Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΥΛΗ ΣΤΗΝ «Ε»

Δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα. Μόνο τέλειοι ερευνητές

* «Εγώ και ο φόβος δεν ταιριάζουμε. Αν έτρεμα και τη σκιά μου, θα ΄χα φύγει από το επάγγελμα αυτό από την πρώτη στιγμή». *Η δημοσιογράφος θα βρεθεί στη Λάρισα για την παρουσίαση του βιβλίου της «Έρωτας φονιάς» τη Δευτέρα 20 Μαρτίου

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2017 22:35

Το «Τούνελ» δεν έχει μόνο φως αλλά κι έρωτα και αγάπη. Το μυστικό της επιτυχίας του λέει πως είναι η αλήθεια ενώ τις υποθέσεις που παρουσιάζει δεν τις επιλέγει με κριτήριο την τηλεθέαση. Ο λόγος για τη δημοσιογράφο και παρουσιάστρια της εκπομπής «Φως στο τούνελ» Αγγελική Νικολούλη.

Με αφορμή την παρουσίαση του νέου της βιβλίου «Έρωτας Φονιάς» στη Λάρισα, στο θέατρο ΟΥΗΛ τη Δευτέρα 20 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα, η δημοσιογράφος μιλά στην «Ε» για τους έρωτες, τους φόνους και την τηλεόραση. Είναι το τρίτο κατά σειρά βιβλίο της, βασισμένο σε αληθινή υπόθεση που ήρθε στο φως από την αστυνομική ρεπόρτερ συγκλονίζοντας το πανελλήνιο.

Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ένας άνδρας με πολλά πρόσωπα, που εξουσίαζε με τα χρήματα και τη γοητεία του. Άλλαζε ταυτότητες. Εμφανιζόταν κάθε φορά με άλλο πρόσωπο και είχε τα χέρια του λερωμένα με αίμα. Σκότωσε τρεις γυναίκες. Τόσες τουλάχιστον ανακάλυψαν. Η τέταρτη κατάφερε να πάρει το παιδί τους και να φύγει μακριά.

Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που εξελίσσεται στην Αθήνα, τη Σαντορίνη, την Ιθάκη και φτάνει έως τη Βιέννη και τη λίμνη του Χάλστατ. Ο κοσμοπολίτης, γοητευτικός άντρας που ακροβατεί ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως. Η γλυκιά κι ευαίσθητη αεροσυνοδός στο μοιραίο ταξίδι στη Σαντορίνη. Η ξεχασμένη αποθήκη και η βαλίτσα με τα θαμμένα μυστικά. Η μονοκατοικία του τρόμου. Η ταλαντούχα μουσικός και ο παραμυθένιος γάμος στη στολισμένη με εντελβάις εκκλησία του Γολγοθά. Η ανυποψίαστη νεαρή, τα φρικτά βασανιστήρια και το μωρό που δεν γεννήθηκε ποτέ. Η συνοδός πολυτελείας στη σουίτα γνωστού ξενοδοχείου, όπου τα κρίνα βάφτηκαν με αίμα. Το μικρό αγόρι που έγινε μάρτυρας εγκλήματος. Θύματα γυναίκες, σε μια σειρά άγριων εγκλημάτων, που έρχονται στο φως με διαδοχικές αποκαλύψεις και αλλεπάλληλες ανατροπές. Ένα βιβλίο όπου η δημοσιογράφος-ερευνήτρια μπαίνει στο στόχαστρο του δολοφόνου, μετατρέπεται σε τιμωρό και δικαιώνει τα θύματα.

Η συνέντευξη:

* Το «Τούνελ» είναι έρωτας ή αγάπη; Υπάρχει μυστικό γι’ αυτή την επιτυχία;

-Είναι και τα δύο. Κυρίως όμως στηρίζεται στη σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί με τους τηλεθεατές, όλα αυτά τα είκοσι ένα χρόνια. Όσο για το μυστικό της επιτυχίας που με ρωτάτε, αποκαλύπτεται με μία λέξη: Αλήθεια. Σ’ αυτή βασίστηκα από την αρχή και μ’ αυτήν πορεύομαι.

* Υπάρχει κάποια υπόθεση που να σας στιγμάτισε ή σας συγκίνησε περισσότερο;

-Πολλές, όχι μόνο μία. Το «Τούνελ» φώτισε εκατοντάδες υποθέσεις που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη. Το θρίλερ Καλαθάκη –Νικολαΐδη που αποκαλύφθηκε από την εκπομπή, η υπόθεση της απαγωγής και δολοφονίας του Μάριου Παπαγεωργίου, η δολοφονία της Κούσογλου από τον φίλο της, τα εγκλήματα της μαύρης χήρας, η απίστευτη ιστορία του μικρού Άλεξ… Ειλικρινά, δεν ξέρω τι να πρωτοθυμηθώ…

* Η τηλεόραση είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό μέσο. Η πορεία των εκπομπών κρίνεται από τα νούμερα τηλεθέασης. Θα μπορούσε μια υπόθεση να μην προβληθεί για παράδειγμα στην εκπομπή σας αν «δεν έκανε» τηλεθέαση;

-Μα δεν προβάλλονται όλες που φτάνουν στο «Τούνελ». Υπάρχουν οικογένειες που ζητούν ακόμα και μία συμβουλή για να βρουν την άκρη στο πρόβλημά τους. Εάν δεν επιθυμούν τη δημοσιότητα, είμαστε υποχρεωμένοι να το σεβαστούμε. Δεν επιλέγω τις υποθέσεις που παρουσιάζω, με το κριτήριο της τηλεθέασης. Υπερτερεί κυρίως ο ανθρώπινος παράγοντας. Αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν και οι τηλεθεατές, γιατί σε μια ζωντανή πολύωρη εκπομπή, φαίνονται τα πάντα.

* Θεωρείτε ότι η εκπομπή είναι μια προσφορά στο κοινωνικό σύνολο;

- Έτσι λένε ο κόσμος και οι φορείς και για τον λόγο αυτόν την έχουν βραβεύσει δεκάδες φορές.

* Τι είναι αυτό που κάνει τους πολίτες να απευθύνονται σε εσάς για να λυθεί η υπόθεσή τους; Μήπως τα «κενά» της αστυνομικής έρευνας;

-Οι συγγενείς αγνοουμένων και δολοφονημένων ατόμων, φθάνουν στο «Τούνελ» για βοήθεια, απελπισμένοι από τα γραφειοκρατικά αδιέξοδα και τις κλειστές πόρτες που συναντούν. Μακάρι οι Αρχές να έδιναν τη λύση σε όλους και να μην υπήρχε μια τέτοια εκπομπή.

* Πώς ασχολείσθε με τις υποθέσεις; Όταν καταφύγουν σε εσάς οι συγγενείς των θυμάτων ή μπαίνετε η ίδια στον «ρόλο»; Για παράδειγμα η υπόθεση της δολοφονίας των ταξιτζήδων, σας προκαλεί να ασχοληθείτε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.;

-Μας ζητούν οι ίδιοι οι επαγγελματίες οδηγοί να ασχοληθούμε, μήπως και δοθεί σε μας η πληροφορία εκείνη που θα ανάψει το φως στο σκοτάδι. Τέτοιες υποθέσεις απαιτούν λεπτό χειρισμό για να μην προκαλέσουμε άθελά μας ζημιά στην έρευνα των Αρχών, αλλά το αντίθετο: Να βοηθήσουμε.

* Με αφορμή το νέο σας βιβλίο «Έρωτας φονιάς» και με βάση την εμπειρία σας όλα αυτά τα χρόνια πιστεύετε ότι πίσω από κάθε φόνο υπάρχει και ένας έρωτας;

-Όχι απαραίτητα. Το κίνητρο πίσω από κάθε δολοφονία διαφέρει. Στον «Έρωτα φονιά» ξεχωρίζει το σατανικό μυαλό ενός νάρκισσου επιχειρηματία, που πίστευε ότι με το χρήμα θα ασκούσε εξουσία στις γυναίκες που τον ερωτεύονταν. Όσες αντέδρασαν και τον απέρριψαν, δολοφονήθηκαν.

* Πώς είναι να γράφετε ένα βιβλίο που περιγράφει στιγμές που έχετε ζήσει;

-Δύσκολο γιατί ζωντανεύουν τραγωδίες. Η φύση των υποθέσεων που επιλέγω για τα βιβλία μου είναι ιδιαίτερη, γιατί δείχνει από άλλη οπτική γωνία το έγκλημα στη χώρα μας. Μην ξεχνάμε ότι δεν έφτασαν στο «Τούνελ» σαν ξεκάθαρες δολοφονίες, αλλά σαν απλές εξαφανίσεις. Η βαθιά και επίμονη έρευνα, έφερε στο φως όλο το παρασκήνιο και την αλήθεια που έκρυβαν, συγκλονίζοντας με την ιδιαιτερότητα τους την κοινή γνώμη.

* Τελικά, με βάση την εμπειρία σας, υπάρχει το τέλειο έγκλημα;

-Η γνώμη μου είναι πως όχι. Δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα, μόνο τέλειοι ερευνητές.

* Γυναίκα και αστυνομικό ρεπορτάζ. Σας αντιμετώπισαν ποτέ διαφορετικά σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους σας;

-Ήμουν η πρώτη γυναίκα και μάλιστα νεαρή, που τόλμησε να μπει στο ανδροκρατούμενο τότε αστυνομικό ρεπορτάζ. Συνάντησα απίστευτα εμπόδια, αλλά επέμενα ερευνώντας ακούραστα μέρα-νύχτα και τις πιο δύσκολες ιστορίες. Μίλησα με τη δουλειά μου και κέρδισα τον σεβασμό των συναδέλφων μου.

* Η δουλειά αυτή σας έκανε πιο σκληρή; Πιο παρατηρητική; Πιο καχύποπτη;

-Σκληρή δεν θα το έλεγα γιατί κατάφερα να διαφυλάξω την ευαίσθητη φύση μου. Παρατηρητική και καχύποπτη ναι, κυρίως με τους κακοποιούς. Γενικά αυτή η δουλειά με έμαθε πολλά και το βασικότερο, να γίνω φυσιογνωμίστρια.

* Σε αυτή τη δουλειά χάνει η γυναίκα τη θηλυκότητά της;

-Αλίμονο αν η κάθε δουλειά αλλοίωνε τα θηλυκά στοιχεία μιας γυναίκας. Επαγγελματίας μεν, αλλά γυναίκα με τα όλα της.

* Πώς ξεσπάτε; Συγκινείστε εύκολα;

- Όπως κάθε φυσιολογικός άνθρωπος έχω τις καλές και τις κακές στιγμές μου. Εννοείται πως θα ζητήσω βοήθεια όταν τη χρειαστώ και θα κλάψω όταν το νιώσω.

* Φοβηθήκατε ποτέ;

-Το έχω πει πολλές φορές, όχι για να εντυπωσιάσω, αλλά γιατί με αντιπροσωπεύει. Εγώ και ο φόβος δεν ταιριάζουμε. Αν έτρεμα και τη σκιά μου, θα ΄χα φύγει από το επάγγελμα αυτό από την πρώτη στιγμή.

Της Ζωής Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass