ΑΠΟ ΤΑ «ΛΟΥΤΖΙΑ» ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΔΗΜΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ζωντανεύουν οι ιαματικές πηγές Ριζώματος

* Μιλά στην «ΕτΔ» ο αντιδήμαρχος Περιφέρειας Δήμου Τρικκαίων Αχ. Λασπάς

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2017 22:43

"Νομίζω ότι από μόνο του το γεγονός ότι τώρα συζητάμε για τον ιαματικό πόρο Ριζώματος που, με βάση τις μελέτες, διαθέτει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση υδρόθειου στην Ελλάδα, είναι κάτι σημαντικό.

Μαζί με την ορθή διαχείριση, την εμπεριστατωμένη ανάλυση, την ουσιαστική και επισταμένη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και τα σταθερά, προσεκτικά, αλλά σίγουρα βήματα, η αναπτυξιακή πορεία δεν θα είναι πρόκληση, αλλά πραγματικότητα". Αυτά μεταξύ άλλων δηλώνει στην «ΕτΔ», στο πλαίσιο αξιοποίησης των Ιαματικών Πηγών Ριζώματος, ο αντιδήμαρχος Περιφέρειας (τομέας Α) του Δήμου Τρικκαίων, Αχιλλέας Λασπάς.

Η σχετική συζήτηση μαζί του έχει ως εξής:
*-Σε ποια φάση βρίσκεται η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Ριζώματος;
- Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τα στάδια της έγκρισης. Η γραφειοκρατία καθυστέρησε την εξέταση του φακέλου. Μας ζητήθηκαν πρόσθετα πιστοποιητικά και τα συγκεντρώνουμε, αποδεικνύοντας τη μοναδικότητα του ιαματικού πόρου. Σύντομα θα έχουμε νέα, ώστε να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα
* Ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι τώρα και ποιες αναμένετε εσείς να πάρουν στη συνέχεια σάρκα και οστά;
- Το βασικό είναι αυτό με την έγκριση. Συνεχίσαμε διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει παλιότερα, αλλά τολμώ να πω ότι με ιδιαίτερη θέρμη, ασχοληθήκαμε με το θέμα. Εκτός από τις απαραίτητες μελέτες και έρευνες, εκτός από όλα όσα σχετίζονται με την αναγνώριση του Ιαματικού Πόρου Ριζώματος, στραφήκαμε στην τοπική κοινωνία. Με ημερίδα που πραγματοποιήσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο, ενημερώσαμε τους τρικαλινούς και ειδικά τους κατοίκους του χωριού, για όλα όσα σχετίζονται με ένα τόσο μεγάλο έργο ανάπτυξης.
* Πόσο σημαντική είναι μια τέτοια αξιοποίηση για το σύνολο της ευρύτερης περιοχής αναπτυξιακά; Ποια δηλαδή θα είναι τα οφέλη;
- Νομίζω ότι από μόνο του το γεγονός ότι τώρα συζητάμε για τον ιαματικό πόρο Ριζώματος που, με βάση τις μελέτες, διαθέτει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση υδρόθειου στην Ελλάδα, είναι κάτι σημαντικό. Μαζί με την ορθή διαχείριση, την εμπεριστατωμένη ανάλυση, την ουσιαστική και επισταμένη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και τα σταθερά, προσεκτικά, αλλά σίγουρα βήματα, η αναπτυξιακή πορεία δεν θα είναι πρόκληση, αλλά πραγματικότητα. Και αυτό, όχι με μια παλαιού τύπου αντίληψη περί ανάπτυξης, που σήμαινε αποτυχημένες πρακτικές που χρεοκοπούσαν κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αλλά νέα πνοή, έμφαση στη διάθεση των κατοίκων για συμμετοχή και αξιοποίηση της κατάστασης, συνεργασία, αξιοποίηση κάθε δυνατού χρηματοδοτικού ή άλλου μέσου. Γενικότερα μια προσπάθεια να κατανοηθεί η ανάπτυξη ως συμμετοχή και όχι ως υποχρέωση. Ιδέες και δουλειές θα υπάρξουν, αρκεί ο καθένας να ενεργοποιηθεί, με βάση τη… βάση που δίνει ο Δήμος.
* Μπορείτε να μας αναφέρετε το ιστορικό, πώς ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια;
- Η προσπάθεια ξεκίνησε περίπου 10 χρόνια πριν, από τον τότε δήμαρχο Παραληθαίων κ. Οικονόμου Δημήτριο.
Με βάση τις σχετικές πληροφορίες από τον Δήμο Παραληθαίων, οι οποίες περιγράφονται στη σχετική μελέτη, πλησίον της οικιστικής περιοχής του Δ.Δ. Ριζώματος λειτουργούσαν ιαματικά λουτρά, πιθανόν κατά τους βυζαντινούς ή και ρωμαϊκούς χρόνους, τα οποία οι κάτοικοι τα ονόμαζαν ¨Λούτζια ¨και τα χρησιμοποιούσαν για θεραπευτικούς (ιαματικούς) σκοπούς που είχαν σχέση με μακροχρόνιες ρευματοπάθειες, δερματοπάθειες, αρθροπάθειες, και ισχιαλγίες.
Το πρώτο βήμα έγινε με την ανόρυξη μιας γεώτρησης ιαματικής χρήσης, στην περιοχή « Παναγιά » του -Δημοτικού Διαμερίσματος Ριζώματος του Δήμου Παραληθαίων του Νομού Τρικάλων σε βάθος 206 μέτρων.
Το δεύτερο βήμα έγινε με την ένταξη της πηγής στον Σύνδεσμο Δήμων (και Κοινοτήτων) Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ), με τον οποίο προσπαθούμε τα τελευταία δύο χρόνια παρά τα πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα να φτάσουμε στο τέλος όσον αφορά στο θέμα της αναγνώρισης του φυσικού ιαματικού πόρου.
* Είστε αντιδήμαρχος για περιφερειακό τμήμα του Δήμου Τρικκαίων. Ποια προβλήματα έχετε εντοπίσει; Υφίσταται έλλειψη προσωπικού;
- Είναι σημαντικό που για πρώτη φορά έχουμε αντιδημαρχία περιφέρειας, έχουμε κατανομή μηχανημάτων καθώς επίσης αυτό το χρονικό διάστημα προσωπικό οχτάμηνης κοινωφελούς εργασίας και προσπαθούμε για το καλύτερο. Ότι θέλουμε κι άλλα μηχανήματα και εργατικό δυναμικό είναι σίγουρο. Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται χρήματα, πρέπει να είναι κοντά στον πολίτη και είναι κοντά στον πολίτη. Ο Δήμος κάνει τεράστιες προσπάθειες και συνεχώς είναι στη διάθεση του καθενός.
Όσον αφορά στα προβλήματα που έχω εντοπίσει έχουν να κάνουν με την αγροτική οδοποιία και με τα δένδρα που υπάρχουν μέσα στα κανάλια των αγροτικών δρόμων, κάνοντας δύσκολη την πρόσβαση των αγροτών στα χωράφια τους.
Παρόλα αυτά προσπαθούμε με ό,τι διαθέτουμε να παρέμβουμε ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Συνέντευξη στη Γεωργία Κωστακοπούλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass