ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΦΟΥΝΤΖΟΣ Πρόεδρος Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας “ΘΕΣγη”

Στρατηγική μας επιλογή η επέκταση στις νέες καλλιέργειες

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2017 16:20
Στη Θεσσαλία θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να στραφούμε σε καλλιέργειες που απαιτούν ένταση εργασίας και όχι εκτάσεως. Ο συνδυασμός κηπευτικών και δημητριακών δίνει τη δυνατότητα στα μέλη μας να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί μειώνοντας το επίπεδο των μονοκαλλιεργειών Στη Θεσσαλία θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να στραφούμε σε καλλιέργειες που απαιτούν ένταση εργασίας και όχι εκτάσεως. Ο συνδυασμός κηπευτικών και δημητριακών δίνει τη δυνατότητα στα μέλη μας να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί μειώνοντας το επίπεδο των μονοκαλλιεργειών

* Τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση του συνεταιρισμού, πού βρίσκεται σήμερα ο ΘΕΣγη;

Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα από τον Φεβρουάριο του 2013 μέχρι σήμερα κυρίως σε οργανωτικό επίπεδο που υπήρχαν μεγάλες ανάγκες.

Τα μέλη του συνεταιρισμού είναι περισσότερα από 70 και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που διαχειριζόμαστε ξεπερνούν τα 30.000 στρέμματα. Έχουν προστεθεί νέα προϊόντα στις καλλιέργειες των μελών μας, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των κηπευτικών. Δημιουργούμε κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα νέο τοπίο στην περιοχή της Θεσσαλίας ενώ ο ΘΕΣγη αναδεικνύεται ως η μεγαλύτερη αγροτική εκμετάλλευση με συνεταιριστική διαχείριση.

* Ποια είναι η κατεύθυνση του συνεταιρισμού σήμερα;

Εξαρχής δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας, την οργάνωση της παραγωγής, τη διεύρυνση της συμβολαιακής γεωργίας με προσυμφωνημένες τιμές ενώ παράλληλα επιδιώκουμε τη μέγιστη αξιοποίηση της δυναμικής αυτού του μεγάλου σχήματος για περαιτέρω μείωση του κόστους παραγωγής.

Στο πλαίσιο αυτό, επιλέγουμε στρατηγικά να επεκταθούμε σε πιο δυναμικές καλλιέργειες όπως είναι τα κηπευτικά. Στη Θεσσαλία θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να στραφούμε σε καλλιέργειες που απαιτούν ένταση εργασίας και όχι εκτάσεως. Ο συνδυασμός κηπευτικών και δημητριακών δίνει τη δυνατότητα στα μέλη μας να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί μειώνοντας το επίπεδο των μονοκαλλιεργειών.

* Γιατί θα συστήνατε σε έναν παραγωγό να ενταχθεί στο ΘΕΣγη;

Για να ενταχθείς σε έναν συνεταιρισμό απαιτείται συνεταιριστική παιδεία η οποία δυστυχώς λείπει από τον Έλληνα παραγωγό. Οι παραγωγοί μας συμμετέχοντας σε έναν υγιή συνεταιρισμό απολαμβάνουν σημαντικά προνόμια. Είναι μέλη ενός δυναμικού σχήματος που τους παρέχει ασφάλεια και σταθερότητα. Συνεργαζόμαστε με επιστήμονες που καθοδηγούν τα μέλη μας σε όλη την παραγωγική διαδικασία: Έλεγχος και οργάνωση παραγωγής, logistics, προμήθεια εφοδίων, φορολογική και οικονομική ενημέρωση, νομική υποστήριξη. Έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση και τεχνογνωσία με στόχο την ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους.

Ως προς τη συνεταιριστική τους ιδιότητα, συμμετέχουν όλοι ενεργά και συναποφασίζουν για το μέλλον του Συνεταιρισμού. Η επιτυχία του κάθε μέλους μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιτυχία του Συνεταιρισμού.

* Ποιες οι σκέψεις σας για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας;

Σήμερα δεν αρκεί πλέον να παράγουμε και να στηριζόμαστε στην προώθηση των προϊόντων μας μέσω τρίτων. Είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε στην εξωστρέφεια, να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, να παράξουμε ποιοτικά προϊόντα και να εκμεταλλευτούμε πλήρως την υπεραξία τους.

Πιστεύω,όμως,ότι χρειάζεται να απομακρυνθούμε από λογικές του παρελθόντος και με σκληρή προσωπική και συλλογική δουλειά να διαμορφώσουμε μία γεωργία βιώσιμη, σύγχρονη, ποιοτική και ανταγωνιστική. Η νέα γενιά θα πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτή τη διαδικασία αλλαγής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass