Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΜΑΡΙΑ ΠΛΑΔΑ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ Η ΤΡΟΦΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ

Διατροφή - ασπίδα στην… επίθεση των ιώσεων

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2017 15:00
Η Λαρισαία κλινική διαιτολόγος Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κ. Μαρία Πλάδα Η Λαρισαία κλινική διαιτολόγος Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κ. Μαρία Πλάδα

Η… επίθεση ιώσεων και κρυολογημάτων, που ταλαιπωρεί αυτή την περίοδο ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, μπορεί να αποκρουστεί με τη μεσογειακή διατροφή, υποστηρίζει στην «Ε» η Λαρισαία κλινική διαιτολόγος Πανεπιστημίου Οξφόρδης (Bsc), αθλητική διατροφολόγος Πανεπιστημίου Λονδίνου (MSc) κ. Μαρία Πλάδα.

Η ιπποκρατική άποψη: «Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας», σταδιακά βρίσκει όλο και μεγαλύτερο ποσοστό υποστηρικτών που την εφαρμόζει κι αυτό αποδεικνύεται από την αυξανόμενη στροφή του κόσμου στην κατανάλωση βοτάνων και γενικότερα προϊόντων που θεωρούνται υγιεινά για τον οργανισμό.

Με το ίδιο ιπποκρατικό σκεπτικό, η κ. Πλάδα, υποστηρίζει ότι: «Η διατροφή μπορεί να αποτελέσει την άμυνα, την τόνωση και την προφύλαξη του οργανισμού, από τα κρυολογήματα και τις ιώσεις» και για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό, η ίδια τονίζει πως: «Η καλή φυσική κατάσταση του οργανισμού έχει ζωτική σημασία για τη σωστή άμυνα και πρόληψη από τα κρυολογήματα και τις ιώσεις. Ένας κουρασμένος και υποθρεπτισμένος οργανισμός μπορεί πιο εύκολα να εξαντληθεί και να είναι επιρρεπής στο να νοσήσει από πιθανή ίωση ή κρυολόγημα σε σχέση με ένα άτομο που τρώει σωστά και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσω της διατροφής του σε καθημερινή βάση.

Η μεσογειακή διατροφή από το παρελθόν μέχρι και σήμερα, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο θρέψης του ατόμου. Αποτελεί τον καλύτερο τρόπο αποτοξίνωσης και θωράκισης του οργανισμού, από το κοινό κρυολόγημα- ιώσεις μέχρι και τις περισσότερες χρόνιες παθήσεις.

Η ποικιλία φρούτων και λαχανικών καθημερινά προσφέρουν πληθώρα αντιοξειδωτικών βιταμινών (A,C,E, σελήνιο), απαραίτητα για τη θωράκιση του οργανισμού μας.

Τα εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ καθώς και τα ακτινίδια, τα μούρα αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμίνη C τη χειμερινή περίοδο, ενώ τα μπρόκολα, το σπανάκι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν τις καλύτερες επιλογές σαλάτας καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη C, καροτένια, λυκοπένιο και άλλα αντιοξειδωτικά.

Το ψάρι περιέχει πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση της άμυνας του οργανισμού. Τα απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούμε να τα προσλάβουμε μέσω της κατανάλωσης των λιπαρών ψαριών (σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός (όχι ιχθυοτροφείου), γαύρο, σαφρίδι, κολιός, κ.α).

Το ελαιόλαδο επίσης βάση των πολύτιμων βιταμινών (βιταμίνη E) που περιέχει αποτελεί συστατικό υψηλής αντιοξειδωτικής δράσης. Σημαντικό όμως είναι η κατανάλωσή του να γίνεται με μέτρο καθώς περιέχει πολλές θερμίδες.

Οι ξηροί καρποί όπως είναι τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι τα καρύδια πέκαν ωφελούν επίσης σημαντικά στην αύξηση της ανοσίας καθώς περιέχουν βιταμίνη Ε και σελήνιο.

Το γιαούρτι με φυσικά προβιοτικά, συμβάλλει επίσης στην άμυνα του οργανισμού και στη διατήρηση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου, καθώς προστατεύει από τους ιούς και μειώνει χρονικά τη διάρκεια του κρυολογήματος».

* Τέσσερις παράγοντες που «χτυπούν» το ανοσοποιητικό σύστημα:

Η κακή διατροφή μπορεί να μας κάνει επιρρεπείς στις ιώσεις, υποστηρίζει η κ. Πλάδα και εξηγεί τι σημαίνει «κακή»: «αυτή που περιλαμβάνει αυξημένη πρόσληψη κορεσμένου λίπους και τα τρανς λιπαρά οξέα, όπως είναι το ζωικό λίπος (κρέας, βούτυρο, αλλαντικά, μαργαρίνες, τυριά, γλυκά, έλαια κακής ποιότητας) καθώς και η αυξημένη ζάχαρη που βρίσκεται «κρυμμένη» σχεδόν στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα».

Επίσης, η διαιτολόγος αναφέρει και άλλους τρεις παράγοντες που «ρίχνουν» την ανοσία ενός οργανισμού και είναι οι εξής:

-«Η χαμηλή φυσική δραστηριότητα εμπλέκεται επίσης σημαντικά στη χαμηλή άμυνα.

-Το άγχος επίσης συμβάλλει σημαντικά στην πτώση της ανοσίας αυξάνοντας τις πιθανότητες κατά πολύ όχι μόνο στο να νοσήσουμε από κάποιο κρυολόγημα ή ίωση αλλά σύμφωνα με μελέτες μπορεί να πυροδοτήσει πολλά από τα αυτοάνοσα νοσήματα.

-Η νικοτίνη αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα με αυξημένη εμπλοκή στη μείωση του ανοσοποιητικού συστήματος».

* Τι άλλο πρέπει να προσέξουμε την εποχή των ιώσεων;

«Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στην αλόγιστη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής που πολύ συχνά πλέον εφοδιάζονται τα περισσότερα άτομα χωρίς τη συμβουλή του ειδικού-γιατρού», επισημαίνει η κ. Πλάδα και ενημερώνει πως «Τα συμπληρώματα- βιταμινούχα σκευάσματα περιέχουν πληθώρα βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων τα οποία δεν είναι απαραίτητα χρήσιμα σε όλους τους ανθρώπους και πολλές φορές είναι και επικίνδυνα.

Ιδιαίτερα, ασθενείς που παίρνουν φάρμακα για άλλες προ υπάρχουσες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην υγεία τους με τη χρήση των συμπληρωμάτων.

Η χρήση αυτών καλό είναι να γίνεται μόνο μετά από τη σύσταση ιατρού».

* Πώς μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας;

Και επειδή η προστασία του οργανισμού μας «περνά» από το στομάχι, όπως συμβουλεύει η κ. Πλάδα πρέπει: «να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας με καθημερινή κατανάλωση εποχικών φρούτων και λαχανικών καθώς τα εποχικά φρούτα περιέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες, που χρειαζόμαστε σε κάθε εποχή, ώστε να είμαστε υγιείς.

Με τις αυξημένες βιταμίνες μέσω των φρούτων και των λαχανικών επίσης μπορούμε να αντισταθμίσουμε σε κάποιο βαθμό και την τοξικότητα της νικοτίνης.

Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας σε κάθε μορφή είναι επίσης ωφέλιμη, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή άσκηση κινητοποιεί τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού.

Μελέτες έχουν δείξει πως η άσκηση που πραγματοποιείται στη φύση είναι ακόμη περισσότερο ωφέλιμη. Αυτό μπορεί να είναι ένας συστηματικός περίπατος στο πάρκο ή μία βόλτα με το ποδήλατο στον ήλιο τους χειμερινούς μήνες, καθώς επίσης βοηθά στη σύνθεση της βιταμίνης D, η οποία συμβάλλει επίσης στην άμυνα του οργανισμού».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass