Ο ΥΠ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: «ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΣΦΑΛΗΣ ΤΥΠΟΣ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ» ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΠΑΝ. ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙ:

«Υπάρχει θέμα με τις διαδικασίες…»

* «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, κάτι που γίνεται συνήθως στη διερεύνηση των ατυχημάτων, να αποδώσουμε ευθύνες σε αυτούς που φύγανε για να τελειώνουμε. Αυτό να το ξεχάσουμε. Θα γίνει έρευνα σε βάθος και θα εξετάσουμε τα πάντα όσο και αν αυτά πονάνε».

Δημοσίευση: 23 Απρ 2017 23:08
Ο υπ. Εθνικής Άμυνας μιλά στην «Ε» δύο μέρες μετά την τραγωδία στο Σαραντάπορο και τις κηδείες των αξιωματικών για να διαβεβαιώσει ότι δεν θα κλείσει η υπόθεση με τις ευθύνες να αποδίδονται ως συνήθως στους νεκρούς… Ο υπ. Εθνικής Άμυνας μιλά στην «Ε» δύο μέρες μετά την τραγωδία στο Σαραντάπορο και τις κηδείες των αξιωματικών για να διαβεβαιώσει ότι δεν θα κλείσει η υπόθεση με τις ευθύνες να αποδίδονται ως συνήθως στους νεκρούς…

«Το Χιούι είναι ένας ασφαλής τύπος ελικοπτέρου. Αλλά σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες, εκεί πράγματι υπάρχει θέμα» τονίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Παν. Καμμένος μιλώντας σήμερα στην «Ε» με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία, όπου από τη συντριβή ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο, έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς.

 Ο κ. Καμμένος, συνοδευόμενος από τη στρατιωτική ηγεσία, βρέθηκε στη Θεσσαλία για τις νεκρώσιμες ακολουθίες των αδικοχαμένων αξιωματικών, ενώ για να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας στα συγκεκριμένα ελικόπτερα, πέταξε με «Χιούι» πάνω από τον τόπο της τραγωδίας και ακολούθως, πέταξε στο Στεφανοβίκειο, όπου μίλησε στους χειριστές ελικοπτέρων, με αφορμή και την απώλεια των δύο ιπτάμενων.

Ο κ. Καμμένος ερωτηθείς για τα αίτια της τραγωδίας, παραπέμπει στο πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, «δεν θα παρέμβω» όπως λέει. Αλλά, υπογραμμίζει, «εγώ δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, κάτι που γίνεται συνήθως στη διερεύνηση των ατυχημάτων, να αποδώσουμε ευθύνες σε αυτούς που φύγανε για να τελειώνουμε. Αυτό να το ξεχάσουμε. Θα γίνει έρευνα σε βάθος και θα εξετάσουμε τα πάντα όσο και αν αυτά πονάνε».

Να σημειωθεί πως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα κληθεί να εξετάσει, μεταξύ άλλων, τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή την ώρα του ατυχήματος, όπως και τη χαμηλή πτήση του μοιραίου ελικοπτέρου όπως επιβεβαιώνουν μαρτυρίες κατοίκων.

«Κάθε τέτοιο αεροπορικό ατύχημα» συμπληρώνει ο κ. Καμμένος «πρέπει να μας προβληματίσει και σε σχέση με τη βελτίωση των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθούνται. Διαδικασίες που έχουν να κάνουν περισσότερο με το σχέδιο πτήσεως, με τις καιρικές συνθήκες τις οποίες παίρνουμε μέσω της ΕΜΥ. Διαδικασίες έγκρισης σχεδίου πτήσεως, διαδικασίες οι οποίες πιθανόν να πρέπει ακόμη να τις βελτιώσουμε» καταλήγει ο υπουργός την ώρα που, ενώ η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που στρέφουν τη συζήτηση ως προς την ώρα της πτήσης, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν οι ιδανικότερες.

Ο κ. Καμμένος τονίζει τέλος ότι «η Αεροπορία Στρατού, έχει καταφέρει να έχει έναν πολύ χαμηλό δείκτη ατυχήματος», ανακοινώνει την ίδρυση διακλαδικού κέντρου εκπαίδευσης χειριστών ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο και απαντά τέλος, στα περί συντάξεων χηρείας…

Αναλυτικά η συζήτησή μας με τον κ. Καμμένο έχει ως εξής:

* Ποια είναι η πρώτη εκτίμηση που σας έχει δοθεί ως προς τα αίτια της τραγωδίας που συγκλονίζει το πανελλήνιο και έχει βυθίσει στο πένθος τις Ένοπλες Δυνάμεις;

- «Πρώτα απ’ όλα αυτό που πρέπει να σημειώσουμε, τις πρώτες αυτές μέρες μετά από τον άδικο χαμό των τεσσάρων αξιωματικών από το συμβάν με το ελικόπτερο, είναι πως είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό επίσης να δει κάποιος, πώς συμμετείχαν οι πολίτες της Θεσσαλίας, όχι μόνο οι φίλοι των αξιωματικών αλλά όλος ο Θεσσαλικός λαός σε αυτόν τον θρήνο, τόσο για τις οικογένειές τους όσο και για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ένας υπουργός δεν μπορεί να μιλήσει για τα αίτια. Αντιλαμβάνεστε ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης Ατυχημάτων βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο συμβάν και, είναι εκείνη που θα κάνει την αξιολόγηση και δεν θα την κάνει μόνο για να υπάρχει ένα χαρτί το οποίο θα μπει στο αρχείο.

Αλλά προκειμένου να βγάλουμε συμπεράσματα και να δούμε τι μπορούμε να βελτιώσουμε. Το πρώτο μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι, εγώ δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, κάτι που γίνεται συνήθως στη διερεύνηση των ατυχημάτων, να αποδώσουμε ευθύνες σε αυτούς που φύγανε για να “τελειώνουμε”.

Αυτό να το ξεχάσουμε. Θα γίνει έρευνα σε βάθος και θα εξετάσουμε τα πάντα όσο και αν αυτά πονάνε. Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι ότι, επειδή η μοίρα τα φέρνει έτσι, εγώ αυτούς τους αξιωματικούς, αυτούς τους ήρωες, είχα την τύχη να τους γνωρίσω προσωπικά πριν από 30 ημέρες.

«ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΓΝΩΡΙΣΑ»

Πετάξαμε μαζί στη Σαμοθράκη, στην άσκηση της Εθνοφυλακής και εκείνο το βράδυ περάσαμε μαζί αρκετές ώρες. Συζητήσαμε προσωπικά με τον καθέναν και γι’ αυτό μου είναι ακόμη πιο δύσκολο.

Αντιλαμβάνεσθε γιατί. Γιατί ήταν παιδιά που τα γνώρισα, μου είπανε για τις οικογένειές τους και τα όνειρά τους, τα σχέδιά τους, τις δικές του απόψεις σε σχέση με την Αεροπορία Στρατού. Γιατί πιστεύω αυτή είναι η υποχρέωση ενός υπουργού, να συζητάει με τα στελέχη σε προσωπικό επίπεδο και να ακούει, πέραν των αναφορών των υπηρεσιακών. Γι’ αυτό σας λέω μου στοίχισε πολύ αυτό που έγινε».

* Τίθενται δύο θέματα. Το ένα αφορά στις επικρίσεις για τον τύπο του ελικοπτέρου και το δεύτερο, επειδή είπατε ότι θα γίνει έρευνα σε βάθος, θα ασχοληθείτε και με τις διαδικασίες;

-«Θέλω να σας πω ότι, μέχρι σήμερα δεν έχω μιλήσει πουθενά, δεν έχω κάνει δήλωση, μιλάω τώρα στην «Ελευθερία», γιατί εκτίμησα ιδιαίτερα ότι την ώρα που συνήθως τα ΜΜΕ “πέφτουν με τα μούτρα” - όσο ακόμη είναι νωπό το αίμα των ανθρώπων που χάθηκαν - προσπαθούν να βρουν ειδήσεις με φανταστικούς διαλόγους και δήθεν ειδήσεις, εσείς είχατε ένα σοβαρό άρθρο και αναδείξατε τα πραγματικά περιστατικά για την Αεροπορία Στρατού με αντικειμενικά κριτήρια. Επαναλαμβάνω λοιπόν με αφορμή το δικό σας άρθρο ότι η Αεροπορία Στρατού, έχει καταφέρει να έχει έναν πολύ χαμηλό δείκτη ατυχήματος.

Δηλαδή σε σοβαρά ατυχήματα, έχει ένα σε κάθε 65.500 ώρες σε αντίθεση με άλλους συμμαχικούς στρατούς, που έχουν ένα ατύχημα στις 10, στις 15, στις 20.000 ώρες.

Σε ό,τι αφορά τώρα στον τύπο του ελικοπτέρου. Όλα τα ελικόπτερα που πετούν στην Ελλάδα, της Πολεμικής Αεροπορίας, της Αεροπορίας Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού, ακολουθούμε πολύ σκληρότερες διαδικασίες από αυτές που ακολουθούν οι σύμμαχοι. Μάλιστα αυτό, πολλές φορές γίνεται σε τέτοια υπερβολή που χρησιμοποιείται προκειμένου να παροπλίσουμε μέσα, τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη σε άλλες ένοπλες δυνάμεις. Για παράδειγμα τα F5 τα οποία εμείς τα αποσύραμε και στην Ισπανία πετούν ακόμη.

Όλα λοιπόν τα ιπτάμενα μέσα και τα ελικόπτερα κυρίως, ακολουθούν τις σκληρότερες προδιαγραφές ελέγχων που υπάρχουν στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις. Το συγκεκριμένο, το «Χιούι», είναι ένα ελικόπτερο που πράγματι ο τύπος, είναι ένας παλιός τύπος, αλλά ο τύπος αυτός ελικοπτέρων έχει δοκιμασθεί.

Δηλαδή έχει δοκιμασθεί και κάθε φορά που εντοπίζεται μια βλάβη, ένα στοιχείο, αυτό αναφέρεται στην εταιρία και διορθώνεται με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή σε όλους σχεδόν τους ΝΑΤΟϊκούς στρατούς να έχουμε τον συγκεκριμένο τύπο του ελικοπτέρου, ο οποίος πετάει.

Είναι ένα ελικόπτερο το οποίο είναι μηχανικό, δεν έχει δηλαδή ηλεκτρονικά μέσα τέτοια, τα οποία σε ένα σύγχρονο πόλεμο επηρεάζονται, είτε με βλάβες που μπορεί να γίνουν. Ο πιλότος έχει τον απόλυτο έλεγχο, είμαστε από τους στρατούς που πετάει πάντα με κυβερνήτη – παρότι μπορεί να πετάει μόνο με κυβερνήτη – και συγκυβερνήτη και μηχανοσυνθέτη, μηχανικό μέσα στο ελικόπτερο.

Βεβαίως θα σας πω ότι είναι το ελικόπτερο το οποίο, θεωρώ εγώ το πιο ασφαλές που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και το χρησιμοποιώ και για τις δικές μου μετακινήσεις.

Έχει πετάξει τρεις φορές ο πρωθυπουργός, το τελευταίο έτος. Αντιλαμβάνεσθε ότι είναι ένας τύπος, είναι απόλυτα ασφαλής, όλα τα ελικόπτερα έχουν πάνω από 5.000 ώρες πριν κάνουν γενική επιθεώρηση. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται πάνω από 100 κινητήρες στην ΕΑΒ οι οποίοι χωρίς να έχουν περατώσει τις ώρες που προβλέπει η εταιρία, γίνονται αναβαθμίσεις. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, αυτό προσωπικά το εγγυώμαι ότι το Χιούι είναι ένας ασφαλής τύπος ελικοπτέρου, μάλλον ο πιο ασφαλής.

Όσον αφορά στις διαδικασίες, εκεί πράγματι υπάρχει θέμα. Κάθε τέτοιο αεροπορικό ατύχημα πέραν του θρήνου, πέραν της έρευνας που πρέπει να γίνει, πρέπει να μας προβληματίσει και σε σχέση με τη βελτίωση των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθούνται. Διαδικασίες που έχουν να κάνουν περισσότερο με το σχέδιο πτήσεως, με τις συνθήκες τις καιρικές τις οποίες παίρνουμε μέσω της ΕΜΥ από τοπικούς σταθμούς. Διαδικασίες έγκρισης σχεδίου πτήσεως, διαδικασίες οι οποίες πιθανόν να πρέπει ακόμη να τις βελτιώσουμε και αυτό ήταν και το αποτέλεσμα αν θέλετε, της συζήτησης που έκανα με τα στελέχη της Αεροπορίας Στρατιού.

Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα της διερεύνησης του ατυχήματος, εκεί δεν θα εμπλακώ, με την έννοια δεν θα παρέμβω. Η επιτροπή έρευνας ατυχημάτων είναι μια επιτροπή όπου ο υπουργός θα μάθει τελευταίος το αποτέλεσμα και αυτό για να μην υπάρξουν πολιτικές παρεμβάσεις, ούτε παρεμβάσεις από τη διοίκηση της συγκεκριμένης μονάδας. Όμως σας λέω και πάλι δεν θα αφήσω να κλείσει μια έρευνα για να τελειώσει γρήγορα και να γίνει αυτό που συνήθως γίνεται, να αποδώσουμε τις ευθύνες σε αυτούς που φύγανε για να τελειώνουμε. Αυτό δεν θα γίνει».

ΣΧΟΛΗ

«Με την ευκαιρία, να σας πω κάτι που είναι σημαντικό και αφορά στη Θεσσαλία. Εμείς έχουμε προχωρήσει με τον Α/ΓΕΕΘΑ στον σχεδιασμό της δημιουργίας μιας Διακλαδικής Σχολής Ελικοπτέρων που θα είναι με βάση την Αεροπορία Στρατού. Για όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία θα είναι χειριστές ελικοπτέρων.

Πέρα από τις γνώσεις και τα προσόντα που έχουν οι χειριστές από τις σχολές που προέρχονται, δίνουμε βάση στην πρακτική. Η οποία πρακτική πρέπει να γίνεται με μικρού τύπου ελικόπτερο ώστε να έχει τη δυνατότητα ο χειριστής να πετάει αρκετές ώρες και σε διακλαδικό επίπεδο και μετά να μπαίνει στα μεγαλύτερα ελικόπτερα. Σχεδιάζουμε λοιπόν τη δημιουργία ενός διακλαδικού κέντρου εκπαίδευσης χειριστών ελικοπτέρων στη Θεσσαλία…».

* Στο Στεφανοβίκειο;

- «Στο Στεφανοβίκειο σχεδιάζουμε την αναβάθμιση της τεχνικής βάσης των ελικοπτέρων ώστε πολλές από τις εργασίες που γίνονται σήμερα στην ΕΑΒ, να γίνονται εδώ. Αυτό έχει να κάνει και με την εξέλιξη του στόλου γιατί έχουμε παραλάβει ήδη από τις ΗΠΑ, δωρεάν 25 Σινούκ, θα παραλάβουμε και πολλά Καϊόβα τα οποία έρχονται και αυτά σαν αμερικανική βοήθεια.

Βεβαίως και θα διατηρηθεί ο στόλος που έχουμε στα Χιούι και πολλά από αυτά έχουν κοινά χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά στις μηχανές. Μπορεί λοιπόν αρκετή από τη δουλειά που δίνεται έξω, ακόμη και στην ΕΑΒ, να γίνεται στην τεχνική βάση και στο πλαίσιο των διακρατικών συμφωνιών με χώρες που έχουν τέτοια μέσα, όπως είναι η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα ΗΑΕ, η Βουλγαρία και η Ρουμανία».

* Κάτι τελευταίο, επειδή τέθηκε ένα ερώτημα για τις συζύγους των εκλιπόντων αξιωματικών και τις συντάξεις, απευθύνθηκε ένα ερώτημα από το ΓΕΕΘΑ…

 «Το ερώτημα απευθύνθηκε από το ΓΕΕΘΑ γιατί παρότι καλύπτονται οι σύζυγοι των πεσόντων εν ώρα υπηρεσίας και ένεκα αυτής, υπάρχουν και στρατιωτικοί εκείνοι οι οποίοι φεύγουν εν ώρα υπηρεσίας αλλά όχι ένεκα αυτής.

Δηλαδή μια γυναίκα ενός αξιωματικού που χάνει τον σύζυγό της σε τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια του 24ωρου που είναι υπηρεσία, θα παίρνει για τρία χρόνια σύνταξη και στη συνέχεια θα διακόπτεται μέχρι τα 67; Αυτό είναι άδικο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν 24ωρη υπηρεσία. Βρίσκονται σε υπηρεσία ακόμη και την ώρα που είναι στο σπίτι τους και μπορούμε να τους καλέσουμε ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτόν τον λόγο από τη μεριά του Υπουργείου ζητήθηκε διευκρίνιση. Με κάλεσε η κ. Αχτσιόγλου και μου είπε ότι, αυτό το θέμα έχει λυθεί.

Επειδή όμως, υπουργοί ερχόμαστε και φεύγουμε, εγώ θα επιδιώξω όλα αυτά να είναι ξεκαθαρισμένα στον νόμο, να περιγράφονται επ’ ακριβώς και να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία. Σε ό,τι αφορά στις οικογένειες, υπάρχει μια νομοθεσία, όπου τρία στελέχη της κάθε οικογένειας μπορούν κατευθείαν – για να καλυφθεί το μέλλον τους και των παιδιών τους – να εργασθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass