Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «Ε»

Αυτοδύναμη στις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2017 20:00 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιουλ 2017 20:08

Η ΝΔ θα πετύχει την αυτοδυναμία, αλλά, παράλληλα, επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία με προοδευτικές, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και προσωπικότητες για τη δημιουργία όσο το δυνατόν πιο ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και, κυρίως, μιας δυναμικής κοινωνικής πλειονότητας απέναντι στην καταστροφική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δηλώνει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης.

Σε συνέντευξή του στην «Ε» χαρακτηρίζει καθολική την αποτυχία της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του προγράμματος και την πορεία της ελληνικής οικονομίας παρά τη συμφωνία στο Eurogroup και προβλέπει ότι δεν φαίνεται να πετυχαίνει την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στους επόμενους μήνες, ενώ με αφορμή τις υποθέσεις Πάνου Καμμένου και Βασιλικής Θάνου κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για διαφθορά και διαπλοκή διαπιστώνοντας ότι «κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος το «ηθικό πλεονέκτημα» που η κυβέρνηση επικαλέστηκε επανειλημμένως».

Για τις συνομιλίες του υπουργού Άμυνας με ισοβίτη έγκλειστο για διακίνηση ναρκωτικών ο κ. Αυγενάκης μιλά για θεσμική εκτροπή που παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών αφήνοντας να εννοηθεί η κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης ακόμα και αν απορριφθεί η πρόταση των βουλευτών της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από την παρούσα Βουλή, προσωποποιεί στον κ. πρωθυπουργό με αφορμή την τοποθέτηση της κ. Θάνου στο νομικό γραφείο του, τις ευθύνες για «τη διολίσθηση των θεσμών και τα θεσμικά έκτροπα του ιδίου και των υπουργών του» και απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο συναίνεσης των δύο κομμάτων αποδίδοντας στον κυβερνητικό σχηματισμό ευτελισμό του δημόσιου βίου και της πολιτικής ζωής της χώρας ως αναπόσπαστο κομμάτι της «φιλοσοφίας» και της πολιτικής κουλτούρας των κυβερνητικών εταίρων.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Αυγενάκης αναφέρεται στο μίγμα πολιτικής που προτείνει η Ν.Δ. για την έξοδο από την οικονομική κρίση και τα μνημόνια στο πλαίσιο μιας εθνικής προσπάθειας ανασυγκρότησης πέρα από τα κόμματα και αποτιμά θετικά την πρόσφατη περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλία.

«Ήταν μια πολύ ουσιαστική περιοδεία στον θεσσαλικό κάμπο, διαφορετικού αν θέλετε περιεχομένου, καθότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στον χώρο της εργασίας τους και όχι στο πλαίσιο «αποστειρωμένων» κλειστών συσκέψεων. Το σημαντικότερο όλων όμως ήταν τα 7 νέα σημεία των δεσμεύσεων της Ν.Δ. για τον πρωτογενή μας τομέα που θα αλλάξουν οριστικά τον χάρτη της εργασίας των αγροτών και των κτηνοτρόφων της χώρας μας» τονίζει χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρεται τόσο στις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό του κόμματος όσο και στην εκλογική ετοιμότητα του κόμματος και του τοπικού ψηφοδελτίου για το οποίο υπογραμμίζει: «Δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι τα επόμενα ψηφοδέλτια να μην αποτελούν ανακύκλωση στελεχών, αλλά να εμπλουτιστούν από φρέσκα και ικανά πρόσωπα που θα συμβάλουν στην υλοποίηση του προγράμματος της Ν.Δ.».

* Κύριε Αυγενάκη, προ ημερών υπήρξε μια έντονη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα του Eurogroup. Εκτιμάτε ότι, έστω και με τους δυσβάστακτους όρους της συμφωνίας, η χώρα μας δεν θα μπορέσει να βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο 2018, όπως δηλώνει ο πρωθυπουργός;

- Η Κυβέρνηση, κύριε Κατσανάκη, με την «περήφανη διαπραγμάτευσή» της, έφερε στη χώρα μας 2 νέα μνημόνια και δυσβάσταχτα μέτρα. Η β’ αξιολόγηση, που ήταν να κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016, έκλεισε μετά από 16 μήνες καθυστέρηση, τον Ιούνιο του 2017, με ένα 4ο Μνημόνιο και επιπλέον μέτρα. Ο κ. Τσίπρας ανήλθε στην Κυβέρνηση με υποσχέσεις για παροχές 12 δισ. Παραμένει στην εξουσία υπογράφοντας μέτρα λιτότητας 14,5 δισ. ευρώ!

Δεν θέλω να κινδυνολογώ, αλλά η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να πετυχαίνει την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στους επόμενους μήνες. Δεν πήρε καμία ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με τη συμφωνία που πριν λίγες εβδομάδες είχε απορρίψει. Η κυβέρνηση πήρε ό,τι της έδωσαν. Και οι «λεονταρισμοί» του κ. Τσίπρα αποδείχτηκαν μια χιλιοπαιγμένη επικοινωνιακή μεθόδευση η οποία δεν πείθει πλέον κανέναν.

* Ο πρωθυπουργός πάντως υποστήριξε ότι πέτυχε στους πέντε στόχους που είχε θέσει. Και ας μην ξεχνάμε τη ρήτρα ανάπτυξης και τη -λεκτικά έστω- δέσμευση των δανειστών για το δυσβάσταχτο χρέος…

- Σε ποια επιτυχία αναφέρεστε; Το σκορ που πέτυχε ο κ. Τσίπρας είναι μηδέν στα πέντε.

Υποσχέθηκε:

- Να κλείσει την αξιολόγηση γρήγορα και χωρίς μέτρα.

- Να πάρει ρύθμιση για το χρέος.

- Να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

- Να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.

- Να μειωθούν τα πλεονάσματα για τη διετία 2019 - 2020.

Ούτε ένας από τους πέντε στόχους δεν επιτεύχθηκε. Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας εγκλώβισε τη χώρα έως το 2060 και πρόδωσε το μέλλον της με «αντάλλαγμα» μια δόση 8,5 δισ. ευρώ που πήγε σχεδόν όλη για την κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων. Η αποτυχία της κυβέρνησης είναι καθολική.

Μιλάμε για πρωτοφανές φιάσκο σε διαπραγμάτευση. Μόνο που το φιάσκο αυτό το πληρώνουν οι ίδιοι οι πολίτες. Διότι αφορά στη ζωή τής κάθε ελληνικής οικογένειας. Και πλήττει ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Αυτούς που βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται. Αυτούς που δεν βρίσκουν δουλειά. Αυτούς που πληρώνουν εξοντωτικές εισφορές.

«ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ»

* Αυστηρή η κριτική σας για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, αναδεικνύετε την προσφυγή στις κάλπες ως μόνη διέξοδο για να αντιστραφεί η σκληρή καθημερινότητα του πολίτη. Με ποιο μίγμα πολιτικής όμως μπορείτε να τα καταφέρετε; Η συμφωνία του Eurogroup αλλά και μιας νέας πιθανής μετά από την επόμενη αξιολόγηση, δεν δεσμεύουν μόνο τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και τη δική σας εφόσον και όταν κληθείτε να αναλάβετε τη διακυβέρνηση της χώρας…

- Έχουν αποτύχει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος. Όχι η Ελλάδα. Η ανάγκη πολιτικής αλλαγής είναι επιτακτική. Αν η χώρα είχε μια σοβαρή και φερέγγυα κυβέρνηση η αξιολόγηση θα είχε κλείσει στην ώρα της, θα είχαμε μια καλύτερη συμφωνία, με προοπτικές για τους πολίτες. Δυστυχώς, τώρα έχουμε μια επώδυνη συμφωνία βαριάς λιτότητας. Η «σκληρή διαπραγμάτευση» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στοίχισε επιπλέον μέτρα ύψους 5,1 δισ. ευρώ, τα οποία ουδείς ζητούσε πριν ένα χρόνο. Ένα νέο Μνημόνιο που εισάγει στη χώρα λιτότητα διαρκείας.

Η Κυβέρνηση πριν από 2 μήνες ψήφισε:

- μείωση συντάξεων,

- μείωση αφορολόγητου ορίου στις 6.000 ευρώ και ειδικών μισθολογίων,

- κατάργηση επιδομάτων ευπαθών ομάδων,

- αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για 1.500.000 ελεύθερους επαγγελματίες.

Εμείς αγωνιζόμαστε για μια ευρεία κοινωνική - πολιτική συμμαχία που να στηρίζει ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο, πέρα και πάνω από τα κόμματα.

Μια εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης όπου θα αξιοποιηθούν οι καλύτεροι και θα συμμετέχουν όλοι ισότιμα.

Προτείνουμε αλλαγή μείγματος πολιτικής που περιλαμβάνει:

- μείωση φόρων και δαπανών,

- μικρότερο και καλύτερο Κράτος,

- νοικοκύρεμα σε όλους του τομείς του Δημοσίου,

- μείωση της γραφειοκρατίας, πολυνομίας και κακονομίας,

- επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης,

- διαρθρωτικές αλλαγές, που θα στοχεύουν σε επενδύσεις και νέες δουλειές,

- συμπράξεις και συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα,

- κινήσεις τόνωσης της ρευστότητας, όπως δράσεις για επιστροφή καταθέσεων, ρύθμιση των κόκκινων δανείων και άρση των capital controls.

H κυβέρνηση αναμασά το μοντέλο μιας Ελλάδας που σέρνεται, που αρνείται την επιχειρηματικότητα, που τη βλέπουν οι επενδυτές και φοβούνται. Εμείς προτείνουμε το μοντέλο της Ελλάδας που αλλάζει, που επενδύει, που δημιουργεί θέσεις εργασίας, που αναπτύσσεται και ευημερεί.

* Κεντρικά στελέχη του κόμματός σας μιλούν για επικαιροποίηση και εξειδίκευση του κυβερνητικού σας προγράμματος στη Θεσσαλονίκη με μια μορφή συμφωνίας ή συμβολαίου με το λαό ενόψει των επόμενων εκλογών. Τι σας κάνει να θεωρείτε ότι εσείς μπορείτε να επιτύχετε την υλοποίηση του προγράμματος προς όφελος της χώρας εκεί που απέτυχε η σημερινή κυβέρνηση, που είχε σημείο εκκίνησης της προσπάθειάς της –συμβολικά- επίσης τη Θεσσαλονίκη;

- Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα επικαιροποιείται και εξειδικεύεται σε συνεχή και σταθερή βάση. Δεν είναι στατικό. Ακολουθεί τις εξελίξεις και τις ανάγκες της κοινωνίας, καθώς και τις πολιτικο-οικονομικές συνθήκες. Μόλις χθες (12/07), στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Κόμματος, ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις προγραμματικές μας θέσεις, όπως έχουν εξελιχθεί από το 10ο Συνέδριό μας μέχρι και σήμερα. Στη ΔΕΘ θα παρουσιαστούν κι άλλα σημεία του κυβερνητικού μας προγράμματος.

«ΗΘΙΚΗ ΓΥΜΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ»

* Για να επανέλθουμε στην πρόσφατη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, που χαρακτηρίστηκε και από τους υψηλούς τόνους για την υπόθεση Καμμένου. Θεωρείτε ότι αποτελεί πλήγμα στην εικόνα του «ηθικού πλεονεκτήματος» που είχε με πολλή προσοχή επενδύσει η κυβέρνηση για την αντιπαράθεσή της με όσα κόμματα κυβέρνησαν τη χώρα στο παρελθόν;

- Το «ηθικό πλεονέκτημα» που η κυβέρνηση επικαλέστηκε επανειλημμένως έχει καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος εδώ και πολύ καιρό. Η διαφθορά και η διαπλοκή έχουν γίνει συνώνυμα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Έχουμε μια Κυβέρνηση που όχι μόνο δεν έχει ηθικό πλεονέκτημα, αλλά έχει ηθική γύμνια. Η σημερινή Κυβέρνηση είναι ασταθής. Βάλλει κατά της δικαιοσύνης, βάλλει κατά των ανεξαρτήτων αρχών, βάλλει κατά πάντων. Οι βουλευτές δεν πατάνε στις περιφέρειές τους. Η σταθερότητα της Κυβέρνησης δεν εξαρτάται από το πόσο υπάκουος είναι ο βουλευτής, αλλά από την εμπιστοσύνη και τη στήριξη της κοινωνίας.

Το τελευταίο διάστημα όμως, με απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η χώρα βιώνει μια βαθιά κρίση θεσμών και αξιών που απειλεί τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας.

Εν ενεργεία υπουργός Εθνικής Άμυνας επικοινωνεί κατ’ επανάληψη με ισοβίτη κρατούμενο για ναρκωτικά. Πράξη αδιανόητη που κανονικά, την ίδια στιγμή της αποκάλυψής της, θα έπρεπε να οδηγήσει είτε στην παραίτησή του είτε στην αποπομπή του.

Η μέχρι πριν λίγες ημέρες πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενός εκ των τριών ανώτατων δικαστηρίων που θωρακίζουν την Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ανέλαβε καθήκοντα κυβερνητικού στελέχους ως νομική σύμβουλος στον πρωθυπουργό.

Ταυτόχρονα τις τελευταίες μέρες, αλλεπάλληλες αποκαλύψεις, από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης, επαναφέρουν στον δημόσιο βίο τις προθέσεις που είχε αυτή η Κυβέρνηση για παράλληλο νόμισμα ή έξοδο από την Ευρωζώνη. Αυτό που για πολύ καιρό ονομαζόταν Plan B.

Οι πολίτες πλέον βλέπουν και κρίνουν… και γυρίζουν την πλάτη τους στην Κυβέρνηση.

* Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. κατέθεσε πρόταση για τη διευρεύνηση της υπόθεσης από Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Εάν απορριφθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία για τη Ν.Δ. θα κλείσει το θέμα ή η πρόθεσή σας θα παραμένει ανοιχτή ακόμα και στην περίοδο που αποκτήσετε κυβερνητική πλειοψηφία;

- Η ΝΔ δεν θα αφήσει ένα τόσο σημαντικό θέμα που προσβάλλει τον πυρήνα των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ο κ. Μητσοτάκης, πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, ζήτησε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Ζητήσαμε να ανοίξουν οι λογαριασμοί των τηλεφώνων, να δούμε ποιοι συνομιλούσαν και εάν πραγματικά υπήρχε πολιτική παρέμβαση. Ο κ. Τσίπρας κρύφτηκε πίσω από ψευτοδικαιολογίες, για να αποφύγει να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια.

Η Εξεταστική Επιτροπή μπορεί να ρίξει άπλετο φως σε μια υπόθεση άκρως προβληματική και να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως:

Γιατί - και με ποια ιδιότητα - μίλησε 12 φορές με τον κατάδικο ισοβίτη για ναρκωτικά;

Γνώριζε ο κ. Τσίπρας τις ενέργειές του;

Επικοινώνησε με τον λιμενικό κ. Χριστοφορίδη, ο οποίος εμπλέκεται στη σκοτεινή υπόθεση;

Γιατί ακόμη δεν έχει διαταχθεί έρευνα για τον εν λόγω λιμενικό υπάλληλο;

Ο κ. Καμμένος απολαμβάνει κάποιου είδους πολιτικό, θεσμικό και νομικό ακαταλόγιστο;

Μπορεί ο υπουργός Άμυνας και με ποια ιδιότητα να έχει αλλεπάλληλες συνομιλίες με ισοβίτη έγκλειστο για διακίνηση ναρκωτικών;

Πρόκειται για θεσμική εκτροπή που παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών. Οι πολίτες απαιτούν να μάθουν την αλήθεια, καθώς βλέπουν παρακρατικές συμπεριφορές στη σκοτεινή αυτή υπόθεση, που αναδύει χαρακτηριστικά «σικελοποίησης» της πολιτικής ζωής του τόπου.

«ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΔΙΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ»

* Η τοποθέτηση της κ. Θάνου στη θέση της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού δημιούργησε ένα νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Γιατί θεωρείτε την κίνηση αυτή προσβολή προς τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου;

- Πριν από λίγες ημέρες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα «θεσμικά εμπόδια που θα ξεπεράσει η κυβέρνηση», όπου όχι μόνο αναφέρθηκε με απαξιωτικό τρόπο σε θεμελιώδεις θεσμούς της δημοκρατίας (το έχει κάνει άλλωστε κι άλλες φορές), αλλά προχωράει ένα ακόμη βήμα… στο βούρκο: υπονοεί ότι θα τους παρακάμψει. Όταν αυτό αφορά μάλιστα στη δικαστική εξουσία, πρόκειται για άμεση απειλή κατά του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ίδιας της δημοκρατίας.

Ακολούθησε η τοποθέτηση της κ. Θάνου, λίγες μόλις μέρες μετά τη συνταξιοδότησή της από τη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου, στη θέση της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού. Αποδεικνύεται έμπρακτα ότι για την Κυβέρνηση δεν υφίσταται καμία έννοια διάκρισης των εξουσιών. Στην αγωνία τους να “εξυπηρετήσουν” και να “εξυπηρετηθούν” δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα.

Η στάση της Κυβέρνησης αναδεικνύει ότι πρόκειται για μια καλά ενορχηστρωμένη και προβοκατόρικη προσπάθεια εναντίον της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φέρει ακέραια την ευθύνη για τη διολίσθηση των θεσμών και τα θεσμικά έκτροπα του ιδίου και των υπουργών του.

Η Νέα Δημοκρατία, όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν θα τους το επιτρέψουμε. Θα σταθούμε απέναντι στα σκοτεινά τους σχέδια.

* Εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές, παραπομπές στη δικαιοσύνη, προσωπικές και έξω από τα όρια της πολιτικής ευπρέπειας αντί πολιτικές αναφορές ακόμα και από κορυφαία πολιτικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων και υπουργοί διαμορφώνουν ένα έκρυθμο πολιτικό τοπίο δηλητηριάζοντας την πολιτική ζωή του τόπου. Μπορεί όμως σε τέτοιο πλαίσιο να επιτευχθεί μια μίνιμουμ συμφωνία και συναίνεση που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος για την επιζητούμενη έξοδο από την κρίση;

- Η Κυβέρνηση μεθοδευμένα και συστηματικά ευτελίζει τον δημόσιο βίο και την πολιτική ζωή της χώρας. Είναι και αυτό μέρος της κρίσης και, μάλιστα, πιο σοβαρό από την οικονομική κρίση. Αυτό δεν ξεκίνησε ξαφνικά, ούτε έγινε τυχαία, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της «φιλοσοφίας» και της πολιτικής κουλτούρας των κυβερνητικών εταίρων. Δεν είναι καθόλου τυχαία η ανάπτυξη ενός κλίματος ανοχής και στήριξης πράξεων εκτός των ορίων της νομιμότητας και η υπόθαλψη αντικοινωνικής και παραβατικής συμπεριφοράς, υπό την επίκληση ενός διαστρεβλωμένου μηνύματος περί «κοινωνικού αγώνα», που προσβάλλει την έννοια των κοινωνικών κινημάτων και του κοινωνικού αγώνα. Η «κανονικοποίηση» μιας κακόγουστης και προσβλητικής για τους θεσμούς εικόνα στη Βουλή αναδεικνύει την έλλειψη ευπρέπειας και σεβασμού προς τον ανώτατο δημοκρατικό θεσμό. Η απόλυτη «σικελοποίηση» της πολιτικής ζωής.

Ποια μίνιμουμ συμφωνία και τι συναίνεση να υπάρξει; Όταν οι μπαχαλάκηδες είναι στην εξουσία, κάνουν την εξουσία μπάχαλο. Εμείς σε αυτό δεν συμμετέχουμε. Έχουμε ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, στις μελλοντικές γενιές και στους δημοκρατικούς μας θεσμούς να αντισταθούμε και να προστατεύσουμε τη δημοκρατία και τους θεσμούς της.

«ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ Η ΝΔ»

* Με την ευκαιρία διαμορφώνει η Ν.Δ. πολιτική πολιτικών συμμαχιών; Και ερωτώ γιατί μπορεί οι συνεχείς δημοσκοπήσεις να σας φέρνουν να προηγείστε σημαντικά της κυβέρνησης πλην όμως μακριά από τα όρια της αυτοδυναμίας και χωρίς να είναι βέβαιη η ακριβής επιβεβαίωση των τάσεων που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις…

- Η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη και η κατάρρευση της Κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνονται σε κάθε νέα δημοσκόπηση. Στις τελευταίες έρευνες (ΜRB) παρατηρούμε πως στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. προηγείται με διαφορά καταγράφοντας ποσοστό 29,7%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί από μακριά με 17,8%.

Στην παράσταση νίκης προβάδισμα έχει η Ν.Δ. με 58,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 14,8%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 31,6%, ενώ ο κ. Τσίπρας ακολουθεί με πάνω από 11 μονάδες διαφορά, κάτι το πρωτοφανές για εν ενεργεία πρωθυπουργό.

Στο ερώτημα, μάλιστα, «ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ. μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου», το 31,9% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ΝΔ μπορεί να έχει καλύτερη αντιμετώπιση.

Ενώ, το 58,3% των πολιτών επιθυμεί άμεση προκήρυξη εκλογών εντός 12 μηνών.

Το προβάδισμα της ΝΔ αυξάνεται σταθερά. Το μήνυμα είναι σαφές: στη χώρα δημιουργείται ένα κίνημα πολιτών, ένα κοινωνικό μέτωπο που υποστηρίζει τη Δημοκρατία, την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Ελλάδας και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Η πλειονότητα των πολιτών ζητά άμεσα πολιτική αλλαγή και πιστεύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ μπορούν να βγάλουν τη χώρα από το τέλμα που την έχουν οδηγήσει οι κ. Τσίπρας και Καμμένος.

Η ΝΔ θα πετύχει την αυτοδυναμία, αλλά, παράλληλα, επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία με προοδευτικές, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και προσωπικότητες και την αξιοποίηση στελεχών για τη δημιουργία όσο το δυνατόν πιο ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και, κυρίως, μιας δυναμικής κοινωνικής πλειονότητας απέναντι στην καταστροφική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σε τελική ανάλυση δεν μένουμε στις δημοσκοπήσεις. Επιμένουμε να βλέπουμε καθαρά τα μηνύματα της ίδιας της κοινωνίας. Αφιερώσαμε δύο μέρες, τον περασμένο μήνα, στη Θεσσαλία. Συζητήσαμε με αγρότες και κτηνοτρόφους, πήγαμε σε χωριά, μιλήσαμε με νέους, χωρίς στημένους χειροκροτητές ή επαγγελματίες συνδικαλιστές. Το μήνυμα εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι καθαρό και αδιαμφισβήτητο.

* Πώς αποτιμά η Ν.Δ. την πρόσφατη διήμερη περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλία και τις συναντήσεις του προέδρου της με αγρότες και κτηνοτρόφους;

- Ήταν μια πολύ ουσιαστική περιοδεία στον θεσσαλικό κάμπο, διαφορετικού αν θέλετε περιεχομένου, καθότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στον χώρο της εργασίας τους και όχι στο πλαίσιο «αποστειρωμένων» κλειστών συσκέψεων. Το σημαντικότερο όλων όμως ήταν τα 7 νέα σημεία των δεσμεύσεων της Ν.Δ. για τον πρωτογενή μας τομέα που θα αλλάξουν οριστικά τον χάρτη της εργασίας των αγροτών και των κτηνοτρόφων της χώρας μας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ν.Δ. προτείνει:

- Τη μείωση της φορολόγησης του εισαγωγικού συντελεστή των φυσικών προσώπων αγροτών-κτηνοτρόφων, από το 22% που είναι σήμερα στο 9% και αντίστοιχη μείωση των υπολοίπων συντελεστών, παράλληλα με τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου.

- Την υιοθέτηση ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος με 3 πυλώνες, Εθνική Σύνταξη - Ανταποδοτικό Χαρακτήρα - Ιδιωτική Ασφάλιση, με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών που σήμερα είναι δυσβάστακτες.

- Την επικαιροποίηση του αναχρονιστικού και δυσκίνητου Κανονισμού του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε οι ζημιές από τις φυσικές καταστροφές να αποζημιώνονται πιο γρήγορα.

- Την κατάρτιση των νέων αγροτών μας σε συνδυασμό με τη χρήση νέων τεχνολογιών για την αειφόρο ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

- Την πλήρη στήριξη της Διεπαγγελματικής Ένωσης για τη Φέτα, με παράλληλη πρωτοβουλία της Ν.Δ., σε διακομματικό επίπεδο για την επίτευξη της πλήρους προστασίας του εθνικού μας προϊόντος.

- Φρένο στις παράνομες εισαγωγές κρέατος και γάλακτος, καθώς και στις «ελληνοποιήσεις» των προϊόντων αυτών, που θα αποτελέσουν αντικείμενο ελέγχου με τη μετακίνηση προσωπικού των ελεγκτικών μηχανισμών.

- Την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους, που θα γίνεται με ουσιαστικά κριτήρια και στους πραγματικούς δικαιούχους.

* Η επίσκεψη του προέδρου της Ν.Δ. στο «Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων» ήταν αφιερωμένη στους νέους μας που φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν εργασία. Η συνάντηση στη Λάρισα έναντι του Αρχαίου Θεάτρου, με νέους της Λάρισας, επικεντρώθηκε επίσης στα ζητήματα της απασχόλησης και της προοπτικής που έχουν οι νέοι μας για να βγει η χώρα από την κρίση. Τι διαφορετικό θα κάνει, κύριε Αυγενάκη, η Ν.Δ. ως προς αυτό;

- Πράγματι, το φετινό Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων ήταν αφιερωμένο στα παιδιά που φεύγουν τα τελευταία χρόνια από τη χώρα, επειδή δεν μπορούν να βρουν μια δουλειά στην πατρίδα μας. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που, δυστυχώς, δημιούργησε η κρίση των τελευταίων ετών, με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος για την πατρίδα μας, αλλά και για τα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Δική μας προτεραιότητα είναι να γυρίσουν αυτά τα παιδιά και πάλι πίσω. Αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν φέρουμε επενδύσεις, εάν δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, καλές δουλειές.

Αυτά σε συνδυασμό με την αξιοκρατία, την επιβράβευση της προσπάθειας και της αριστείας και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, την υγεία, την παιδεία και τη δικαιοσύνη θα συμβάλουν ώστε να κρατήσουμε εδώ τους νέους που αναζητούν τον δρόμο τους και να φέρουμε πίσω στη χώρα τους ταλαντούχους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Το χρωστάμε στους νέους μας, το χρωστάμε στον τόπο μας.

* Κύριε Αυγενάκη, ένα κόμμα που επιθυμεί να μεταρρυθμίσει τη χώρα πρέπει προηγουμένως να φροντίσει το εσωτερικό του. Η Ν.Δ. με τη σημερινή της εικόνα μπορεί να θεωρείται ένα σύγχρονο κόμμα; Και με ποιους προσανατολισμούς;

- Η κληρονομιά που μας κληροδότησε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, το πλαίσιο αρχών, ιδεών και θέσεων της ΝΔ, όπως αυτό καταγράφεται στην Ιδρυτική Διακήρυξή της παραμένουν επίκαιρα και ισχυρά. Οι αρχές και οι θέσεις μας έχουν βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία αποτελώντας μια συνεχή πηγή έμπνευσης για ένα κίνημα συνένωσης δυνάμεων και προσπαθειών.

Η παράταξή μας με πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη άνοιξε μια νέα σελίδα, όπου επαναπροσδιορίζει τις αξίες και τις πολιτικές του κόμματος χτίζοντας στις αρχές της παράταξής μας, επανατοποθετεί στον πυρήνα της τον πολίτη και προσαρμόζει τη λειτουργία της στις απαιτήσεις και τις προοπτικές του 21ου αιώνα.

Η ΝΔ επιδιώκει μια Ελλάδα που παράγει πλούτο και δεν μοιράζει μιζέρια. Στηρίζει τη δημιουργικότητα του Έλληνα, εκφράζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και την πίστη στη Δημοκρατία, υπερασπίζεται τα δίκαια και τα δικαιώματα του Ελληνισμού, προασπίζεται την ελευθερία, την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων και δεσμεύεται για την παροχή ποιοτικών δημόσιων υπηρεσιών, όπως η υγεία και η παιδεία.

ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

* Ολοκληρώνοντας και δεδομένης της ετοιμότητας του κομματικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει ένα εκλογικό ενδεχόμενο. Υπάρχει ετοιμότητα και στα ψηφοδέλτια, όπου φημολογείται ότι θα ανανεωθούν ριζικά; Σε ποιο βαθμό ετοιμότητας βρίσκεται το ψηφοδέλτιο στη Λάρισα;

- Η Ν.Δ. είναι πανέτοιμη να κερδίσει τις εκλογές οποτεδήποτε αυτές κι αν προκηρυχθούν. Εκφράζει την πολιτική ανοικτών θυρών, ρίχνει γέφυρες στην κοινωνία και σε ανθρώπους καταξιωμένους στον χώρο τους που μέχρι τώρα δεν είχαν σχέση με την πολιτική, αλλά θέλουν να προσφέρουν.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν αναπτυχθεί δράσεις όπως η Πολιτική Ακαδημία που υπηρετεί την επιμόρφωση των στελεχών μας και επενδύει στη γνώση. Μια δράση - οξυγόνο για την παράταξή μας. Όπως οξυγόνο για την παράταξη σήμερα, και για την κοινωνία και τη δημοκρατία μας αύριο είναι όλα εκείνα τα νέα στελέχη που έρχονται στη Νέα Δημοκρατία μαζί με το υπάρχον εξαιρετικό στελεχιακό δυναμικό με την έναρξη λειτουργίας του Μητρώου Στελεχών του Κόμματος. Στο Μητρώο, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 3.000 βιογραφικά, με μέσο όρο ηλικίας των συμμετεχόντων τα 42 έτη. Έχουν ήδη διεξαχθεί 1.200 συνεντεύξεις, για τις οποίες έχουν αφιερωθεί 900 ώρες, από δέκα διαφορετικές ομάδες, στις οποίες μετέχουν 32 αξιολογητές.

Δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι τα επόμενα ψηφοδέλτια να μην αποτελούν ανακύκλωση στελεχών, αλλά να εμπλουτιστούν από φρέσκα και ικανά πρόσωπα που θα συμβάλουν στην υλοποίηση του προγράμματος της Ν.Δ.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Κατσανάκη