ΕΝΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΦΥΛΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ

O ζωογράφος της παράδοσης

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2017 14:52
Ο Τζέισον Ρόμπερτς θα βρίσκεται επί ένα χρόνο στην Ελλάδα, γυρίζοντας την ελληνική ύπαιθρο και ζωγραφίζοντας αγροτικά ζώα. Όπως λέει στην Αυστραλία, όλα είναι σύγχρονα, πολύ νέα. Αντίθετα στην Ελλάδα υπάρχει σχέση με το παρελθόν. Κι αυτό μου αρέσει Ο Τζέισον Ρόμπερτς θα βρίσκεται επί ένα χρόνο στην Ελλάδα, γυρίζοντας την ελληνική ύπαιθρο και ζωγραφίζοντας αγροτικά ζώα. Όπως λέει στην Αυστραλία, όλα είναι σύγχρονα, πολύ νέα. Αντίθετα στην Ελλάδα υπάρχει σχέση με το παρελθόν. Κι αυτό μου αρέσει

Ήρθε από την Αυστραλία στην Ελλάδα για να αποτυπώσει στους πίνακές του τα αυτόχθονα ζώα της. Ο Τζέισον Ρόμπερτς, διεθνώς καταξιωμένος ζωγράφος και από τους πιο γνωστούς «animalpainters», βρίσκεται από τις 12 Ιανουαρίου στην Ελλάδα.

Περπατάει στα βουνά της, θαυμάζει τις λίμνες της, ταξιδεύει στα νησιά της, ανακαλύπτει αγροκτήματα σε κάθε γωνιά της και συναντά τους πολύτιμους εναπομείναντες εκπροσώπους αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων. Έρχεται σε επαφή με το ζωικό πλούτο της ελληνικής παράδοσης και κληρονομιάς για την υλοποίηση του πρότζεκτ Origins - The Art of Greek Food (Ρίζες- Η Τέχνη της Ελληνικής Διατροφής).

«Αγαπώ τη φύση της Ελλάδας, την ποικιλία της. Είναι τόσο διαφορετική σε σχέση με την Αυστραλία, όπου έχει ζέστη, το κλίμα είναι τροπικό, έχει ερήμους, τροπικά δάση. Στην Ελλάδα, αγαπώ τα βουνά της. Έχει όμορφα βουνά. Μου αρέσουν τα πατροπαράδοτα χαρακτηριστικά της, οι ιστορίες της, οι μύθοι της. Μαθαίνω πολλά. Κάθε πόλη, κάθε χωριό, έχει μια ιστορία για το βουνό της που προέρχεται από τη μυθολογία. Υπάρχει μια γοητεία. Στην Αυστραλία, όλα είναι σύγχρονα, πολύ νέα. Μου αρέσει η σχέση με το παρελθόν που υπάρχει στην Ελλάδα» εξομολογείται στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τζέισον Ρόμπερτς και παρατηρεί: «Στους Έλληνες, ο δεσμός με το παρελθόν είναι πολύ δυνατός. Μοιάζει πολύ με όσα συνάντησα στην Ινδία που έχει κι αυτή σημαντικό παρελθόν. Είναι υπέροχο να βλέπεις αυτή τη σχέση με το παρελθόν».

Μεγάλωσε σε μια μικρή φάρμα έξω από τη Μελβούρνη, αγαπούσε τα ζώα από μικρό παιδί. Ο πατέρας του ήταν καθηγητής καλλιτεχνικών και ο Τζέισον Ρόμπερτς έμαθε να ζωγραφίζει: «Μου άρεσε πάντα να ζωγραφίζω και το αγαπημένο μου θέμα είναι τα ζώα. Κι αυτό το έκανα καριέρα. Τα τελευταία δέκα χρόνια ζωγραφίζω κυρίως ζώα της φάρμας».

Είναι επαγγελματίας καλλιτέχνης για πάνω από 25 χρόνια, ζωγραφίζοντας και εκθέτοντας σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη, Ασία και σε ολόκληρη την Αυστραλία. Από τα 18 του μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε πολλούς διαγωνισμούς τέχνης κερδίζοντας πολλά βραβεία. Στη θεματολογία των έργων περιλαμβάνονται άγρια ζωή, παραγωγικά ζώα, τοπία, θαλάσσια και αθλητικά θέματα.

«Ενδιαφέρομαι για τα παραδοσιακά ζώα και επισκέπτομαι τις περιοχές όπου ζουν, βουνά, νησιά, αγροκτήματα. Για να τα δω στο δικό τους τόπο. Στην Αυστραλία, ζουν ζώα βρετανικής, γαλλικής, ισπανικής ράτσας. Τώρα, με ενδιαφέρει να βρω τις ρίζες αυτών των ζώων, πού εμφανίστηκαν» λέει ο Αυστραλός ζωγράφος.

Επισημαίνει τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στην εξέλιξη των ζώων η βιομηχανοποίηση της κτηνοτροφικής παραγωγής «είναι σημαντικό λοιπόν, να ζωγραφίζω τις ποικιλίες των αυτόχθονων φυλών. Είναι σημαντικό να βρίσκεις τα ίχνη τους. Έχουν ισχυρά γενετικά χαρακτηριστικά».

Επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα πριν από 15 χρόνια, πήγε σε Αθήνα, Ολυμπία και Δελφούς και ζωγράφισε αγάλματα και αρχιτεκτονικά τοπία. «Αυτή τη φορά η επίσκεψη είναι επικεντρωμένη στο ζωικό κεφάλαιο, το παραδοσιακό, αυτόχθονο ζωικό κεφάλαιο στην Ελλάδα αλλά και τα τοπία», λέει στο Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες για το ταξίδι του στην Ελλάδα, που υπάρχουν στο σάιτ του, www.jasonrobertsartist.com , κάποια από τα ζώα που θα μελετήσει και θα ζωγραφίσει ο Τζέισον Ρόμπερτς, στο περιβάλλον που γεννήθηκαν και έζησαν ανά τους αιώνες, είναι: ο ελληνικός ποιμενικός σκύλος, που εκτρέφεται αιώνες τώρα στα ελληνικά βουνά με σκοπό τη φύλαξη κοπαδιών, κατσίκες που ανήκουν στην ουλοκερατική φυλή, η οποία απαντάται μόνο στην περιοχή της Θήβας, πρόβατα της φυλής Κεφαλληνίας που εκτρέφονται στο νησί της Κεφαλλονιάς και στην Ιθάκη, βοοειδή της (δραματικά) σπάνιας φυλής των ορεινών βοοειδών της Κρήτης, βοοειδή της Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών που ξαναανακαλύφθηκαν σε Λειψούς και Αγαθονήσι, καθώς και άλογα της μικρόσωμης φυλής αλόγων Σκύρου.

Στις περιοχές της ελληνικής περιφέρειας που έχει επισκεφθεί ήδη, οι εντυπώσεις του είναι εξαιρετικές: άρχισε από την Αθήνα, συνέχισε σε Λιβαδειά και Μαλεσίνα, πήγε Καλαμπάκα, Τρίκαλα, Λάρισα, ζωγράφισε βοοειδή της αυτόχθονης φυλής της Κατερίνης και τα παρομοιάζει με τα βοοειδή που βρίσκονται ζωγραφισμένα σε σπηλιές από την Παλαιολιθική Εποχή, βρέθηκε στην Πίνδο, όπου ζωγράφισε αγελάδες αυτόχθονων φυλών, «πολύ όμορφο βουνό», είπε.

Χαρακτήρισε «πανέμορφο θέμα για ζωγραφική» τα βουβάλια της Κερκίνης, και το ταξίδι, που θα συνεχιστεί για ένα χρόνο, είναι γεμάτο γνώσεις αλλά και απολαύσεις... «Όπου και να πηγαίνω μαγειρεύουν. Σε ένα αγρόκτημα στο βουνό, μια γυναίκα κάθε πρωί άρμεγε το γάλα από τις κατσίκες και έφτιαχνε βούτυρο, έτρωγα φέτα, αυγά από τις κότες, όλα πολύ φρέσκα και ντόπια. Μου αρέσουν πολύ οι πίτες με τυρί που φτιάχνουν στην Ελλάδα. Αυτές που δοκίμασα στις ορεινές περιοχές είναι εκπληκτικές. Εκπληκτικά είναι και τα ντόπια λουκάνικα. Επίσης, μου αρέσουν οι ελιές, κάθε περιοχή έχει τις δικές της ελιές». Ο Jameson ήπιε και τσίπουρο στην περιοχή της Λάρισας, που βρήκε πολύ δυνατό αν και κατάλληλο για το κρύο.

Στη Μελβούρνη, από όπου κατάγεται, το ελληνικό στοιχείο είναι πολύ έντονο και ο ίδιος έχει πολλούς Έλληνες φίλους, που μόλις έμαθαν ότι θα επισκεφθεί την Ελλάδα, τον συμβούλεψαν πού να πάει, τι να δει, τι να φάει. «Θα μείνω στην Ελλάδα ένα χρόνο, με μικρά διαλείμματα, κατά τα οποία θα επιστρέφω στην Αυστραλία. Θα δω περιοχές σε διαφορετικές εποχές του χρόνου». Θα επισκεφθεί μεταξύ άλλων την Πελοπόννησο, την Κρήτη, ενώ το φθινόπωρο θα πάει σε Χίο, Καστελλόριζο, και Λειψούς.

Ο Τζέισον Ρόμπερτς βρίσκεται στην Ελλάδα προσκεκλημένος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας και Διατήρησης των Αυτόχθονων Φυλών Κατοικίδιων (αγροτικών και οικόσιτων) Ζώων «Αμάλθεια». Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα παρουσιαστεί, σύμφωνα με τον Αυστραλό ζωγράφο, το 2018, στην Αθήνα, θα «ταξιδέψει» στην Αυστραλία, ενώ ίσως, να πραγματοποιηθεί μια έκθεση στη Βόρεια Αμερική, πιθανότατα στη Νέα Υόρκη, στην Αστόρια, όπου υπάρχει μεγάλη ελληνική παροικία. Αναμένεται εξάλλου, η έκδοση ενός σχετικού λευκώματος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass