Ο ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ "ΡΕΥΜΑΤΟΣ" ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΟΡΔΑΣ ΣΤΗΝ «Ε»:

Από την κρίση θα μας βγάλουν αυτοί που πέτυχαν στη ζωή τους

* Το ΡΕΥΜΑ αποτελεί ένα δίκτυο ενεργών πολιτών που δοκιμάστηκαν στην αγορά * Εκδήλωση αύριο Δευτέρα στο Δικηγορικό Μέγαρο για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Δημοσίευση: 23 Απρ 2017 23:00

 «Το ΡΕΥΜΑ πρεσβεύει την απλή λογική, ότι οι άνθρωποι που πετυχαίνουν στη ζωή τους, είναι αυτοί που θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο. Το ΡΕΥΜΑ, αποτελεί ένα δίκτυο ενεργών πολιτών που πιστεύει ότι η πολιτική δεν παράγεται μόνο μέσα από το εκλογικό παίγνιο, αλλά κυρίως καταπολεμώντας τα αίτια των μακροχρόνιων αδυναμιών».

Στα βασικά χαρακτηριστικά του ΡΕΥΜΑτος, της Κίνησης της οποίας ηγείται, αναφέρεται με συνέντευξή του στην «Ε» ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης, στην κυβέρνηση Σαμαρά, Θανάσης Σκορδάς, με αφορμή την εκδήλωση που συνδιοργανώνει η πρωτοβουλία πολιτών Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση (ΡΕΥΜΑ) και ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας με θέμα: «Ο ρόλος των Ελληνικών Παραγωγικών Επιχειρήσεων στην ανασυγκρότηση της χώρας». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, στις 6:30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας.

Ο κ. Σκορδάς, μαζί με τον Αγιώτη πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Αγγελάκα έθεσαν τις βάσεις για τη δημιουργία μιας Κίνησης, που δεν βιάζεται να εξελιχθεί σε πολιτικό φορέα, αλλά θέλει να συμβάλει στην αλλαγή του πολιτικού συστήματος, το οποίο «επί επτά χρόνια αδυνατεί να υπερβεί τις παθογένειές του».

Να σημειωθεί ότι η αυριανή εκδήλωση είναι η δεύτερη δημόσια παρουσίαση του ΡΕΥΜΑτος στη Λάρισα και το θέμα εστιάζεται στον ρόλο που πρέπει να έχουν οι Ελληνικές Παραγωγικές Επιχειρήσεις στην ανασυγκρότηση της χώρας.

* Κύριε Σκορδά η πρωτοβουλία πολιτών Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση (ΡΕΥΜΑ) και ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας συνδιοργανώνουν αύριο Δευτέρα εκδήλωση στη Λάρισα για τον ρόλο των Ελληνικών Παραγωγικών Επιχειρήσεων στην ανασυγκρότηση της χώρας. Πριν μου αναλύσετε το μήνυμα που θέλετε να στείλετε μέσω αυτής της εκδήλωσης, μιλήστε μας για το τι πρεσβεύει το ΡΕΥΜΑ;

- Το ΡΕΥΜΑ πρεσβεύει την απλή λογική: Ότι οι άνθρωποι που πετυχαίνουν στη ζωή τους, είναι αυτοί που θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο. Ότι δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε όσους με τις πρακτικές τους, τις ιδεοληψίες τους, τις παραλείψεις τους οδήγησαν στη σημερινή κατάπτωση της χώρας και των πολιτών. Ότι χρειαζόμαστε αναβάπτιση στα νάματα του Ελληνισμού, όπως έγινε σε αντίστοιχες κρίσεις στο παρελθόν. Αυτά τα απλά, αλλά τόσο απαραίτητα πράγματα στη σημερινή εποχή πρεσβεύει το ΡΕΥΜΑ. Γι’ αυτό, πιστεύω, έχει και αυτή την αποδοχή. Γιατί με αυτά τα επιγραμματικά, δίνουμε μια ρεαλιστική προοπτική για να υπερβούμε τις δυσκολίες, να ξεπεράσουμε τις αναστολές, να σπάσουμε τα δεσμά της πολιτικής και οικονομικής υπανάπτυξης και να ξαναγίνουμε ισότιμα και περήφανα μέλη μιας Ευρώπης, έτσι όπως την οραματίστηκαν οι πρωτεργάτες της.

* Σας έχουν χαρακτηρίσει ως «μια κίνηση ανθρώπων της αγοράς, που όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, αυτή θα μετεξελιχθεί σε πολιτικό φορέα, ίσως και σε κόμμα». Τι απαντάτε;

- Πολύς κόσμος, βιάζεται να κολλήσει ετικέτες. Τα κόμματα λειτουργούν με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές. Το ΡΕΥΜΑ, αντίθετα, αποτελεί ένα δίκτυο ενεργών πολιτών που πιστεύει ότι η πολιτική δεν παράγεται μόνο μέσα από το εκλογικό παίγνιο, αλλά κυρίως καταπολεμώντας τα αίτια των μακροχρόνιων αδυναμιών. Εστιάζουμε στην ουσιαστική, μακροχρόνια αλλαγή συμπεριφορών και δομών, που θα μας επιτρέψει να γίνουμε και πάλι μια κοινωνία δημιουργίας και προκοπής. Αυτό το νέο μήνυμα προσπαθούμε να μεταδώσουμε, κι η κοινωνία ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό. Τον τρόπο που αυτό το μήνυμα θα μετατραπεί σε πολιτική πράξη δεν τον γνωρίζω από τώρα, σας το λέω ειλικρινά. Το πολιτικό σύστημα, πάντως, επί επτά χρόνια αδυνατεί να υπερβεί τις παθογένειές του. Αν συνεχίσει να πολιτεύεται με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές, τότε η κοινωνία θα πρέπει να αναζητήσει εκ νέου τους όρους και τις μορφές της αντιπροσώπευσής της.

* Προ ενός χρόνου είχαμε τα «αποκαλυπτήρια» της Κίνησης σε εκδήλωση που έγινε και στην πόλη μας. Πώς εξελίχθηκε ο σπόρος που φυτέψατε στον… θεσσαλικό κάμπο;

- Όπως σας είπα και στην προηγούμενη απάντησή μου: Με προθυμία και μεγάλο ενδιαφέρον. Το γεγονός ότι τώρα, προχωράμε στην ανοικτή εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο της Λάρισας, αποδεικνύει την ανταπόκριση που συναντά η προσπάθειά μας. Παραμείναμε με συνέπεια, μακριά από κινήσεις εντυπωσιασμού, που δεν μας ενδιαφέρουν ούτε μας εκφράζουν. Μιλήσαμε σε αρκετούς πολίτες. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι, με τους οποίους δεν συναντηθήκαμε ακόμα. Η εκδήλωση που διοργανώνεται αύριο, υπακούει σε αυτή την ανάγκη. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ορθοποδήσει με διαιώνιση των άκαρπων κομματικών αντιπαλοτήτων. Επιβάλλεται στην εποχή μας η συνεννόηση και η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του έθνους μας, ώστε να δώσουμε νέο νόημα και αξία στις πολιτικές αντιθέσεις, αντί να καταφεύγουμε σε άσκοπες συγκρούσεις που απλώς προσπαθούν να κρύψουν την ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού. Δηλαδή οι πολιτικές μάχες του αύριο, είναι ανάγκη και στη χώρα μας να δίνονται με άλλη κουλτούρα, πάνω σε υπαρκτές πολιτικές διαφορές και με την απαραίτητη συναίνεση και συνεννόηση όπου χρειάζεται. Πάνω από όλα είναι το καλό της Πατρίδας, όχι το καλό του κόμματος. Με όσους μας ενώνει το πάθος για την Ελλάδα, πρέπει να συλλειτουργήσουμε, να αθροίσουμε δυνάμεις για το καλό του τόπου μας.

* Ας έρθουμε και στο θέμα της εκδήλωσης της Δευτέρας. Ποιος είναι σήμερα και ποιος πρέπει να είναι στο μέλλον ο ρόλος των Ελληνικών Παραγωγικών Επιχειρήσεων στην ανασυγκρότηση της χώρας;

- Βασικό αίτιο της οικονομικής πτυχής της κρίσης που αντιμετωπίζουμε, αποτελεί το γεγονός ότι επί πολλές δεκαετίες επιλέξαμε όχι την ποιοτική ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά την ποσοτική μεγέθυνση, την οποία μάλιστα στηρίξαμε στη ζήτηση με δανεικά. Κάθε τοπική κοινωνία, και η θεσσαλική ασφαλώς, αλλά και ολόκληρη η χώρα, έχει στο διάβα αυτών των χρόνων να διηγηθεί ιστορίες αποβιομηχάνισης και συρρίκνωσης της παραγωγικής της βάσης, κατασπατάλησης πόρων και αναπτυξιακών προγραμμάτων. Ενώ πάντα διαθέταμε αναπτυξιακούς νόμους, ποτέ δεν συμφωνήσαμε στην εκπόνηση ενός εθνικού, πραγματικά αναπτυξιακού σχεδίου. Χρειαζόμαστε περιφερειακά προγράμματα που θα δημιουργούν προστιθέμενη αξία σε ένα εθνικό, αναπτυξιακό σχέδιο και δεν θα αντιμετωπίζουν μικροπολιτικές ανάγκες τοπικού χαρακτήρα. Αν θέλουμε να ανοίξει ένας νέος ενάρετος κύκλος ανάπτυξης κι ευημερίας, πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στο τι κάνουν ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις - και η Θεσσαλία έχει τέτοιες επιχειρήσεις- οι οποίες όχι μόνο αντέχουν στην κρίση, αλλά αναπτύσσονται και δημιουργούν θέσεις εργασίας, αυξάνουν τις εξαγωγές τους και αποδεικνύουν με το παράδειγμά τους ότι υπάρχει λύση. Πετυχημένοι επιχειρηματίες κι εργαζόμενοι, με αποδεδειγμένη την αγάπη τους για την Πατρίδα, είναι αυτοί που θα σηκώσουν στις πλάτες τους το βαρύ φορτίο της εθνικής ανασυγκρότησης.

* Ο συνιδρυτής του ΡΕΥΜΑτος Μανώλης Αγγελάκας θα μιλήσει για τις προσδοκίες από την Πολιτεία και την Κοινωνία των ελληνικών επιχειρήσεων. Δεν ξέρω για την κοινωνία, αλλά σίγουρα από την Πολιτεία και το κράτος δεν πρέπει να περιμένουν πολλά…

- Ο Μανώλης, έχοντας υπηρετήσει με επιτυχία και την πλευρά της αγοράς και αυτή της δημόσιας διοίκησης, είναι κατάλληλος να μιλήσει για ένα θέμα στο οποίο συμφωνούμε, ότι η χώρα μας πάσχει. Το δύσκολο δεν είναι να αποδείξουμε αυτή την άποψη, αλλά να το αντιμετωπίσουμε. Εγώ θα σας έλεγα ότι το δύσκολο είναι να ανακαλύψουμε δύο πράγματα: Πρώτον, τις δομές και τη γενικότερη κουλτούρα που κάνει το ελληνικό δημόσιο να παρέχει όλο και λιγότερο αξιόπιστες υπηρεσίες στον πολίτη, και δεύτερον τους -πολλούς, είμαι βέβαιος- δημοσίους υπαλλήλους που δεν καλύπτονται από αυτή την αναποτελεσματικότητα, αλλά πασχίζουν στον δικό τους τομέα να είναι παραγωγικοί, ευσυνείδητοι, να τιμούν με την καθημερινή τους εργασία το ψωμί που τρώνε από το υστέρημα του ελληνικού λαού. Όταν η Ελλάδα βγει από την κρίση, όταν ανοίξει μια νέα περίοδος ευμάρειας, δεν θα έχει καταργηθεί το Δημόσιο. Αντίθετα, θα πρέπει να το έχουμε διαμορφώσει με τέτοιον τρόπο, ώστε να υπηρετήσει τις νέες εθνικές προτεραιότητες, να είναι σύμμαχος της αναγεννητικής προσπάθειας, όχι τροχοπέδη. Αυτό δεν θα το επιτύχουμε με το να πλειοδοτούμε σήμερα πάνω στις αναμφισβήτητες παθογένειές του, αλλά με το να προσπαθούμε να τις εντοπίσουμε συγκεκριμένα και να τις εξουδετερώσουμε. Όπως θα διαπιστώσετε από την αυριανή εκδήλωση, στο ΡΕΥΜΑ έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για πολλά από αυτά τα ζητήματα.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass