Ο Λαρισαίος «Μαμαλάκης» μιλάει Κρητικά

Δημοσίευση: 29 Ιαν 2017 15:05

Τον ακούς να λέει για το σφακιανό γιαχνί και πιάνεις το λεμόνι για να το στύψεις από πάνω. Βάζεις το μυαλό σου να φτιάχνει εικόνες όταν σου περιγράφει, το πώς η μυζήθρα εγκλωβίζεται μέσα στα καλτσούνια. Σου ‘ρχονται οι μουσικές των αρραβώνων όταν σου μιλάει για τα αυγοκαλάμαρα. Και όταν φτάνει η ώρα να ακούσεις για το οφτό αντικριστικό αρνί λιώνεις αλλά περιμένεις να σε δροσίσει ο αέρας των Ανωγείων. Ακούς για τη σφακιανή πίτα και ίσα που προλαβαίνεις να σκεφτείς το Λυβικό Πέλαγος πριν πέσει το θυμαρίσιο μέλι από πάνω…

Κι όλα αυτά μάλιστα όχι με κρητική προφορά αλλά με γνήσια λαρισινή. Ο Βασίλης Πατσής είναι ο Λαρισαίος (με καταγωγή από τα Φάρσαλα) που σαν άλλος… Μαμαλάκης οργώνει την Κρήτη και δείχνει μέσω της τηλεοπτικής του εκπομπής «Πας Μαγειρεύοντας» συνταγές και μέρη που έχουν γράψει ιστορία. Στόχος του «Να βγει η εκπομπή από την Κρήτη και να γυρίσει όλη την Ελλάδα. Ήδη ξεκινήσαμε να γυρνάμε τη Θεσσαλία και έπεται συνέχεια», όπως μας λέει καθώς τον πετυχαίνουμε (πού αλλού;) σε γυρίσματα σε κάποιο βουνό της μεγαλονήσου.

«Προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που έκανε πριν πολλά χρόνια ο Μαμαλάκης και με τόση μαεστρία. Θέλουμε να δείχνουμε τόπους και παραδόσεις μέσα από τον τρόπο μαγειρικής» λέει και εξιστορεί την πορεία του. Από τα 18 του σε σχολή στην Περαία Θεσσαλονίκης και από τότε μόνο δουλειά πάνω σε αυτό που λάτρευε. Την κουζίνα. Αφού γέμισε εμπειρίες τόσων ετών σε εστιατόρια και ξενοδοχεία αποφάσισε να δοκιμάσει κάτι που σκεφτόταν χρόνια. Τα τελευταία 8 χρόνια βρίσκεται στα Χανιά και από αυτά κοντεύει μια πενταετία που σφήνωσε στους τηλεοπτικούς δέκτες.

«Αυτήν την περίοδο κάνουμε ένα κόνσεπτ για τα κρητικά υλικά» και κάπου εκεί αρχίζει να περιγράφει υλικά και φαγητά.

ΧΟΡΤΑ, ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ, ΚΡΕΑΤΙΚΑ, ΓΛΥΚΑ

«Η κρητική μαγειρική βασίζεται πολύ στα άγρια χόρτα. Το γνωστό σταμναγκάθι αλλά και ασκορλίμπροι. Μετά είναι οι μαδαροσιρήδες. Βγαίνουν στις Μαδάρες τα βουνά. Μετά έχουμε τα τυροκομικά. Εκτός από τη γραβιέρα είναι το πυχτόγαλο Χανίων, το ξύγαλο της Σητείας που λίγοι το ξέρουν που μοιάζει με το Κατίκι Δομοκού. Είναι η στάκα που με αυγά είναι απίθανος συνδυασμός».

Μας μιλάει για τα αλλαντικά και αναφέρεται στο απάκι, τον λατζιμά Χανίων, το ξιδάτο λουκάνικο. Κάνει μια στάση στις ελιές καθώς ετοιμάζεται να κάνει και ένα αφιέρωμα στην τσουνάτη ελιά στο Κολυμβάρι. Μιλάει για το σπάνιο και καθαρό λάδι ενώ δεν ξεχνάει να αναφερθεί στις νερατζοελιές που έχουν ιδιαίτερο άρωμα και γεύση. Όσο για τη ρακή δεν ανοίγει κουβέντα γιατί όπως λέει δεν θα… τελειώσουμε ποτέ.

«Ψάχνω τους ηλικιωμένους για να μου μεταφέρουν γνώση κι εγώ να τη δείξω στο κοινό όλης της Ελλάδας». Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα ραπανάκια που τρώγονται πολύ, όπως και στις αγκινάρες.

«Αυτήν την εβδομάδα θα παίξουν τα επεισόδια από Λάρισα, Φάρσαλα και Αμπελάκια μέσω του Κρήτη TV που είναι και στην πλατφόρμα του ΟΤΕ» τονίζει και φτάνουμε στο σημείο που του ζητάμε να μας πει τις ομοιότητες στα φαγητά.

«Η Θεσσαλία ταιριάζει πολύ με την Κρήτη στο τυρί και στο κρέας. Εμείς πολλή φέτα αυτοί πολλή μυζήθρα, ανθότυρο, γραβιέρα, λευκοτύρι που είναι παντού στα τραπέζια. Τρώνε πολύ κρέας. Το αντικριστό για παράδειγμα. Μια τεχνική που την έκαναν οι βοσκοί στα μητάτα. Εμείς για το αρνί στη σούβλα επίσης. Τόσοι οι Θεσσαλοί όσο και οι Κρήτες έχουν μια αυτονομία στην οικονομία τους καθώς έχουν ζώα και παράγουν προϊόντα. Απλά η Κρήτη πήρε μεγάλη δύναμη από τον τουρισμό της». Δικαίως θα προσθέσουμε εμείς. Πανέμορφη και ατελείωτη. Τον νομό Λάρισας ωστόσο ο ίδιος δεν τον αλλάζει. Όπως δεν άλλαξε και την προφορά του…

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass