ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ

«Φάρμακο» η καθημερινή άσκηση

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2017 22:18

 «Αυτό που πρέπει να γίνει κεντρικά από το Υπουργείο Παιδείας είναι επιτέλους να ενσωματωθεί στο πρόγραμμα των μαθημάτων του σχολείου η καθημερινή άσκηση. Τα προγράμματα σπουδών των σχολείων περιέχουν ένα «τεράστιο» αριθμό μαθημάτων μέσω των οποίων διοχετεύεται στα παιδιά ένας μεγάλος όγκος «πληροφοριών» που ποτέ δεν αφομοιώνουν.

Επιπρόσθετα, δίνεται πολλή ύλη για διάβασμα στο σπίτι και πολλές εργασίες, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην έχουν χρόνο για παιχνίδι και άσκηση εκτός σχολείου σε αντίθεση με άλλα κράτη π.χ. τη Φινλανδία με πολύ αποτελεσματικά εκπαιδευτικά συστήματα όπου σχεδόν όλη η δουλειά γίνεται στο σχολείο και οι μαθητές έχουν ελεύθερο χρόνο για άλλες δραστηριότητες». Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ο Βασίλης Γεροδήμος, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής Προπονητικής του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σπούδασε στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου πήρε το πτυχίο του (1994) και το διδακτορικό του δίπλωμα (PhD, 2002).

Η συνέντευξη

* Στην κοινωνία μεταφέρει την επιστημονική έρευνα και τη γνώση μέσα από την υλοποίηση για δεύτερη χρονιά του προγράμματος «Summer School: Μαθαίνω μέσα από την κίνηση», το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μπορείτε να αναφερθείτε αναλυτικά σε αυτό το πρόγραμμα;

- Ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα βιωματικού χαρακτήρα διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονικά φορά στα Τρίκαλα από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Περισσότεροι από 30 επιστήμονες υψηλού επιστημονικού κύρους και εκπαιδευτικής εμπειρίας έρχονται να μυήσουν τα παιδιά σε έναν «νέο δραστήριο τρόπο ζωής», δημιουργώντας ένα μοναδικό δεκαήμερο εμπειριών στις εγκαταστάσεις του Τ.Ε.Φ.Α.Α. με πολλές εκπλήξεις για τα παιδιά. Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά μέσα από την ενασχόλησή τους με αθλητικές, παιγνιώδεις και εκπαιδευτικές επιστημονικές δραστηριότητες να εκπαιδευτούν βιωματικά σε θέματα σχετικά με: το σώμα τους, την υγιεινή διατροφή, τη διά βίου άσκηση και τις δεξιότητες ζωής.

Οι δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετάσχουν τα παιδιά και μέσα από τις οποίες θα εκπαιδευτούν για τα πιο πάνω είναι: αθλητικές δραστηριότητες (τοξοβολία, μπότσε, κρίκετ, μπάντμιντον, τένις, αθλοπαιδιές, πάλη, μουσικοκινητικά προγράμματα κ.α.), διαλέξεις - εκπαιδευτικά σεμινάρια (υγιεινή διατροφή, διά βίου άσκηση, ανατομία και φυσιολογία, καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση κ.α.), μουσικοκινητικά προγράμματα (λάτιν, παραδοσιακά, λαϊκά, μοντέρνα κ.α.), παιγνιώδεις δραστηριότητες (παιδαγωγικά παιχνίδια, φυσική δραστηριότητα μέσω videogames, επιτραπέζια παιχνίδια), δημιουργική απασχόληση (δημιουργικό παραμύθι, φτιάχνω το γλυκό μου, φτιάχνω το κολατσιό μου κ.α.) και αξιολόγηση (επιλεγμένοι δείκτες υγείας και φυσικής κατάστασης).

* Πότε και πού θα πραγματοποιηθεί;

- Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 11 ημέρες (από 19 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου): 10 ημέρες για τα παιδιά και 1 (την ενδέκατη) για τους γονείς όπου θα πραγματοποιηθεί και η τελετή αποφοίτησης. Το ημερήσιο πρόγραμμα θα ξεκινά στις 8:00-9:00 η ώρα και θα τελειώνει στις 14:00-15:00. Όλες οι δράσεις του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στις Καρυές Τρικάλων (περισσότερα στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.healthykids.gr/summerschool.

* Σε ποιους απευθύνεται;

- Το πρόγραμμα «Summer School: Μαθαίνω μέσα από την κίνηση» απευθύνεται σε μαθητές δημοτικών και γυμνασίων της Δυτικής Θεσσαλίας.

* Τι θα περιλαμβάνει η αξιολόγηση και τι οδηγίες θα δοθούν στους γονείς μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης;

- Στο πλαίσιο του προγράμματος θα αξιολογηθούν επιλεγμένοι δείκτες:

α) υγείας (ορθοσωμικός έλεγχος, δείκτες παχυσαρκίας κ.α.),

β) φυσικής κατάστασης (ευλυγισία, δύναμη, ταχύτητα - ευκινησία κ.α.) και

γ) διατροφικών συνηθειών (προσήλωση στο πρότυπο μεσογειακής διατροφής κ.α.) των παιδιών.

Μετά την πραγματοποίηση των μετρήσεων και τη συλλογή των δεδομένων, τα αποτελέσματα των παιδιών θα αξιολογηθούν και θα συγκριθούν με νόρμες - ενδεικτικές τιμές που χρησιμοποιούνται ευρέως στις αναπτυξιακές ηλικίες. Στη συνέχεια, θα δημιουργηθεί μια «έκθεση αξιολόγησης» για κάθε παιδί που θα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα των μετρήσεων, καθώς και σχόλια, συστάσεις και οδηγίες με στόχο την προαγωγή της υγείας (π.χ. έξυπνες ιδέες για αύξηση της φυσικής δραστηριότητας των παιδιών στην καθημερινότητα, ενδεικτικά προγράμματα άσκησης, συμβουλές και οδηγίες για βελτίωση της ποιότητας της διατροφής κ.α.).

* Έτσι όπως είναι διαμορφωμένο το σημερινό σχολείο με τις πολλές ανάγκες που δημιουργεί, αφήνει περιθώρια στα παιδιά να κάνουν σωστή άσκηση, απολαμβάνοντας παράλληλα και το παιχνίδι;

- Η άσκηση είναι το καλύτερο «φάρμακο» τόσο για πρόληψη όσο και για αποκατάσταση πολλών ασθενειών. Έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες παγκοσμίως που αποδεικνύουν τη σημασία της άσκησης στην προαγωγή της σωματικής και πνευματικής υγείας των παιδιών. Στο σχολείο σήμερα η Φυσική Αγωγή με τον τρόπο που γίνεται (συχνότητα, αναλυτικά προγράμματα, εγκαταστάσεις κ.α.) έχει ελάχιστη σχέση με την προαγωγή της υγείας. Είναι κρίμα σε μια χώρα που από την αρχαιότητα έχει αναγνωριστεί η σημασία της άσκησης για την υγεία εμείς «οι πιο σύγχρονοι» να την αντιμετωπίζουμε με αυτόν τον τρόπο. Το επιστημονικό προσωπικό σε όλα τα σχολεία υπάρχει (Καθηγητές Φυσικής Αγωγής). Αυτό που πρέπει να γίνει κεντρικά από το Υπουργείο Παιδείας είναι επιτέλους να ενσωματωθεί στο πρόγραμμα των μαθημάτων του σχολείου η καθημερινή άσκηση. Τα προγράμματα σπουδών των σχολείων περιέχουν ένα «τεράστιο» αριθμό μαθημάτων μέσω των οποίων διοχετεύεται στα παιδιά ένας μεγάλος όγκος «πληροφοριών» που ποτέ δεν αφομοιώνουν. Επιπρόσθετα, δίνεται πολλή ύλη για διάβασμα στο σπίτι και πολλές εργασίες, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην έχουν χρόνο για παιχνίδι και άσκηση εκτός σχολείου σε αντίθεση με άλλα κράτη π.χ. τη Φινλανδία με πολύ αποτελεσματικά εκπαιδευτικά συστήματα όπου σχεδόν όλη η δουλειά γίνεται στο σχολείο και οι μαθητές έχουν ελεύθερο χρόνο για άλλες δραστηριότητες.

Συνέντευξη στη Γεωργία Κωστακοπούλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass