ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΤΕΕ Κ&Δ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Νίκος Παπαγεωργίου: Δρόμος μακρύς και δύσκολος, για το ΤΕΕ και τους μηχανικούς. Θα παλέψουμε…

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2017 14:35

«Ο δρόμος είναι δύσκολος για όλους» ομολογεί ο νέος πρόεδρος του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι «ξεκινάμε με διάθεση να μην τα παρατήσουμε, να παλέψουμε για κάτι καλύτερο». Στην πρώτη του συνέντευξη ως πρόεδρος, ο Λαρισαίος μηχανικός Νίκος Παπαγεωργίου προσεγγίζει τα πράγματα με ρεαλισμό αλλά και αποφασιστικότητα, με δημοκρατική διάθεση συνεργασιών αλλά και φρέσκια ματιά, στραμμένη στο μέλλον.

* Κύριε Παπαγεωργίου, πρόεδρος στο ΤΕΕ, πρώτη φορά με απόλυτη πλειοψηφία της παράταξής του και στη νέα Διοικούσα. Θα είναι καλό αυτό, σας διευκολύνει ή θα μειώσει το ενδιαφέρον των μηχανικών;

- Το γεγονός της πλειοψηφίας σίγουρα αποτελεί μεγάλη ευθύνη για την παράταξή μας αλλά και για εμένα προσωπικά. Προφανώς η πλειοψηφία μάς διευκολύνει στη διοίκηση και μας δίνει τη δυνατότητα να κινηθούμε εύκολα, χωρίς αγκυλώσεις προς εκείνη την κατεύθυνση που θα αναθερμάνει το ενδιαφέρον των μηχανικών. Όμως πρόθεσή μας είναι να επιδιώξουμε τον παραγωγικό διάλογο με όλες τις παρατάξεις, έχοντας πάντα ως γνώμονα το συμφέρον του μηχανικού και μόνο. Στην ατζέντα μας βρίσκονται όλα τα καίρια θέματα που «καίνε» τους μηχανικούς. Επαγγελματικά δικαιώματα, ασφαλιστικό, φορολογικό, ανεργία, ανάπτυξη, καινοτομία, παιδεία. Και εκτιμώ πως για αυτόν τον λόγο οι μηχανικοί θα πλαισιώσουν το ΤΕΕ περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

* Αίφνης νέα φουρνιά μηχανικών στα ηνία. Όλοι σας καινούργιοι, μπορεί να προκύψει κενό στη μεταφορά εμπειρίας ή απελευθερώνονται τα πράγματα για αλλαγές στη δράση;

- Θεωρώ ότι ένας από τους λόγους για το αποτέλεσμα της πλειοψηφίας ήταν και μεγάλη ανανέωση που υπήρξε στο ψηφοδέλτιό μας. Σίγουρα όλοι νέοι, αλλά όχι όλοι καινούριοι. Οι συνάδελφοι έχουν τεράστια εμπειρία είτε επαγγελματική είτε στην διοίκηση του ΤΕΕ, και την όρεξη του νέου. Το επίπεδο σπουδών δε, είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς έχουμε συναδέλφους με διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους. Επομένως με αυτό το μείγμα, εκτιμώ πως θα έρθουν πολλές αλλαγές προς θετική κατεύθυνση.

* Όμως το νέο-νέο αίμα λιγοστεύει στο ΤΕΕ, οι απόφοιτοι των Πολυτεχνείων ξενιτεύονται, πολλοί αυτοδιαγράφονται για να γλιτώσουν εισφορές που αδυνατούν να πληρώσουν, γενικότερα ο κλάδος των μηχανικών εξακολουθεί να χειμάζεται επαγγελματικά. Πού θα πάει αυτό…

- Το μεγαλύτερο στοίχημα που έχουμε θέσει για τη θητεία μας είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, το οποίο οδηγεί σε όσα αναφέρετε. Η κρίση αλλά και λανθασμένες πολιτικές επιλογές έχουν οδηγήσει στην εξαφάνιση του επαγγέλματός μας. Το πού θα πάει αυτό εξαρτάται από τις γενικότερες επιλογές της κυβέρνησης όσον αφορά το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας μας αλλά και γενικότερα τη βούληση για ανάπτυξη, καθώς τα τελευταία χρόνια το μόνο που υπάρχει στην αγορά είναι ύφεση. Θέλησή μας είναι να παρέμβουμε με όλες μας τις δυνάμεις στα κέντρα αποφάσεων, ώστε η ανάπτυξη να έρθει το συντομότερο δυνατόν. Καλούμε μάλιστα όλες τις παρατάξεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς η κρίση δεν κάνει διακρίσεις. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές κανείς δεν περισσεύει.

* Πάντως τα μεγάλα έργα άρχισαν ξανά και ορισμένα εξ αυτών, και την περιοχή μας, οδεύουν προς ολοκλήρωση. Είναι αυτό ένα θετικό στοιχείο;

- Σίγουρα είναι θετικό για την περιοχή μας, αλλά και για τον τεχνικό κόσμο πως κάποια μεγάλα έργα παρά τις όποιες δυσκολίες και καθυστερήσεις, επιτέλους οδεύουν προς ολοκλήρωση. Βέβαια, υπάρχουν και άλλα μεγάλα έργα που ακόμη είναι κολλημένα π.χ. Μεσοχώρα και Ε65. Αυτό το θετικό στοιχείο λοιπόν είναι σταγόνα στον ωκεανό. Δεν είναι αρκετό για να τονώσει τη δραστηριότητα των συναδέλφων, των μικρών και μικρομεσαίων τεχνικών γραφείων και τεχνικών εταιριών. Η αδράνεια εδώ και δύο χρόνια στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ οίκον, η παράταση στον νόμο αυθαιρέτων, η παράταση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων και στην ηλεκτρονική δημοπράτηση έργων, η καθυστέρηση στο ΕΣΠΑ και στα Δημόσια Έργα με τον νέο νόμο, σε συνδυασμό με τις υπέρμετρα αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και το παράλογο και καταστροφικό φορολογικό, καλύπτουν αρνητικά τα όποια θετικά στοιχεία προκύπτουν από την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων.

* Με το Ασφαλιστικό και το ύψος των εισφορών, πώς εξελίσσεται η υπόθεση. Το ΤΕΕ είχε αντιδράσει σθεναρά πριν ψηφιστεί, τώρα;

- Η αλήθεια είναι ότι είχαμε αντιδράσει δυναμικά για τον νόμο του Ασφαλιστικού αλλά δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν εισάκουσαν τις προτάσεις μας, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα μεγάλο πρόβλημα με τον Ν.4387/2016, ακόμη και από τις εφαρμοστικές εγκυκλίους του.

Όσον αφορά στην εφαρμογή του νόμου, πρόσφατα ζητήθηκε, από τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας κ. Τάσο Πετρόπουλο και την κυβέρνηση, παρέμβαση για τα παρακάτω προβλήματα που αντιμετωπίζουν 100.000 και πλέον συνάδελφοι σε όλη τη χώρα:

Ανάκληση της διαδικασίας της αποστολής στο ΚΕΑΟ όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών μηχανικών, ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας, είτε βρίσκονται είτε δεν βρίσκονται σε καθεστώς ενεργούς ρύθμισης. Ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης για δέσμευση από τις ΔΟΥ των περιουσιακών στοιχείων ασφαλισμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΤΣΜΕΔΕ. Μη υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από μηχανικούς που δεν έχουν ενεργά «φορολογικά Βιβλία». Λειτουργία της εγγυοδοσίας από το ΤΜΕΔΕ αντίστοιχη της εγγυοδοσίας του ΤΣΜΕΔΕ.

Επίσης ζητήσαμε: Πάγωμα των παλαιότερων ασφαλιστικών οφειλών προς το ΤΣΜΕΔΕ, δικαίωμα για ρύθμιση αποπληρωμής των οφειλών των Μηχανικών από παλαιές ασφαλιστικές εισφορές σε 100 άτοκες δόσεις. Αύξηση του ορίου οφειλών για να βγει κάποιος σε σύνταξη, από τις 15.000 στις 25.000 ευρώ. Να δίνεται, επιπρόσθετα, η δυνατότητα στον ασφαλισμένο, με αίτησή του, να διαγράφει την οφειλή του, με αντίστοιχη απώλεια ασφαλιστικού χρόνου. Επίλυση του ζητήματος που δημιουργήθηκε από την πρόσφατη επιβολή αναδρομικών εισφορών από το 2011 σε μισθωτούς μηχανικούς, πολλοί από τους οποίους μπορεί να είναι άνεργοι σήμερα.

* Και;

-Αναμένουμε λοιπόν την ανταπόκριση της Κυβέρνησης, προκειμένου να δούμε πώς θα συνεχίσουμε από εκεί και έπειτα. Δυστυχώς δεν μπορώ να κλείσω αυτή τη συνέντευξη με ευχολόγια. Ο δρόμος είναι δύσκολος για όλους, αλλά ξεκινάμε με διάθεση να μη τα παρατήσουμε, να παλέψουμε για κάτι καλύτερο.

* Ας γίνει το κλείσιμο λοιπόν με κάποιες νέες πρώτες ιδέες για δραστηριότητες του τοπικού Τμήματος…

- Οι ιδέες είναι πολλές και για να ενημερωθεί αρκεί κάποιος να ανατρέξει στις προτάσεις μας σχετικά με τη λειτουργία του Τμήματος για τα ενεργειακά, για το ΤΕΕ και την κοινωνία, για τους νέους μηχανικούς, για τα επαγγελματικά δικαιώματα, για τα δημόσια και ιδιωτικά έργα, για τους άνεργους μηχανικούς. Οι πρώτες δραστηριότητες σύντομα θα αρχίσουν να γίνονται αντιληπτές στα μέλη μας.

Άμεσα πάντως αναμένουμε την έναρξη των «σταθμών εξυπηρέτησης» των συναδέλφων σε Τρίκαλα και Καρδίτσα. Ακόμη, σε συντονισμό με το κεντρικό ΤΕΕ, αναμένουμε την έναρξη παροχής υπηρεσιών νομικής και φοροτεχνικής υποστήριξης σε συναδέλφους και στους τρεις νομούς του Τμήματος. Ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε και συνδιοργανώνουμε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή με την ΠΕΔ, το ΓΕΩΤΕΕ, την ΕΘΕΜ, τον Ιούνιο. Και έπεται συνέχεια…

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass