ΖΗΤΑ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΜΑΡΙΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΡΟΛΟ ΕΚΦΡΑΣΤΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ

Πατριωτική παράταξη για απαλλαγή από τα μνημόνια

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2017 22:27

«Νομίζω ότι σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα και ειδικά στην Ελλάδα χρειάζεται η συγκρότηση μιας πραγματικής πατριωτικής παράταξης» επισημαίνει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ε».

Σχολιάζοντας μάλιστα την πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα, το προσφυγικό και τις σχέσεις με την Τουρκία ο κ. Μαριάς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ηγηθεί ο ίδιος της «πατριωτικής παράταξης».  

Ο κ. Μαριάς σχολιάζει μεταξύ άλλων τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, τη στάση της Τουρκίας, την αξιολόγηση αλλά και τις εμπορικές συμφωνίες που έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις φορέων αλλά και κτηνοτροφικού κόσμου. Για να τονίσει πως «το ελληνικό κοινοβούλιο δεν πρέπει να προχωρήσει στην επικύρωση της CETA καθώς είναι η τελευταία άμυνά μας για τη σωτηρία και της φέτας».

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Μαριάς, μιλώντας στην «Ε» σημειώνει πως «το θέμα με τη φέτα δεν είναι πως χάνει την Προστασία Ονομασίας Προέλευσης. Το πρόβλημα δεν είναι ότι θα βγαίνει μια φέτα μαϊμού από τον Καναδά, αλλά ότι ανοίγει η “Κερκόπορτα”, για να αποχαρακτηριστεί η φέτα ως Π.Ο.Π. Ένα προϊόν προστατευόμενης προέλευσης μπορεί να χαθεί όταν οι επιχειρήσεις που το παράγουν δεν είναι εγκατεστημένες εντός του γεωγραφικού χώρου προστασίας.

Συνεπώς αν η Ελλάδα κυρώσει τη CETA τότε από μόνη της θα επιτρέψει την παραγωγή σε άλλη χώρα. Παράλληλα, μπορεί να χαθεί το Π.Ο.Π. όταν υπάρχει αδράνεια από τον ενδιαφερόμενο, που στην προκειμένη θα έχουμε και συναίνεση. Το Π.Ο.Π. προστατεύεται όταν βρίσκεται στην περιοχή προστασίας ή στη χώρα. Δεν μπορεί να παραχθεί φέτα από οποιονδήποτε στον Καναδά. Αυτός είναι ο δρόμος για τον αποχαρακτηρισμό της τον οποίο και είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν Δανοί, Γερμανοί, Άγγλοι και Γάλλοι».

Την αντίθεσή του στη συνθήκη της CETA εξέφρασε για ακόμα μια φορά ο ευρωβουλευτής ασκώντας κριτική σε όσους την ψήφισαν: «Όσοι υποστήριξαν τη CETA φαίνεται ότι δεν έχουν ενημερωθεί για το τι προβλέπει. Θα χαθεί το αποκλειστικό δικαίωμα διάθεσης προϊόντος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι, επειδή θα παράγει φέτα “μαϊμού” ο Καναδάς αλλά γιατί οι Δανοί θα ανατρέψουν τη δικαστική απόφαση.

Το κλίμα που κυριαρχεί στην Ευρώπη είναι αυτό της απελευθέρωσης. Παρότι ο Ντόναλτ Τραμπ βρίσκεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού μερικοί υποστηρίζουν ότι ψήφισαν τη CETA διότι θέλουν την ελευθερία τον συναλλαγών ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει τον προστατευτισμό. Εγώ λέω ότι όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες προστατεύουν την οικονομία τους, η Ελλάδα και ιδίως η αγροτική παραγωγή δεν χρειάζεται προστασία; Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για τη φέτα της Νοτίου Αφρικής. Συγχρόνως θα ανοίξει η συμφωνία με την Ουκρανία πράγμα που σημαίνει αθρόα εισαγωγή αγροτικών προϊόντων. Συνεπώς θυσιάζεται ο ευρωπαϊκός νότος και η αγροτική παραγωγή της Ευρώπης χάριν της επέκτασης των βορείων σε άλλες περιοχές όπως είναι η Αφρική».

Υπογραμμίζοντας τις συνέπειες που θα έχουν οι TTIP και η CETA ο Νότης Μαριάς υποστηρίζει ότι «τέτοιου είδους συμφωνίες με τη διάλυση των αγορών ενισχύουν τους μονοπωλιακούς ομίλους, χτυπούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα γίνει εισαγωγή μεταλλαγμένων μέσω του κρέατος, η παιδεία και η υγεία θα ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα. Τις διαφορές ανάμεσα στις μεγάλες εταιρίες και τα τοπικά συμβούλια θα τις λύνουν υπερδικαστήρια διαιτησίας. Μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή, που την Ελλάδα δεν τη συμφέρει».

Μοναδικό «σωσίβιο» για να σωθεί η χώρα είναι η μη κύρωσή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο. «Το μόνο που έχει μείνει, η τελευταία άμυνα της Ελλάδας είναι να μην κυρωθεί η συνθήκη στην ελληνική Βουλή. Πρέπει να τη φέρουν τώρα για ψήφιση και να μη την κυρώσουν», προσθέτει.

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις πολιτικές που ακολούθησε δημιούργησε φτώχεια και ανεργία. Η αντίδραση των πολιτών ήταν να αυξήσουν τα ποσοστά των εθνικιστικών κομμάτων. «Οι πολίτες αντιδρούν στις τις πολιτικές αυτές», σχολιάζει ο ευρωβουλευτής για να προσθέσει ότι «αυτοί που μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την αντίδραση των πολιτών είναι οι δυνάμεις της άκρας δεξιάς. Διότι δυνάμεις της αριστεράς σε κάποιον βαθμό ενσωματώθηκαν. Ως αντισυστημικά κόμματα εμφανίστηκαν αυτά της άκρας δεξιάς. Με δεδομένο πλέον την ανεργία, τη φτώχεια, την απελευθέρωση των αγορών διαμορφώνει η άκρα δεξιά ρητορική η οποία θα μπορούσε να έχει εκληφθεί από την αριστερά. Συνθήματα της παραδοσιακής αριστεράς έρχεται τώρα να τα πάρει με έναν έξυπνο τρόπο η άκρα δεξιά».

Ο Νότης Μαριάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συγκρότηση μιας πατριωτικής παράταξης «νομίζω ότι σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα και ειδικά στην Ελλάδα χρειάζεται η συγκρότηση μιας πραγματικής πατριωτικής παράταξης. Η οποία θα απαιτήσει να επανέλθει η εθνική κυριαρχία στη χώρα, θα βάλει στο τραπέζι τη λογική του προστατευτισμού, θα γυρίσει την Ελλάδα στη λογική της κοινοτικής προτίμησης, της αλληλεγγύης».

Αναλύοντας τη δημιουργία της πατριωτικής παράταξης ο ευρωβουλευτής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ηγηθεί αυτής, «πρέπει να συγκροτηθεί μια πατριωτική παράταξη στην Ελλάδα που θα έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα απαλλαγής από την Τρόικα και τα μνημόνια και από εκεί και πέρα να αποκαταστήσει την εθνική και λαϊκή κυριαρχία, να δει ξανά τη θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο στερέωμα».

Η πατριωτική παράταξη θα πρέπει να σχηματιστεί από την ίδια την κοινωνία. «Η κοινωνία εκφράζεται σήμερα σε διάφορους χώρους. Δηλαδή στα νησιά έχουμε κινήσεις πολιτών που λένε ότι δεν αντέχουν άλλους πρόσφυγες και μετανάστες. Στη Λάρισα έχεις τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες που διαμαρτύρονται, ούτε αυτό μπορεί να λυθεί μεμονωμένα. Αυτές οι κινήσεις της κοινωνίας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια πατριωτική παράταξη. Από εκεί και πέρα θα συνενωθούν ως δυνάμεις της κοινωνίας για να λύσουν τον γόρδιο δεσμό. Εγώ αυτό που επιδιώκω είναι να μπορέσω να συνενώσω αυτές τις κινήσεις».  

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Το μοντέλο της Ουκρανίας για τη ρύθμιση του χρέους προτείνει ο ευρωβουλευτής με αφορμή την αξιολόγηση. «Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τη στρατηγική των δανειστών. Σχετικά με το θέμα ρύθμισης του χρέους θα μπορούσε να ζητήσει από τους δανειστές να εφαρμοστεί το μοντέλο της Ουκρανίας. Το ΔΝΤ ρύθμισε το χρέος της Ουκρανίας κάνοντας κούρεμα 20% με αποτέλεσμα να πληρώνει με ρήτρα ανάπτυξης». Σχετικά με το δάνειο που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα είπε ότι «το δάνειο που έχει συμφωνήσει είναι 86 δισ. ευρώ, όμως υπάρχει ένα υπόλοιπο 19,5 δισ. το οποίο δεν έχει απορροφηθεί γιατί ήταν να πάει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεν είναι δυνατό να υποχρεούσαι σε μέτρα 100% όταν το κεφάλαιο που πήρες είναι 75%. Άρα θα πρέπει να μειωθούν τα μέτρα κατά 25% αν δεν πάρουμε το δάνειο. Αν το πάρουμε όμως αυτό το ποσό πού θα πάει; Εγώ έκανα μια πρόταση στον κ. Τσίπρα αλλά και στον κ. Μητσοτάκη σε συνάντηση ευρωβουλευτών, είχα πει από τα 19,5 δισ. τα 14 δισ. ευρώ να πάνε στην ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, τα υπόλοιπα μπορούν να πάνε για την ίδρυση ενός ταμείου για τα κόκκινα δάνεια, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και για ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ, για την ανάπτυξη της χώρας» και προσθέτει «αυτά όμως τα 19,5 δισ. ευρώ η κυβέρνηση θέλει να τα δώσει για την προεξόφληση του ΔΝΤ».

Υπάρχουν οι δυνατότητες υποστηρίζει ο κ. Μαριάς «την ημέρα του Eurogrοup η Ελλάδα πλήρωσε 2 δισ. ευρώ στο ESM για την αποπληρωμή του κρατικού ελληνικού ομολόγου. Όμως ο ESM έχει ενθυλακώσει 3,5 δισ. ευρώ που ανήκουν στην Ελλάδα, είναι επιστροφές κερδών της ΕΚΤ και είναι σε λογαριασμό που ανήκει στον ESM. Γιατί δεν ζήτησε συμψηφισμό; Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση.

ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σχετικά με τις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο υποστηρίζει ότι «όσο οι Τούρκοι θα ομαλοποιούν τη σχέση τους με τη Ρωσία τόσο θα αυξάνονται οι κίνδυνοι για θερμό επεισόδιο. Η Τουρκία έχει τη θεωρία των 2,5 πολέμων. Δηλαδή θεωρεί ότι μπορεί να κάνει 2,5 πολέμους ταυτόχρονα. Ο μισός πόλεμος είναι αυτός με τους Κούρδους και οι άλλοι δύο που εκτιμά ότι μπορεί να τους κάνει και να τους κερδίσει είναι με τη Συρία και την Ελλάδα. Αν η Τουρκία κλείσει το μέτωπο και ομαλοποιηθεί λίγο η κατάσταση με Συρία ή με Ιράκ τότε δεν αποκλείεται να επιχειρήσει ο Ερντογάν ένα θερμό επεισόδιο. Νομίζω θερμό επεισόδιο μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα δεν τον συμφέρει».

Τέλος, προτείνει την αναστολή της λειτουργίας της συνθήκης Σένγκεν για την Ελλάδα «οι πρόσφυγες έρχονται στην Ελλάδα γιατί εμείς είμαστε στη Σένγκεν, έρχονται εδώ για να φτάσουν μέχρι τη Γερμανία. Αν φύγεις από τη Σένγκεν ή αν αναστείλεις τη λειτουργία της τότε θα περιοριστούν οι ροές. Να αναστείλουμε τη λειτουργία της, καθώς όπως προβλέπεται αυτό μπορεί να γίνει για λόγους δημόσιας διοίκησης και ασφάλειας. Έχουμε τέτοιο θέμα εξαιτίας των μεταναστών που έρχονται. Πρόκειται για νεαρούς οι οποίοι συγκρούονται μεταξύ τους στα νησιά».

 

Της Ζωής Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass