Ο ΥΕΘΑ ΠΑΝ. ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»:

Η Ελλάδα έχει να κερδίσει από την κυβέρνηση Τραμπ

* «Οι ΗΠΑ οδηγούνται πλέον σε μια ευθεία σύγκρουση με τη λογική και την πολιτική της λιτότητας» και «δεν μπορεί να επιτρέψουν την επικυριαρχία της Γερμανίας και τη συμπεριφορά της απέναντι σε ευρωπαϊκές χώρες ως χώρες υποτακτικές αλλά δέχονται την Ευρώπη ως μια ένωση ισότιμων χωρών»

Δημοσίευση: 29 Ιαν 2017 14:50

Η κυβέρνηση Τραμπ θα είναι μια κυβέρνηση «από την οποία έχει να κερδίσει η Ελλάδα και σε συνέχεια των διαβεβαιώσεων τις οποίες πήραμε για την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας στην οποία προσβλέπουμε η οποία μπορεί να βοηθήσει και στην ανάπτυξη ενός εξοπλιστικού προγράμματος για την πατρίδα μας», τονίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Παν. Καμμένος μιλώντας στην «Ε».

Ο κ. Καμμένος έχοντας πρόσφατα επιστρέψει από τις ΗΠΑ, μετά την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου, εξηγεί γιατί «δεν πρέπει να ανησυχεί» η Ελλάδα από το «δόγμα Τραμπ». Σημειώνοντας για παράδειγμα για τον ρόλο του ΝΑΤΟ πως η «στροφή» στην «κύρια απειλή» του ISIS και όχι της Ρωσίας, «ενισχύει τη θέση της Ελλάδας» με αφορμή και «τη μεγάλη βάση της Σούδας η οποία αποτελεί τον κύριο σταθμό της Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή».

Προσθέτοντας ότι η χώρα μας αποτελεί «άξονα σταθερότητας» στην περιοχή, ο κ. Καμμένος σχολιάζει την «κόντρα» ΗΠΑ - Ε.Ε. για να σημειώσει πως «οι ΗΠΑ οδηγούνται πλέον σε μια ευθεία σύγκρουση με τη λογική και την πολιτική της λιτότητας» υπογραμμίζει δε ότι «δεν μπορεί να επιτρέψουν την επικυριαρχία της Γερμανίας και τη συμπεριφορά της απέναντι σε ευρωπαϊκές χώρες ως χώρες υποτακτικές αλλά δέχονται την Ευρώπη ως μια ένωση ισότιμων χωρών».

Ο κ. Καμμένος επαναλαμβάνει ότι «κύριος στόχος» της κυβέρνησης απέναντι στους ένστολους «είναι η εφαρμογή της απόφαση του ΣτΕ», εξηγεί το σκεπτικό των πρόσφατων κρίσεων στις ηγεσίες των Γενικών Επιτελείων, μιλά για την αναδιάρθρωση στις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ καταθέτει τις «αμοιβαίου» συμφέροντος προτάσεις τόσο για τις ΕΔ όσο και για την ΤΑ, από την παραχώρηση στρατοπέδων στους δήμους.

Αναλυτικά η συζήτησή μας με τον κ. Καμμένο έχει ως εξής:

*Πρόσφατα επιστρέψατε από τις ΗΠΑ όπου είχατε επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη της νέας κυβέρνησης. Τι μπορεί να προσδοκά η Ελλάδα από τον Ντ. Τραμπ;

-«Γύρισα από τις ΗΠΑ όπου είχα τη δυνατότατα να συναντήσω στενούς συνεργάτες του προέδρου Τραμπ, Ελληνες ομογενείς οι οποίοι έχουν πάρει πολύ ευαίσθητες θέσεις στην καινούργια διοίκηση του προέδρου. Αυτό που είναι σημαντικό και η αλλαγή η μεγάλη που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η γεωπολιτική θεώρηση του νέου προέδρου των ΗΠΑ και του επιτελείου του. Μια πολιτική η οποία είχε προαναγγελθεί πριν από τις εκλογές και εγκρίθηκε με την ψήφο του αμερικανικού λαού.

Και έχει να κάνει με τη γεωπολιτική αλλαγή καταρχήν στο ΝΑΤΟ, με μείωση της έντασης στο Βορρά, και ενίσχυση του Νοτίου Τομέα του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, του ισλαμικού φονταμενταλισμού.

Αυτό και μόνο ισχυροποιεί τη θέση της χώρας μας γιατί η Ελλάδα πλέον είναι η μόνη χώρα που μπορεί να προάγει τη σταθερότητα στην περιοχή έχοντας ως δεδομένο ότι από τη μια μεριά έχουμε την Τουρκία που είναι μια χώρα που με απόφαση του προέδρου Ερντογάν ισλαμοποιείται.

Αν κάποιος δει μια φωτογραφία της Κωνσταντινούπολης δέκα χρόνια πριν και μια φωτογραφία σήμερα, θα δει ότι πια έχουμε μια πόλη που η μπούργκα είναι σε τέτοια συχνότητα που βρίσκεται και στο Ιράν. Ογδόντα χιλιάδες τεμένη έχει η Τουρκία, περισσότερα τεμένη από τη Σαουδική Αραβία, από το Ιράκ και το Ιράν μαζί.

Η Ελλάδα έχει καταφέρει τα δυο τελευταία χρόνια να δημιουργήσει στενές επαφές με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Με το Ισραήλ με μια σημαντική αμυντική συμφωνία και την ίδια στιγμή με τον Αραβικό κόσμο. Με την Ιορδανία, με τους Παλαιστινίους, με την Αίγυπτο, με διμερείς συμφωνίες οι οποίες έχουν οδηγήσει πλέον σε στρατιωτικές συνεργασίες και σε κοινές ασκήσεις.

Αυτό λοιπόν δυναμώνει τη θέση της Ελλάδας κάνοντάς την κέντρο ενός άξονα σταθερότητας που εκτείνεται προς το Βορρά, προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, και προς τον Νότο, προς την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ.

Η αμερικανική νέα πολιτική φαίνεται να θέλει να μετακινήσει το ενεργειακό κέντρο προς τα βόρεια. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πέραν του ενεργειακού κόμβου θα έχει τη δυνατότητα στο άμεσο μέλλον να κάνει απάντληση των φυσικών της πόρων, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Οι ΗΠΑ οδηγούνται πλέον σε μια ευθεία σύγκρουση με τη λογική και την πολιτική της λιτότητας κάτι το οποίο έκανε και η διοίκηση Ομπάμα που πριν από λίγο καιρό είχαμε την επίσκεψή του εδώ και επίσημη ανακοίνωση.

Δεν μπορεί να επιτρέψουν την επικυριαρχία της Γερμανίας και τη συμπεριφορά της Γερμανίας απέναντι σε ευρωπαϊκές χώρες ως χώρες υποτακτικές αλλά δέχονται την Ευρώπη ως μια ένωση ισότιμων χωρών.

Νομίζω πως μια τρίτη μεγάλη αλλαγή που η διοίκηση Τραμπ προσφέρει είναι ότι απεξαρτόμεθα πλέον από τα διάφορα ινστιτούτα και κέντρα που ήταν άμεσα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Η περίφημη πράσινη ανάπτυξη με το ίδρυμα Σόρος που προωθούσε το θέμα της δημιουργίας στρατοπέδων προσφύγων. Μιλά για το προσφυγικό και για τη λύση δημιουργίας ζωνών στη Νότια Συρία και τη μεταφορά των προσφύγων.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η διοίκηση Τραμπ θα είναι μια διοίκηση από την οποία έχει να κερδίσει η Ελλάδα και με τις διαβεβαιώσεις τις οποίες πήραμε, σε συνέχεια της επέκτασης της αμυντικής συμφωνίας στην οποία προσβλέπουμε, μπορεί να βοηθήσει και στην ανάπτυξη ενός εξοπλιστικού προγράμματος για την πατρίδα μας με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν πόροι για τον εθνικό προϋπολογισμό».

* Στη γειτονιά μας υπάρχει ένα ασταθές περιβάλλον και υπάρχει μια αναφορά του Ντ. Τραμπ για τον ρόλο του ΝΑΤΟ στο μέλλον. Αυτό πρέπει να μας ανησυχήσει;

-«Πρέπει να μας καθησυχάσει. Διότι ουσιαστικά αυτό που λέει ο πρόεδρος Τραμπ είναι ότι θα μειωθούν οι επιχειρήσεις στο Βορρά, δεν θα αποτελεί δηλαδή η Ρωσία μια κύρια απειλή αλλά κύρια απειλή θα αποτελεί ο ISIS. Η τρομοκρατία και ο ισλαμικός φονταμενταλισμός. Αυτό ενισχύει τη θέση της Ελλάδας και ιδίως με τη μεγάλη βάση της Σούδας η οποία αποτελεί αν θέλετε και τον κύριο σταθμό της Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή.

Η προαναγγελία της αντιμετώπισης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, μέσω του ελέγχου της διακίνησης πετρελαίου, ναρκωτικών, όπλων που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία, δίνει στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μια μεγάλη και ευρεία ζώνη λειτουργίας στη ΝΑ Μεσόγειο, νότια της Κρήτης και βεβαίως θα οδηγήσει στην αναγνώριση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».

* Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων, μπορείτε σήμερα να πείτε κάτι πιο συγκεκριμένο;

-«Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι αξιόμαχες με υψηλό ηθικό, αποτελεσματικότητα και με εξαιρετικό ανθρώπινο προσωπικό, που αποτελεί το καλύτερο αμυντικό σύστημα. Χρειάζεται να εξελιχθούν οι δομές των Ε.Δ. προκειμένου να εξοικονομήσουμε πόρους από εκεί που δεν χρειάζεται να καταναλώνονται, να αυξήσουμε τα έσοδα των Ε.Δ., να βοηθήσουμε το προσωπικό.

Προχωράμε λοιπόν σε αναδιοργάνωση των Ε.Δ. με κύριο γνώμονα τη διακλαδικότητα. Την απλοποίηση των διαδικασιών και τη θεσμοθέτηση πιο δίκαιων διαδικασιών σε ό,τι αφορά για παράδειγμα τις μεταθέσεις. Οι μεταθέσεις στον στρατό ξηράς για παράδειγμα στοιχίζουν 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Με την καλύτερη αντιμετώπιση των στρατευσίμων. Οι στρατεύσιμοι ελπίζουμε αρκετά σύντομα να μπορούν να κατατάσσονται κατευθείαν στους μεγάλους σχηματισμούς που θα υπηρετήσουν. Με την αξιοποίηση των πόρων που έχουμε από τις ιδιοκτησίες των Ταμείων των ΕΔ αλλά και τη διάθεση υλικού, μη επιχειρησιακού αλλά μη αναγκαίου, προς τη δημιουργία κατοικιών για τα στελέχη των ΕΔ και δεν μιλάω μόνο για τους αξιωματικούς αλλά και τους υπαξιωματικούς και τους ΕΠΟΠ ιδιαίτερα για τις ακριτικές περιοχές.

Το 2014 είχαν γίνει 4 σπίτια. Το 2016 είχαμε 100 σπίτια. Το 2017 θα έχουν ξεπεράσει τα 450. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στα στελέχη των ΕΔ να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες πιέσεις που έχουν δεχθεί από τις οικονομικές πολιτικές που άσκησε το ΠΑΣΟΚ και η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και βέβαια ο κύριος στόχος μας είναι η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ».

* Οι οικονομικές εξελίξεις θα σας επιτρέψουν να αποδειχθείτε συνεπείς στις δεσμεύσεις απέναντι στους ένστολους;

-«Εμείς έχουμε ήδη δώσει το επίδομα παραμεθορίου και τα εκτός έδρας τα οποία δεν δίνονταν στο παρελθόν. Τα κονδύλια για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ δεσμεύονται κάθε χρόνο. Περιμένουμε απλώς την έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών για να δοθούν. Από εκεί και πέρα σημαντικό ρόλο παίζει και το θέμα των εξοπλισμών.

Έχουν πέσει οι προϋπολογισμοί του Υπουργείου Αμύνης γύρω στο 20% απ’ ό,τι στο παρελθόν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ασχοληθούμε με τον εκσυγχρονισμό, τη διαθεσιμότητα των μέσων μας και για αυτό τον λόγο προχωράμε σε μια μεγάλη πενταετή συμφωνία με τις ΗΠΑ, προκειμένου να μπορέσουμε να αντλήσουμε πόρους για τον εκσυγχρονισμό των Ε.Δ.

Να σας πω επίσης ότι υπάρχουν σχεδιασμοί οι οποίοι και εφαρμόζονται σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό των ΕΔ με νέες τεχνολογίες. Υπογράφουμε μια πολύ μεγάλη συμφωνία με τη Microsoft και δίνουμε τη δυνατότητα και στους στρατεύσιμους αλλά και στο μόνιμο προσωπικό να έχει μια εκπαίδευση σε νέα μέσα, στα κομπιούτερς προκειμένου να μπορέσουμε με τις νέες τεχνολογίες να εξοικονομήσουμε πόρους και να αναπτύξουμε ταχύτητες.

Θα σας πω ένα παράδειγμα, υπάρχουν φάκελοι στο ΥΕΘΑ που μου έρχονται με πρώτη υπογραφή το 2000 και το 1998. Αυτά όλα με την ηλεκτρονική υπογραφή, με τον εκσυγχρονισμό των Ε.Δ., θα απαλειφθούν και θα προχωρήσουμε σε μια μεγάλη αλλαγή σε όλα τα όπλα».

* Μιας και μιλήσατε για αλλαγές, με αφορμή τις πρόσφατες κρίσεις ποιες ήταν αυτές οι εξελίξεις που σας υποχρέωσαν να τις κάνετε αιφνιδιαστικά, όπως ειπώθηκε;

-«Αιφνιδιαστικά δεν ήταν, οι κρίσεις γίνονται τον Μάρτιο. Αντιλαμβάνεσθε με τη νέα ηγεσία στις ΗΠΑ, με τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Φεβρουάριο, με την κατάσταση που υπάρχει στις Τουρκικές Ε.Δ. μετά το πραξικόπημα και την προκλητικότητα που επιδεικνύουν παρά την αποδυνάμωσή τους στον αέρα, όλα αυτά μας υποχρέωσαν να κάνουμε αλλαγές λίγες ημέρες νωρίτερα απ΄ ό,τι ήταν προκαθορισμένο.

Θα πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι οι κρίσεις στις Ε.Δ. δεν θα γίνονται με πολιτικά κριτήρια, δεν θα γίνονται με κριτήρια των αρεστών κομματικών φίλων. Αλλά με καθαρά κριτήρια, την αξιοσύνη των αξιωματικών και την ανανέωση με πρόσωπα τέτοια τα οποία έχουν τη δυνατότητα, έχουν τις σπουδές, έχουν την επιμόρφωση αλλά και τη μαχητικότητα να αναλάβουν τους ρόλους στις ΕΔ και γι’ αυτό είδατε ότι υπήρξαν αλλαγές και στα τρία Όπλα.

Δεν σημαίνει ότι εκείνοι οι οποίοι φύγανε, δεν ήταν καλοί. Συμπλήρωσαν τα δυο χρόνια της θητείας τους, με εξαίρεση λίγους μήνες διαφορά το Πολεμικό Ναυτικό. Είμαι από εκείνους που αν θέλετε, όταν αρχίζουν να υπάρχουν επεμβάσεις και παρεμβάσεις τρίτων στις Ε.Δ., προτιμώ αυτό να τελειώνει με γρήγορες διαδικασίες».

* Ένα τελευταίο ερώτημα ειδικότερα για την περιοχή μιας και πρόσφατα είχατε μια συνάντηση με τον δήμαρχο Λαρισαίων με αφορμή και το θέμα της παραχώρησης στρατιωτικών εκτάσεων...

-«Το θέμα της παραχώρησης με την έννοια που υπήρχε παλιά, να κάνει δηλαδή ο κάθε ΥΕΘΑ και από ένα ρουσφέτι σε έναν δήμαρχο και να του δίνει δωρεάν ένα στρατόπεδο έχει τελειώσει.

Είμαστε ανοιχτοί όμως σε συνεργασίες, προκειμένου να υπάρχουν έσοδα στα Ταμεία των Ε.Δ. όπως προβλέπει ο νόμος το 5% της αντικειμενικής αξίας για κάθε χρόνο με ενοικίαση μέχρι και 99 χρόνια και συνέργειες, που θα δώσουν τη δυνατότητα από τη μια μεριά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να παρέχει έργο και από την άλλη πλευρά στις ΕΔ να εξασφαλίσουν το προσωπικό.

Αν δηλαδή υπάρξει μια συμφωνία που θα δημιουργηθούν κατοικίες για τα στελέχη των Ε.Δ. με τη συνεκμετάλλευση ενός στρατιωτικού χώρου και αυτό καλύπτει τα έσοδα που προβλέπονται από τον νόμο, βεβαίως και θα γίνει. Θέλω να σας πως ότι έχω άριστη συνεργασία και με τον περιφερειάρχη αλλά και με τους δημάρχους της περιοχής και ο σκοπός μας είναι οι Ε.Δ. μαζί με την κοινωνία και την ΤΑ να προχωράμε μαζί.

Αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνουμε στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Εμείς δεν θέλουμε στις ΕΔ να υπάρχουν πολιτικές αντιπαραθέσεις, θέλουμε να φτάσουμε – και κάνουμε τα πάντα γι’ αυτό – οι Ε.Δ. να μείνουν έξω από την πολιτική αντιπαράθεση. Έχουμε να αντιπαρατεθούμε σε τόσα πολλά επίπεδα που οι Ε.Δ. δεν θα πρέπει να αποτελούν σημείο αντιπαράθεσης και πολιτικής κόντρας».

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Κακάρα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass