Προϋπόθεση η ενίσχυση του brand name «Ελλάδα»

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2017 22:55

Όσο περίεργο και αν ακούγεται εταιρίες φυσικών καλλυντικών σε περιόδους οικονομικής κρίσης καταγράφουν αύξηση του τζίρου τους.

Οι καταναλώτριες μπορεί να απαρνιούνται έναν μαραθώνιο shopping αλλά δεν θυσιάζουν την ομορφιά τους. Όπως εξηγούν στην «Ε» ο διευθυντής Επιστημονικών Υποθέσεων της APIVITA Κωνσταντίνος Γαρδίκης και ο διευθυντής Ανάπτυξης της εταιρίας Τάσος Τσουκαλάς με αφορμή την επίσκεψή τους στη Λάρισα «τα καλλυντικά ήταν το τελευταίο προπύργιο που δεν επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση».

Οι εταιρίες φυσικών καλλυντικών έχουν επενδύσει στην πλούσια ελληνική φύση. Υποκλίνονται στον πλούτο της φύσης, στηρίζονται στην απλότητα του μελιού, των αρωματικών φυτών, του ελαιολάδου και επενδύουν στη μεταποίησή τους και στην προβολή τους στο εξωτερικό. «Οι καταναλωτές απαιτούν υψηλές προδιαγραφές από τα προϊόντα. Κατευθύνονται σε μάρκες φυσικές, καινοτόμες και αποτελεσματικές με κοινωνικό και περιβαλλοντικό προφίλ», σχολιάζουν περιγράφοντας την εικόνα των καταναλωτών.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη δυναμική στη βιοποικιλότητα: «έχουμε 1432 μοναδικά φυτά. Που σημαίνει 1432 μοναδικές ευκαιρίες για να αναπτύξουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Απλά αυτό θέλει μεθόδευση, συνεργασία και έρευνα. Πρέπει να συνεργαστούν τα πανεπιστήμια, οι εταιρίες και το κράτος», σημειώνουν. Για παράδειγμα η εταιρία έχει επενδύσει στην πρόπολη, στο φυσικό αντισηπτικό των μελισσών. Παράγουν εκχυλίσματα ελληνικής πρόπολης τα οποία χρησιμοποιεί στα προϊόντα της εδώ και 38 χρόνια. Το καινοτόμο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η μέθοδος εκχύλισης της πρόπολης και η παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας πρώτης ύλης με αντιοξειδωτική και φωτοπροστατευτική δράση. Μια μέθοδος που απαιτεί ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας και μηδενικά απόβλητα.

Για να δημιουργηθεί ρεύμα καινοτομίας στην Ελλάδα αναφέρουν ότι «πρέπει να ανοίξουν και οι πόρτες των πανεπιστημίων και οι πόρτες των επιχειρήσεων. Και σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να βοηθήσει και το κράτος. Έτσι θα μπορέσουμε να γεφυρώσουμε τις υγιείς δυνάμεις αυτού του τόπου και να δημιουργηθεί ένα τεράστιο ρεύμα καινοτομίας ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να αξιοποιήσουμε αυτό που απλόχερα μας έχει χαρίσει αυτός ο τόπος».

Η APIVITA, «οδηγείται» από την έρευνα. Εκτός από μια διατμηματική ομάδα καινοτομίας που εργάζεται εντός της εταιρίας, ο κ. Γαρδίκης αναφέρει ότι υπάρχει αλληλεπίδραση με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Ενώ απαντά ότι το κράτος συνεισφέρει στην πρόοδο τέτοιων προσπαθειών μέσω ερευνητικών προγραμμάτων τόσο απευθείας όσο και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Για τις εταιρίες που ασχολούνται με την καινοτομία, η βοήθεια αυτή είναι μονόδρομος», προσθέτει. Στόχος όπως αναφέρουν είναι «πέρα από την ανάπτυξη και πρόοδο της εταιρίας να ενισχυθεί το brand name Ελλάδα. Ένα brand name που θα βοηθήσει όλες τις επιχειρήσεις, γιατί, ας μην γελιόμαστε, το brand name Ελλάδα είναι πάρα πολύ δυνατό και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για όλα τα προϊόντα».

Τέλος, να αναφερθεί ότι στην αγορά των καλλυντικών εισήλθαν τα τελευταία χρόνια και οι άντρες. «Η υγιεινή και η περιποίηση των ανδρών άλλαξε», αναφέρουν για να συμπληρώσουν ότι «ποτέ δεν θα φτάσουν την περιποίηση και φροντίδα των γυναικών. Η Ελλάδα είναι αρκετά πίσω, σπάει όμως το ταμπού που υπήρχε εδώ και χρόνια και οι άνδρες πλέον επιλέγουν προϊόντα για τη φροντίδα της επιδερμίδας τους».

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass