Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Αχιλλέας Αδαμαντιάδης: Κάντο όπως η Κύπρος…

* «Ενώ σε ολόκληρο τον κόσμο παράγουν πιο εύκολα πλέον ενέργεια, η Ελλάδα δίνει ένα κακό παράδειγμα, ότι δεν μπορεί να διοικήσει τον εαυτό της, αφού βάζει φόρους στο 80% της τιμής του πετρελαίου και το υπόλοιπο 20% είναι η καθαρή αξία του»

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2017 22:05

«Το παράδειγμα της Κύπρου στην αξιοποίηση των ενεργειακών της κοιτασμάτων με τις κατάλληλες συμμαχίες που δημιούργησε θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, για να εκμεταλλευθεί επιτέλους, έστω και την ύστατη ώρα τους υδρογονάνθρακες που διαθέτει στην Κρήτη και στο Ιόνιο. Ας σταματήσουν οι κυβερνήσεις να είναι κοντόφθαλμες και να προτάσσουν τα πολιτικά οφέλη. Τα ενεργειακά κοιτάσματα ανήκουν σε όλους τους Έλληνες και όχι στα κόμματα».

Αυτά υποστήριξε, σε ομιλία του στην αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας, ο κ. Αχιλλέας Αδαμαντιάδης, ομότιμος καθηγητής Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ενεργειακής Πολιτικής του George Washington University και σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στη Λάρισα, καλεσμένος της Χριστιανικής Ένωσης Επιστημόνων.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε στην ομιλία του ο κ. Αδαμαντιάδης «η ενέργεια ανέκαθεν ήταν ένα βασικό αγαθό στον κόσμο και η ανακάλυψη των πηγών που την προκαλούν έφερε τεράστια μεταβολή στην ευημερία του ανθρώπου. Αυτό δημιούργησε νέα ερωτήματα, όπως το πού θα βρούμε νέες πηγές ενέργειας, αφού οι ανθρώπινες ανάγκες συνεχώς αυξάνονται, πόσο έντονα θα τις απορροφήσουμε και πώς θα προστατεύσουμε το περιβάλλον, που είναι και το ζητούμενο. Η ενέργεια έχει πολύπλευρες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην οικονομία και την πολιτική, αφού για να εφαρμοστούν κάποια μέτρα θα πρέπει να συντονιστούν οι παραπάνω παράμετροι. Τελευταία παρατηρούμε μεγάλες αλλαγές στο παγκόσμιο σκηνικό, με την αύξηση της ζήτησης της ενέργειας και του κόστους αυτής, λόγω του υπερπληθυσμού. Το θετικό είναι ότι σήμερα βρίσκουμε πηγές ενέργειας πιο εύκολα και χωρίς να προκαλούμε μεγάλες ζημιές στο περιβάλλον. Γι΄αυτό και σήμερα το κόστος ενός βαρελιού πετρελαίου έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν. Η τιμή της ενέργειας έχει δύο συνιστώσες, το κόστος παραγωγής και τον φόρο. Στη Σαουδική Αραβία ενώ το κόστος παραγωγής του πετρελαίου είναι 3 δολάρια το βαρέλι, αυτή το πουλάει, εξάγοντας το, 150 δολάρια. Πού πάνε αυτά τα λεφτά; Προκύπτει τεράστιο οικονομικό και ηθικό θέμα».

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ …ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του ο κ. Αδαμαντιάδης αφιέρωσε σε όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας. «Κι ενώ σε ολόκληρο τον κόσμο παράγουνε πιο εύκολα πλέον ενέργεια, η Ελλάδα δίνει ένα κακό παράδειγμα, ότι δεν μπορεί να διοικήσει τον εαυτό της, αφού βάζει φόρους στο 80% της τιμής του πετρελαίου και το υπόλοιπο 20% είναι η καθαρή αξία του. Αντιθέτως στις ΗΠΑ έχουμε την ακριβώς αντίθετη εικόνα. Αδιανόητο… Πώς φθάσαμε στη μείωση της αξίας του πετρελαίου; Μειώνοντας το κόστος των ερευνών. Στις γεωτρήσεις υδρογονανθράκων το κόστος έχει μειωθεί σημαντικά με τις λεγόμενες οριζόντιες γεωτρήσεις, τις οποίες επιλέγουν οι εταιρίες για να βρούνε πετρέλαιο, απορρίπτοντας τις παλιότερες κλασικές κατακόρυφες, αφού τώρα προχωρούν σε μία κεντρική κάθετη γεώτρηση και από ένα σημείο και μετά, στο βάθος, προχωρούν με τα τρυπάνια σε οριζόντιες τομές. Έτσι η Αμερική, ενώ προ ετών εισήγαγε τα 2\3 των αναγκών της σε υδρογονάνθρακες (20 εκατ. βαρέλια την ημέρα χρειάζονταν για να καλύψει τις ανάγκες της) και μόνο το 1\3 κάλυπτε από τις δικές της πηγές, σήμερα όχι μόνο καλύπτει εξ ολοκλήρου μόνη τις ανάγκες της, αλλά εξάγει πετρέλαιο και αέριο. Πώς τα κατάφερε; Αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και συνάμα μειώνοντας τις ανάγκες της σε ενέργεια. Νέοι λαμπτήρες φωτισμού, περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αξιοποίησε τη θερμότητα, τη γεωθερμία, κ.α..

Το ευχάριστο είναι ότι συνεχώς ανακαλύπτονται νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Στη Δυτική Αφρική και στη Νότια Αμερική (Βραζιλία, Αργεντινή) έχουν ανακαλυφθεί νέες πηγές ενέργειας. Κι ενώ τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου έχουν αυξηθεί, πολύ σωστά οι έρευνες συνεχίζονται, αφού τα αποθέματα μπορεί να επαρκούν για τα επόμενα 100 χρόνια, αλλά μια εκατονταετία δεν είναι μεγάλο διάστημα για ενεργειακά ζητήματα.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Οι Κύπριοι ανακαλύπτοντας πρόσφατα νέα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε «οικόπεδο» της Αιγύπτου, με την ονομασία Zor, φρόντισαν να προχωρήσουν στις κατάλληλες συμμαχίες. Ουσιαστικά το ενδιαφέρον των κρατών και των ερευνητών στρέφεται στο αέριο, το οποίο είναι πιο ωφέλιμο για το περιβάλλον, πιο χρήσιμο, μεταφέρεται πιο εύκολα, με πολλές χρήσεις. Η Κύπρος προχώρησε έξυπνα στις κατάλληλες συμμαχίες, κυρίως με το Ισραήλ και λιγότερο με την Αίγυπτο, αλλά το σημαντικότερο με διεθνείς εταιρίες που γνωρίζουν το παιχνίδι των εξορύξεων πολύ καλά.

Στην Ελλάδα πάλι κάποιοι μιλούν για ξεπούλημα της περιουσίας της σε ξένους, αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι παίζουν το παιχνίδι των κυβερνήσεων που δεν θέλουν και πολλούς στα πόδια τους. Και υποστηρίζω στις διαλέξεις μου, σχετικώς: Όταν πονάς στο στομάχι σου θα απευθυνθείς στον γείτονα ή στον γιατρό που έχει ξοδέψει 10-15 χρόνια στην ειδίκευση και στην έρευνα. «Μα θα μας κοροϊδέψουν», υποστηρίζουν κάποιοι. Τους απαντώ: Υπάρχουν διεθνή στάνταρ σε αυτές τις δουλειές, ούτε θα τους ρίξεις εσύ, ούτε θα σε κοροϊδέψουν αυτοί. Είθισται το 70% της αξίας των ευρημάτων να το παίρνει ο ιδιοκτήτης και το 30% οι εταιρίες που ανέλαβαν τη σχετική εργολαβία.

Προ εβδομάδων υπήρξε συμφωνία Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας και αποφάσισαν πώς θα φύγει το αέριο που θα βρεθεί με αγωγό στη Δυτική Ευρώπη. Τελικά ο αγωγός δεν θα περάσει από την Τουρκία, αλλά από Ισραήλ (Leviathan), από Κύπρο (Αφροδίτη), εν συνεχεία Νότια της Κρήτης, μετά Πελοπόννησο (Πάτρα), Στερεά Ελλάδα, Ιωάννινα και εν συνεχεία υποβρυχίως στην Ιταλία κλπ.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Με βάση τα όσα λέγονται και γράφονται, αφού ο κ. Αδαμαντιάδης, εξομολογήθηκε στο ακροατήριο ότι δεν έχει προσωπική πείρα, «στη χώρα μας υπάρχουν τέτοια αποθέματα νοτίως της Κρήτης και δυτικά της Ηπείρου. Τα ακούγαμε για χρόνια. Οι προκαταρκτικές εξερευνήσεις δείχνουν ότι υπάρχει ενεργειακός πλούτος. Γιατί δεν προχωρήσαμε πιο γρήγορα στις έρευνες; Μήπως φοβόμαστε την Τουρκία; Ας εκμεταλλευτούμε σήμερα την αστάθεια που επικρατεί στη γείτονα χώρα. Ας μιμηθούμε επιτέλους την Κύπρο και κυρίως την εποχή της προεδρίας του μακαρίτη Παπαδόπουλου. Αυτά τα κοιτάσματα είναι περιουσία του έθνους, δεν ανήκουν σε κανέναν προσωπικά για να εφαρμόζεις κοντόφθαλμες πολιτικές. Ο λαός να απαιτήσει από τους Ελληνες πολιτικούς να εκμεταλλευτούμε επιτέλους τον ενεργειακό πλούτο που διαθέτουμε».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass