ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Αλέκος Παπαδόπουλος: «Θα υπάρξει 4ο μνημόνιο, πιθανόν και 5ο…»

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2017 23:00

«Τέταρτο μνημόνιο θα υπάρξει. Πιθανόν και πέμπτο» εκτιμά ο πρώην υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του προς την «Ε». Παράλληλα, επισημαίνει ότι η οποιαδήποτε συμφωνία ρύθμισης του χρέους της Ελλάδας θα συνοδεύεται από «μακροχρόνια συμφωνία δέσμευσης υποχρεώσεων ότι δεν θα ξανακυλήσει σε νέες αμαρτίες δημοσιονομικής κραιπάλης και ανευθυνότητας».

Ο πρώην υπουργός, που θα μιλήσει αύριο στις 8.15 το βράδυ σε εκδήλωση της Δημοκρατικής Ευθύνης στη Λάρισα (ξενοδοχείο «Διβάνη») απαντά στις ερωτήσεις της «Ε» για τις συντάξεις, τη 2η αξιολόγηση, τις πολιτικές εξελίξεις και τη Δημοκρατική Ευθύνη, το κόμμα το οποίο υποστηρίζει και για το οποίο ξεκαθαρίζει πως «δεν μπορεί να συντρέξει με κανέναν από τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς ή τους νέους που δημιουργούνται στο πλαίσιο αυτών».

* Περνάει η Ελλάδα κρίση αξιοπιστίας όπως ισχυρίζονται πολλοί εντός και εκτός της χώρας, κ. Παπαδόπουλε;

- Η Ελλάδα την περίοδο της κρίσης λειτούργησε και λειτουργεί ως προτεκτοράτο των διεθνών θεσμών αλλά με αποκλειστικά δική της ευθύνη. Μπέρδεψε η κυβέρνηση σκοπίμως τις ψευτοδιαπραγματεύσεις με τη δήθεν εθνική αξιοπρέπεια. Το είδαμε και το δημοψήφισμα που θα μείνει στην ιστορία ως μια εθνική ευτέλεια ενός παραπλανημένου τουλάχιστον λαού και το χειρότερο μιας κυνικής ηγεσίας. Και τα υπόλοιπα κόμματα δεν διαφέρουν. Με την ίδια πολιτική λογική εμπορεύονται τα συναισθήματα και τις ανάγκες του λαού. Ούτε η αντιπολίτευση διαθέτει πραγματικό σχέδιο και αξιοπιστία εναλλακτικής λύσης. Όλα αυτά βρίσκουν την Ελλάδα με κλονισμένη αξιοπιστία ως χώρα διεθνώς.

* Τι εκτιμάτε ότι θα συμβεί με την περιβόητη 2η αξιολόγηση;

- Θα κλείσει κάποια στιγμή. Ίσως και σύντομα. Τα καμώματα της κυβέρνησης όμως επέφεραν ήδη ανεπανόρθωτη, φοβούμαι, ζημιά. Δεν μας εμπιστεύονται. Θεσμούς δεν έχουμε και όπου υπάρχουν είναι ατροφικοί και αδύναμοι και πολλές φορές γίνονται εργαλεία εξουσίας τού κάθε κυβερνώντος κόμματος. Για όλους αυτούς τους λόγους και άλλους τόσους που δεν χωρούν σε μια απάντηση, ναι, τέταρτο μνημόνιο θα υπάρξει. Πιθανόν και πέμπτο. Το τέταρτο αν δεν κλείσει η αξιολόγηση και το πέμπτο είναι ούτως ή άλλως το πλέον σίγουρο και θα συνδέεται με την όποια μορφής διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Διότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει συμφωνία για οποιαδήποτε ρύθμιση του ελληνικού χρέους εάν η Ελλάδα δεν υπογράψει μια μακροχρόνια συμφωνία δέσμευσης υποχρεώσεων ότι δεν θα ξανακυλήσει σε νέες αμαρτίες δημοσιονομικής κραιπάλης και ανευθυνότητας. Θα απαιτηθούν και θα δοθούν νέες και αυστηρές εθνικές εγγυήσεις ότι θα τηρήσουν πολιτικές σαν όλες εκείνες που εφαρμόζουν οι χώρες της Ευρωζώνης. Αν νομίζουν κάποιοι ότι θα τους κοροϊδέψουν, κάνουν λάθος και πολλοί περισσότερο κάνουν λάθος όταν θεωρούν ότι η πολιτική είναι:

α) να εξαπατούν τον λαό, και

β) να στήνουν ψεύτικους μισητούς εχθρούς ως δήθεν υπαίτιους των δεινών του λαού μας, υβρίζοντας και χυδαιολογώντας εναντίον ξένων αξιωματούχων. Αυτό είναι κατάντια.

* Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι για τις επώδυνες εξελίξεις που προβλέπετε για τη χώρα; Είναι μόνο η οικονομία;

- Βεβαίως οι λόγοι δεν είναι μόνο οικονομικοί. Είναι ζήτημα έλλειψης ποιότητας στην πολιτική διαχείριση της χώρας. Ο Ζήσιμος Λορεντζάτος, της μεγάλης γενιάς του ’30, έγραψε κάποτε ότι «ζούμε σε μια χώρα που ακόμη και η αλήθεια μπορεί να πει ψέματα»! Δυστυχώς έχει δίκιο. Διότι οι δημαγωγοί, οι λαοπλάνοι, οι λογομάγειροι και οι πάσης φύσεως ποπουλιστές που εδώ και πολλές δεκαετίες κατισχύουν και καταστρέφουν τη χώρα διαχειρίζονται ακόμα σε βάρος του ελληνικού λαού τη «διαρκή επιχείρηση ψευδούς ελπίδας». Δεν βοηθούν τον λαό να κατανοήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται όπως έκαναν και άλλες χώρες που βρέθηκαν στην ίδια δύσκολη θέση και αντιμετώπισαν τα προβλήματά του, λ.χ. Πορτογαλία, Κύπρος, Ολλανδία, Ισπανία κ.λπ. Οι τελευταίοι τρεις πρωθυπουργοί της χώρας στην περίοδο της κρίσης έκαναν καριέρα πρώτα ως αντιμνημονιακοί και για την ανάγκη να παραμείνουν στην εξουσία έγιναν οι πιο εύκαμπτοι πολιτικοί του τελευταίου αιώνα τουλάχιστον, αποδεχόμενοι τον ρόλο του διεκπεραιωτή εντολών χωρίς αντίσταση διότι δεν είχαν σχέδιο για τη χώρα, χωρίς πίστη στο πρόγραμμα διάσωσης που εφάρμοζαν, διότι για λόγους πολιτικής φτήνιας και φοβίας ποτέ δεν το υπερασπίστηκαν.

* Θεωρείτε αναγκαίο να μειωθεί το αφορολόγητο και οι συντάξεις, όπως προτείνει το ΔΝΤ;

- Το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα είναι 11% του ΑΕΠ και συνεχώς μεγαλώνει, ενώ στην Ευρώπη είναι μόλις στο 4-5% κατά μέσο όρο. Και μόνο από αυτό το τρομώδες στοιχείο πρέπει να είναι τυφλός κάποιος να μην αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι αν θα μειωθούν οι συντάξεις αλλά αν θα μπορεί η Ελλάδα να καταβάλει συντάξεις.

* Κύριε Παπαδόπουλε, τι προσδοκά η «Δημοκρατική Ευθύνη», πολιτικός σχηματισμός τον οποίο στηρίζετε;

- Η Δημοκρατική Ευθύνη γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2016 από καινούριους ανθρώπους, και κυρίως από τον χώρο των νεότερων γενεών που είναι ανώνυμοι και άγνωστοι στο ευρύ κοινό, αφού δεν περιφέρονται κενολογούντες στις τηλεοπτικές εκπομπές. Είναι προσωπικότητες με κύρος στις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα όπου ζουν, που το κατέκτησαν μέσα από το επάγγελμα που ασκούν, στα πανεπιστήμια όπου διδάσκουν, στον χώρο της επιχειρηματικότητας, όπου δρουν κ.λπ. Η Δημοκρατική Ευθύνη δεν έχει αρχηγούς, ιδιοκτήτες, ούτε κρύβεται πίσω από πάτρωνες. Επιδιώκει να παρακινήσει ανθρώπους αντί να είναι ουδέτεροι παρατηρητές από την εξέδρα να μπουν στον στίβο της δημόσιας προσφοράς. Τα «διαμάντια και τα χρυσάφια» που διαθέτει η χώρα και προσελκύει η Δημοκρατική Ευθύνη πιστεύουν ότι η αναγέννηση της «παράταξης» και βεβαίως της χώρας βασίζεται στον μοναδικό δρόμο που είναι ο «επαναστατικός ορθολογισμός». Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με νέες ιδέες που μπορούν να υπηρετήσουν οι άνθρωποι της εποχής και μιας άλλης αντίληψης και κουλτούρας και όχι άνθρωποι άλλων εποχών που πέρασαν σε έναν λογικό και φυσιολογικό και ξεκομμένο από την εποχή αυτοσυντηρητισμό που υποδύονται τους δήθεν έμπειρους.

* Σ' ένα σκηνικό πόλωσης όπως αυτό στην Ελλάδα, τι εκλογική τύχη μπορεί να έχει ένας πολιτικός φορέας που μιλά για μεταρρυθμίσεις χωρίς να μοιράζει υποσχέσεις;

- Η Δημοκρατική Ευθύνη προσβλέπει στις επόμενες εποχές και όχι αποκλειστικά στις επόμενες εκλογές. Τους ανθρώπους που την απαρτίζουν και που δίνουν την καθημερινή μάχη της πολιτικής ποιότητας και της ευθύνης με βάση ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα νέων ιδεών δεν τους ενδιαφέρει να προλάβουν να γίνουν βουλευτές και υπουργοί ή να γεμίσουν την άχαρη, ενδεχομένως, ζωή τους με παλιά ενδιαφέροντα, γιατί έχουν και επάγγελμα και μέλλον και κύρος, που δεν ψάχνουν να το επιβεβαιώσουν μόνο μέσα από την πολιτική τους αναπαραγωγή. Γι’ αυτό η Δημοκρατική Ευθύνη δεν μπορεί να συντρέξει με κανέναν από τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς ή τους νέους που δημιουργούνται στο πλαίσιο αυτών. Απευθύνεται στις πρωτοποριακές δυνάμεις της κοινωνίας, οι οποίες, όπως συμβαίνει σε όλον τον κόσμο και σε όλες τις εποχές, είναι μόνο αυτές που μπορούν να ανοίξουν καινούργιους δρόμους και όχι η ξεπερασμένη γενιά η δική μου.

* Εσείς γιατί στηρίζετε, χωρίς όμως να ηγείστε ή να μετέχετε ενεργά; Θα είστε υποψήφιος στο επερχόμενο συνέδριο της Δημοκρατικής Ευθύνης και στις επόμενες εκλογές;

-Το 2009 σε ηλικία 60 ετών και όντας σίγουρος βουλευτής στις τότε επερχόμενες εκλογές, δήλωσα ότι αποχωρώ από την πολιτική ζωή, διατηρώντας το δικαίωμα, το οποίο και ασκώ, πρώτον να διατυπώνω δημοσίως τις απόψεις μου για τη χώρα και δεύτερον να ενθαρρύνω και να στηρίζω καινούργιους ανθρώπους της εποχής να αιματώσουν τη δημόσια ζωή της χώρας. Είναι υπέρτατα αφελής όποιος πιστεύει ότι με το υπάρχον πολιτικό προσωπικό της χώρας, στο οποίο ανήκω, μπορεί να αναταχθεί η χώρα. Η χώρα θέλει νέες ιδέες, νέα ζωτικότητα και νέα πολιτική αξιοπιστία, αν θέλει να σωθεί. Εγώ αυτά τα εννοώ. Και αν υπάρχουν κάποιοι απ’ όσους – και φοβάμαι ότι είναι πολλοί – που ανήκουν στη χορεία των εξαχρειωμένων αυτής της χώρας να πιστεύουν ότι η σχέση της πολιτικής με τον πολιτικό είναι σχέση ιδιοτέλειας και συμφέροντος και όχι σχέση προσφοράς και ευθύνης, τους απαντώ ότι είναι πολλοί άνθρωποι, κυρίως από τον χώρο των νεότερων γενεών, που ζουν τις καινούργιες πραγματικότητες και τα εννοούν κι αυτοί. Κι εγώ τους συνδράμω.

* Υπάρχει πεδίο προεκλογικών συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ και άλλες κινήσεις που έχουν συγκροτηθεί και κινούνται στο χώρο της Κεντροαριστεράς;

- Για τους λόγους που ήδη αναφέραμε απολύτως καμία. Η Δημοκρατική Ευθύνη πραγματοποιεί το συνέδριό της την 1-2 Απριλίου 2017 στην Αθήνα, απερίσπαστη από τέτοια διλήμματα. Ως γνωστό, αύριο Παρασκευή το απόγευμα η Δημοκρατική Ευθύνη θα πραγματοποιήσει στην πόλη σας, τη Λάρισα, ανοικτή εκδήλωση γνωριμίας και διαλόγου με φορείς και πολίτες.

Συνέντευξη: Γιώργος Μακρής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass