικό βιντεάκι που γύρισε για εμένα και τη δουλειά μου ο φίλος μουσικός και κινηματογραφιστής Πάνος Μπαντικούδης, το οποίο ανεβάσαμε στο youtube με τεράστια απήχηση. Κάπως έτσι η δουλειά μου και το όλο concept με τις Κιθάρες του Ολύμπου, έγινε γνωστό στον εξαιρετικό παραγωγό Κώστα Καλημέρη ο οποίος μου άνοιξε τις πόρτες των BlackRock Studios στην Σαντορίνη. Εκεί, κιθάρες μου δοκίμασαν ο Kevin Shirley, Kevin Shirley (a.k.a. The Caveman), μουσικός παραγωγός των Iron Maiden, Rush, Led Zeppelin, Joe Bonamassa, Beth Hart, Marya Roxx, Dream Theater, HIM, Tyler Bryant, Mr. Big,και Εurope, o κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των Scorpions Rudolf Schenker, ο κιθαρίστας Lance Lopez και ο ταλαντούχος Christon ''Kingfish'' Ingram.
Πρόσφατα μάλιστα, διεθνούς φήμης στούντιο, μου ανέθεσε να κατασκευάσω μια μοναδική ηλεκτρική κιθάρα από 80 % ξύλο ελιάς η οποία προορίζεται για τον νο1 κιθαρίστα μπλουζ-ροκ στον κόσμο, το όνομα του οποίου δυστυχώς δεσμεύομαι να μην αποκαλύψω ακόμη. Πρόκειται για ένα όργανό πραγματικά μοναδικό, παρόμοιο του οποίου δεν πρόκειται να ξαναβγεί. Κιθάρες μου επίσης έχουν οι: η Orianthi Panagaris, Richie Sambora, Eric Gales, Howard Glazer, Doug Seven και Sakis Dovolis. Τέλος σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή οργάνων για τους εξαιρετικούς μουσικούς Bill Dickens, Fabricio Grossy, Aynsley Lister, Tolis Zavaliaris, Anthimos Manti, Elias Zaikos και Antonis Tzavaras».
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Στόχος του πετυχημένου κιθαροποιού από τη Λεπτοκαρυά είναι να συνεχίζει να δουλεύει σε μικρή παραγωγή, φτιάχνοντας μουσικά όργανα αποκλειστικά στο χέρι. Όπως επισημαίνει η μέχρι τώρα εμπειρία και οι καλές μαρτυρίες των μουσικών αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι Κιθάρες του Ολύμπου, φτιαγμένες από Καστανιά, Καρυδιά, Ελιά, Κερασία, Τηλιά, Καραγάτσι, Έβενο και Πλάτανο, είναι εξίσου καλά, πολλές φορές και εφάμιλλα οργάνων ακριβών μουσικών οίκων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα του να κατασκευάσει μουσικά όργανα από ελληνικά ξύλα εκτός από την εμπορική απήχηση βρίσκει αντίκρισμα και στην εκπαίδευση. Σε αυτό το πλαίσιο έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ωδεία, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου είναι προσκεκλημένος σε εκδήλωση του Τμήματος Έρευνας και Τεχνολογίας Ξύλου του ΤΕΙ Καρδίτσας, προκειμένου να μιλήσει για τον τρόπο κατασκευής κιθάρων από τον Όλυμπο.

 

Δείτε το καταπλήκτικο φιλμάκι για τις Κιθάρες του Ολύμπου, που γύρισε ο Πάνος Μπαντικούδης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass