Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ «Ε»

Εκλογές ζητά η ίδια η κοινωνία που ασφυκτιά, που δεν αντέχει άλλο...

* Τι λέει για το grexit, τη συνάντηση Μητσοτάκη με Μέρκελ και Σόιμπλε, αλλά και για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ

Δημοσίευση: 18 Φεβ 2017 15:09

«Η πρώτη διαπραγμάτευση μας έφερε περικοπές μισθών και συντάξεων με τον περίφημο κόφτη, υπερφορολόγηση παντού και φυσικά το Υπερταμείο με την εκχώρηση του δημοσίου πλούτου για 99 χρόνια. Ποιος ξέρει τι θα έχει μέσα το νέο… επιτόκιο της καθυστέρησης και της ανικανότητας της κυβέρνησης...»

«Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιεί την ίδια γλώσσα, τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό. Επιδιώκει την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους εταίρους μας, υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον. Αυτό έκανε και στη Γερμανία».

Με αυτά τα λόγια αναφέρεται στο πρόσφατο ταξίδι του αρχηγού της ΝΔ στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και βουλευτής Α’ Αθηνών Βασίλης Κικίλιας, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθερία».

Όσον αφορά στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ο κ. Κικίλιας ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, καθώς όπως υποστηρίζει «η πρώτη διαπραγμάτευση μας έφερε περικοπές μισθών και συντάξεων με τον περίφημο κόφτη. Ποιος ξέρει τι θα έχει μέσα το νέο… επιτόκιο της καθυστέρησης και της ανικανότητας της κυβέρνησης;».

Σχετικά με τη συζήτηση περί Grexit, αυτή –σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ- εξυπηρετεί ορισμένους από τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών και προσθέτει: «Έξοδος από το ευρώ σημαίνει καταστροφή».

Ακόμη ο κ. Κικίλιας σχολιάζει την εκλογολογία και το μεγάλο ενδιαφέρον που παρατηρείται για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων της ΝΔ.

* Συνοδεύσατε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο και στις επαφές του με την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε. Ποιο ήταν το κλίμα που συναντήσατε στη γερμανική πρωτεύουσα και αν διαπιστώσατε διαφορετική πολιτική προσέγγιση μεταξύ Μέρκελ-Σόιμπλε για την αξιολόγηση...

- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα που έχει ως στόχο, θέσεις εργασίας, μείωση της φορολογίας και μια κανονική -φυσιολογική ζωή για τους Έλληνες. Αυτός ήταν ο στόχος του ταξιδιού στο Βερολίνο. Εξέπεμψε πατριωτισμό, μιλώντας με αξιοπιστία και σοβαρότητα για τις θυσίες των Ελλήνων μέσα στην κρίση, που δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποιεί την ίδια γλώσσα τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό. Επιδιώκει την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους εταίρους μας, υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον. Αυτό έκανε και στη Γερμανία. Την ίδια όμως ώρα που o Κυριάκος Μητσοτάκης έδινε μάχη στο εξωτερικό για τα ελληνικά συμφέροντα, ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του, με αντιφατικές δηλώσεις, μνημεία ανευθυνότητας και τυχοδιωκτισμού, οδηγούσαν και οδηγούν τη χώρα στην αβεβαιότητα, την αποτυχία και άρα στην ήττα.

* Πιέζετε την κυβέρνηση να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση. Δεν πρέπει όμως να διαπραγματευθεί;

- Είναι καλό να γνωρίζει ο κόσμος πως μιλάμε για μια αξιολόγηση που έπρεπε να κλείσει ακριβώς ένα χρόνο πριν. Και σε κάθε περίπτωση όλοι θυμόμαστε τον κ. Τσίπρα και τους υπουργούς της κυβέρνησης να θέτουν οι ίδιοι ως ορόσημο την 5η Δεκεμβρίου, λέγοντας μάλιστα ότι «η αξιολόγηση έχει σχεδόν κλείσει». Ο Γενάρης πέρασε, το ίδιο και ο Φλεβάρης. Το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε μέρα που περνάει ο λογαριασμός που θα κληθούμε να πληρώσουμε αυξάνεται. Η χώρα είναι εγκλωβισμένη, όσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ παραμένει στην εξουσία. Η πρώτη διαπραγμάτευση μας έφερε περικοπές μισθών και συντάξεων με τον περίφημο κόφτη, υπερφορολόγηση παντού, ιδιαίτερα στους ελεύθερους επαγγελματίες και φυσικά το Υπερταμείο με την εκχώρηση του δημόσιου πλούτου για 99 χρόνια. Όλα αυτά δεν υπήρχαν στην αρχή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ποιος ξέρει τι θα έχει μέσα το νέο… επιτόκιο της καθυστέρησης και της ανικανότητας της κυβέρνησης;

* Τελικά παραμονή στο ευρώ με κάθε τίμημα;

- Η συζήτηση περί Grexit εξυπηρετεί ορισμένους από τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών. Και δυστυχώς, πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης, ρίχνουν νερό στο μύλο τους. Κάποιοι βλέπουν τον Αρμαγεδδώνα ως λύτρωση και αυτό είναι επικίνδυνο. Και αυτό οξύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί. Να υπογραμμίσω πως μέσα σε 45 μέρες, είχαμε εκροή καταθέσεων 2,5 δισ. από το τραπεζικό σύστημα, παρά το γεγονός ότι ακόμα έχουμε capital controls. Και το Α.Ε.Π. το δ’ τρίμηνο του 2016 μειώθηκε κατά 0,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, φρενάροντας μια απελπισμένη προσπάθεια που κάνουν οι δημιουργικές δυνάμεις που έχουν μείνει στην οικονομία για ανάπτυξη. Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Έξοδος από το ευρώ σημαίνει καταστροφή.

* Η ΝΔ ζητά εκλογές. Τον χρόνο που θα οδηγηθούμε στις κάλπες θα τον αποφασίσει η κυβέρνηση ή οι εταίροι μας;

- Τις εκλογές τις ζητά η ίδια η κοινωνία που ασφυκτιά, που δεν αντέχει άλλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει στην ιστορία για τρία πράγματα: Ψέματα, ανικανότητα, φόροι. Δεν ξέρω πότε και με ποιον τρόπο θα τελειώσει η κυβέρνηση την αξιολόγηση. Tην πραγματική οικονομία, πάντως, την «τελείωσε». Αυτή η αδιέξοδη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Πρέπει να επανέλθουμε σε συνθήκες κανονικότητας. Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του πρέπει να αντιληφθούν, πριν είναι πολύ αργά, πως η Ελλάδα είναι πέρα και πάνω από τις καρέκλες του Μαξίμου και των Υπουργείων.

* Έχετε συντάξει το βασικό μέρος του κυβερνητικού σας προγράμματος. Πόσο εφαρμόσιμο θα είναι όταν υποστηρίζετε ότι «κάθε μέρα που περνά με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση γυρίζουμε χρόνια πίσω», ενώ δεν αποκλείεται να ψηφιστούν στο εγγύς μέλλον μέτρα που θα ισχύουν για πολλά χρόνια. Μήπως η επικαιροποίηση του προγράμματός σας θα μας κρύβει εκπλήξεις; 

- Είναι αλήθεια πως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκειά της τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ζημιά στη χώρα. Για ποιο λόγο; Γιατί ακριβώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έχει ναρκοθετήσει την πορεία της χώρας. Εμείς όμως δεν φοβόμαστε την ευθύνη. Έχουμε συναίσθηση των δυσκολιών. Το βλέμμα μας είναι εξίσου στραμμένο στους συνταξιούχους, και στη νέα γενιά που αξίζει την ευκαιρία να προσπαθήσει σκληρά και να τα καταφέρει. Αν έπρεπε να προτάξουμε, δύο πράγματα που θα σηματοδοτήσουν την πολιτική αλλαγή στη χώρα, αυτά είναι η μείωση της φορολογίας και η δημιουργία νέων και πραγματικών θέσεων εργασίας. Όσο για το τελευταίο ερώτημά σας, καμία έκπληξη δεν υπάρχει. Το αντίθετο. Ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα μπορούσε να λέει ό,τι θέλει μέχρι τις εκλογές. Κι όμως ο ίδιος λέει λιγότερα από όσα τελικά θα κάνει. Η Νέα Δημοκρατία συμβολίζει την αλήθεια, την αξιοπιστία, το σχέδιο. Οι Έλληνες στο παρελθόν αντέξαμε σε πιο δύσκολες καταστάσεις. Θα τα καταφέρουμε και τώρα.

* Άρωμα εξουσίας στη ΝΔ και κοσμοσυρροή υποψήφιων βουλευτών. Με ποια κριτήρια θα συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια; Θα ‘χουν λόγο η κομματική οργάνωση, η βάση, το Μητρώο Στελεχών…

- Κανένα άρωμα εξουσίας δεν είναι αυτό που μπορεί να προσελκύσει πραγματικά νέα στελέχη. Το άνοιγμα της παράταξης στην κοινωνία έχει αποδώσει και συνεχίζεται ακόμη πιο εντατικά, ώστε να έρθουν οι άξιοι, οι άριστοι, οι ικανοί από όλους τους χώρους.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass