Ο ΠΟΛΥΤΑΛΑΝΤΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ

«Η έβδομη Χιονάτη» του Βασίλη Γιαβρή

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2017 22:00

Το νέο βιβλίο του Λαρισαίου καλλιτέχνη Βασίλη Γιαβρή μόλις κυκλοφόρησε. Με ευφάνταστο τίτλο «Η έβδομη Χιονάτη» και εξώφυλλο πολυπολιτισμικό, ο Βασίλης Γιαβρής συστήνει στο αναγνωστικό κοινό μια διαφορετική εκδοχή της Χιονάτης που μόνο αθώα και άδολη δεν είναι. Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του ο Βασίλης Γιαβρής μιλά στην «Ε» για το νέο του «πνευματικό παιδί» και όχι μόνο.

*Ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας. Πώς τα συνδυάζεις;

- Ηθοποιός… Σημείο αναφοράς μου το Θεσσαλικό Θέατρο και ο δάσκαλός μου Κώστας Τσιάνος… Είχα την μεγάλη τύχη και τιμή να είμαι δίπλα του και σαν ηθοποιός και σαν βοηθός του...και σκηνοθέτης… Σκηνοθέτησα σε δικά μου κείμενα και στίχους τις μουσικές κωμωδίες για παιδιά: Μπαλαρίνα (2016) – «Μία κουκλίστικη ιστορία για όλο το χρόνο της ζωής των παιδιών» και Βαβέλ (2015) – «Το κουκλίστικο όνειρο μια βιβλιοδέτριας για τη σωτηρία, της γης λόγω φιλίας.»

* Και συγγραφέας; Πότε ξεκίνησες να γράφεις;

- Και στιχουργός… Κάπως έτσι κάποτε άρχισα να γράφω. Μικρές συμπυκνωμένες ιστορίες. Πάνω στα μαθητικά θρανία, στα τετράδια, στα βιβλία, στα πακέτα των τσιγάρων, σε χαρτοπετσέτες, κι όπου μπορείς να φανταστείς ότι έβρισκα πρόχειρο, την ώρα και τη στιγμή που με φλέρταρε η έμπνευση. Χρόνια αργότερα συνεργάστηκα στιχουργικά με τον Γιάννη Ζουγανέλη, και με Λαρισαίους συνθέτες στο θέατρο και στη δισκογραφία με τον Αλέξανδρο Τσιωνά και τον Μιχάλη Μπότσιο. Εκτός από το θέατρο, έπαιξα ρόλους σε επτά ταινίες στον κινηματογράφο και σε καθημερινό σίριαλ στην τηλεόραση.

* Και το πρώτο μυθιστόρημα πώς προέκυψε;

- Όταν άρχισαν οι μεγάλοι έρωτες, άρχισαν και οι μεγάλες ιστορίες. Το 2002 κυκλοφόρησε το πρώτο μου μυθιστόρημα, με εκδότη τον αείμνηστο Αλέκο Ζούκα. «Οι εγγονές του Πινόκιο». Όταν αγαπάς δεν ρωτάς. Η αγάπη δεν έχει απάντηση. Ήταν η ιστορία ενός ζευγαριού, που δεν πρόλαβε να γίνει ζευγάρι. Το 2014 κυκλοφόρησε το δεύτερο μυθιστόρημά μου που το ‘χω διασκευάσει και σε θεατρικό κείμενο «Ξυπόλυτος θεός». Τι κάνει μια γυναίκα για να σώσει το γάμο της;Ξεπερνάει τα όριά της…». Ήταν η ιστορία ενός ζευγαριού που άργησε να συστηθεί.

* Τι πραγματεύεται το νέο σου βιβλίο;

- «Η έβδομη Χιονάτη», είναι το τρίτο μου μυθιστόρημα και το έγραφα για περισσότερα από 10 χρόνια. Πρόσφατα συνάντησα τον εκδότη και ποιητή Γιώργο Χρονά, του το ‘στειλα, το διάβασε μέσα σε τρεις μέρες και σε τέσσερις βδομάδες είχα το βιβλίο στα χέρια μου. «Η έβδομη Χιονάτη» είναι κυριολεκτικά μια ιστορία για το παραμύθι που πουλάει ο κάθε πρίγκιπας… Λες και οι πριγκίπισσες πουλάνε κάτι άλλο…

* Πώς προέκυψε ο τίτλος «Η έβδομη Χιονάτη»;

- Οι τίτλοι σε μένα δεν προκύπτουν εύκολα. Εμφανίζονται ξαφνικά, από το πουθενά και την ώρα που έχω σχεδόν τελειώσει με τους απεγνωσμένους έρωτες στα βιβλία μου. Οι ηρωίδες μου στην έβδομη Χιονάτη συνδέονται μεταξύ τους παραμυθένια, όπως μεγαλώνουν όλα τα θηλυκά. Τα αθώα…Θα σε παραπέμψω σε ένα απόσπασμα του βιβλίου: «Μια φορά κι ένα καιρό γεννήθηκε η πρώτη Χιονάτη… Από τότε, όλες οι άλλες ψάχνουν έναν άντρα ψηλό…»

* Γράφεις μόνον για μεγάλους έρωτες;

- Με λυτρώνουν οι απεγνωσμένοι έρωτες που ψάχνουν την δικιά τους έξοδο κινδύνου. Η έβδομη Χιονάτη αναζητά τη δική της έξοδο κινδύνου, τη δική της λύτρωση στα μάτια των αναγνωστών.

* Πού κρύβονται τελικά οι μεγάλοι έρωτες;

- Σε παραπέμπω στο οπισθόφυλλο της έβδομης Χιονάτης. «Ήταν ξεχασμένο ηφαίστειο, που ήθελε να εκραγεί μόνον απάνω του. Έπρεπε να φτάσει σ’ άλλη πατρίδα για να τον βρει;Για να βρει την αλήθεια; Την αλήθεια της; Όση μπορεί να κρύβεται στη ζωή μιας κοπέλας, που ονειρεύτηκε μια ζωή κανονική; Μια ζωή τόσο σύντομη και πανάκριβη συνάμα; Για να βρεις όμως το μετανάστη έρωτα, πρέπει πρώτα να τον χάσεις. Κι εκείνη ήταν χαμένη χωρίς αυτόν».

* Καλοτάξιδη η Έβδομη Χιονάτη σου

- Ευχαριστώ την «Ελευθερία» για τη φιλοξενία…

Συνέντευξη: Νατάσα Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass