"ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΜΗΝΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Σε ασφυκτικό κλοιό αγορά και επιχειρήσεις

* Άμεσες παρεμβάσεις σε δέκα κρίσιμα πεδία της οικονομικής πολιτικής ζητά από την κυβέρνηση ο επιχειρηματικός κόσμος - Ανησυχία για τις επιπτώσεις των αγροτικών κινητοποιήσεων

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2017 15:00
Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση κρατά την οικονομία όμηρο των εξελίξεων τόνισε σε χθεσινή έκτακτη συνέντευξη τύπου ο Δημ. Αδάμ Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση κρατά την οικονομία όμηρο των εξελίξεων τόνισε σε χθεσινή έκτακτη συνέντευξη τύπου ο Δημ. Αδάμ

Την άμεση ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, προειδοποιώντας για κινδύνους που ελλοχεύουν στην οικονομία και στην τοπική αγορά ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος της Λάρισας.

Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημ. Αδάμ εκπέμποντας "σήμα κινδύνου" για την πολύμηνη καθυστέρηση, εξέφρασε την αγωνία και τους φόβους των επιχειρηματικής κοινότητας για σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης τους επόμενους μήνες, ζήτησε άμεσες κυβερνητικές παρεμβάσεις σε κρίσιμα πεδία οικονομικής πολιτικής και ανέδειξε την πρόθεση του επιχειρηματικού κόσμου να διεκδικήσει πιο ρεαλιστικά και πιο δυναμικά τα αιτήματα του.  

Ενημερώνοντας πρωτίστως πως αρχής γενομένης από αύριο Σάββατο στην Κεντρική Ένωση των Επιμελητηρίων Ελλάδος, και στη συνέχεια την ερχόμενη Πέμπτη στη συνεδρίαση του διοίκησης του επιμελητηρίου Λάρισας, θα ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης της επιχειρηματικής κοινότητας για τα προβλήματα του κλάδου και τον τρόπο που θα μεθοδευτεί η διεκδίκηση των αιτημάτων τους.  

"Το θολό τοπίο γύρω από την αξιολόγηση είναι και ο μεγαλύτερος φόβος του επιχειρηματικού κόσμου, ο οποίος τρομάζει στο ενδεχόμενο να φθάσουν και πάλι τα πράγματα στο απροχώρητο, όπως συνέβη με την πρώτη αξιολόγηση. Και αυτό γιατί όσο εκκρεμεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόσο θα επιδεινώνεται το ήδη ασφυκτικό κλίμα, υποσκάπτοντας την προσπάθεια εξόδου από την κρίση" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αδάμ για να προσθέσει πως "παιδευόμαστε γύρω από ένα θέμα την κατάληξη του οποίου μπορούμε να φανταστούμε, χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο. Στο μεταξύ η οικονομία σβήνει, η αγορά καταποντίζεται και ο λογαριασμός θα επιστέψει αυξημένος σ' όλους μας"...

Αναδεικνύοντας επιπροσθέτως τις στρεβλώσεις που υποσκάπτουν το οικονομικό κλίμα και καταθέτοντας τις προτάσεις της επιμελητηριακής κοινότητας για την ανάκαμψη της οικονομίας , ζήτησε μέτρα που να βελτιώνουν την καθημερινότητα των επιχειρηματιών και των καταναλωτών και όχι τους αριθμούς.

" Βαρεθήκαμε τόνισε το νομοθετικό αλαλούμ. Κανείς πλέον δεν γνωρίζει τι ισχύει στις λογιστικές, φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις. Κάθε ημέρα και κάτι νέο με μόνη σταθερά τη μη δικαιολόγηση της άγνοιας νόμου. Βαρεθήκαμε την εμπλοκή του κράτους σε κάθε κοινωνικό, εργασιακό ή επιχειρηματικό μας βήμα. Βαρεθήκαμε να περνάμε τις ημέρες μας με μόνη μας σκέψη τη διαχείριση των πληρωμών μας προς το δημόσιο. Βαρεθήκαμε να μετράμε αστοχίες, κακοδιαχειρίσεις, ασχετοσύνη, ανυπαρξία προγράμματος σ' όλο τον κρατικό μηχανισμό. Δεν γελάμε πλέον στις παρέες μας με την περιγραφή περιπτώσεων ταλαιπωρίας στις δημόσιες υπηρεσίες. Δεν γελάμε πλέον σχεδόν καθόλου…".

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Αν θέλουμε να κάνουμε αυτό το πολυπόθητο βήμα προς την ανάκαμψη, όλα αυτά χρειάζονται να ανατραπούν. Για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις από την Κυβέρνηση σε κρίσιμα πεδία πολιτικής μετά από μια διαδικασία πραγματικής διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους". Ποια είναι αυτά;

1. Το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης: Η καθυστέρηση, συνέχισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κρατά την οικονομία όμηρο των εξελίξεων και δεν επιτρέπει στην αγορά να επιστρέψει σε μια κανονικότητα. Επικρατεί η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και κυριαρχεί η έλλειψη εμπιστοσύνης, στοιχεία που αποθαρρύνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία.  

2. Να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο για το ασφαλιστικό αφαιρώντας όλες τις ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στο χάος και την παραοικονομία: Ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε με 2 δισ. χρέη, οι ρυθμίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι ακόμα θολές, η βασική αρχή της απαραίτητης αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών κινδυνεύει μια που ενώ οι εισφορές αυξάνονται οι συντάξεις μειώνονται, ουδείς πιστεύει ότι αυτό το σύστημα έχει μέλλον, ουδείς αντιλαμβάνεται ότι μόνον μέσω της εμπιστοσύνης σ' ένα σταθερό σύστημα θα παταχτεί η εισφοροδιαφυγή.

3. Να μειωθούν άμεσα οι φορολογικοί συντελεστές: Παρά τις όποιες περίεργες απόψεις περί του αντιθέτου που εκφράζονται τις τελευταίες μέρες, η διεθνής πρακτική αποδεικνύει ότι κράτη που επιμένουν σε φορολογίες εξόντωσης, απλά δεν βλέπουν ποτέ όχι μόνον επενδύσεις από άλλες χώρες αλλά ούτε καν μικροεπενδύσεις από εγχώριους. Επανερχόμαστε στην θέση μας για flat rate 20% συντελεστή φορολογίας σ' όλες τις επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με 2ετή απαλλαγή από φόρους για κάθε νέα επένδυση που εναρμονίζεται στη έξυπνη εξειδίκευση κάθε περιφέρειας.

4. Να μηδενιστεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα από 1 Νοεμβρίου έως 30 Μαρτίου κάθε έτους: Ας σταματήσει επιτέλους η ετήσια τρέλα με τις τιμές των πετρελαιοειδών. Βαρεθήκαμε να ακούμε για πολίτες που ξεπαγώνουν, για ενοίκους που μαλώνουν συνεχώς στις πολυκατοικίες, για επιδόματα θέρμανσης που δίνονται 6 μήνες μετά και παράλληλα να καταγράφουμε τις διαμαρτυρίες των μελών μας βενζινοπωλών για μειωμένα έσοδα που αντανακλούν και σε μειωμένα κρατικά έσοδα.

5. Να καταργηθεί κάθε διαδικασία για την αδειοδότηση νέας επιχείρησης: Η όλη διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρώνεται με μια απλή υπεύθυνη δήλωση όπου θα αναφέρεται η πλήρης γνώση του σχετικού νομικού πλαισίου από τον επιχειρηματία και η δέσμευση του να το εφαρμόσει πλήρως.

6. Να αποσυρθούν άμεσα τα capital controls: Δημιουργούν προβλήματα στη ομαλή λειτουργία της αγοράς και διαλύουν το κύρος και την αξιοπιστία της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό.

7. Να ξεκαθαρίσει ο ρόλος των τραπεζών στην ελληνική επιχειρηματικότητα: Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη έρευνα για να συμφωνήσουμε ότι για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα σήμερα τραπεζικός τομέας στήριξης, υποβοήθησης, προσανατολισμού απλά δεν υφίσταται.

8. Να δημιουργηθεί, χωρίς γκρίζες ζώνες, ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός: Παρά το γεγονός ότι είναι απαράδεκτο σαν διαδικασία η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία να κατάσχουν ποσά χωρίς ενημέρωση, χωρίς περιθώρια, χωρίς συνεννόηση, χωρίς συνεκτίμηση της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής για μια επιχείρηση, οι κατασχέσεις αποτελούν καθημερινό άγχος για τον επιχειρηματία που βρίσκει έτσι ακόμη ένα εμπόδιο στη δράση του.

9. Να καταργηθεί κάθε άλλος φόρος ή τέλος που αφορά τα ακίνητα πέραν του σωστά υπολογισμένου ΕΝΦΙΑ.

10. Να λειτουργήσει επιτέλους το κράτος-υπηρέτης και όχι το κράτος- δυνάστης του πολίτη και του επιχειρηματία.

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Τέλος ο πρόεδρος του επιμελητηρίου εξέφρασε την ανησυχία και τον προβληματισμό των επιχειρηματιών για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και ειδικά για τους αποκλεισμούς δρόμους. "Το Επιμελητήριο Λάρισας είναι στο πλευρό των αγροτών, στηρίζει τα αιτήματά τους αλλά πρέπει να αφουγκραστούν την αγωνία και των υπολοίπων επαγγελματιών", τόνισε χαρακτηριστικά.

            

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass