Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΗΝ «Ε»:

Με διάλογο και υπομονή θα λύσουμε τα αγροτικά προβλήματα

* Τι λέει για τα μπλόκα, τη φορολογία, τον ΕΛΓΑ και το κόστος του νερού

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2017 15:00

«Είναι δικαίωμα των ίδιων των αγροτών να κρίνουν τον τρόπο με τον οποίο θα διεκδικήσουν τη λύση των προβλημάτων τους και το πώς θα υπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Από την πλευρά μας τους υπενθυμίζουμε ότι πρέπει με κάθε τρόπο να συνεχιστεί ο διάλογος και ότι μέσα στις δύσκολες οικονομικά συνθήκες κάναμε πολλά, προχωρήσαμε εγκαίρως σε πολλές πληρωμές και πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλες. Και φυσικά οι αγρότες θα πρέπει να σεβαστούν και τους άλλους επαγγελματίες, που επίσης δοκιμάζονται από την κρίση».

Με αυτά τα λόγια σχολίασε, μιλώντας στην «Ε», τις επικείμενες αγροτικές κινητοποιήσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος χθες έκανε μια στάση στη Λάρισα, επιστρέφοντας από Γρεβενά και Δεσκάτη, όπου βρέθηκε την Παρασκευή.

Ουσιαστικά στα θέματα που εκκρεμούν και ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας και της χώρας, όπως οι έγκαιρες αποζημιώσεις για τις ζημιές που προέκυψαν από τον χιονιά, τα φορολογικά κίνητρα που πρέπει να δοθούν σε όσους αποτελούν μέλη των Ομάδων Παραγωγών, την άρση του φόρου στο κρασί, κ.α. ο κ. Αποστόλου συνέστησε υπομονή και δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τον τρόπο που θα τα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

* Κύριε υπουργέ, σε λίγες ώρες τα τρακτέρ των Θεσσαλών αγροτών βγαίνουν στους δρόμους, με συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο και με πρόθεση να έρθει στο προσκήνιο το αγροτικό ζήτημα. Σας ανησυχεί η εξέλιξη αυτή και ποιο μήνυμα στέλνεται στους αγρότες;

- Είναι δικαίωμα των ίδιων των αγροτών να κρίνουν τον τρόπο με τον οποίο θα διεκδικήσουν τη λύση των προβλημάτων τους και το πώς θα υπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Από την πλευρά μας τους υπενθυμίζουμε ότι πρέπει με κάθε τρόπο να συνεχιστεί ο διάλογος και ότι μέσα στις δύσκολες οικονομικά συνθήκες κάναμε πολλά, προχωρήσαμε εγκαίρως σε πολλές πληρωμές και πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλες. Και φυσικά οι αγρότες θα πρέπει να σεβαστούν και τους άλλους επαγγελματίες, που επίσης δοκιμάζονται από την κρίση.

* Επιστρέφετε από τη Δεσκάτη, όπου συζητήσατε με τους πληγέντες από την πρόσφατη κακοκαιρία κτηνοτρόφους για τις ζημιές που προέκυψαν στο ζωικό τους κεφάλαιο. Ανάλογες ζημιές σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες και πότε;

- Όπως πολύ καλά γνωρίζετε προχωρούμε στην πρόσληψη επιπλέον προσωπικού στον ΕΛΓΑ για την κάλυψη αυτών των έκτακτων αναγκών. Στόχος μας να καταφέρουμε να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο από εκκρεμείς υποθέσεις, λόγω της γνωστής αποχής των εκτιμητών, αλλά και να έχουμε όσο γίνεται πιο άμεση εικόνα για τις ζημιές που άφησε πίσω του ο χιονιάς. Ελπίζουμε η συνεργασία των μονίμων υπαλλήλων με τους εποχικούς να αποδώσει τα καλύτερα. Πρόθεσή μας να τους ικανοποιήσουμε όλους.

* Ωστόσο, όσες προσλήψεις και αν κάνατε, όσο οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ μεταβαίνουν με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία, τρένα) και ταξί στις πληγείσες περιοχές, ο ρυθμός απόδοσης των αποζημιώσεων θα είναι αργός...

- Έχουμε καταφέρει να αποζημιώνουμε τον παραγωγό μέσα σε 6 μήνες, αφού πρέπει να εξατομικευθούν οι εκτιμήσεις, να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με βάση και τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Επίσης να διευκρινίσω, επειδή πολλά υπονοούμενα αφήνονται, ότι δεν υπάρχει θέμα χρημάτων για τον ΕΛΓΑ, καθώς λειτουργεί η λογική της ανταποδοτικότητας. Στο θέμα της μετακίνησης των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ, πράγματι οι εκτιμητές έχουν δίκαιο. Πρέπει να επανέλθει η χιλιομετρική αποζημίωση για τις μετακινήσεις τους στην προτέρα κατάσταση. Δεν μιλάμε για παροχή, αλλά για αποζημίωση, η οποία δίνεται από τα χρήματα, τις εισφορές των παραγωγών. Το ΥΠΟΙΚ έχει μια διαφορετική άποψη, αλλά θεωρώ ότι το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα.

* Τι γνώμη έχετε για την άρση της υποχρεωτικότητας των εισφορών στον ΕΛΓΑ. Υπάρχουν κάποιοι αγρότες που ζητούν να θεσπιστεί ένα μικρό πλαφόν στις εισφορές τους, που θα έχει τη μορφή της αλληλεγγύης, να μην έχουν απαιτήσεις αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ και να τους δίνεται η δυνατότητα να ασφαλίζονται, όπως και όσο θέλουν, σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

- Πρόκειται για μία «κερκόπορτα», σε ένα χώρο που έχει ιδιαιτερότητες, οι οποίες πρέπει να στηριχθούν είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε από την ΚΑΠ. Αν αφήσουμε τον ιδιωτικό τομέα να αναμειχθεί σε αυτά τα ...χωράφια, πολύ εύκολα θα χαθεί ο αλληλέγγυος χαρακτήρας του ΕΛΓΑ, που είναι κατάκτηση των ίδιων των αγροτών και στο τέλος θα χάσουν όλοι.

* Επίσης στο θέμα της φορολόγησης, υπάρχει μια κατηγορία παραγωγών που ασχολούνται κυρίως με τον αγροδιατροφικό τομέα, αποτελούν μέλη Ομάδων Παραγωγών και θεωρούν τους εαυτούς τους χαμένους, διότι ένα 60% του συνολικού εισοδήματος πηγαίνει στο κράτος, εν αντιθέσει με άλλους συναδέλφους τους, που συναλλάσσονται απευθείας με τους εμπόρους, άρα κινούνται όπως θέλουν και φυσικά δεν απολαμβάνουν το αφορολόγητο των επιδοτήσεων.

- Το αφορολόγητο αφορά όλους. Το εισόδημα προκύπτει από βιβλία εσόδων - εξόδων. Το ποιες καλλιέργειες ενισχύονται ή ευνοούνται λόγω επιδοτήσεων, αφορά την ΚΑΠ και όχι την εθνική πολιτική. Όσον αφορά στα μέλη των Ομάδων Παραγωγών που διακινούν μέσω συγκεκριμένης πολιτικής τα τιμολόγιά τους, εξετάζουμε διάφορα σενάρια παροχής κινήτρων, τα οποία μόλις οριστικοποιηθούν θα τα ανακοινώσουμε.

* Έχετε υποσχεθεί σαν κυβέρνηση ότι θα αποσύρετε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί. Έχετε βρει ισοδύναμο μέτρο για να προχωρήσετε στην υλοποίηση της δέσμευσής σας, όπως απαιτούν οι δανειστές;

- Πράγματι ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει την απόσυρση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ από τις κτηνοτροφικές μονάδες, το θέμα της χρήσης του εργόσημου στην οικογενειακή εργασία, κ.α. τα οποία θα τα αντιμετωπίσουμε θετικά εντός του 2017. Ο φόρος στο κρασί έχει ελάχιστες αποδόσεις στον προϋπολογισμό, άρα εύκολα θα βρεθούν τα ισοδύναμα.

* Σχετικά με την τιμολόγηση του νερού, που απαιτείται για να προχωρήσουν τα αρδευτικά-υδρευτικά έργα στο νέο ΠΑΑ, πότε θα προχωρήσετε στη νομοθέτησή του;

- Επειδή υπάρχει μια υποχρέωση από Κοινοτική Οδηγία δεν σημαίνει ότι και όποιες κινήσεις γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση θα επιφέρουν και οικονομική επιβάρυνση για τους παραγωγούς. Το μελετάμε το θέμα και αναζητούμε τη συμφέρουσα λύση για τους παραγωγούς μας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass