"ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ"

Ι. Κουτεντάκης: Αξιολογώντας αστροναύτες και "αόρατους υπουργούς"

* Μιλά στην "Ε" ο καθηγητής της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2017 9:57

"Πρόσφατα δόθηκε σε χρήση ένας νέος χώρος περίπου 1.000 τετραγωνικών μέτρων, ο οποίος αποτελείται κυρίως από εργαστήρια διεθνών προδιαγραφών. Ο εν λόγω χώρος θα βελτιώσει τη δυναμική της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στον τομέα της παραγωγής πρωτογενούς γνώσης (δηλαδή της έρευνας υψηλών απαιτήσεων) και θα αυξήσει σημαντικά τις προϋποθέσεις χρηματοδοτήσεων από φορείς του εξωτερικού.

Εντός του τρέχοντος έτους θα κατατεθούν στο εξωτερικό πάνω από 10 πλήρεις ερευνητικές προτάσεις, με σκοπό την χρηματοδότηση των περισσοτέρων εξ αυτών". Αυτά αναφέρει σήμερα στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ο καθηγητής Γιάννης Κουτεντάκης ο οποίος είναι κοσμήτορας της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton. Έχει διατελέσει Εθνικός Προπονητής Κωπηλασίας της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου και ήταν ένας από τους ιδρυτές και του Βρετανικού Ολυμπιακού Ιατρικού Κέντρου στο Λονδίνο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανθρώπινη απόδοση και υγεία, έχει περισσότερες από 500 δημοσιευμένες ξενόγλωσσες εργασίες και έχει συμμετάσχει στην απονομή διδακτορικών διπλωμάτων σε 18 χώρες.

*Η ΣΕΦΑΑ έχει παρουσιάσει ένα σημαντικό ερευνητικό -και όχι μόνο- έργο. Που οφείλεται αυτή η επιτυχία; Ποια είναι η συνταγή που ακολουθείται από τη Σχολή;

- "Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ή μυστική συνταγή επιτυχίας! Απλά φροντίζουμε να υπάρχει συνέπεια, διάθεση για προσφορά και, κυρίως, καλλιέργεια της διεπιστημονικότητας. Έτσι, έχουν κτιστεί συνέργειες διαφορετικών κατευθύνσεων και αντιλήψεων, δίνοντας έμφαση στην ομαδικότητα και στη δημιουργία σκεπτόμενων αποφοίτων, ικανών στη εξεύρεση λύσεων. Αλλά και σε ερευνητικό επίπεδο, εθνικές και διεθνείς συνέργειες έχουν αποδώσει εκπληκτικά αποτελέσματα τα οποία ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας. Τμήματα του επιστημονικού έργου έχουν σχολιαστεί εγκωμιαστικά από τον διεθνή Τύπο (πχ, Washington Post, Wall Street Journal), έχουν υιοθετηθεί από οργανισμούς μεγάλου βεληνεκούς (πχ, Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας, Συστήματα Υγείας Ηνωμένων Πολιτειών) και έχουν χρησιμοποιηθεί από τη Wikipedia για την επεξήγηση επιστημονικών όρων".

* Τα τελευταία χρόνια η Σχολή σας συμμετέχει σε δράσεις που σχετίζονται με τις Διαστημικές επιστήμες. Μπορείτε να γίνετε κ. Κουτεντάκη πιο αναλυτικός;

-"H συνεργάτιδα της Σχολής Tania Amorim, η οποία κατάγεται από την Πορτογαλία αλλά ζει και εργάζεται στα Τρίκαλα, κέρδισε πρόσφατα μία ανταγωνιστική υποτροφία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, προκειμένου να συμμετάσχει σε εντατικό πρόγραμμα του Διεθνούς Πανεπιστημίου για το Διάστημα. Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά τεχνολογίες αιχμής και αποτελεί πρώτης τάξης φυτώριο για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ΣΕΦΑΑ και επιστημόνων από διάφορες χώρες. Οι εμπειρίες και η γνώση που αποκομίζονται από τέτοιου είδους διαδικασίες, στη συνέχεια μεταφέρονται στη διδασκαλία των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών της Σχολής. Να σημειωθεί ότι η Tania Amorim πήρε τη «σκυτάλη του Διαστήματος» από τον πρώην φοιτητή της ΣΕΦΑΑ δρ Πέτρο Ντίνα, ο οποίος την παρέλαβε από τον αναπληρωτή καθηγητή δρ Ανδρέα Φλουρή. Ο τελευταίος μάλιστα υπήρξε ειδικός αξιολογητής ερευνητικών προγραμμάτων της NASA σχετικά με τις βιολογικές ανάγκες των αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Εξ όσων γνωρίζω, καμία άλλη πανεπιστημιακή Σχολή της χώρας δεν έχει εκπροσωπηθεί τόσες φορές στο Διεθνές Πανεπιστήμιο για το Διάστημα, γεγονός ιδιαίτερα τιμητικό για την ΣΕΦΑΑ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας".

* Η νέα κτιριακή υποδομή της ΣΕΦΑΑ σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Τι δεν έχει ολοκληρωθεί; Εκτιμάτε πως οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις θα δώσουν και νέα ώθηση στη Σχολή;

- "Πρόσφατα δόθηκε σε χρήση ένας νέος χώρος περίπου 1.000 τετραγωνικών μέτρων, ο οποίος αποτελείται κυρίως από εργαστήρια διεθνών προδιαγραφών. Ο εν λόγω χώρος θα βελτιώσει τη δυναμική της Σχολής στον τομέα της παραγωγής πρωτογενούς γνώσης (δηλαδή της έρευνας υψηλών απαιτήσεων) και θα αυξήσει σημαντικά τις προϋποθέσεις χρηματοδοτήσεων από φορείς του εξωτερικού. Εντός του τρέχοντος έτους θα κατατεθούν στο εξωτερικό πάνω από 10 πλήρεις ερευνητικές προτάσεις, με σκοπό την χρηματοδότηση των περισσοτέρων εξ αυτών. Θα έπρεπε να είχε ήδη παραδοθεί και ένα αμφιθέατρο-κόσμημα για την περιοχή, αλλά αδέξιοι χειρισμοί και η υφιστάμενη δαιδαλώδης αντιαναπτυξιακή νομοθεσία δεν το επέτρεψαν".

Η ΦΥΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΥΑΛΩΝ

* Θα θέλαμε την άποψή σας για το μεγάλο κύμα φυγής στο εξωτερικό νέων ανθρώπων με αυξημένα προσόντα. Πώς μπορεί να σταματήσει αυτή η αρνητική πορεία;

- "Η φυγή στο εξωτερικό νέων και ικανών ανθρώπων, είναι θέμα ΠΑΙΔΕΙΑΣ και αρχίζει από το …. δημοτικό σχολείο. Εκεί, αγνοώντας ή καταργώντας κάθε έννοια αξιολόγησης, δίνονται τα λάθος μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, αφού σχεδόν όλοι οι μικροί μαθητές τελικά «αριστεύουν». Η ίδια περίπου φιλοσοφία συνεχίζεται και στις δύο επόμενες βαθμίδες της εκπαίδευσης με αποτέλεσμα να βρεθούν πολλοί να διεκδικούν θέσεις εργασίας έχοντας στα χέρια πτυχία, τα οποία ουδόλως αξίζουν. Σε αυτό βοηθάει και η παγκόσμια πρωτοτυπία του αιώνιου φοιτητή, η οποία στη χώρα μας έχει αναδειχθεί σε ύψιστη πολιτική και κοινωνική κατάκτηση. Είναι λογικό λοιπόν ότι η προαναφερθείσα κατάσταση οδηγεί τους άξιους και καλούς νέους στο περιθώριο και τελικά στη φυγή στο εξωτερικό. Πώς μπορεί να σταματήσει αυτή η αρνητική πορεία; Με αυστηρή και διαρκή αξιολόγηση διδασκόντων και διδασκομένων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ανάπτυξη μηχανισμών επιβράβευσης της αριστείας και διαχωρισμό της παιδείας από την κομματική πολιτική".

* Ποιο το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην χώρα μας; Μπορούμε να αισιοδοξούμε για καλύτερες ημέρες ή όχι;

- "Ναι, μπορούμε να αισιοδοξούμε αλλά όχι ακολουθώντας τις αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος. Είναι οι παθογένειες οι οποίες συντηρούν την κρίση. Για παράδειγμα, σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» (3-11-2016), οι Υπουργοί/Υφυπουργοί που εγκαταστάθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας τα τελευταία 10 χρόνια ήταν σχεδόν «αόρατοι» ακαδημαϊκά, αν και πολλοί εξ αυτών ήταν πανεπιστημιακοί. Συνεπώς, ένα διαζύγιο μεταξύ του εν λόγω υπουργείου με τους εκάστοτε κομματικούς μηχανισμούς θα πρέπει να αποτελέσει επιδίωξη όλων. Η Παιδεία είναι εθνικό και όχι κομματικό θέμα. Είναι επίσης αναγκαίο να γίνει μία κατάταξη όλων των Σχολών και Τμημάτων της χώρας, ώστε οι υποψήφιοι φοιτητές να κάνουν τις επιλογές τους με βάση την αριστεία και όχι με βάση τον πληθυσμό των πόλεων που φιλοξενούν ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τέλος, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και (εν μέρει) η Θεσσαλονίκη και ότι η επαρχία είναι όρθια και δημιουργεί, ακόμα και στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης".

Συνέντευξη στη Γεωργία Κωστακοπούλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass