Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΑΡΗΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2019

Τα Φάρσαλα αποκτούν αναγνωρίσιμη ταυτότητα

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2017 22:44

Την απόφασή του να διεκδικήσει την επανεκλογή του στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές το 2019 αποκαλύπτει ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος θεωρώντας απόλυτα εύλογη την επιθυμία του αφενός να συνεχίσει και να ολοκληρώσει όσα έχει δρομολογήσει η δημοτική αρχή, αφετέρου να υλοποιήσει καινούργια σχέδια για τα Φάρσαλα.

Σε συνέντευξή του στην «Ε» ο δήμαρχος Φαρσάλων δηλώνει κατηγορηματικά ότι ο απολογισμός της πρώτης περιόδου της παρούσας θητείας του έχει θετικό πρόσημο, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η καθημερινότητα του δημότη των Φαρσάλων υποστηρίζοντας πως τα Φάρσαλα αποκτούν νέα αναγνωρίσιμη ταυτότητα που επηρεάζει την οικονομία του τόπου ως αποτέλεσμα μιας συμπαγούς και ιδιαίτερα πλούσιας τοπικής πολιτιστικής πολιτικής.

«Τα Φάρσαλα δεν είναι μονάχα η πόλη του χαλβά, είναι, πρωτίστως, η πόλη του ομηρικού Αχιλλέα, των έξι σπουδαίων αρχαίων κάστρων, των βυζαντινών και οθωμανικών μνημείων, των σύγχρονων γλυπτών έργων που οπτικοποιούν τη μνήμη και την ιστορία…» σημειώνει χαρακτηριστικά δίνοντας παράλληλα το στίγμα της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής την οποία θεωρεί ιδανική για την ανάπτυξη επιχειρήσεων θερμοκηπίων παραγωγής προϊόντων αγροδιατροφής, με σημαντικά χαμηλό κόστος λόγω της δυνατότητας χρήσης φυσικού αερίου και ευχερούς διακίνησης των προϊόντων σε ολόκληρη την επικράτεια.

Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του ο κ. Καραχάλιος μιλά για την προώθηση της «νότιας οδού της Θεσσαλίας» ως μέσο στήριξης της τοπικής οικονομίας, για την κύρωση των δασικών χαρτών, χαρακτηρίζοντας τα επιμέρους προβλήματα των αναρτήσεων πλήρως αντιμετωπίσιμα καθώς και για τις επικείμενες προαναγγελθείσες από την κυβέρνηση αλλαγές στον Καλλικράτη. Απαντώντας σε ερώτηση για τα φαινόμενα κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης στην Αυτοδιοίκηση δίνει την δική του ερμηνεία με αφορμή συγκεκριμένο παράδειγμα του Δήμου Φαρσάλων ενώ δίνει το στίγμα του σχεδιασμού και των παρεμβάσεων της δημοτικής του αρχής για το υπόλοιπο της θητείας του και μέχρι τη διεκδίκηση της επανεκλογής του στο τιμόνι του Δήμου Φαρσάλων.

* Κύριε δήμαρχε, βρισκόμαστε στη μέση της παρούσας θητείας σας στο τιμόνι του Δήμου Φαρσάλων. Με δεδομένο το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και για την αυτοδιοίκηση τι πρόσημο έχει ο απολογισμός της δικής σας δημοτικής αρχής αυτή την πρώτη περίοδο της θητείας σας;

-Πράγματι, παρήλθε σε ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και με κυρίαρχη πολιτική αλλαγή στην κεντρική πολιτική σκηνή το πρώτο ήμισυ της παρούσας θητείας με έναρξη την 1-9-2014. Παρά ταύτα στον Δήμο μας υλοποιήθηκαν μεγάλα έργα αστικών αναπλάσεων, με διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, δενδροφυτεύσεις και ηλεκτροφωτισμό που είχαν προγραμματιστεί κατά την προηγούμενη θητεία, ολοκληρώθηκε το μεγάλο έργο σύνδεσης της πόλης με τον αγωγό Φυσικού Αερίου και ήδη από μηνός Νοεμβρίου 2016 περί τις πεντακόσιες οικοδομές συνδέθηκαν με το δίκτυο και αντίστοιχες οικογένειες απολαμβάνουν των ευεργετημάτων της φθηνής ενέργειας, ο δε αριθμός των συνδρομητών διαρκώς διευρύνεται, επ’ ωφελεία Δήμου και δημοτών. Επιπλέον, αποπληρώθηκε με ευρωπαϊκές πιστώσεις, κατά το ποσό των τριών εκατομμυρίων, το δυσβάσταχτο για τον Δήμο και τη ΔΕΥΑΦ δάνειο της αποχέτευσης της πόλης, που αποτελούσε ιδιαίτερο βάρος των συνδρομητών της ύδρευσης και ήταν αδύνατο να τακτοποιηθεί χωρίς σημαντικές προσαυξήσεις των λογαριασμών των δημοτών μας, οι οποίες βεβαίως αποφεύχθηκαν χωρίς επιβάρυνσή τους.

Ακόμη, πέραν της κατασκευής του 2ου Νηπιαγωγείου της πόλης, υλοποιήσαμε επεμβάσεις ενεργειακού χαρακτήρα σε έξι σχολικά συγκροτήματα, τους δύο παιδικούς σταθμούς και το κλειστό γυμναστήριο, παρέχοντας συνθήκες ευζωίας στους μαθητές, με εξοικονόμηση πόρων και δαπανών για τον Δήμο και τους δημότες.

Και όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό κομμάτι των ουσιαστικών παρεμβάσεών μας στη δημοτική πραγματικότητα των Φαρσάλων, οι οποίες καταφανώς προσδίδουν ιδιαίτερα θετικό πρόσημο στον απολογισμό της δημοτικής αρχής.

* Και η …μάχη της καθημερινότητας, όπου συνήθως κρίνονται οι ασκούντες την εξουσία; Είναι ικανοποιημένοι οι Φαρσαλινοί πολίτες από τη διαχείριση των τοπικών τους υποθέσεων; Βελτιώθηκε η καθημερινότητά τους;

-Σαφέστατα και εμφανέστατα, διαρκώς και μονίμως βελτιώνεται η καθημερινότητα του δημότη Φαρσάλων. Έργα οδοφωτισμού, δενδροφυτεύσεων, αναπλάσεων κοινοχρήστων χώρων, αισθητικής αναβάθμισης τοπίων και περιοχών γειτονιάς και του αισθητικού άλσους, αναγκαίες υποδομές χώρων αθλητισμού, σχολικών κτιρίων και πολιτισμού, δημιουργία τριών Κέντρων Δημιουργικής απασχόλησης Παιδιών, συμμετοχικές διαδικασίες δημοτών σε δράσεις πάσης μορφής και φύσης.

Άλλωστε πράττουμε πολλά με πενιχρά μέσα και αυτό εκτιμάται από τους συνδημότες μας, οι οποίοι διακρίνουν την ανθρωποκεντρική αντίληψη αντιμετώπισης των θεμάτων. Καθημερινότητα είναι οι καίριες παρεμβάσεις χαμηλού κόστους με μεγάλη αξία.

Η «ΝΟΤΙΑ ΟΔΟΣ»

* Ο Δήμος Φαρσάλων πρωταγωνίστησε παλαιότερα σε πρωτοβουλίες προώθησης της «νότιας Θεσσαλικής οδού» που θα ενώσει το λιμάνι του Βόλου και το αεροδρόμιο του Αλμυρού με τον Ε65, στο ύψος των Σοφάδων, και από εκεί με την Ηγουμενίτσα. Εγκαταλείψατε ένα αίτημα τριών δεκαετιών ή θα το επαναφέρετε με το νέο ΕΣΠΑ;

-Ο Δήμος Φαρσάλων, από κοινού με τους Δήμους Σοφάδων και Αλμυρού, προωθεί την κατασκευή του δρόμου Μικροθήβες – Φάρσαλα – Σοφάδες, τον οποίο χαρακτηρίζοντας ως «νότια οδός της Θεσσαλίας» θεωρώ κορυφαίο αναπτυξιακό έργο για τον τόπο. Πολλαπλά, μάλιστα, καθόσον συνδέει τον τόπο μας με την ΠΑΘΕ, το αεροδρόμιο του Αλμυρού, το λιμάνι του Βόλου, το Πήλιο αλλά και αντίστροφα, με τη δυτική Θεσσαλία, τις πόλεις δυτικά, την περιοχή του ορεινού όγκου και τα Μετέωρα. Η υλοποίηση του έργου αυτού σημαίνει άρση του απομονωτισμού, ευχερή διακίνηση αγροτικών αγαθών της περιοχής αλλά και διακίνηση επισκεπτών στο δίπολο Πήλιο – Μετέωρα διά και μέσω των Φαρσάλων. Για την επίτευξη της στόχευσης αυτής τονίζουμε την αναγκαιότητα ανέγερσης και κατασκευής σύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας στην πόλη μας, κομβικό στοιχείο που αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο ύψιστης μορφής. Οπότε το αίτημα δεν εγκαταλείφθηκε, απεναντίας, διαρκώς διακινείται και προωθείται προς σύνταξη μελέτης που δεν υφίσταται και αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ

* Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στον δήμο σας μια αξιοπρόσεκτη κινητικότατα στον χώρο του πολιτισμού και ιδιαίτερα στον τομέα των ανασκαφών, όπου έχετε προωθήσει και συνεργασίες με ξένα Πανεπιστήμια. Έχετε πειστεί ότι τα αποτελέσματα αυτής της κινητικότητας μπορούν να προσδώσουν ταυτότητα στον δήμο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας;

-Βασική μου αντίληψη υπήρξε εξ αρχής ότι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου είναι το αξιοπρόσεκτα πλούσιο πολιτιστικό του απόθεμα, το οποίο συρρικνωνόταν διαρκώς και κινδύνευε να χαθεί. Αρχικά οι επιλογές μου προέκυψαν από την αγωνία να γίνει κάτι για να σωθεί ο άγνωστος στους πολλούς αρχαιολογικός πλούτος μας. Αμέσως, όμως, και μετά από την, ομολογουμένως, ασυνήθιστη επιλογή μου να προσλάβω ως ειδική συνεργάτιδα μία αρχαιολόγο, ξεκίνησε η συγκρότηση μιας συμπαγούς τοπικής πολιτιστικής πολιτικής, απολύτως εναρμονισμένη στα χαρακτηριστικά και τη φυσιογνωμία του τόπου και ανταποκρινόμενη στις ιδιαίτερες ανάγκες του.

Είναι εδραιωμένη για μένα η πεποίθηση ότι ο πολιτισμός έχει την ικανότητα να επηρεάσει και να υποστηρίξει όλες τις συνιστώσες της επωνυμίας μιας πόλης, από τις φυσικές και οικονομικές πτυχές έως την παρουσία της στις διεθνείς αγορές. Επιλέξαμε και κατορθώσαμε να υλοποιήσουμε ή να δρομολογήσουμε, μια σειρά από ενέργειες, έργα, εκδηλώσεις, μελέτες, περισσότερα από εξήντα (60), που όλα μαζί συνέτειναν αφενός στην αφύπνιση σημαντικής μερίδας των πολιτών του Δήμου ως προς την τοπική ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά, αφετέρου άνοιξαν, δίχως υπερβολή, τα Φάρσαλα στον «κόσμο». Τα έργα αυτά, όπως κι εσείς επισημαίνετε, άλλαξαν και την αντίληψη των κατοίκων του τόπου για τον τόπο, όσο και στην εικόνα των «άλλων» για αυτόν. Τα Φάρσαλα δεν είναι μονάχα η πόλη του χαλβά, είναι, πρωτίστως, η πόλη του ομηρικού Αχιλλέα, των έξι σπουδαίων αρχαίων κάστρων, των βυζαντινών και οθωμανικών μνημείων, των σύγχρονων γλυπτών έργων που οπτικοποιούν τη μνήμη και την ιστορία.

Αναφέρεστε στην ερώτησή σας στα διεθνή αρχαιολογικά προγράμματα που εκπονούνται και δηλώνω υπερήφανος που καταφέραμε να αναπτύξουμε συνεργασίες με τα Πανεπιστήμια: της Messina Ιταλίας, της Alberta Καναδά, της Florida Η.Π.Α., του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης και κάθε χρόνο εξήντα περίπου ξένοι αρχαιολόγοι για τρεις μήνες, ζουν και εργάζονται στον τόπο, υπό την αιγίδα και φιλοξενία του Δήμου, σε μικρά γερασμένα χωριά και φεύγοντας παίρνουν μαζί τους το όνομα των Φαρσάλων και το ταξιδεύουν στον κόσμο όλο. Γίνονται, όπως διαπιστώνουμε, αυτόκλητοι, ένθερμοι πρεσβευτές των Φαρσάλων και αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε είναι όφελος με διαρκή, πολλαπλασιαστική αξία. Δεν ξεχνώ, βέβαια, την πολύτιμη, αναγκαία στήριξη που μας παρέχει στο έργο μας η Αρχαιολογική Υπηρεσία Λάρισας, την οποία και ευχαριστώ.

Η τελική απάντηση στην ερώτησή σας, λοιπόν, προκύπτει ως μια αδιαπραγμάτευτη αλήθεια, αποδεκτή από όλους: τα Φάρσαλα αποκτούν νέα αναγνωρίσιμη ταυτότητα που επηρεάζει με θετικό πρόσημο και καινούρια αύρα την οικονομία του τόπου μου.

ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 * Η τοπική οικονομία όμως θα στηριχθεί εκτός από τις υποδομές και από τις ιδιωτικές επενδύσεις. Μπορεί ο Δήμος Φαρσάλων να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προσέλκυση επενδύσεων; Πώς κρίνετε αλήθεια την πρόθεση αυστριακής εταιρίας ρωσικών συμφερόντων να επενδύσει –σύμφωνα με ανακοινώσεις της- 20 εκατ. ευρώ για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στον δήμο σας;

- Ο Δήμος Φαρσάλων έχει θέσει ως στόχο τον κατά το δυνατό εκσυγχρονισμό του τόπου. Στη γενική αυτή στόχευση εντάσσεται και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού στην επιχειρηματικότητα αλλά και ενός περιβάλλοντος με χωρικές απολαύσεις. Ακόμη αυτό είναι ζητούμενο.

Όσον αφορά στη ρωσική επένδυση, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση. Ο τόπος, όμως, παρέχει σίγουρα τις δυνατότητες να φιλοξενήσει τέτοιου είδους επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και εάν θέλετε είναι και απολύτως κατάλληλος.

Προς το παρόν σε εξέλιξη βρίσκεται η επένδυση της επιχείρησης τοπικών συμφερόντων «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ», που αφορά στη δημιουργία μεγάλης μονάδας Βιοαερίου και φθάνει στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

Συνάμα, υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον κυπριακής εταιρίας για μίσθωση δημοτικών εκτάσεων για τη δημιουργία μονάδας ηλιακής ενέργειας.

Ας επισημάνουμε, τέλος, ότι θεωρούμε τον τόπο μας ιδανικό για την ανάπτυξη επιχειρήσεων θερμοκηπίων παραγωγής προϊόντων αγροτοδιατροφής, με σημαντικά χαμηλό κόστος λόγω της δυνατότητας χρήσης φυσικού αερίου και ευχερούς διακίνησης των προϊόντων σε ολάκερη την επικράτεια.

 ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

* Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών με προβληματισμούς και αντιδράσεις να διατυπώνονται σε ολόκληρη τη χώρα. Αλήθεια με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσετε το τραγελαφικό για τα Φάρσαλα να εμφανίζονται ως δάση ο Απιδανός ποταμός και ένα μεγάλο τμήμα της πόλης;

- Η διαμόρφωση των δασικών χαρτών της χώρας αποτελεί ένα αναγκαίο εργαλείο που έπρεπε να υλοποιηθεί προ 40ετίας. Για μας αποτελεί καταγραφή και διαφύλαξη δημόσιας περιουσίας. Επιβάλλεται η γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης μετά την ανάρτηση, ενώ άποψή μου είναι ότι οι προβλέψεις του νόμου είναι διεξοδικές και αναλυτικές και διασφαλίζουν και τα ιδιωτικά δικαιώματα, καθόσον περιγράφουν τις επιτρεπόμενες χρήσεις αλλά και τη νόμιμη διαδικασία αξιοποίησης των δασικών και δασοσκεπών εκτάσεων.

Η εποχή της αυθαιρεσίας πρέπει να τελειώσει χωρίς υπαναχωρήσεις. Σε κάθε περίπτωση τα επιμέρους προβλήματα των αναρτήσεων είναι αντιμετωπίσιμα. Όσον αφορά στη μη καταχώρηση του πολεοδομικού σχεδίου δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Ευχερώς θα καταχωρηθεί.

Δασολόγιο και κτηματολόγιο πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ευχή και όχι το αντίθετο.

* Με κυβερνητική πρωτοβουλία ξεκίνησε ο διάλογος για τις επικείμενες αλλαγές στον Καλλικράτη. Είναι έτοιμη η ελληνική κοινωνία να δεχθεί την απλή αναλογική αλλά και την ψήφο στους νόμιμους αλλοδαπούς στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

- Ελλιπώς πραγματοποιείται ο διάλογος, χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο διαβουλεύσεων και ήδη τα μέλη της ΚΕΔΕ αποχώρησαν από την αρμόδια επιτροπή.

Οι αυτοδιοικητικοί είμαστε βαθιά δημοκράτες και αποδεχόμαστε την αναλογική εκπροσώπηση, αλλά με αναγκαίο όρο τη διασφάλιση της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άλλως θα οδηγηθούμε σε απραξία, που αποτελεί αντίφαση για την αυτοδιοίκηση.

Η τοπική αυτοδιοίκηση ως θεσμός απόλυτης εγγύτητας με τον δημότη, επιβάλλεται να αποκτήσει ταχύτητα και δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων και να μην αναλώνεται σε ατέρμονες συζητήσεις. Ήδη, υφίσταται απίστευτη γραφειοκρατία με πολλαπλούς και επάλληλους ελέγχους, ας μην επιβαρύνονται επιπλέον οι διαδικασίες.

Όσον αφορά στη συζήτηση που έχει ανακύψει εσχάτως για τη δυνατότητα συμμετοχής των νομίμων αλλοδαπών κατοίκων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τάσσομαι, αναφανδόν, υπέρ.

* Κατά γενική ομολογία το πολιτικό μας σύστημα διανύει παρατεταμένη περίοδο κρίσης ενώ Δήμοι και Περιφέρειες εμφανίζονται με αυξημένη αξιοπιστία κοντά στον πολίτη. Παρόλα αυτά οι ΟΤΑ εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις κακοδιοίκησης σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη. Με ποιον τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί ώστε να μην υπάρχουν αστερίσκοι και στίγματα στην παρουσία των αιρετών;

- Συμφωνούμε με το θέμα της αξιοπιστίας που το θεωρούμε κορωνίδα των σχέσεων που αναπτύσσονται ανάμεσα στην αυτοδιοίκηση και στον δημότη.

Θα αναφέρω ένα παράδειγμα που κρίθηκε ως κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση που αφορά στον Δήμο Φαρσάλων: με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων έγινε κάλυψη της δαπάνης μετακίνησης αγροτών σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και υποβολής αιτημάτων στην Αθήνα, δεδομένου ότι αποτελεί θέμα της τοπικής οικονομίας της αγροτικής περιοχής μας. Υπήρξε όμως, απόφαση του επιτρόπου περί ακύρωσης της απόφασης και καταλογισμού του χρηματικού ποσού ως δαπάνης κακώς γενομένης. Αυτή, λοιπόν η απόφαση καταγράφεται ως υπόθεση κακοδιοίκησης. Είναι, όμως, τέτοιας μορφής; Σαφώς και όχι. Οφείλεται σε θέμα ερμηνείας της έννοιας της παραμέτρου του τι αποτελεί θέμα τοπικής αρμοδιότητας που επιλαμβάνεται ο Δήμος. Κατά τον ελεγκτή επίτροπο δεν αποτελεί. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται ως κακοδιοίκηση. Κατ’ αντιστοιχία, οι πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνονται ή ανατρέπονται στα εφετεία, θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται ως κακοδικία, πράγμα που ασφαλώς δεν ισχύει. Οπότε αντιλαμβάνεστε ευχερώς τι προδιαγράφει η έννοια της λέξης κακοδιοίκηση στην τοπική αυτοδιοίκηση, όταν μάλιστα καθένας των Δήμων εκδίδει ετησίως, χιλιάδες αποφάσεων συλλογικών οργάνων σε ιδιαίτερα ρευστό νομοθετικό πλαίσιο, που επιτρέπει διαφορετικότητα ερμηνειών.

Για να είναι το έργο των Ο.Τ.Α. και των αιρετών καίριο και αποτελεσματικό, για να μην υπάρχουν περιθώρια αστερίσκων και στιγμάτων, επιβάλλεται η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, η κατά το δυνατόν απλούστευση των διαδικασιών, η σαφήνεια του νομικού πλαισίου και η εξαφάνιση της γραφειοκρατίας. Αναλογιστείτε ότι το 80% του εργασιακού χρόνου δαπανάται στη διακίνηση εγγράφων και περαίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και μόλις το 20% στην παραγωγή ουσιαστικού έργου.

«ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΞΑΝΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ»

* Προ ημερών διαμορφώσατε το νέο σχήμα της δημοτικής σας αρχής για το υπόλοιπο της θητείας σας. Με αυτό το σχήμα θα διεκδικήσετε την επανεκλογή σας στις επόμενες δημοτικές εκλογές;

- Ευθέως σας απαντώ, ναι. Έχω αποφασίσει, συνειδητά και μετά λόγου γνώσεως, να διεκδικήσω εκ νέου το δημαρχιακό αξίωμα το έτος 2019.

Η απόφασή μου να διεκδικήσω το δημαρχιακό αξίωμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 γεννήθηκε μέσα από την κουλτούρα μου ως υπεύθυνου πολίτη, που δεν ιδιωτεύει στις κρίσιμες στιγμές, αλλά και τη βαθιά έγνοια μου για τον τόπο που βάλτωνε με δραματικό τρόπο και καθημερινά έχανε τις ευκαιρίες για τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης ταυτότητας σε ένα ανταγωνιστικό μέλλον.

Επί έξι χρόνια καταβάλλουμε κοπιώδεις προσπάθειες, επάνω σε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο και στοχευμένο πλαίσιο, και δημιουργούμε τις βάσεις και τις υποδομές για τη συγκρότηση ισχυρών τοπικών πολιτικών που θα εξασφαλίζουν την ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου Φαρσάλων. Η επίτευξη των στόχων που θέσαμε έχει ήδη μετρήσιμα και απτά αποτελέσματα και, κατά γενική ομολογία, έχει πυροδοτήσει εξελίξεις και κινητικότητα θέτοντάς τον σε τροχιά σύγχρονης ανάπτυξης. Θεωρώ απόλυτα εύλογο να επιθυμώ τη συνέχιση του έργου αυτού, την ολοκλήρωση των όσων έχουμε δρομολογήσει και παράλληλα την υλοποίηση καινούριων σχεδίων, αφού διαθέτουμε πια και την τεχνογνωσία, επιπλέον της διαχειριστικής και οργανωτικής ικανότητας, που θα μας εξασφαλίσει ακόμη γρηγορότερα αποτελέσματα.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2019

* Ολοκληρώνοντας κύριε δήμαρχε, ποιος είναι ο σχεδιασμός για το υπόλοιπο της θητείας σας; Ποιες οι προτεραιότητες και ποιες επιλογές θα εξυπηρετήσουν την υλοποίηση του προεκλογικού σας προγράμματος;

- Σε επίπεδο ενεργειακής αναβάθμισης του Δήμου, η υλοποίηση μεγάλων έργων εξοικονόμησης δαπανών και ενέργειας και συγκεκριμένα:

α. Η ολοκλήρωση του έργου της αντικατάστασης του οδοφωτισμού του Δήμου (πόλης και κοινοτήτων) με λάμπες χαμηλής κατανάλωσης,

β. Η σύνδεση απάντων των δημοτικών κτιρίων της πόλης, που εγγίζουν τον αριθμό των είκοσι τριών (23) με το δίκτυο φυσικού αερίου και

γ. Η ενεργειακή αναβάθμιση του συνόλου των δημοτικών κτιρίων και σχολικών μονάδων.

Σε επίπεδο καθημερινότητας των δημοτών:

α. Η αστική ανάπλαση του δυτικού τομέα της πόλης με διαπλάτυνση πεζοδρομίων στην οδό Θέτιδος μέχρι τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, σε πρώτο χρόνο, και στην οδό Λαμίας μέχρι τη δυτική έξοδο της πόλης, σε δεύτερο χρόνο,

β. Η αστική ανάπλαση της περιοχής Βαρουσίου και Αγίου Δημητρίου, ανατολικά και της περιοχής Κατράνα, δυτικά της πόλης και

γ. Η ολοκλήρωση εντός του έτους 2017 του μεγάλου έργου επισκευής του αγωγού μεταφοράς νερού ύδρευσης στην πόλη από τις πηγές της Σκοπιάς.

Σε επίπεδο δράσεων συμμετοχής του δημότη, πολιτισμού και αθλητισμού, μια μεγάλη σειρά που υπερβαίνει σε αριθμό τις σαράντα (40). Που αποτελούν συνέχεια των ήδη υλοποιημένων και περιγράφονται αναλυτικά στο επιχειρησιακό μας πρόγραμμα.

* Κύριε δήμαρχε, σας ευχαριστώ γι΄ αυτή τη συζήτηση.

- Και εγώ σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία και τη δυνατότητα που μου προσφέρετε να επικοινωνήσω τις σκέψεις, τις πολιτικές και τα οράματά μου για τον τόπο μου.

Συνέντευξη στον Δημ. Κατσανάκη

Σχετικά Άρθρα