Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜ. ΜΠΑΞΕΒΑΝΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ: Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Σε δουλειές 2.000 απόφοιτοι των ΕΠΑΛ

* Θα γίνουν και φέτος οι επαναληπτικές πανελλήνιες εξετάσεις, ενώ θα αυξηθεί το ποσοστό εισαγωγής αποφοίτων ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια * Κατερίνα Παπανάτσιου: «Απέναντι στην άνεργη ανάπτυξη προτάσσουμε το μοντέλο ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο…»

Δημοσίευση: 11 Μαρ 2017 22:55
Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Δημ Μπαξεβανάκης, η υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου και η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Δημ Μπαξεβανάκης, η υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου και η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου

Το μεγάλο στοίχημα αποτελεί η αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το Υπουργείο Παιδείας, ενάντια σε νοοτροπίες δεκαετιών της ελληνικής κοινωνίας και πολιτικές του παρελθόντος, ανέφερε χθες από το Βελεστίνο ο υφυπουργός Παιδείας κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης, όπου μίλησε σε σχετική ημερίδα.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Είναι ο μεγάλος στόχος του Υπουργείου Παιδείας, η εμφάνισή της ως μια ισότιμη επιλογή, που μπορεί ο μαθητής ή η μαθήτρια να την επιλέγει ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις κλείσεις του.

Βέβαια ξέρουμε ότι έχουμε να αναμετρηθούμε με νοοτροπίες δεκαετιών της ελληνικής κοινωνίας και γι’ αυτό το στοίχημα γίνεται και πιο δύσκολο αλλά ταυτόχρονα και πιο ενδιαφέρον».

Η συγκυρία είναι ότι χθες παράλληλα ξεκίνησε για πρώτη φορά στη χώρα μας το πρόγραμμα μαθητείας των αποφοίτων των Επαγγελματικών λυκείων, με 298 νέους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας να τοποθετούνται σε θέσεις στον εργασιακό στίβο και σύμφωνα με τον υφυπουργό από τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα θα γενικευτεί σε περισσότερες ειδικότητες με πολλαπλάσιο αριθμό αποφοίτων και θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα.

ΟΙ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ

Οκ. Μπαξεβανάκης δήλωσε μεταξύ άλλων στην «Ε» ότι «Θα πραγματοποιηθούν φέτος οι επαναληπτικές εξετάσεις των Πανελλαδικών, τόσο για τους υποψηφίους των Γενικών όσο και των Επαγγελματικών λυκείων», οι οποίες σημειωτέον το Υπουργείο Παιδείας είχε καταργήσει με νόμο μόλις έναν μήνα πριν, ενώ ερωτώμενος από δημοσιογράφους για τις σχέσεις Υπουργείου Παιδείας και εκκλησίας για το επίμαχο θέμα των θρησκευτικών δήλωσε πως: «Το τι διδάσκεται στα σχολεία μας είναι ευθύνη και απόφαση του κράτους και όχι της εκκλησίας».

Στη χθεσινή ημερίδα παρευρέθηκε και η υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία σε σύντομο χαιρετισμό της, αναφερόμενη στον νέο θεσμό της μαθητείας, τόνισε: «Οι μαθητές δεν είναι πελάτες και η γνώση δεν είναι εμπόρευμα. Αντιστρέψαμε την πολιτική στα ΕΠΑΛ που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις…

Απέναντι στην άνεργη ανάπτυξη προτάσσουμε το μοντέλο ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο…».

Την ημερίδα, που φιλοξένησε το ΕΠΑΛ Βελεστίνου, οργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και αναλυτικά αναπτύχθηκε από μια σειρά ομιλητών, στελεχών της εκπαίδευσης αλλά και φορέων δήμων και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, το θέμα «Επαγγελματική εκπαίδευση–δυνατότητες και προοπτικές», με κορωνίδα να αποτελεί ο θεσμός της μαθητείας.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ…

Ο υφυπουργός κ. Μπαξεβανάκης, αναφερόμενος στη μαθητεία, τόνισε: «Ξεκινάμε με 2.000 μαθητές και μαθήτριες να συμμετέχουν σε αυτό το εννιάμηνο μεταλυκειακό έτος στην τάξη μαθητείας. Για μας είναι μια μεγάλη πρόκληση. Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να δώσουμε στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ μία ομαλή και ασφαλή πρώτη επαφή με την αγορά εργασίας, με την ευθύνη των σχολείων μας υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών μας με αμοιβή με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με κανονική ασφάλιση και βεβαίως με την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου να υπάρχει και πιστοποίηση των αποφοίτων μας, ώστε τα προσόντα τους αναβαθμιστούν κατά ένα επίπεδο.

Από τον Σεπτέμβριο φιλοδοξούμε το πρόγραμμα να γενικευτεί και να αγκαλιάσει τις περισσότερες από τις ειδικότητές μας, και φυσικά ο αριθμός των 2.000 αποφοίτων που έχουμε τώρα να είναι πολλαπλάσιος».

Ικανοποιητικό χαρακτήρισε το επίπεδο της υλικοτεχνικής υποδομής των Επαγγελματικών λυκείων επισημαίνοντας πως: «Όσον αφορά στην υλικοτεχνική υποδομή τα Επαγγελματικά σχολεία βρίσκονται σε ένα επίπεδο ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Ο εξοπλισμός μας στις περισσότερες περιπτώσεις ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της διδασκαλίας. Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα δεν είναι πάντα τα πράγματα ρόδινα, αλλά συνολικά είμαστε σε ένα καλό επίπεδο.

Το μορφωτικό επίπεδο των εκπαιδευτικών μας είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη και το επιβεβαιώνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρμόδιοι της εκπαίδευσης».

* Θα αυξηθεί το ποσοστό εισαγωγής υποψηφίων ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια:

Τολμηρό βήμα έκρινε ο κ. Μπαξεβανάκης τη νομοθέτηση εισαγωγής ενός ποσοστού υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια και δήλωσε συγκεκριμένα: «Είναι τολμηρό βήμα αυτό που νομοθετήσαμε και θέλουμε να δείξουμε ότι επιλέγοντας κάποιος την επαγγελματική εκπαίδευση δεν είναι κλειστός κανένας δρόμος. Όλες οι προσβάσεις, σε οποιονδήποτε τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι ανοιχτές.

Αν και το ποσοστό εισαγωγής των αποφοίτων ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια, είναι μικρό, παρ’ όλα αυτά σηματοδοτεί ότι τα Επαγγελματικά λύκεια δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα Γενικά λύκεια όσον αφορά στην προοπτική των αποφοίτων μας. Είναι ένα στοίχημα και αυτό…

Αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά και είμαστε σίγουροι γι’ αυτό, ο στόχος μας είναι το ποσοστό αυτό να διευρυνθεί και να γνωρίζουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ ότι μπορούν να εισαχθούν στις Πανεπιστημιακές σχολές, ακόμη και σε αυτές με υψηλή ζήτηση».

* «Κανένας εκπαιδευτικός δεν θα χάσει τη δουλειά του…»

Για τυχόν συγχωνεύσεις τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ ο κ. Μπαξεβανάκης δήλωσε: «Κανένας εκπαιδευτικός δεν θα χάσει τη δουλειά του, κανένας δεν θα υποστεί βαθμολογική, μισθολογική ή οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση. Ο στόχος μας είναι να βοηθηθούν οι εκπαιδευτικοί μας, τους εμπιστευόμαστε… Χωρίς αυτούς καμία από τις προσπάθειές μας δεν μπορεί να προχωρήσει».

* Διάλογος με την Εκκλησία:

Ξεκάθαρος ήταν ο υφυπουργός για το θέμα του διαλόγου του Υπουργείου Παιδείας με την εκκλησία για το μάθημα των θρησκευτικών, λέγοντας: «Το υπουργείο Παιδείας συνομιλεί με όλους. Όμως είμαστε υποχρεωμένοι να τονίζουμε κάθε φορά ότι οι ρόλοι του κάθε θεσμού είναι διαφορετικοί. Το περιεχόμενο όλων των μαθημάτων που διδάσκονται στα ελληνικά σχολεία καθορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας. Το τι διδάσκεται στα σχολεία μας είναι ευθύνη του κράτους και όχι της εκκλησίας. Οι σχέσεις μας με την εκκλησία είναι σε καλό επίπεδο, υπάρχει εξαιρετικός διάλογος.

Το νέο πρόγραμμα σπουδών που διδάσκεται στα θρησκευτικά θα αποτιμηθεί φέτος από μια κοινή επιτροπή στο τέλος του έτους, θα ληφθούν υπόψη όλες οι παρατηρήσεις, αλλά επαναλαμβάνω ότι τις αποφάσεις τις λαμβάνει το κράτος».

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Ο κ. Μπαξεβανάκης για το θέμα της αξιολόγησης της χώρας μας ανέφερε: «Ξέρουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, εκτός ίσως από τον κ. Μητσοτάκη, ότι η καθυστέρηση της αξιολόγησης οφείλεται και μόνο στις παράλογες απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Απαιτήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τη συμφωνία που αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος είναι εκτός της συμφωνίας. Εάν υπάρξουν μέτρα θα είναι σε ίση ποσότητα, ισοβαρή τα αρνητικά και τα θετικά, αυτά που επιβαρύνουν και αυτά που ελαφρύνουν τους πολίτες».

* Στο πλαίσιο της ημερίδας μίλησε και ο προϊστάμενος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, κ. Γιώργος Μουστάκας, ο οποίος υποστήριξε πως: «Στόχευση του υπουργείου είναι η ανάπτυξη της Επαγγελματικής εκπαίδευσης σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της χώρας. Δεν μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να επιτευχθεί η ανάπτυξη της χώρας και της ελληνικής οικονομίας αν δεν αναπτυχθεί η επαγγελματική εκπαίδευση.

Αυτό γίνεται σε όλη την Ευρώπη και κάποια στιγμή πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Έχουμε βάλει φιλόδοξους στόχους, είμαστε σε καλό δρόμο.

* Στους στόχους αναβάθμισης της Επαγγελματικής εκπαίδευσης, αλλά και στα μελλοντικά βήματα που θα γίνουν προς την επίτευξή της, αναφέρθηκε η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η ημερίδα σηματοδοτεί μια αρχή για πάρα πολλά πράγματα. Καταρχάς για το συγκυριακό γεγονός που συμβαίνει σήμερα, και συγκεκριμένα την έναρξη εφαρμογής του μεταλυκειακού έτους μαθητεία στην επαγγελματική εκπαίδευση, το οποίο είναι ένα σημαντικό βήμα που θα συνδέσει την επαγγελματική εκπαίδευση με την αγορά εργασίας.

Στη Θεσσαλία είμαστε από τις περιφέρειες της χώρας που η μαθητεία ξεκίνησε δυναμικά, με μεγάλη ανταπόκριση παρά το μικρό χρονικό διάστημα που είχαμε να διαχειριστούμε και να οργανώσουμε την υλοποίηση του νέου αυτού θεσμού.

Οι θέσεις που δημοσιεύθηκαν στην ΚΥΑ και αφορούν στον δημόσιο τομέα ήταν 284, καθώς και 15 θέσεις δεσμευμένες, σε κάποιους φορείς που δεν πρόλαβαν να βγούμε στην ΚΥΑ. Επομένως 299 θέσεις για τη Θεσσαλία.

Αντίστοιχα είχαμε 298 αιτήσεις αποφοίτων, από αυτές δεν ικανοποιήθηκαν μόνο γύρω στις 10 αιτήσεις, καθώς προτιμήθηκαν κάποιοι τομείς για τους οποίους δεν είχαμε θέσεις. Αντίθετα σε κάποιους άλλους τομείς που είχαμε θέσεις δεν είχαμε αιτήσεις.

Είναι στόχος να προσελκύσουμε μαθητές στην Επαγγελματική εκπαίδευση και να δημιουργήσουμε τα κίνητρα γι’ αυτό, αναβαθμίζοντας την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Η Επαγγελματική εκπαίδευση είναι ο ιδανικότερος χώρος της εκπαίδευσης για την ανάπτυξη της πολλαπλής νοημοσύνης, του σεβασμού στον τρόπο που μαθαίνει ο κάθε μαθητής και κατά συνέπεια της αυτοεκτίμησης και αυτοαποτελεσματικότητάς του.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δίνοντας το στίγμα των επόμενων βημάτων στην πορεία αναβάθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η κ. Αναστασοπούλου κατέθεσε τα εξής: «Χρειάζεται να γίνουν πολύ μεγαλύτερες παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και των σχετικών θεσμών. Μερικές προτάσεις που μπορούν να συμβάλουν στην αναβάθμιση της ΤΕΕ είναι:

*Μελέτη για τη χωροθέτηση των σχολικών μονάδων και των επαγγελματικών Ειδικοτήτων που λειτουργούν σε αυτές. Η σύνδεσή τους με τους οικονομικούς κλάδους και την τοπική οικονομία με αποφυγή επικαλύψεων και απαξίωσης ειδικοτήτων από έλλειψη ενδιαφέροντος.

* Διαμόρφωση αντίστοιχων αναλυτικών προγραμμάτων με συγγραφή κατάλληλων βιβλίων και κατάλληλο εξοπλισμό των σχολείων

*Συνεχής επιμόρφωση του διδακτικού προσωπικού στις σύγχρονες επιστημονικές και εκπαιδευτικές εξελίξεις

* Επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων

* Ενημέρωση και λήψη μέτρων για τον αναπροσανατολισμό της μαθητικής ροής με ταυτόχρονη αντιμετώπιση της προκατάληψης του κόσμου για την ΤΕΕ

* Η Επαγγελματική Εκπαίδευση να συνδεθεί στενά με το σύστημα απασχόλησης και να πλησιάσουν οι εκπαιδευτικές ροές το ευρωπαϊκό πρότυπο όπου το 50-70% του μαθητικού δυναμικού στρέφεται στην επαγγελματική εκπαίδευση πάντα εκτιμώντας την ελληνική πραγματικότητα και όχι απλά αντιγράφοντας ξένα εκπαιδευτικά πρότυπα.

* Επαγρύπνηση για την επιτυχία της εφαρμογής της μαθητείας και προστασία από την πιθανή εργασιακή εκμετάλλευση των σπουδαστών έτσι ώστε η μαθητεία να πραγματοποιείται με τρόπο που να συμβάλλει ουσιαστικά στην ομαλή ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Βασική προϋπόθεση για την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης αποτελεί η υιοθέτηση και εφαρμογή ενός σύγχρονου συστήματος ποιότητας».

Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυναν ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Χρήστος Δημητρίου, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας κ. Κ. Κωνσταντόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δωροθέα Κολινδρίνη, ενώ ομιλητές ήταν οι εξής κ.κ. Καραστέργιος Ιωάννης, γεωπόνος, εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Λάρισας, Παππάς Βύρων, πρόεδρος Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Σαράντης Κων/νος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Μύρικνα Κυριακή, αρχιτέκτων μηχανικός – εκπρόσωπος ΤΕΕ Μαγνησίας, Χρηστάκης Γεώργιος, αντιπρόεδρος Π.Τ. Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αδάμ Δημήτριος, πρόεδρος Επιμελητηρίου Λάρισας, Μπατατέγας Νικόλαος, προϊστάμενος Τμήματος Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης Δήμου Τρικκαίων, Κωτούλας Ιωάννης, πρόεδρος σχολικών επιτροπών Δήμου Τρικκαίων, Σούλτης Γεώργιος, αντιδήμαρχος Δήμου Λαρισαίων, Αναστασοπούλου Ελένη, περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Χαραμής Παύλος, αντιπρόεδρος ΙΕΠ, Μουστάκας Γεώργιος, διευθυντής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΥΠ.Π.Ε.Θ., Κονταξής Αθανάσιος, σχολικός σύμβουλος Α΄ Αθήνας, Μπλιούμης Αντώνιος, σχολικός σύμβουλος ν. Λάρισας, Μπουροτζήκας Ιωάννης, διευθυντής 1ου ΕΠΑ.Λ. Λάρισας, Λούκας Ηλίας, σχολικός σύμβουλος ΠΕ09 ν. Λάρισας και Σαβελίδης Σωκράτης, διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Την ημερίδα παρακολούθησαν διευθυντές και εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, απ’ όλη τη Θεσσαλία.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass